TRANSATLANTTINEN kauppa- ja investointikumppanuus (TTIP) on Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus. EU ja Yhdysvallat ovat siitä neuvotelleet kesäkuusta 2013 lähtien. Sopimuksen tarkoituksena on ilmoitetusti luoda alueiden välille yhdenmukaiset kaupan standardit ja lisätä kauppaa sekä investointeja EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

TTIP:tä on usein verrattu Troijan hevoseen. Sitä luvataan meille lahjana, joka tuo taloudellisia hyötyjä ja lisää työllisyyttä. Tosiasiassa se sisältää monia uhkia mm. kansanterveydelle, ympäristölle ja työoikeuksille.

TTIP suosii suuria, monikansallisia yrityksiä ja polkee valtioiden vapautta päättää lainsäädännöstään. Sopimuksen hyväksyminen merkitsee kaikkien EU-standardien pakottamista yhdenmukaiseksi Yhdysvaltain standardien kanssa. Yhdysvalloissa nämä standardit ovat huomattavasti löyhempiä.

Näin ollen eurooppalaiset elintarviketuottajat joutuisivat kilpailukyvyn säilyttämisen vuoksi heikentämään standardejaan Yhdysvaltain tasolle, ja kalliimmasta ruokaturvallisuutta ja kuluttajansuojaa korostavasta ruoantuotannosta luovuttaisiin. Euroopassa kielletyt mutta Yhdysvalloissa sallitut vaaralliset kemikaalit palaisivat takaisin käyttöön. Lääkkeet tulisivat todennäköisesti kallistumaan patenttisuojien vahvistumisen vuoksi.

Eri kansalaisjärjestöjen ylläpitämällä vapaakauppa.fi-sivustolla kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi TTIP:n kymmenestä suurimmasta uhkasta euroopalaisille sekä listataan kymmenen suurinta uhkaa amerikkalaisille.

Monet Euroopan kaupungit ovat  asettuneet vastustamaan TTIP-sopimusta. Kuitenkin Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi illalla 25.11. äänin 46–32 Yrjö Hakasen aloitteen, jossa esitettiin, että kaupunginvaltuusto palauttaisi aiemman TTIP-sopimusta puoltavan kannanottonsa uudelleen valmisteltavaksi. Valtuusto vahvisti siten aiemmin ilmaisemansa varauksettoman tuen TTIP-sopimukselle. Kokoomuksen ja keskustan lisäksi aloitetta vastusti niukka enemmistö vihreistä ja yhtä lukuun ottamatta kaikki äänestykseen osallistuneet perussuomalaiset.

Näin äänestivät Helsingin kaupunginvaltuutetut TTIP-sopimuksesta.
Näin äänestivät Helsingin kaupunginvaltuutetut koskien TTIP-sopimusta.

PÄIVITYS 28.11. Oikaistu virheellinen muotoilu, että valtuusto olisi 25.11. äänestänyt TTIP-sopimusta tukevasta aloitteesta (joskin se aloitteen hylätessään ilmaisi uudelleen tukensa TTIP-sopimukselle), ja tarkennettu mainintaa vihreiden ja perussuomalaisten äänestyskäyttäytymisestä. Pahoittelut virheestä.

33 KOMMENTTIA

 1. Tämä teksti näyttää tahalliselta valehtelulta ja vääristelyltä. Miksi pitäisi ottaa Stubista mallia, eikö olisi parempi olla rehellinen. Valtuusto ei päättänyt sopimuksesta vaan totesi, ettei se kuulu sen päätäntävaltaan. Rajaaminen on viisautta.

 2. Oleellista tässä on, että kanta asiaaan on ollut myönteinen huolimatta niistä 10 haitasta, joita sopimus pitää sisällään.
  Jälleen kerran on oikeistovoimin tavallinen ihminen ja luonto hylätty eliitin ja suurpääoman hyväksi.

  • Vuosi sitten Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) vaati suomalaistyöntekijöiden korvaamista ulkomaalaisella halpatyövoimalla. Nyt vaaditaan perustuslain kaatamista yksityistämiskiimaisen hallituksen tieltä.
   —-
   Kansainvälistä pörssikapitalismia palvelevat uusliberaalit ja ”libertaristit” eivät omista isänmaata. Elinkeinoelämän lobbarit ovat valmiit myymään palvelut, luonnonvarat sekä julkiset virat ulkomaille ja hukuttamaan Suomen laittomiin siirtolaisiin, sillä synnyinmaalla on heille vain välinearvoa. Ensimmäinen askel rahanvallan kaatamiseen on tiedostaa hallitsevien instituutioiden ja aatteiden historia.
   Lisää magnmediasta…

 3. Kiitokset Mehukannulle linkeistä. Siellä asia sanotaan. Kysymys oli valtuutetun aloitteesta ottaa kantaa mainittuun sopimukseen. Valtuusto otti kantaa äänestämällä. Meni varmaan lakien mukaan. Ristiriitaa artikkelin kanssa en löydä. Tosin siinä mainitaan jostakin aikaisemmasta kannanotosta joka on puoltanut TTIP sopimusta. Onko sellainen tehty ja löytyykö pöytäkirjaa?

  Valttusto mainitsee päätöslauselmassaan olennaisen.

  ”Kaupunginhallitus toteaa, että TTIP-sopimusneuvotteluissa on kyse EU-tasoisesta
  vapaakauppasopimuksesta. Vastuu jäsenvaltiotason toimenpiteistä on jäsenvaltioilla, ei yksittäisillä
  alueellisilla julkisyhteisöillä. Helsingin kaupungin viralliset mahdollisuudet vaikuttaa Suomen valtion TTIPneuvotteluihin mahdollisesti kohdistamiin rajauksiin ovat vähäiset”.

  Näin on, tähän sopimuksella pyritään. Paikallisten demokratioiden vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset, ellei olemattomat. Niin on muuten Suomen valtionkin. Parempi antautua heti.

  Ja sopimuksen valvonnasta

  ”TTIP-neuvottelujen rinnalla komissio aloittaa muiden maiden kanssa yhteistyön, jonka tavoitteena on pysyvä
  kansainvälinen investointituomioistuin. Kansainvälisen investointituomioistuimen on myöhemmin tarkoitus
  korvata kaikki investointeja koskevat riitojenratkaisumekanismit, joista määrätään EU:n sopimuksissa, EU:n
  jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisissä sopimuksissa sekä EU:n ulkopuolisten maiden välillä
  tehdyissä kauppa- ja investointisopimuksissa. Tuomioistuin lisäisi investointeja koskevan kansainvälisen
  riitojenratkaisujärjestelmän tehokkuutta, yhdenmukaisuutta ja legitimiteettiä”.

  Ei hätää, siis, muistaakseni tulee kolme täysin lahjomatonta ja riippumatonta tuomaria ratkaisemaan investoinneista johtuvat erimielisyydet yli kansallisen päätösvallan. Naivimpaa ajattelua on vaikea kuvitella.

  • Valtuuston aiempi kannanotto TTIP:hen oli sen vastaus Yrjö Hakasen aiempaan TTIP:tä koskevaan aloitteeseen, ks.

   http://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2015/3759/

   ”Mutta näin kritiikitöntä, täysin yksipuolista kannanottoa en muista nähneeni edes innokkaimmilta sopimuksen kannattajilta. Tässähän kiistetään kokonaan neuvotteluihin liittyvät ristiriidat, ongelmat ja uhkat.”

 4. Sitten ”Valtiotason kannaottoja”. Puoluejohtajat julkaisivat eilen kannanottonsa: ”Suomessa on noudatettava Suomen lakeja”. Uutista kyllä muokattiin muutamaan kertaan, mutta sisältö oli tämä. Hyvä tietää, nyt se alkaa. Tähän saakka ei ole tarvinnut.

  Valtiovarainministeri on jäänyt kiinni totuuden muokkaamisesta. Samoin on käynyt valtiovarainministeriön tiedottajille. Nyt monet politikot vaativat päitä vadille. Erosta puhellaan. Ministeri on rikkonut virkavalansa, vaikka tätä ei juuri julki tuoda. Onhan ministereitä lähtenyt vähemmästäkin, muun muassa tekstiviesteistä, vai pitäiisikö sanoa seksiviesteistä.

  Kumminkin, noista vaatimuksista jää inhottava sivumaku. Koko selvitystyön teki yksi toimittaja, Tuomo Pietiläinen hesarissa. Kun juttu julkaistiin, tuli kuorossa julkisuuteen irtopisteiden kerääjiä. Siksi on aiheellista kysyä, varsinkin kansanedustajilta. Mitä te teette kun lakeja valmistellaan. Ette niitä ainakaan seuraa. Oliko joitain omia etuja juuri silloin valvottavana?

  • Kansanedustajat eivät edusta nykyisin kansaa… he ovat valmiit myymään palvelut, luonnonvarat sekä julkiset virat ulkomaille ja hukuttamaan Suomen laittomiin siirtolaisiin, sillä synnyinmaalla on heille vain välinearvoa.
   He ovat valtaosin kansanhukuttajia.

   • Resepti tilanteen korjaamiseksi: irti EU:sta ja itsenäisyys takaisin. Oma raha ja pankki.
    Sitten kansahukuttajien määrä puoleen (ehkä niitä ei tarvita lainkaan) ja maahan hallitus, joka koostuu puolueettomista asiantuntijoista.
    Ja kaikki tärkeät asiat aina kansanäänestykseen. Se tarkoittaa, että hallitus hoitaa maan asioita kansalaisia kuunnellen ja koko kansan parhaaksi.
    Säästyvät rahat yhteistä hyvää edistävään käyttöön.

    • Tarkoittanet Sveitsiläistyyppistä demokratiaa, jossa päätökset tehdään kansanäänestyksellä ja virkamiehillä on vain toimeenpanovalta. Tähän on suomalaisella ”edustuksellisella demokratialla” matkaa noin yksi valovuosi.

     Valtio on itsenäinen, jos sillä on perustuslaki (jota noudatetaan), jonkinlainen demokraattisesti valittu lainsäädäntöelin, oma keskupankki ja valuutta. Valuutta meiltä nyt puuttuu ja oma keskuspankki. Hyvä ne olisi palauttaa mutta mistä kansantaloutta ymmärtävät johtajat? 90-luvun jäljet pelottavat. Nämä nykyiset johtajat ymmärtävät vain oman pankkitilinsä. Eivät näe sen pidemmälle. Pitäisikö uudet johtajat kilpailuttaa Kiinasta?

     • Valitettavasti näin on. Tämä näennäisdemokratian teatteri jatkuu ja maksaa maltaita. Kansa jää koko ajan yhä enemmän sivuun. Ja eliitti tekee päätöksiä joissa kansan osaksi jää joutua yhä ahtaammalle ja raataa eliitin rahakukkaron lihottamiseksi.
      Ei hassumpi ajatus tuo kilpailuttaminen.
      Kiinalaiset varmaan tekisivät saman työn halvemmalla ja pätevämmin. Ja velvoitettuina toimimaan kansan ääntä kuunnellen ja sen tahtoa noudattaen.

     • Kapunkien johtamisesta saisi hyvän pilottiprojektin. Johtajien paikat kilpailutukseen ja kansainväliseen hakuun. Veikkaan että säästöjä tulisi. On ollut juttua, että Helsingin johtaminen maksaa enemmän kuin New Yorkin. Täytyy katella kun ehtii onko väitteessä perää.

      Posti voisi olla toinen. Siellä 50 t/kk tienaava johtaja sanoo, että eihän tästä mitään tule jos kaikille duunareille aletaan maksamaan toistatonnia kuukaudessa. Yli 10 t tienaavia johtajiakin on muutama. Tässä on selvä säästöjen paikka. Erittäin hyvä pilottikohde.

     • Suomen Pankin johto voisi olla hyvä kilpailuttamisen kohde. Miksi kilpailuttaa vain työtä? Johdon kilpailuttamisella päästäisiin varmasti parempiin tuloksiin. Jäisi samalla historiaan poliittiset virkanimitykset.

     • Jep… Maailmalla menestynyt suomalaispomo antaa seitsemän sääntöä johtajalle

      Mikseivät poliittiset päättäjämme noudata ‘Mickosin kalakoulun’ menestyksekkäitä oppeja?
      Luin tämän artikkelin ihme kyllä HS :sta. Laitan tästä yritysmaailmaan liittyvästä artikkelista, jonka voi lukea lopussa olevasta linkistä, tekemääni tiivistelmään omia yhteiskuntapoliittisia kommenttejani.
      Valtio tai yhteiskunta ei toki saa olla talousyritys vaikka joku Amerikan presidentti onkin todennut, että ”maani tarkoitus on bisnes”. Toki valtion ja yhteiskunnankin tulisi toimia tehokkaasti mutta tehokkuuden mittarina ei saisi vain olla aineellinen vaan enemmän ’henkinen tuotanto’ ja hyvinvointi. Talouden siis tulisi olla kaikkien ja yhteisen hyvän palvelija, ei isäntä.
      Mitä enemmän on henkistä voimaa sitä ’tehokkaampi’ yhteiskunta tai valtio on kun se on yhtenäinen ja rakenteellisesti vahva (eheä). Kun sen yksilöt tuntevat kuuluvansa yhteen he myös ovat valmiita toimimaan yhteisen hyvän puolesta.
      Vaihtoehto tälle on fasismi (totalitarismi, globalismi), jossa valtaeliitti sanelee kaiken. Tämä näyttäisi ikävä kyllä olevan myös NWO -hegemonistien tavoite: jättiyhtiöiden annetaan kaapata kaiken vallan itselleen. On tärkeää, että yritykset menestyvät mutta vielä tärkeämpää on, että valtio toimii ja hoitaa vastuunsa.

      jatkuu…

 5. Jatkoa…
  Maailmalla kovan uran tehnyt Mårten Mickos jakaa nyt johtamisoppejaan nuorille kasvuyrittäjille. Sitä varten hän perusti kalakoulun, kertoo HS artikkelissaan josta poimin osia ja teen suluissa olevia kommenttejani.
  Kesken johtoryhmän kokouksen Mickos teki jotain, jota pidetään pahana virheenä. Hän sanoi, että se on nyt ohi ja aion antaa periksi.
  Toimitusjohtaja ei saisi sanoa sellaista koska pelko voi tarttua ja levitä.

  Yrityksen johtoryhmän jäsenet kerääntyivät johtajansa ympärille. Et anna periksi, he sanoivat.
  Mickos sanoo tehneensä maailman suurimman mokan, mutta onneksi hänellä oli maailman paras johtoryhmä ympärillään (se voisi politiikassa olla kansa).
  Lopulta yritys voitti vaikeutensa. Vuonna 2008 Sun Microsystems osti osin Suomessa syntyneen ohjelmistofirman miljardilla dollarilla.
  ———– (Pätisikö tämä myös hallitukseen? Maa on ajettu suuriin taloudellis-sosiaalisiin ongelmiin kun yksityiset suuryritykset ovat heiluttaneet tahtipuikkoa. Niiden ehdoilla on menty, ei kokonaisuuden.
  Nyt ei saisi antaa periksi. On tehtävä jotain uutta, palautettava itsenäisyys, joka antaa mahdollisuuden päättää itse maan asioista. Miksi Suomi sulautuu vieraaseen parveen, ripustautuu kahleisiin, ja kaikki valta on keskitetty pienen ulkopuolisen eliitin käsiin?)

  Mårten Mickos, 52, on yksi maailmalla kovimman uran tehneistä suomalaisista yritysjohtajista. Hän on päätynyt siihen, että paremmalla johtamisella voidaan parantaa mitä vain.
  —————- (Siis varmasti myös yhteiskunnan eikä vain yrityksen tilaa! Ja ehkä jopa estämään se, ettei valtio joudu yritysten juoksupojaksi kuten on tapahtumassa.)

  Siksi hän on ryhtynyt nyt jakamaan omia kokemuksiaan ja oppejaan nuorille yrittäjille verkkovideoiden muodossa ja perustanut School of Herring -nimisen johtamisblogin (schoolofherring.com). Verkkokoulu on maksuton, eikä sillä ole mitään opetussuunnitelmaa.
  Ystävät neuvoivat, ettei kannata kirjoittaa kirjaa koska tämän päivän juttu on videoblogi.
  School of Herring tarkoittaa silakkakoulua tai -parvea. Se on Mickosen johtamiskäsityksen vertauskuva. Hän sanoo:
  ”Olen asunut 12 vuotta Yhdysvalloissa. Siellä uskotaan, että ihmiset ovat eriarvoisia. On isoja kaloja ja pikkukaloja. Minusta se on pötyä. Olemme kaikki vain silakoita. Tai neulamuikkuja.”
  Hän on pyrkinyt maailmalla noudattamaan suomalaisen johtamisen parhaita periaatteita: suoruutta, aitoutta, tasavertaisuutta.

  Nyt Mickos kertoo, mitkä ovat digiajan pomon seitsemän tärkeintä sääntöä.

  1. Opi johtamaan itseäsi
  Tämä sääntö koskee kaikkia työntekijöitä, ei vain johtajia.
  Itsensä johtaminen ei ole helppoa, sillä kiellämme helposti heikkoutemme emmekä välttämättä tunnista vahvuuksiamme. ”Meiltä puuttuu kanttia katsoa peiliin ja antaa itsellemme kovaa palautetta”, sanoo Mickos.
  ————–(Kun ajattelee maamme tilaa nyt, niin peiliin pitäisi katsoa. Olemme tehneet suuria virheitä, joista on seurannut vakavia ongelmia. Maa on hajoamassa, menettämässä itsenäisen sielunsa, sulautumassa vieraaseen kalaparveen, korporaatioiden hallintaan, eksynyt puolueettomuuden tieltä, jopa sotiin vieraalla maalla ja tehnyt itsestään potentiaalisen vihollisen. Samalla se on menettänyt taloudellisesti ison potin.
  Mutta kanttia katsoa peiliin ei ole ollut ja sokeus jatkuu, Suomi hajoaa ja katoaa.)

  2. Kohtele kaikkia tasavertaisesti
  Tämä on modernin johtamisen perusajatus: kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, sanoo Mickos.
  ”Johtamisen pitää perustua siihen, että olemme kalaparvi. Joitain kaloja pannaan eteen, joitain taakse, joitain sivulle. Jokainen ymmärtää, mikä on organisaation tarkoitus, ja tietää, mihin suuntaan pitää uida.”
  Kun organisaatio toimii täydellisesti, ulkopuolisen on mahdotonta havaita missä ja miten päätöksiä tehdään. Aivan kuten on mahdotonta päätellä, mikä johtaa kalaparvea.
  ————- (Valtio on myös suuri organisaatio. Jos yritysjohtaja sanoo, että kaikki ovat samanarvoisia, niin se tarkoittaa, että kansalaisetkin ovat samanarvoisia omine tehtävineen.
  Mutta onko näin käytännössä? Ei ole. Meitä johtaa joukko, joka ei ole todellisuudessa yhteydessä kansalaisiin eikä kysy heidän mielipidettään heitä koskevista tärkeistä asioista päätettäessä. Tuo joukko on toiminut ja toimii jopa vastoin kansalaisten enemmistön tahtoa, mikä on harvainvaltaa. Siis autoritaarisesti ja vastoin Mickosin tässä esittämiä oppeja.Valtio ei toimi tehokkaasti sellaisena organisaationa, joka olisi ylin koossapitävä voima, jonka yli ei voida astua. Nyt valtio ikään kuin uhraa itsensä korporaatiovallalle, jolle kansalaiset ovat vain välineitä.)

  Kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti, mutta se ei tarkoita, että kaikkia kohtelisi samalla tavalla.
  ”Kalaparven keskelle voi heittää ison kiven. Se vain jatkaa matkaa. Jäykistyneet organisaatiot tasapäistyvät. Niissä kaikkia käsitellään samalla tavalla – ei yksilöinä, vaan pieninä sotilaina, jotka ovat korvattavissa milloin tahansa.”
  ————(Juuri näin. Poliittinen eliittimme on jäykistynyt ja se toistaa samaa agendaa nimien vain vaihtuessa. Se on tiukasti kahleissa. Kansa ei pääse väliin, sitä ei kuunnella. Eriarvoisuus on vallitseva tila.)

  Mickos lainaa johtamisguru Jim Collinsin vertausta peilistä ja ikkunasta.
  ”Jos menee huonosti, johtaja katsoo peiliin. Epäonnistuminen johtuu hänestä. Jos menee hyvin, hän katsoo ikkunasta ja tajuaa, että menestys on organisaation ansiota.”
  Hyvän johtajan tärkein persoonapronomini on me, ei minä.
  ”Tapaan koko ajan johtajia, jotka sanovat, että minä tein sitä ja tätä. Hyvä johtaja ei edes ajattele noin.”
  ———- (Meidän poliittinen eliitti toimii juuri näin. Sen persoonapronomini on MINÄ, ei me (kansa). Näyttää, että kaikkein minäkeskeisimmät ovat pesiytyneet tuohon johtoon.)

  3. Kun luottaa, se alkaa tuottaa
  Johtajan lähtökohtana pitää olla positiivinen luottamus omaa joukkoa kohtaan, ei heidän kyseenalaistamisensa. Tuloksia pitää odottaa riittävän kärsivällisesti.
  Hyvän pomon lopullinen testi on se, kun hän poistuu organisaatiosta.
  ”Jos organisaatio kestää sen, edellinen johtaja on onnistunut.”

  jatkuu…

  • 4. Aseta yhteinen tavoite
   Johtamisen pitää keskittyä siihen, miten motivoituneet työntekijät saadaan supermotivoituneiksi, Mickos sanoo. Silloin tuottavuus voi moninkertaistua. Tämä vaatii tavoitteita, muitakin kuin numeroita.
   ”Numeroitakin tarvitaan, mutta moni inspiroituu jostain laajemmasta.”
   ————–(Yhteinen tavoite? Sellaista ei ole kun eliitin tavoite on kansan tavoitteen vastainen tai siitä eriävä Brysselin tavoite. Eliitti koko ajan yrittää toteuttaa vain sitä ja pitää kansalaiset pimennossa jotta SEN OMA TAVOITE toteutuisi. EU ja Nato ovat asioita, joihin kansa ei saisi sekaantua.)

   Mickoksen mukaan tavoitteen pitää olla sellainen, että siitä haluaa kertoa innoissaan vaikka isoäidilleen. Tarvitsemme hyväksyntää vertaisiltamme… jokainen haluaa päivittäin varmistua siitä, että on tarpeellinen.
   Kyse on näkemyksestä, visiosta, joka ohjaa kulttuuria.
   ”Se muistuttaa joka hetki siitä, mitä olemme tekemässä.”
   ————– (Olenko tarpeellinen? Olen tarpeellinen vain silloin kun äänestetään ja minun ääntäni kalastetaan erilaisin vippaskonstein. Kun se on saatu olen tarpeeton. Tämä on karu totuus. Visioni on merkityksetön.)

   5. Palkitse ja anna palautetta
   ”Me ihmiset olemme hyvin yksinkertaisia. Teemme lisää sitä, mistä saamme palkintoja”, Mickos sanoo.
   Johtajan pitää viestiä alaisilleen, että on huomannut heidän lisänneen vastuunottoaan.
   ”Jotkut luulevat, että palkinnon pitää olla rahallinen. Vielä parempi palkinto on esimiehen huomio.”
   ————— (Niinpä. Mutta eliitti koko ajan vetää köyttä eri suuntaan. Miten se voisi antaa positiivista palautetta kansalaisille, jotka ovat köyden toisessa päässä ja ajattelevat eri tavalla? Kannustaa vetämään lujempaako? Kyse on todella köydenvedosta, ei yhteiseen hiileen puhaltamisesta.)

   Entä kriittinen palaute? Mickoksen mukaan siihen ei tarvita mitään hampurilaismalleja, jossa pihvi pehmennetään kehumalla aluksi ja lopuksi.
   ”Joskus norsu pitää nostaa pöydälle. Ainoa sääntö on se, että vastaanottajan pitää tietää, että välität hänestä ja haluat hänen parastaan. Silloin voi sanoa suoraan mitä vain.”
   ————— (No, ehkei nyt ihan mitä vain mutta norsu pitäisi aina voida nostaa pöydälle mutta nyt se on kiellettyä. Myös valtamedia tuomitsee sellaisen yrityksen ja puolustaa vain eliittiä, jonka valtaa ja toimia ei saisi kritikoida. Kritiikki on propagandaa ja median omistava taho kieltää sen. Ei saa sanoa suoraan tai suoraa puhetta ei ainakaan kuunnella, ei vaikka enemmistö sanoo. Ja vaihtoehtomediaa vainotaan, sen toimittajat leimataan vaarallisiksi ’äärioikeistolaisiksi’, jotka pitää eristää vaikka heidän sanomansa on yleensä rauha ja yhteinen hyvä.)

   Eräässä firmassa tuore talousjohtaja tuli toimitusjohtaja Mickoksen huoneeseen ja sanoi, että ’kuule Mårten, nyt puhumme sinun heikkouksistasi’.
   ”Se oli kova aloitus. Hän kertoi huomanneensa, etten tykkää ikävistä päätöksistä. Kiemurtelin tuolissani. Mutta sen keskustelun jälkeen hän osasi tukea minua niissä tilanteissa.”
   Johtaja voi tuntea omat heikkoutensa. Mutta olennaista on, että alaiset saavat myös sanoa ne ääneen.
   ”Kun he saavat ilmaista tämän, siitä tulee heille voimavara.”
   ————- (Sanopa valtamedialle tai päättäjillemme, että nyt puhumme heikkouksistasi. Ei se tule kyseeseen koska heillä ei niitä omasta mielestä ole. Sinut nuijitaan maan rakoon ja koko tulevaisuutesi voi olla uhattuna. Tämä on kylmä totuus monissa maissa. Heikon itsetunnon omaava yleensä kieltää heikkoutensa ja näyttelee vahvaa ja kaikkivoipaa.)

   6. Huonot uutiset ovat hyviä uutisia
   Johtajalla pitää olla vankka itseluottamus. Jos se horjuu, alaiset eivät halua kertoa pidetylle pomolle ikäviä uutisia.
   ”Siksi bad news is good news on niin tärkeä periaate.”
   Johtajan pitää vaatia, että hänelle tuodaan huonot uutiset. Hänen pitää palkita niitä, jotka tuovat huonoja uutisia, ja muistuttaa jatkuvasti, että huonot uutiset pitää kertoa.
   ”Viestintuojaa ei saa koskaan tuomita. Muuten kukaan ei enää anna negatiivista palautetta.”
   ————- (Mutta … niin, taas mutta. Näin ei vain ole. Huonot uutiset pannaan maton alle ja viestinviejälle nauretaan tai hänet nolataan julkisesti. Kaikki tapahtuu siis juuri päinvastoin kuin Mickos esittää ja vain valtaapitävien ehdoilla. Saman kohtalon kokenee tämäkin ’huono uutinen’, siis tämä artikkelin oma kommentointini.)

   Kun firmassa vallitsee avoin ja luottavainen kulttuuri, olennainen tieto välittyy eteenpäin.
   Kun Mickos pitää johtoryhmän kokouksen, hän pyytää lopuksi osallistujia antamaan kokoukselle kouluarvosanan.
   ”Yleensä tulee kasia tai ysiä, mutta joskus tulee kutonen. Siitä alkaa keskustelu. Miksi emme tehneet päätöksiä? Miksi emme puhuneet siitä yhdestä aiheesta?”
   Purkaus parantaa seuraavaa kokousta. Vetäjä ottaa opikseen, ja epäonnistuminen on jo puitu.

   7. Kaikki riippuu viestinnästä
   Lopuksi digiajan johtajan tärkein oppi.
   ”Johtajan pitää kommunikoida. Se on keskeinen osa johtamista. Sitä ei saa delegoida. Sen ei tarvitse olla kaunista ja hienoa, sen pitää olla aitoa.”
   ———— (Mutta suhteessa kansaan ei ole kommunikaatiota lainkaan (on vain vaalit) ja juuri se olisi se mitä tarvitaan. Pieni, itsensä jalustalle nostanut joukko omasta mielestään ’poikkeuksellisia’ kommunikoi kyllä keskenään ja punoo suunnitelmiaan mutta ei vuorovaikutussuhteessa kansaan, jota se pakenee.)

   Kommunikointi tapahtuu usein esimerkiksi kokouksissa. Taitava johtaja opettelee vetämään niitä oikein. ”Ihmiset pitää saada innostumaan, päätökset tehtyä, tieto leviämään, tehtävät delegoitua.”
   ————— (Siis avointa ja suoraa kommunikointia, opposition mukaan ottamista, tiedottamista ja kansanäänestyksiä tärkeistä asioista. Niin ihmiset saadaan mukaan.
   Nythän ei vaalien alla YLE eikä valtamedia antanut maan itsenäisyyttä ajaville pienpuolueille mitään tilaa julkisuudessa. Strategia oli savustaa ne kokonaan pois häiritsemästä ’isojen poikien leikkejä’.)

   Tulevaisuudessa lähes kaikki johtaminen tapahtuu digitaalisesti, Mickos sanoo. Monet firmat toimivat ympäri maailmaa, eri kielialueilla ja aikavyöhykkeillä.
   ”Nyt johtaja voi yhdellä sähköpostilla tai twiitillä puhua suoraan jokaiselle työntekijälle. Johtajalla ei voi olla eriarvoista lähijoukkoa, joka tuntee hänen persoonansa ja nauttii kahvikeskusteluista, sekä höllästi johdettua etäjoukkoa.”
   Siksi johtajan on opeteltava käyttämään kaikki mahdollisia kanavia: konferenssipuheluita, videoneuvotteluita, sähköpostia, pikaviestejä, Twitteriä, sosiaalista mediaa.
   ”Organisaatio kaipaa johtajan läsnäoloa. Siksi myös arkiset keskustelut on vietävä verkkoon, jotta koko maailmalle ripoteltu henkilöstö muodostuu omiksi persoonikseen inhimillisine piirteineen, huolineen ja iloineen”, Mickos sanoo.
   Silloin globaalista porukasta muodostuu samaan suuntaan uiva kalaparvi, joka alkaa johtaa itseään.
   ”Jos parvi kohtaa uhan tai riskin, se tekee nopean väistö- tai korjausliikkeen, kun kaikki tieto välittyy heti parven jokaiseen osaan.”
   Hyvät johtajat eivät luo seuraajia. He luovat lisää johtajia, Mickos sanoo.

   http://www.hs.fi/ura/a1431657962611

   http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015092320405244_uu.shtml

   http://www.kauppalehti.fi/uutiset/johtamisen-rocktahti-antaa-neuvon-suomen-hallitukselle/W7nDERJg?ref=iltalehti:2eda&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=1.75577685.1791969271.1420900278

   • Loppukommentti:
    Mickos peräänkuuluttaa nöyryyttä ja todellista demokratiaa vastakohtana itsekeskeisyydelle ja alistamiselle, johon Nokian sanotaan kaatuneen. Jos tämä toimii yritysmaailmassa, niin miksei poliittisessa elämässä, joka nyt toimii täysin vastoin tätä ’kalakouluoppia’ ja varman juuri siksi yskii pahasti.

    Demokratia ei tietenkään tarkoita sitä, että jokin ryhmä voisi toteuttaa itseään muiden kustannuksella kuten nyt tapahtuu. Demokratia on kompromissien tekoa kokonaisuuden hyväksi. Tärkeintä on kokonaisuus ja sen ehdoilla eletään. Sekin on hierarkkista, vallitsevat faktat huomioivaa ja suvereenia koska enemmistön tahto toteutuu. Mutta pyramidi on matalampi, se ei unohda tai jätä ketään ulkopuolelle ja tarpeettomaksi. Se ei anna lupaa rikkoa yhdessä sovittuja asioita ja sääntöjä, joilla maan ja kansan asema on turvattu. Ne eivät ole kenenkään muun kuin kansan (kalaparven) vallassa olevia ja niitä valvoo taho, jolle koko kansan etu on aina etusijalla.

    Ei voi olla ajattelematta mikä mahtaisi olla maamme tila tällä hetkellä jos meillä olisi ollut vallassa Mickosin kaltainen kansanjohtaja jonkun aikaa. Vahinko, ettei mies ole astunut politiikan areenalle. Olisimme varmaan maailman edistynein maa, joka tuottaisi kansalle sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia ennen näkemättömällä tavalla ja josta muut tulisivat ottamaan mallia – ja ennen muuta maa, joka eläisi hyvässä ja rakentavassa sovussa ja hedelmällisessä yhteistyössä naapurimaidensa kanssa vieroksuen koko sydämestään kaikkia sotilaallisia seikkailuja.

    Nyt kaikki poliittiset päättäjät ja valtamedian propagandistit joukolla Mårtenin kalakouluun! Ehkä kaikkea ei vielä olekaan menetetty valtiot korvaavalle korporaatiovallalle.
    Vai onko niin, että valtiolle ei suodakaan samaa kuin menestyville yrityksille, joita sen tulee vain palvella – ja samalla itsensä tuhoten?
    Mutta valtio on aina enemmän ja ensisijainen korporaatioihin verrattuna.

    Kuten Simon Sinek toteaa alimman linkin artikkelissa:”Ihmiset haluavat turvaa ja tulevaisuutta, hyvä johtaja ottaa nämä huomioon. Ihmiset haluavat alitajuisesti osallistua johonkin suurempaan, valtion johtaja ottaa heidät mukaansa, eikä vain sano ’me ratkaisemme tämän täällä.”

    Sinekin mukaan hyvä johtaja – toimii hän sitten yrityksessä tai valtiotasolla – valaa aina uskoa huomiseen.

    ”Hyvä johtaja tekee kahta asiaa. Ensinnäkin hän inspiroi ja antaa toiveita tulevaisuudesta. Lisäksi hän antaa ihmisten itse ratkaista yhteisiä ongelmiaan.”

    • Sitten jatko-osa kommentteihin:
     Yrittäjä Mårten Mickos neuvoo hallitusta: ”Näpit irti yrittäjistä”
     http://www.hs.fi/ura/a1431825903379

     Kommentti:
     Puhuuko Mickos omia opetuksiaan vastaan, kun tai mikäli hän astuu hallituksen edelle sillä hallitus on juuri me kaikki. Tai ainakin pitäisi olla. Ovatko nuo Mickosen opit samaa puuta heinää kuin Sarasvuon ja Wahlroosinkin höpinät?

     Jos hallituksen tulee pitää näpit irti yrittäjistä niin mitä se tarkoittaa?
     Asia pitäisi määritellä tarkasti sillä täydellistä vapautta ei voi olla koska yritykset eivät voi/saa irtaantua yhteisestä kokonaisuudesta ja korvata kansanvaltaa, ikäänkuin ottaa tahtipuikkoa omiin käsiinsä kuten nyt on käynyt.

     Pitää myös kysyä eikö yritysten tule pitää näpit irti maan hallituksesta joka on Suomi nimisen organissation/valtion ylin ohjaava ja päättävä elin eikä alistaa sitä välineekseen?
     Globalissatiossahan juuri yritykset/korporaatiovalta haluavat ottaa valtioilta pois kaiken suvereenisuuden ja päätäntävallan mikä loukkaa kansanvaltaa ja lakeja eikä ole oikein.
     Yritysten ensisijainen tehtävä on olla valtioiden palvelijoita, ei isäntiä. Sillä ehdolla Mickosin oppia voi kyllä soveltaa myös valtion johtamiseen.

     • Tässä se on sanottu: korporaatiot eivät ole pysyneet valtioiden palvelijoina vaan ovat kaapanneet valtion ja sen hallinnon omiin käsiinsä.

      Kommunismissa valtio omistaa korporaatiot ja pankkiirit valtion.Kapitalismissa pankkiirit kontrolloivat korporaatioita ja korporaatiot valtiota.
      In the case of Communism, the State owns the corporations, and the bankers own the State. In the case of Capitalism, the bankers control the corporations, and the corporations control the State. In each case, you have monopoly capitalism with increasing political and cultural monopoly in the West resembling that of Soviet Russia.
      http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=126353

 6. Samanlainen troijan hevonen oli Euroopan Unioni. Muutamassa vuodessa jo havaittiin kuinka kävi ainvan päinvastoin kuin äänestystä ennen luvattiin. Ja varmasti nämä Suomen bilderbergiläiset puoluejohdot tiesivät missä mennään.

  Koteihin jaetussa tiedotteesa sanottiin: ”EU:n jäsenmaat ovat itsenäisiä ja täysivaltaisia valtioita.” Oikeusministeri sanoi: ”Suomi ei menetä itsenäisyyttään EU-ratkaisun myötä.” SDP:n puoluejohtaja lupasi: ”emme Euroopan Unionin jäsenenä aja liittovaltion perustamista.”

  Vaan kuinkas on käynyt? Euroopan Unioni on jo liittovaltio ja Suomi on menettänyt itsenäisyytensä. Jos tuntuu ettei pidä paikkaansa, alle linkkaamastani edellisestä kommentistani voi käydä katsomassa mitä massamediame kirjoittaa Suomen viemisestä liittovaltioon, että se on tapahtunut kansalta salaa ja olemme jo pitkällä:

  http://vastavalkea.fi/2015/10/25/epamaaraiset-vastavalkeat-ja-muuta-trollausta/#li-comment-1559

  Miksei Helsingin kaupunginvaltuusto voisi ottaa asiaan kantaa? Eihän se voi asiasta päättää, mutta luullaanko siellä ettei TTIP tule vaikuttamaan Helsingin asioihin?

  • Epärehellisyys ja valehtelu kiihtyvät koko ajan maailmassa. Ei pitäisi luottaa kehenkään ketä ei paremmin tunne. Eikä mediaan, joka on vallan sylikoira. Ja poliitikothan ovat juuri niitä, joita emme tunne. Heille puheet ovat vain puheita. Niitä ei ole tarkoitettu muuksi kuin oman aseman pöngittämiseksi.
   Toistuvasti kansa kuitenkin lankeaa lupauksiin. Ellei tässä tapahdu muutosta niin satutunteja piisaa ja teatteri jatkaa esityksiään.

 7. Kansainvälinen tutkimus kertoo, että kaksikolmasosaa länsimaiden asukkaista ei usko voivansa vaikuttaa maansa harjoittamaan ulkopolitiikkaan.

  Det internationella bolaget Populus har genomfört en ny opinionsmätning för Sputnik.Åsikter och fått veta att 56 procent av européer och amerikaner inte tror att de kan påverka sina länders utrikespolitik.
  Opinionsundersökningen genomfördes den 25 september — den 15 oktober 2015. I undersökningen deltog 8 000 personer (1 000 i vartdera landet — Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrike, Bulgarien, Ungern, Tjeckien, Polen).

  Läs mera på: http://se.sputniknews.com/asikt/20151210/912384/europa-usa-opinionsundersokning.html#ixzz3tuiBP7yP

 8. Hyvän vaihtoehtomedian (toimittajan, kirjoittajan) tunnusmerkit, joita mikään valtamedia ei täytä :

  10 Most Influential People In The Alternative Media (2011)
  The criteria we’ve chosen to base these rankings of the most influential alternative media figures are the following;
  ▪ people that have the courage to seek the truth no matter where the information leads them;
  ▪ those with the courage to question 9/11;
  ▪ those who don’t buy into the false left-right political paradigm;
  ▪ those who are grounded in peace and liberty;
  ▪ those with the communication skills and platform to affect real change.

  http://www.activistpost.com/2011/06/10-most-influential-people-in.html

 9. Yli 15 000 lukukertaa tällä sivulla. Samat lukijat ei kuitenkaan näköjään ole kiinnostuneita kuin vain tästä yhdestä jutusta. Sivuston muita juttuja eivät ole menneet katsomaan.

  • Itse artikkelin aiheesta poiketen mutta yllä olevaan kommenttiin liittyen:
   Saksassa ei hyväksytä maan aseellista sekaantumista Syyrian sotaan. Kaikki sotaan osallistuvat sotilaat saavat kirjeen jossa heille tehdään selväksi että heidän ei tule sekaantua rangaistavaan tekoon:
   Asialla mm. elokuvan tekijä Uli Gellermann

   Uli Gellermann und Harmut Barth-Engelbart betrachten den Bundeswehreinsatz in Syrien als völkerrechtswidrig und wenden sich in einem offenem Brief an die Soldaten des Syrienkommandos.
   „Macht Euch nicht strafbar“ lautet der Appell, den auch RT Deutsch im Wortlaut dokumentierte. Jasmin Kosubek unterhielt sich mit dem Journalisten und Filmemacher Uli Gellermann über die Bewegründe, diesen Brief zu verfassen.
   https://deutsch.rt.com/inland/36024-soldaten-verweigert-syrien-befehl-uli/

 10. Avoin kirje SPD puoluejohdon jäseneltä Saksassa jossa mm. otetaan kantaa TTIP-asiaan

  Offener Brief eines Mitglieds an SPD-Parteivorstand: ”Kann diese Politik nicht mehr unterstützen”

  Welche europäischen Unternehmen brauchen TTIP? Der US-Präsident erklärt seinen Wählern worauf die Verhandlungen über Freihandelsabkommen abzielen: Die Durchsetzung amerikanischer Interessen zu Verbesserung ihrer Wettbewerbsposition.

  Warum wird TTIP geheim ausgehandelt? Warum sagen Mitglieder der Bundesregierung, dass sie zu TTIP keine Stellung beziehen können, weil sie nicht über den Stand der Verhandlungen informiert sind? Wendet sich TTIP nur nach innen ( Bezug auf die Vertragspartner) oder auch nach außen (Abgrenzung von anderen Wirtschaftsräumen)? Es geht doch wohl hauptsächlich darum, die Wirtschafts-Politik der EU fest an die Interessen der US-Eliten zu binden (ebenso wie im Bereich Überwachung – Innenpolitik – wie in der Sicherheits- und Außenpolitik).

  Mit dieser Politik schaffen Sie es sogar, die absolut verbürgerlichten Grünen wieder „links“ erscheinen zu lassen!

  Statt dessen unterstützen Sie die Einschränkung bürgerlicher Rechte (Vorratsdatenspeicherung und NSA-Überwachung). Beschneiden Grundrechte (Asylgesetzgebung). Betreiben Sie Sozialabbau (Agenda 2010). Fördern die Kriegsgefahr (Jugoslawien, Libyen, Syrien etc.). Sie gefährden uns alle – auch Sie selbst!
  https://deutsch.rt.com/inland/36186-offener-brief-mitglieds-an-spd/

 11. Vielä TTIP:stä
  Mitä tulee Halla-ahon suhtautumiseen pakolaisiin niin hänen linjansa on ok eli ei niitä tänne sotkemaan maamme asioita tule ottaa.
  Mutta minua on kummastuttanut hänen kaksinaamaisuutensa, se, että hän KANNATTAA TTIP – SOPIMUSTA.
  Sitä on mahdotonta ymmärtää ja se tekee hänestä epäluotettavan.
  Onko hän sittenkin ns. kontrolloitua oppositiota kuten Soinikin???? Ajamassa maata sionismin pakkovallan alle.

 12. TÄRKEÄ LISÄYS

  Who is hunting Angela Merkel? Kuka jahtaa Merkeliä?
  Tutkimus osoittaa, että Köln ym. raiskaukset oli ’rapakon takaa’ tehty twitter-varoitus…pitää pysyä rivissä tai… — Soros ja jotkut muut pyrkivät kaatamaan Merkelin toiveet itsenäisestä Euroopasta ja pakottamaan Eurooppaa hyväksymään TTIP:n.

  The premeditated operation of New Year’s rapes, in Cologne and elsewhere, continues with a denunciation of the responsibility of the Federal Chancellor, Angela Merkel. A study of computer traffic certify that the Twitter accounts organizing this protest are based on the West Coast of the United States.
  The presented evidence clearly demonstrates that the whole Refugee Combination was arranged by the US-based agents to frame up Chancellor Merkel and warn her against the defiance and independent stand for the European sovereignty. Quite noteworthy is that the seemingly polar opposite platforms (ultra liberal of George Soros and far right of vague US-located twitter bots) are eventually pursuing the same political goal – to oust German leader from her office and impose the TTIP on Europe.
  http://www.voltairenet.org/article189972.html

 13. Missä sijaitsee se valtio, joka tekee ”KANSAN TAHDON MUKAISESTI” ? Kansa äänestää valtaan juuri sellaiset henkilöt jotka valtaan päästyään siirtyvät yksinvaltiaksi oman poliittisten pyrkimyksiensä tavoitteeksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here