Vuoden 2015 alussa netti-Hesarin blogistina aloittanut Janne ”Rysky” Riiheläinen nosti Hesarin Venäjä-vastaisuuden kerralla ylivaihteelle. Yläotsikon ”Turvallisuus­politiikan korkeajännitys” alla 24.7.2015 julkaistu blogi on otsikoitu vauhdikkaasti ”Suomalaisia mukana Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan”.

Edelleenkin on selvittämättä, milloin ja millaisilla joukkojen vahvuuksilla Venäjä on hyökännyt Ukrainaan, mutta se ei toki Riiheläistä hidasta. Hänen keskeinen väitteensä on, että Putin yrittää palauttaa Neuvostoliiton. Sitä Riiheläinen suoltaa, sillä hän hakee hyväksyntää, ja sitä hänen mukaansa meidän kaikkien tulee vastustaa.

Ehkäpä kirjoittajan asiantuntemusta kuvaa parhaiten se, että hän onnistui jo toisella yrittämällä löytämään eron George ja Milton Friedmanin välillä.

Vastavalkea piikkinä Riiheläisen ja kumppanien lihassa

Lähtekäämme purkamaan Riiheläisen blogia lopusta käsin. Sieltä löytyvät Ryskyn aasinpotkut suomalaisen vaihtoehtoisen verkkomediakentän suuntaan.

Itä-Ukrainan kapinallisten ”uutistoiminnan” vetäjäksi on rekrytoitu pitkään Venäjän hyväksi työtä tehnyt Janus Putkonen. Hän veti pitkään Verkkomediaa, joka oli keskeinen disinformaation lähde Suomessa. Nyt Vastavalkea on ottanut sen paikan kompostin kuninkaana ja Putkonen keskittyy levittämään mielikuvitustasavaltojen propagandaa teatraalisella tyylillään. Näiden siirtojen taustalla näyttää toimivan pitkän linjan disinformaatikko, herra Johan Bäckman. Sekä Putkosen että Bäckmanin toimintaan on jo kiinnitetty huomiota Ukrainassa. Sen sijaan Venäjää eivät nämä vierastaistelijat entiseen tapaan kiinnosta, koska nyt nämä ovat Moskovan leivissä.

Kommentoin päätoimittajana tätä vain Vastavalkean osalta; muut osaavat kommentoida osaltaan.

Vastavalkea ei ole ottanut minkään median paikkaa missään vaiheessa. Se on perustettu itsenäiseksi, faktapohjaista uutisointia harjoittavaksi verkkolehdeksi, jolla on vahva pyrkimys totuudellisuuteen. Vastavalkea sanoutuu irti niin hurmoshenkisestä Venäjä-mielisestä tiedottamisesta kuin Yhdysvaltojen näkemyksiä sokeasti myötäilevien valtamedioiden uutisoinnista. Johan Bäckman ei kuulu kirjoittajiimme, lähteisiimme eikä vaikuttajiimme. Ryskyn spekulointi ilmentää vainoharhaista salaliittoteoretisointia; median Hörhölandia on pesiytynyt Hesariin.

Vastavalkean hyvin myönteinen vastaanotto todistaa, että sen harjoittamaa asiallista uutisointia ja syvällisempienkin arvioiden tekemistä tarvitaan ja arvostetaan. Vastavalkea on ottanut onnistuneesti oman paikkansa verkkomediakentällä.

Oma perustyylilajimme on asiallisuus, emmekä ole missään vaiheessa sortuneet muiden medioiden tavoin juoksemaan minkään suurvallan agendan perässä. Mutta vaikka tyylimme poikkeaakin esimerkiksi Verkkomedian tyylistä, työlleen omistautunut infosoturi näkee Ryskyn tavoin infosoturiutta kaikkialla. Niinpä Vastavalkeankin teksteissä ja tyylissä täytyy olla koira haudattuna.

Sinällään ”kompostin kuningas” synnyttää uuden metaforan, jossa media nähdään kompostina. Tästä samaisesta some-kompostistahan presidentti Sauli Niinistö poimi Riiheläisen Kultarannan kekkereihinsä todistamaan osaltaan Venäjän pahuutta. Vuoden alussa Hesari oli palkannut Ryskyn omaksi blogistikseen. Siinä taisivat tasot kohdata optimaalisesti.

Metaforan laajennuksena totean, ettemme suinkaan ole (vielä) lähelläkään mediakompostin kuninkuutta. Sitä hallitsee edelleenkin Hesari — niin hyvässä kuin pahassa.

Hesarissa räyhäkirjoittamisen vahdinvaihto

Janne Riiheläinenhän saavutti kansallista tunnettuutta, kun presidentti Niinistö kutsui hänet mukaan Kultarannan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskustelutilaisuuteen kesäkuun puolivälissä. Sinnehän, kuten tunnettua, kutsutaan maan parhaat asiantuntijat.

Hesari on siis ottanut kopin tästä presidentillisestä nosteesta palkkaamalla Riiheläisen blogistikseen. Aivan ilmeisesti saamme nauttia tätä turvallisuuspolitiikan korkeajännitystä hyvän tovin.

Tämähän tarkoittaa Hesarin osalta siirtymistä propagandistisessa räyhäkirjoittelussa suoraan Venäjä-vastaisuuteen, kun se aiemman arkkitrollin Matti Ridanpään alias Tavallisen maisterin osalta oli painotetusti Nato-tuputusta Venäjän uhkan vaikuttaessa toki taustalla. Räyhäkirjoittelussa tapahtui siis vahdinvaihto. Tämä toki merkitsee tason nousua. Ridanpään copypaste-hokeminen ei vakuuttanut enää ketään; kaikkein vähiten se oli omiaan lisäämään Nato-myönteisyyttä.

Vaikka kirjoittamisen taso nousikin kopiohokemisesta sinänsä itsenäisesti luotujen lauseiden formuloinniksi (mihin Ridanpään kyvyt eivät riittäneet), ei lopputuloksen järjellisyydestä voi kyllä sanoa samaa: samaa jankkaavaa Venäjä-vastaisuutta hieman eri painotuksin.

Yhdessä suhteessa netti-Hesarin toimintatapa on pysynyt entisellään. Kommentoidessani (erittäinkin asiallisesti) Ryskyn blogikirjoitusta kommenttini aluksi julkaistiin, mutta jälkisensuroitiin moderaattoreiden toimesta parin tunnin kuluttua. Tällainen Hesarin oman infosoturin aktiivisuojelu toimi kaiken aikaa Tavallisen maisterinkin osalta. Sensuuri Hesarissa pelaa siis edelleenkin.

Oliko Riiheläisellä asiaakin?

Asia-annin osalta Riiheläisen terävin kärki kohdistuu Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasampumiseen.

JR: ”Ylipäätään Fennovoimaa käsitellään valtiojohdossa ikään kuin meitä ei koskisi lainkaan EU:n pyrkimys irrottautua energiariippuvuudesta Venäjään.”

Tämä perusasenne ohjaa Riiheläisen ajattelua. Hän katsoo, että EU:n Yhdysvaltain painostuksesta voimaansaattamat Venäjän talouspakotteet ovat pysyvä käytäntö ja että meidän tulee irtautua kokonaan yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Tällaisella fundamentalistisella ja patologisella Venäjä-vastaisuudella ei ole mitään tekemistä järjen käytön kanssa. Se vie toteutuessaan Suomen entistäkin suurempiin, viime kädessä kestämättömiin vaikeuksiin. Ehkäpä Riiheläinen näkee jo IMF:n johtaman troikan nostamassa Suomea suosta, johon kaltaisensa ovat sen saatelleet.

Sopineeko vienosti kysyä, kuinka pitkälle Hesari on blogistinsa mielipiteiden takana?

Määrääkö eduskunta vai EU ministerien ja presidentin tekemiset?

Riiheläisen huuhaalinja jatkuu:

JR: ”Eikä kukaan ole kysynyt myöskään sitä, että miksi Suomen hallituksen ministeri rikkoo Suomen tähän asti noudattamaa EU:n linjaa matkustamalla Moskovaan ja kaiken lisäksi väittää, etteivät Suomen ja Venäjän hallitukset puutu tilanteeseen.”

Riiheläiseltä on jäänyt huomaamatta, että Suomessa on vielä eduskunta, joka päättää Suomen asioista. Tai ainakin osasta Suomen asioita.

Fennovoiman hankkeesta on eduskunta tehnyt selkeän myönteisen päätöksen, jonka toimeenpanosta tässä on kyse. Muistutettakoon mieleen perustuslain 3 §, joka vallan kolmijako-opin mukaisesti säätää lainsäädäntövallan eduskunnalle ja toimeenpanovallan osalta lausuu seuraavaa: ”Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.”

Tämähän tarkoittaa sitä, että myös presidentti hallitusvallan eli toimeenpanovallan käyttäjänä on velvoitettu toimimaan eduskunnan tahdon mukaisesti. Tätähän Vastavalkea kyseli artikkelissaan ”Kenen asialla olet, presidentti Sauli Niinistö?” kun halusimme tietää, ottiko Niinistö Fortum-asian esille vieraillessaan 16.6.2015 Putinin luona Moskovassa. Sama kysymys koskee hänen myöhempää puhelinkeskusteluaan Vladimir Putinin kanssa. Yksi Aamu-TV:n jälkiviisastelija tuntui kyselevän samaa.

Presidentin vastausta tähän kysymykseemme emme ole vielä saaneet.

Blogikirjoituksessaan Riiheläinen siis kyseenalaistaa suomalaisen ministerin, elinkeinoministeri Olli Rehnin, oikeuden toimia eduskunnan päättämän asian edistäjänä.

Venäjä hyökkää Ukrainaan elokuussa

Blogin otsikkohan kertoi meille, että Venäjä on jo hyökännyt Ukrainaan. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole asianlaita päätellen seuraavasta:

JR: ”Se, että hyökkääkö Venäjä Ukrainassa nähtäneen varsin pian. Varustelut lienevät jo valmiin puolella ja nyt odotetaan ehkä päätöstä tai ehkä vain suotuisia olosuhteita jo tehdyn päätöksen toteuttamiseksi. Yksi suotuisa olosuhde Venäjän kannalta on eurooppalainen lomakausi elokuussa, jolloin EU on reagointikyvyssään vielä tavallista jähmeämpi.”

Kunnon Lännen infosoturin tavoin Riiheläinen pohjustanee tällä USA-avusteista Petro Poroshenkon armeijan suurhyökkäystä Itä-Ukrainaan.

Kyllähän se korkeajännitys syntyy tälläkin tavoin. Vaarana on kuitenkin tahaton komiikka. Onko Venäjä jo hyökännyt Ukrainaan, vai hyökkääkö se vasta elokuussa, kas siinäpä kysymys? Arvotaan seuraava hyökkäys!

Onko syntymässä Suomen ikioma Oikea sektori?

Äärioikeistoon luettavien toimijoiden parveilu sekä valtamediassa että somessa antaa aihetta huoleen. Ainakin osalla näistä toimijoista ja heidän toiminnoistaan näyttäisi olevan valtiojohdon tuki.

Onko kehittymässä Suomen ikioma Oikea sektori? Nythän Ryskyn blogien keskusteluosioissa parveilevat jo tunnetut oikeistolaiset aktiivireserviläiset ja armeijan kantahenkilökunnan edustajat. Leimallisesti yhteistähän näille joukkioille on tiukka Venäjä-vastaisuus, äärinationalismi, sotaisa asenne ja kiihkoilu.

Hesarihan on de facto tukenut Ukrainan äärioikeistoa. Tukeeko se suomalaista äärioikeistoa ja jos, niin miten pitkälle? Ainakin näkyvää julkaisutukea tuntuisi olevan tarjolla.

Lähde

Riiheläinen, Janne | hs.fi (24.7.2015). Suomalaisia mukana Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.
http://www.hs.fi/blogi/korkeajannitys/a1305972578502?jako=8607c836aaa723e380240ac13f1aa4e9

5 KOMMENTTIA

 1. Nuo Hesarin jutut ovat jo niin naurettavia, ettei niitä viitsisi lukeakaan, jossei tietäisi että niin kovin monet niitä lukevat ja vielä uskovatkin siellä kirjoitetun.

  Kenenkähän asiaa Hesari oikein ajaa? Onhan Yhdysvallat jo valtalehdistönsäkin suulla myöntänyt olevansa vastuussa Ukrainan kriisistä.

  Vai onko tässä kyse siitä, että Hesarilla on jotain uutta tietoa siitä, että Yhdysvallat yrittää vielä jotakin uutta provokaatiota saadakseen Venäjän aivan oikeasti sekaantumaan Ukrainan kriisiin? Melko tavalla artikkelin pohjaltahan näyttää siltä, että Riiheläinen manailee jutullaan toivomaansa tai luulemaansa USA-avusteista Petro Poroshenkon armeijan uutta hyökkäystä Itä-Ukrainaan. Epäilen kyllä, ettei tätä Poroshenkon armeijan hyökkäystä ole itse asiassa tapahtumassa. Lehtitietojen mukaanhan Kerrykin Shotshin vierailullaan otti yhteyttä Poroshenkoon ja kielteli tätä enempää hyökkäilemästä.

  Olisiko sittenkin Hesarin kannalta kyseessä vain taistelu venäläistä ydinvoimalaa vastaan..?

 2. Pääkirjoitukseeni oli päässyt pujahtamaan faktavirhe, jonka Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Petri Korhonen on pyytänyt oikaisemaan:

  ”Janne Riiheläinen on aloittanut Turvallisuuspolitiikan Korkeajännitys -blogipalstansa pitämisen sivuillamme jo vuodenvaihteessa, ei kesäkuussa kuten kirjoitatte.
  Ensimmäinen postaus ilmestyi 2.1.2015, kuten tästä näette:
  http://www.hs.fi/blogi/korkeajannitys/a1305913455540

  Pahoittelen virhettä, joka johtuu lähinnä siitä, etten juurikaan lue Helsingin Sanomia, ja tätä nyt arvioimaani blogia lukiessani sivustolla oli esitelty vain kahdeksan viimeisimmän blogin linkit, alkaen 5.6.2015.

 3. Kyllähän Verkkomedian Janus Putkonen sympatisoi Putinia ja Venäjän politiikkaa. Mutta onko se sitten tuomittavaa? Suomessa on noussut aivan julmettu Venäjä-vastaisuus, varsinkin massamediassa, jossa kaikki Venäjän politiikkaa kannattavat haukutaan ja mustamaalataan.

  Putkonen vastustaa Uuden Maailmanjärjestyksen valtaliittoa, joka tahtoo sanoa liittoumaa jonka ytimeen kuuluvat UKUSA-maat, Euroopan Unioni ja Israel. Asiasta tietämättömille Uusi Maailmanjärjestys kuulostaa foliohattujen salaliittoteorialta, vaikka todellisuudessa globalismi on länsimaiden johtava poliittinen liike toisen maailmansodan jälkeen: global governance eli maailmanhallinta on ne nimitykset joilla tästä liikkeestä nykyään puhutaan, aivan avoimesti, Suomen, EU:n ja Yhdysvallan johtoa myöten.

  Kun kerran vastustaa NWO-valtaliittoa, silloin joutuu väkisinkin samalle puolelle leiriä Venäjän kanssa. Näin on käynyt amerikkalaisillekkin patriooteille ja NWO-liittouman vastustajille, aivan Paul Craig Robertsista ja Alex Jonesista alkaen. Putkonen puolestaan on suomalainen patriootti (joka toisin kuin natottajat, ei ole viemässä Suomea mihinkään sotilasliittoon vaan kannattaa liittoutumatonta ja itsenäistä Suomea). Läntisen valtaliittoumien sotien, false flag -terrorismin ja Isoveli valvoo -yhteiskunnan paljastaminen on kaikkien vaihtoehtomedioiden juttujen ytimessä: koska se on todellisuutta josta massamedia vaikenee tai jota se vääristelee.

  Putkosta on alusta alkaen väitetty Venäjän rahoitusta saavaksi, mutta kaikki se on tietysti pelkkää väitettä ilman ensimmäistäkään todistetta. Yhtä hyvin voi väittää että CIA rahoittaa Sanoma-yhtiötä. Itse arvelen että siinä on paljon enemmän perääkin. Yhtä lailla kun selkeästi kuin Putkonen kirjoitti propagandistisesti, kirjoittaa Suomen massamedia.

  Mutta miksi Bäckman Putkoseen ja Verkkomediaan sekoitetaan? Onhan Johan Bäckman tietysti nimi, jolla saa heti aikaan negatiivisia viboja, joten propaganda-syistä nimi kannattaa mainita. Johan Bäckmaniin Putkonen tutustui vasta Verkkomediaa jo julkaistessaan, Putkonen kirjoitti siitä jutunkin. Bäckman kirjoitti pari blogitekstiä jotka Verkkomedia julkaisi. Muita SAFKA:n jäseniä kyllä kävi Verkkomediassa joskus kommenttejakin kirjoittamassa. Bäckman onkin aivan selkeästi Venäjän maksettu asiamies, nykyään jopa julkisesti, kun on Venäjän hallinnon perustaman RISI-ajatushautomon leivissä. Neuvoinkin kommenteissani aiemmin pitämään Bäckmanin ja SAFKA:n tyypit pitkän kepin päässä Verkkomedian toimituksesta, mikäli Putkonen on kiinnostunut julkaisemaan riippumatonta verkkolehteä eikä propagandajulkaisua. Samanlaisia globalistien ajatushautomoiden propagandisteja tietysti kirjoittelee massamediaan, yhtä valheellisia ja vääristeleviä kuin Johan Bäckmankin, mutta eipä massamedia itseään tuomitse.

  Verkkomediahan on juuri sitä mitä suomalainen uutisointi tarvitsee: se antoi toisen näkökulman maailman tapahtumiin, ja kertoi sen mitä massamediamme ei. Mikäli lukee vain massamediaa, saa aivan varmasti väärän kuvan siitä mitä maailmassa tapahtuu: vaihtoehtomediat on aivan välttämättömiä mikäli todellinen maailman meno kiinnostaa. Itselleen rehellisen ihmisen pitää lukea vaihtohtomediaa, propagandisti voi jättää sen lukematta ja toivoa sen kuolemaa.

  Verkkomedian ajoilta jo tunsin Mehtälän, ja annoin arvoa sille että hän arvosteli yhtä lailla kumpaakin suurvaltaleiriä tarpeen tullessa. Söyring ja Raiskila ovat molemmat myös toimittajia joilla on sitä selkärankaa mikä massamediamme propagandisteilta täysin puuttuu. Tässä on todella hyvät ainekset, VastaValkea on juuri sitä mitä monasti toivoin Verkkomedian kommenteissa: vaihtoehtomedia joka on kriittinen mutta ei propagandistinen. Minua ei harmita kyllä yhtään jos VastaValkea nousee Suomen (vielä lähes olemattoman) vaihtoehtomedian kärkeen!

  Putkoselle toivotan hyvää jatkoa Verkkomediaan ja NWO:n vastaiseen taisteluun. Globalistit on meille todellinen uhka, ja on jo vienyt työpaikkojen lisäksi itsenäisyytemme.

 4. Demokratia on ihmiskunnan suurin sosiaalinen innovaatio ja jotkut sanovat että suurimpana myös pysyy.

  Venäjä ja Kiina vihaavat demokratiaa. Syy on yksinkertainen. Maat jakautuisivat luonnollisiin piirikuntiinsa ja keskusvallan despootit menettäisivät etuoikeutensa ja joku lakitupakin saattaisi kutsua.

  Mk:n ja tsuumailijan viestien sen osan perustunnelman osalta olen samaa mieltä että edistyminen ihmisten yhteiskuntaan pitää tapahtua mahdollisimman pehmeästi ja väkivallattomasti. Tsekkoslovakia ja puola ovat hyviä esimerkkejä sekä väkivallattomasta vallansiirrosta että yhteisymmärryksessä tehdyistä rajojen määrittelyistä.

  Hyvin herkästi saattaa kuitenkin väkivalta nousta vanhoine tosine tai kuviteltuine kaunoineen. Kukaan ei halua euraasian pääalueen, venäjän, jugoslavisoitumista.

  Mk ja tsuumailija näkevät myös oikein sen että usa ajaa muutosta nopeammin kuin olisi inhimillisesti oikein. Eu ajaa oikeampaa, pehmempää tietä.

  Eu:lle voidaan naureskella mutta käsitykseni mukaan usan, venäjän ja eu:n ikuisessa kilpailussa siitä kuka on rooman perillinen ja kehittänyt sitä myös järkevimmin on ilman muuta eu.

  Venäjällä on paikka eu:ssa (jonka voi tässä yhteydessä lyhentää vaikkapa euraasian unioksi) kunhan oppii käyttäytymään.

  Ensimmäiseksi venäjä voisi lopettaa valehtelun.

  Sekin hieman ihmetyttää että venäjä ei koskaan myönnä mitään. Ja missä viipyvät venäläiset rauhanturvaajan yk:n alaisena ? Voi hyvänen aika.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here