Viime päivinä vilkastunut keskustelu infosodasta on myös käynnistänyt monia mielenkiintoisia keskusteluja mm. siitä, onko sotatieteen tohtori todella ”tohtori” vai sotilaiden keksimä arvonimi, eli taruolento. Erityisesti ”tohtori” Saara Jantusen julkaisema kirja ja monet haastattelut antavat aihetta tuolle kysymykselle.

Kielitieteilijästä pikavauhdilla sotatieteiden ”tohtoriksi”

Saara Jantusesta tulee maisteri englannin kielessä vuonna 2008. Viisi vuotta myöhemmin hän väittelee ”sotatieteen” tohtoriksi.

Voidaan kysyä, onko sellaista tiedettä kuin ”sotatiede” olemassa. Missään yliopistossa tätä ”tiedettä” ei voi opiskella, vaan Maanpuolustuskorkeakoulu on ainoa paikka, jossa ”sotatieteitä” opetetaan. Näyttää siltä, että sotilaat ovat itse keksineet koko tieteenalan ja myös ”tohtorien” pätevyysvaatimukset. Näin ollen voi suhteellisen varmalta pohjalta väittää, että ”sotatieteen tohtori” muistuttaa lähinnä satuolentoa.

Pietarin ”trollitehdas”

Monet muistavat vielä Ylen TV2:n Kioski-ohjelman, jossa toimittaja Mika Mäkeläinen ja ”tutkiva journalisti” Jessikka Aro vakavalla naamalla esittelivät Pietarin ”trollitehdasta”. Yhdenkään ”työntekijän” kasvoja ei näytetty, eivätkä toimittajat päässeet sisälle rakennukseen, tai näin he ainakin väittivät. Ohjelman todistusvoima jäi vähäiseksi. HS haastatteli myöhemmin tehtaan työntekijäksi soluttautunutta henkilöä, jonka mukaan kyseisestä ”tehtaasta” ei trollata suomen kielellä eikä ohjata Suomeen liittyvää keskustelua.

Jälkeenpäin kiinnitin huomion siihen, että toimittaja Mäkeläinen lähetettiin kuukausien mittaiselle matkalle Väli­-Amerikkaan. Juttuja ei kuitenkaan paljon tullut, ja mitä ajankohtaisuutta Väli­-Amerikalla oli silloin tai nyt? Sen sijaan ”tutkiva journalisti” Aro on hävinnyt julkisuudesta, vaikka juuri hän oli se yhteyshenkilö, jolle trollaajista piti ilmoittaa. Mitähän on tapahtunut?

”Tohtori” Jantusella leuhkat eväät

Kirjansa julkistamisen yhteydessä 34­-vuotias ”tohtori” antoi kovia lausuntoja. Hän mm. julisti Paasikiven ja Kekkosen opit kuolleiksi. Mikähän Paasiven opeista on vanhentunut uudessa ”sotatieteessä”? Onko vanhentunut se, että tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, vai se, että Suomen ei pidä enää koskaan joutua suurvaltakonfliktien pelinappulaksi?

100 virkamiestä koulutetaan

Kaikkein hätkähdyttävin on kuitenkin tieto, joka on tullut esille tässä yhteydessä. Suomi kouluttaa nyt ilmeisesti yhteistoiminnassa USA:n kanssa virkamiehiä ”tunnistamaan informaatiovaikuttamista” eli mitä todennäköisimmin manipuloimaan ja sensuroimaan sitä, mitä esimerkiksi Natosta ja EU:sta kirjoitetaan. Tämä on sikäli huolestuttavaa, että kaikesta päätellen korkein polittinen johtomme on tietoinen tästä. Asia on sen arvoinen, että se pitäisi nostaa esille eduskunnan turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.


Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.

(Tekstiä päivitetty 20.10. kello 12:45)

13 KOMMENTTIA

 1. ”Suomi kouluttaa nyt ilmeisesti yhteistoiminnassa USA:n kanssa virkamiehiä ”tunnistamaan informaatiovaikuttamista” eli mitä todennäköisimmin manipuloimaan ja sensuroimaan sitä, mitä esimerkiksi Natosta ja EU:sta kirjoitetaan.”

  Eiköhän sensurointia Natosta ja Yhdysvalloista kirjoitettaessa ole harjoitettu jo pitkään. Ja niinkuin on tullut ilmi, myös selkeää propagandaa ja vääristelyä tehdään siinä, mitä Naton vihollisesta, Venäjästä kirjoitetaan.

  Nyt infosota on käynnissä isoilla kierroksilla, ja sosiaalisessa mediassa ’natottajat’ alkavat jo kaiketi olla häviöllä, kun katselee millaisia kommentteja lukijat kirjoittavat natomielisiin lehtiin, kuten Ilta-Sanomiin, vaikka painettu media ja ylekin onkin melkein kokonaan natottajien hallussa.

  Ja infosodan tässä vaiheessa sitten Suomen amerikkalaismieliset ja natottajat teettävät ’asiaan uskovilla’ nuoremmilla erilaisia tilaustöitä niinkuin Jantusenkin kirja. Liittyy samaan genreen kuin toimittajien tarinat trollitehtaista.

  Sinänsä siinä ei ole mitään erityistä, että joku väittelee tohtoriksi viidessä vuodessa jostakin aiheesta, vaikkapa ’sotatietieteestä’, niin muillakin aloilla tehdään. Yliopistolle ja korkeakouluille maksetaan nykyisin tutkintojen tehtailusta ja ne tietenkin sitten tekevät sitä mistä maksetaan, tohtoreita tehtaillaan nykyisin kaikilla aloilla kuin liukuhihnalta. ’Sotatiede’ taitaa kyllä olla aivan uusi keksintö, mutta kai semmoisenkin voi julistaa olevan olemassa, jos joku korkeakoulu niin haluaa.

  • Luulo ei ole tiedon väärti, omassa tuttavapiirissäni Nato kannatus on noussut, ”kiitos” Venäjän toimien. Jopa 67v isänikin kannattaa tätä nykyään Natoon liittymisen puolesta.

 2. MItään muuta infosotaa ei tässä maassa ole kuin natotrollaus. Kun sitten ne jotka natotrollaajien puuhat asettavat kyseenalaiseksi, leimataan infosotureiksi ja jopa Venäjän trolleiksi, ollaan aika orwellimaisessa ympäristössä.

  • Venäjän toimien puolustelijoita on nettipalstat täynnä, on se jännä että venäjän pommit ovat rauhan pommeja, Naton vastaavat eivät. Onneksi tuttava piirissäni ei venäjän ymmärtäjiä ole.

   • Vai Natoon tekisi mieli? Liikutko suomenruåtsalaisissa rahapiireissä sitten? Onko kiva katsella sotia telkkarista? Tapelkaa itte sotanne, perkele! Vähemmän niitä olisi, jos rahamiehet joutuisivat riviin! Isokenkäiset haluaa ammattiarmeijat ja köyhät pojat taistelemaan sotia, hankkimaan heille uutta maaata ja omaisuutta. Kellään muulla ei ole hinkua Natoon, kuin ahneilla saadakseen siitä omaa etua. Jaa Suomen itsenäisyys? Samat natottavat rahapiirit skoolasi Suomen itsenäisyyden jo Euroopan liittovaltiolle: heitä ei kiinnosta Suomen itsenäisyys lainkaan ja kansanvalta on suorastaan hirvitys.

    Oma alkuni NATO- ja EU-vastaisuudessa on muuten peräisin Amerikan Yhdysvalloista, niiden patrioottien joukosta jotka ymmärsivät taistelevansa pääoman herrojen sotia, ja nousivat vastustamaan imperialismia. Venäläistä mediaa ollut olemassakaan, tai ainkaan Suomessa saatavilla, kun sotia jo vastustettiin patrioottien keskuudessa! Kyllä se tieto tulee historian ja politiikan tuntemisesta, riittää kun ymmärtää mistä sodat juontavat, kuka niitä haluaa ja kenen etuja ne palvelee. Venäjän imperialismina tuomitsen Tsetsenian sodan, Ukrainassa ja Syyriassa puolestaan kannatan Venäjän harjoittamaa politiikkaa. Liittoutuminen jonkun valtion johdon kanssa tuhoaa ihmisen rehellisyyden itselleen: asiat pitää ottaa asioina, eikä valita puolta. Venäjää pitää ymmärtää samoin kuin Yhdysvaltojakin, mutta kummallekkaan ei saa kumartaa.

 3. On Mikko Aholla faktat hakusessa MPKKn suhteen. Osa MPKKn opinnoista on hyväksiluettavissa haettaessa esimerkiksi Helsingin yliopiston tai Jyväskylän yliopiston maisteriopiskelijaksi, joten opiskelu Maanpuolustuskorkeakoulussa lienee ihan tieteellisissä piireissä hyväksyttyä. Ellei Aho tietenkin väitä että satuhahmoja valmistuu myös Helsingin /Jyväskylän yliopistoista.

  • Oletko aivan tosissasi? Ajattelisin että taidat olla joko Venäjän intressejä ajava trolli taikka sitten harvinaisen tietämätön. On toki muitakin vaihtoehtoja. Mieti nyt vaikka lääketiedettä. Takuulla on lääkäreiden keksimä tieteenala ja tohtorin kriteerit päättävät lääkärit. Samoin kaikki tieteenalat ovat ”keksittyjä”.

 4. Ylipäätään korkeakoulujen ja yliopistojen tutkinnot voi jättää siihen arvoon mikä niillä on. Yleensä ottaen niillä on ns. ’arvoa’ vain noiden oppilaitosten ja koko koulutusinstituution sisällä. Yhteiskunta tarvitsee erilaisia kouluttajia tietyn määrän ja myös oppilaitoksia, joissa noita kouluttajia koulutetaan. Teollisuusyhteiskunnassa tutkintojen tuottaminen on samantapainen teollisuuden ala kuin muutkin teollisuusalat.

  Nyttemmin yliopistoille ja korkeakouluille on alettu maksamaan kohtuullinen osuus tuloistaan sen mukaan, miten nopeasti ne tuottavat minkäkinlaisia tutkintoja. Yhden ’tohtorin’ tuottamisesta maksetaan enempi kuin ’maisterin’, niinpä tohtoreita on sitten alettu tuottamaan suhteessa enempi. Tohtoreita on ajateltu pääosin käytettäviksi korkeakoulujen omissa tuotannon aloissa, siis niissä tehtävissä, että heidän tehtävänsä on tuottaa lisää tutkintoja. Esimerkiksi ’sotatieteen tohtorin’ pääasiallinen tehtävä on toimia ’sotatieteen’ itsensä tehtävissä, siis pääosin muiden ’sotatieteilijöiden’ kouluttajana.

  Korkeakoulujen palveluksessa olevat akateemiset henkilöt kirjoittelevat yleensä myös erilaisiin ’tieteellisiin’ julkaisuihin erilaisia artikkeleita; kaiketi joku sellainenkin julkaisu on olemassa, missä keskustellaan ’sotatieteestä’, ei sotatiede siinä suhteessa sen ’tarunomaisempi’ ole kuin muutkaan ns. ’tieteet’. Noiden julkaisujen lukijamäärä on hyvin alhainen, niinpä heistä monilla on tarvetta kirjoittaa jotakin muutakin, toivoen saavansa julkisuutta.

 5. herra Lind kun kertoisi mitkä venäjän toimet ajavat meitä suomalaisia natoon , siis miten venäjä uhkaa suomea?

 6. Entisenä ja vanhana laivaradiosähköttäjänä olen perehtynyt laajasti sekä viralliseen, että kaupalliseen radioliikenteeseen -60 luvulta alkaen. Erityisesti itäisellä Välimerellä tapahtunut USS Libertyn upottamisyritys Israelin ilmavoimien ja merivoimien toimesta amerikkalaisten hiljaisella hyväksynnällä aiheutti pakonomaisen tarpeen syventää tutkimuksia suurvaltapolitiikkaan. USS LIbertyä ei saatu upotettua, ja sen jälkeen alkoi massiivinen peittelyoperaatio, joka on jatkunut näihin päiviin saakka myös Suomen virallisessa mediassa.
  Tämän vuoksi olen ollut erityisen kriittinen kaikkeen uutisointiin, ja käyttänyt paljon aikaa taustojen selvittelyyn, siis faktan tarkastukseen. Valitettavasti luottamukseni viralliseen uutisointiin on romahtanut.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here