Pyhäjoella tapahtuu kummia. Vaikka suurin osa tarvittavista luvista puuttuu, Fennovoima rakentaa tietä ja kaataa metsää suunnitellulta ydinvoimala-alueelta. Ympäristönsuojelijat yrittävät Koijärveltä tutuilla keinoilla estää arvokkaan luontokohteen tuhoamisen. Silti, toisin kuin Koijärvi-liikkeen aikoihin, valtakunnalliset tiedotusvälineet eivät kerro asiasta mitään.

Vaikeneminen on outoa, kun kysymyksessä on useimpia suomalaisia kovasti kiinnostavasta asiasta ja kun on mahdollista, että Fennovoima rikkoo varaslähdöllään lakia.

Rosatomilta tilattavalle ydinvoimalallehan on annettu vain ehdollinen periaatelupa. Rakennuslupaa ei ole edes haettu. Alueella työskentely perustuu yksityisten maiden pakkolunastukseen. Hakkuisiin tarvittava maisematyölupa ei valitusten takia ole vielä astunut voimaan.

Fennovoima oli alun perin sopinut hakkuista Stora Enson kanssa, mutta tilanteen oikeudellisen epäselvyyden takia metsäyhtiö luopui urakasta. Tilalle tuli Lassila & Tikanoja.

Valtamedian vaikeneminen selkkauksesta on sikälikin valitettavaa, että tiedotuspimento on omiaan kärjistämään konfliktia ja muuttamaan sen väkivaltaiseksi. Kärjistymisestä on jo merkkejä. Tätä kirjoitettaessa ryhmä ympäristöaktivisteja yritti pysäyttää tukkirekkaa ydinvoimala-alueella. Nähdessään mielenosoittajat kuljettaja alkoi kiihdyttää, ja ihmiset ehtivät juuri ja juuri alta pois.

Olli Tammilehto
P.S. Tätä kirjoitusta Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan.

7 KOMMENTTIA

 1. Ei siellä ole enään mitään metsää kaadettavaksi!

  Se metsä, Hanhikiven metsä on hakattu L&T:n toimesta kokonaan eikä sinne jäänyt kuin muutama pieni metsäsaareke jotka kaatuu seuraavilla tuulilla nekin!

  Sopii kysyä että, missä oli suomalainen lehdistö silloin kun sitä metsää kaadettiin?!?

 2. Lässyn lässyn… Jos/kun se voimala on päätetty rakentaa, niin se rakennetaan, roikkui puissa ja koneissa mitä tahansa piipertäjiä ja viisastelijoita. Toimittajienko ne loput puunkäkkyrät olisi pitänyt kaataa, vai miksi työmaalla olisi lehdistöä tarvittu?

  • Ilman asianmukaisia lupia toiminta on laitonta.
   Jussi2 ei ilmeisesti ymmärrä laittoman ja laillisen toiminnan eroa?

 3. Jussi2 osoittaa juuri sitä piittaamattomuutta tulevien sukupolvien tulevaisuudesta mitä lähes KAIKKI ydinvoimaa kannattavat juntit,
  mitään ei ajatella etukäteen,
  tehdään vaan.
  Eipä se olisi haitannut varmaan aikanaan jos joku paskajuntti kuten jussi2 olisi syntynyt 20100-luvulle jossa ydinsaasteet ovat vieneet elinkelpoisuuden planeetalta,
  tai sterilisoinut koko ihmiskunnan.
  EEEEEEIIIII,,, kunhan itse vielä porskuttaa ne muutamat vuodet harvahampaisena ja kaljuna läskinä 😀

 4. Fennovoiman rakentamisluvan hakeminen saattaa jäädä väliin määräaikaan mennessä. Rakentamislupa kun on ehdollistettu vähintään 60% Suomi/EU omistuspohjaan. Rosatomilla on 34%, Fortum saattaisi hankkia 15% mutta tämä on kytköksissä massiiviseen vesivoimakauppaan Venäjällä. Toinen iso osakas, talvivaaran konkurssipesä alaskirjasi äskettäin omistamansa n. 5% osuuden. Näitä osakkeita ei siis enää ole olemassa.

  Koijärvi-liike sai aikaan isoja yhteiskunnallisia edistysaskeleita. Kekkosen alkuunpanema hanke ympäristöministeriön perustamisesta nytkähti eteenpäin ja koijärvi-liike kasvoi poliittiseksi puolueeksi, joka viime eduskuntavaaleissa nappasi prosentuaalisesti suurimman kasvulukeman edustajapaikoissa. Hakkuuaukio kasvaa umpeen muutamassakymmenessä vuodessa ja sähköä voidaan tuottaa muilla keinoin edullisemmin.

 5. Omalle maalleen saa rakentaa metsätien ja metsää hakata ilman lupia. En tiedä mitä tuossa ny vetää hirveetä hernettä nenään. Siksi sieltä poliisit kantaaki kaikki viherhipit mäkeen toisen tontilta.

  Saksa on päättänyt ajaa alas ydinvoimalaitokset. Taisi aikataulu olla vuoteen 2025 mennessä. Korvaava teho tuotetaan hiilivoimaloilla polttamalla perinteistä kivihiiltä ja ruskohiiltä. Ruskohiili varsinkin on todellinen ympäristön vihollinen no. 1. Täällä on parissa kommentissa parjattu ydinvoimaa, mutta esitän kysymyksen arvon raadille.

  Mikä energiantuotantomuoto tuottaa saman verran bulkkienergiaa yhtä pienellä hiilidioksiidikuormalla? Eli millä korvaatte ydinenergian? On helppo sanoa et se on väärin, mutta kun pitää olla sitten tarjota vaihtoehto. =)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here