Marraskuun lopulla turkkilaishävittäjä ampui alas pommitusoperaatiota suorittaneen venäläishävittäjän Pohjois-Latakiassa. Tämän seurauksena Venäjä asetti boikottiin mm. turkkilaisia tuontitavaroita ja katkaisi maiden välisen sotilasyhteistyön toistaiseksi. Tapaus nostatti myös sanasodan presidentti Tayyip Recep Erdoganin ja Vladimir Putinin välille.

Putin on väittänyt, että Turkki ostaa ISISin (Islamic State of Iraq and Syria) Syyriasta varastamaa öljyä. Pariisin ilmastokonferenssissa Putin taas sanoi Turkin ampuneen venäläishävittäjän puolustaakseen ISISin öljyreittejä. Odotetusti Erdogan on torjunut syytökset ja väittänyt puolestaan Venäjän ja ISISin myyvän öljyä Syyrialle. Hän on ilmoittanut eroavansa, mikäli Putinin väitteille löytyy todisteita.

Putinin väite on kova, koska öljykauppaa pidetään edelleen ISISin keskeisenä tulonlähteenä. Ilman riittävää rahoitusta ja toimivaa logistiikkaketjua terroristijärjestö ei kykenisi toimimaan hallitsemallaan alueella tehokkaasti. Viimeisen parin viikon aikana kotimaan valtamediat – monet ulkomaan valtamediat mukaan lukien – ovat uutisoineet presidentti Putinin väittämistä moneen kertaan. Väitteiden todenperäisyyden tarkastaminen on jäänyt toissijaiseksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Erkka Mikkosen Ylellä julkaisema artikkeli, jossa huomio käännetään kokonaan pois olennaisesta. Putinin väitteiden tarkastamisen ja kumoamisen sijaan siinä pyritään horjuttamaan niiden uskottavuutta toteamalla Venäjän levittävän ainoastaan propagandaa ja harjoittavan informaatiosotaa.

Reilun vuoden aikana maailmalla on julkaistu lukuisia Syyriasta ja Irakista varastetun öljyn myyntiä käsitteleviä artikkeleita. Seuraavaksi tarkastellaan esimerkein Syyriasta Turkkiin suuntautuvaa laitonta öljy- ja polttoainekauppaa.

Syyriasta varastettua öljyä kuljetetaan Turkkiin

Fetim Taştekinin artikkelissa käydään läpi yksityiskohtaisesti, kuinka Turkissa Hatayn maakunnassa sijaitsevan Hacipasan asukkaat osallistuivat dieselöljyn salakuljetustoimintaan kesällä 2014. Syyriassa jalostettu diesel kuljetettiin tankkiautoilla Syyrian puolelle Izmarin kylään, josta se pumpattiin Asi-joen alitse vanhoja kasteluputkia käyttäen Turkin puolelle Hacipasaan. Tuolloin Izmarista sanottiin kulkevan Turkin puolelle kaikkiaan noin 500 laitonta polttoaineen pumppaukseen käytettävää kasteluputkea, jotka päättyivät pääosin kyläläisten takapihoille. Erään talon asukkaat kertoivat, että kylän perheistä 80–90 prosenttia on osallistunut polttoaineen salakuljetukseen. Vastaava toimintaa he kertoivat harjoitetun useissa Hatayn maakunnan kylissä kuten Altinozussa, Reyhanlissa ja Besaslanissa.

Eräs Hacipasan asukas kertoi kyläläisten harjoittaneen myyntitoimintaa kevääseen 2014 asti Turkin valtion tai armeijan puuttumatta siihen lainkaan. Armeija seurasi kyläläisten harjoittamaa polttoainekauppaa sivusta vuosien ajan. Vasta kun kansainvälisessä mediassa alkoi esiintyä väitteitä Turkin tuesta ISISille ja ISISin varastaman ja jalostaman öljyä myynnistä Turkkiin, alkoi armeija tehdä asialle jotain. Sen toimesta on kaivettu ylös maan alle piilotettuja öljynkuljetusputkia, mikä nosti viime vuonna salakuljetetun polttoaineen hinnan 0,56 dollarista 1,36:een dollariin. Vastatoimista huolimatta salakuljettajat ovat löytäneet uusia keinoja tuottoisan toiminnan jatkamiseksi. Yksi syy tälle voi olla se, että Turkin vastatoimet ovat kohdistuneet vain matalan tason salakuljettajiin, eivät korkean tason organisoijiin.

Mike Giglion BuzzFeed-sivustolle kirjoittamasta artikkelista voi lukea pitkälti samoja asioita, joita Hacipasan asukkaat kertoivat edellä. Sen sijaan Giglion haastattelemat öljyliikemiehet sanovat salakuljetusta tapahtuneen pienemmissä määrin jo ennen Syyrian sotaa. Konfliktin kärjistyminen loppuvuodesta 2011 antoi rajaa valvoville sotilasviranomaisille ”luvan” sallia laajempi salakuljetus lahjuksia vastaan.

Antakyassa Hatayn maakunnassa toimiva liikemies Yusuf (pseudonyymi) kertoi ostaneensa öljyä Syyrian al-Qaidaan kuuluvalta Jabhat al Nusralta ja FSA:lta (Free Syrian Army), mutta ei ISISltä. ”He eivät välitä vallankumouksesta. He haluavat vain ansaita rahaa”, sanoi Yusuf. Hän kertoi ostamansa öljyn kuljetetun Turkkiin lahjottujen rajaturvallisuusviranomaisten valvoman rajanylityspaikan kautta, minkä jälkeen se myytiin toiseen nimeltä mainitsemattomaan turkkilaiskaupunkiin jalostettavaksi. Yusuf sanoi rajan ylittäneen parhaillaan jopa 300 [öljy]rekkaa päivässä.

Idempänä Gaziantepissa toiminut öljyliikemies sanoi niin ikään ostaneensa öljyä FSA:lta. Hän kertoi ISISin huolehtineen öljyn kuljetuksesta. Eräs toinen liikemies taas kertoi ostaneensa rajakaupunki Tell Abyadin kautta salakuljetettua öljyä. Molemmat lausunnot tukevat Deutsche Wellen (DW) marraskuussa 2014 julkaisemaa raporttia, jonka mukaan Syyrian ja Turkin rajan ylitse kuljetetaan – varsin avoimesti – aseiden ja taistelijoiden lisäksi myös öljyä.

Turkkilaiskylän asukkaat asentamassa kotikutoisia öljyputkia. Kuva: Fehim Taştekin
Turkkilaiskylän asukkaita asentamassa öljynkuljetusputkia. Kuva: Fehim Taştekin

Viime heinäkuussa Business Insiderin julkaiseman artikkelin mukaan ISISin ja Turkin väliset yhteydet ovat kiistämättömät. Tiedot perustuvat öljykauppaa johtaneen Abu Sayyaf -nimisen ISIS-terroristin surmaamisen yhteydessä takavarikoituihin asiakirjoihin ja muistitikkujen sisältöihin.

Financial Times käsitteli lokakuussa ISISin organisoimaa öljynjalostus-, myynti,- ja kuljetustoimintaa Syyriassa ja Syyriasta ulkomaille. Artikkelin karttojen mukaan yksistään Hatayssa toimii vieläkin neljä salakuljetukseen käytettävää rajanylityspaikkaa, joista edellä on mainittu kaksi: Hacipasa ja Besaslan. Syyrian puolella rajaa militanttiryhmien hallitsemassa Idlibin maakunnassa esitetään olevan öljynostopaikkoja sekä liikuteltavia jalostamoita.

Financial Timesin artikkelissa mainitaan myös Turkin puolelle suuntautuvasta polttoainekaupasta, mutta vasta aivan lopussa. Toisaalta siinä sanotaan, ettei ISISin pumppaamaa ja myymää öljyä päädy Turkkiin lainkaan, vaan kaikki myydään Syyrian ja Irakiin. Edellä esitetyt tiedot ovat selvässä ristiriidassa FT:n esittämän kanssa. Ylen lainatessa FT:n artikkelia se jätti täysin kertomatta Turkin puolelle salakuljetettavasta polttoaineesta.

Merkittävää kaupankäyntiä

Ali Ediboglu, Hatayssa vaikuttava lainsäätäjä ja CHP-oppositiopuolueen jäsen, kertoi kesällä 2014 ISISin myyneen kuluneen vuoden aikana varastettua öljyä Turkkiin kaikkiaan 800 miljoonan dollarin edestä. Öljy toimitettiin Turkkiin kuten Hacipasan asukkaat ovat kertoneet: maanalaisten kuljetusputkien kautta. Ediboglun mukaan salakuljetustoimintaa on harjoitettu useissa maakunnissa. Hän sanoi ISISin varastaneen öljyä Rumeilanin öljykentiltä Pohjois-Syyriasta ja myöhemmin Mosulin seudulta Irakista vallattuaan sen kesällä 2014. Ennen myymistä Turkkiin varastettu raakaöljy jalostettiin dieselöljyksi jo Syyrian puolella lähellä Turkin rajaa.

Huhtikuussa 2014 Al Monitor uutisoi Syyrian hallituksen ja opposition yhteisarvioiden mukaan maassa tuotettavan vuosittain noin 60 000 barrelia kevytöljyä. Siitä 10 000 barrelia kerrotaan myydyn Syyrian sisämarkkinoille ja loput Turkkiin. Syyrian öljyministeri Hassan Zainab kertoi, että kaupasta hyötyjillä on yhteyksiä turkkilaisiin salakuljettajiin, Turkin tiedustelupalveluun (MIT) sekä armeijaan. Zainabin mukaan MIT:n ja armeijan antama ”turvaverkko” on mahdollistanut rajan ylittävän raakaöljykaupan. Syyrian valtion mukaan öljyä ovat ISISin lisäksi myyneet myös Jabhat al Nusra – ja Ahrar al Sham -terroristiryhmät.

Tässä yhteydessä on muistettava, että keväällä 2013 al-Qaidaan sidonnaisten ryhmien vallatessa Deir Ezzorin ja Hasakahin öljykentät päättivät EU:n jäsenvaltioiden ulkoministerit lieventää Syyrian vastaista öljysaartoa. Päätöksen myötä eurooppalaisyhtiöt saivat luvan ostaa öljyä ”opposition” hallitsemilta alueilta auttaakseen sitä ja siviiliväestöä. Öljyä on kuljetettu Turkin satamien kautta Eurooppaan. Jo tuolloin Syyria-asiantuntija Joshua Landis Oklahoman yliopistosta sanoi seuraavasti: ”Looginen päätelmä tästä hulluudesta on, että Eurooppa tulee rahoittamaan al-Qaidaa”.

Öljynkuljetusreitit uhattuina

The Guardian -lehden verkkosivuilla käsiteltiin viime heinäkuussa ISISin öljykauppaa ja Turkin tukea terroristiryhmille, kuten Jabhat al Nusralle ja Ahrar al Shamille. Öljyn salakuljetuksen yhteydessä eräs ISIS-terroristi kertoi, että ISISillä on vielä pitkä matka ylläpitää itsenäisesti hallitsemiaan alueita Irakissa ja Syyriassa. ”He [ISIS] tarvitsevat turkkilaisia. Tiedän yhteistyöstä paljon ja se pelottaa minua. En tiedä miten Turkki voisi hyökätä järjestöä vastaan liian kovaa. Heillä on yhteisiä intressejä”, hän jatkoi. Samassa yhteydessä terroristi myös kertoi, ettei Yhdysvaltain johtamalla ilmapommituskampanjalla ole ollut käytännössä mitään vaikutusta ISISin toiminnan laajuuteen.

Huomionarvoista on, että Hatayn maakunta sijaitsee karttojen mukaan lähestulkoon ISISin ensisijaisen öljynkuljetusreitin (M4-M5-tie) varrella. ISISin hallussa olevilta Deir Ezzorin öljykentiltä pääsee kulkemaan valtateitä pitkin Raqqan ja Aleppon kautta Jisr al Shughouriin ja Pohjois-Latakiaan (jonka rajalla Hatay sijaitsee). Venäjän ilmaiskujen myötä alkaneissa Etelä-Aleppon taisteluissa on kyse juuri M5-tien (Aleppo–Damaskos) hallinnasta, jonka Syyrian armeija liittolaisineen pyrkii katkaisemaan.

Financial Timesin mukaan Hatayn eteläisin salakuljetuspaikka on Khirbat al Jawz, joka sijaitsee parhaimmillaan vain noin 10 kilometrin päässä M4-valtatiestä (Latakia–Aleppo). SU-24-hävittäjän oletetulle putoamispaikalle kylästä on matkaa noin 20 kilometriä. Viime viikkoina Syyrian armeija on lähestynyt Turkin rajaa ja M4-valtatietä Venäjän hävittäjien tukemana lännestä ja etelästä, mikä uhkaa tehdä yhden keskeisen salakuljetusreitin käyttökelvottomaksi. Pohjois-Latakian taisteluissa panoksena on juuri Turkin rajan ja M4-valtatien hallinta.

Summa summarum: Syyrian armeija liittolaisineen uhkaa katkaista lähes Hatayn maakunnan rajalle yltävän ISISin tärkeimmän öljynkuljetusreitin.

Päätelmiä

Edellä käsiteltiin Syyriasta Turkkiin suuntautunutta öljykauppaa. Ääneen pääsivät toimittajien lisäksi myös viranomaiset sekä öljykauppiaat ja -välittäjät. Heidän antamansa viesti on selvä: Turkin armeija ja rajaturvallisuusviranomaiset katsoivat kauan läpi sormien Syyriasta varastetun öljyn kuljetusta ennen kuin alkoivat edes nimellisesti puuttua siihen. Armeija sekä rajaturvallisuusviranomaiset voidaan katsoa kiinteäksi osaksi Turkin valtion turvallisuuskoneistoa, joten näiltä osin toiminnalla on ollut valtion hyväksyntä.

Olisi naiivia väittää, etteikö myös presidentti Erdogan olisi ollut tietoinen rajan ylittävästä öljykaupasta. Olipa syynä rajaviranomaisten korruptio tai ei, käytäntö osoittaa Turkin olevan yksinkertaisesti haluton tai kykenemätön sulkemaan rajaansa.

On myös viitteitä siitä, että Erdoganin suku ja erityisesti presidentti Erdoganin poika Bilal olisi sotkeutunut öljykauppaan osaomisteisen BMZ Groupin kautta. Halvan öljyn aikana yrityksellä menee hyvin, sillä se osti vastikään laivastoonsa kaksi uutta öljytankkeria. Mikäli Bilalin osallisuus öljykauppaan pitää paikkansa, se voisi selittää presidentin haluttomuutta puuttua Turkkiin suuntautuvaan öljykauppaan.

Artikkelissa esitettyjen näkemysten perusteella jokainen voi arvioida, ovatko alussa esitetyt Putinin väitteet aihetta sivuuttaa Ylen tavoin käsittelemällä niitä vain informaatiosotana ja propagandana.

Lähteet

29 KOMMENTTIA

 1. Kremli kalpenee tämän rinnalla

  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305894336869
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014111018825135_ul.shtml

  AKP:n vaalivoiton jälkeen suhteet Israeliin huononivat. Vuoden 2006 vaalivoiton jälkeen Erdoğan otti vastaan Hamasin johtaja Khalid Maš’alin, sekä tapasi Iranin presidentti Mahmud Ahmadinedžadin Istanbulissa. Israelin hyökättyä vuoden 2008 lopussa Gazaan Israelin media väitti Erdoğan sanoneen Israelin tuhoutuvan ja Jumalan rankaisevan viattomien oikeuksien rikkojia.[4][5] Vuoden 2014 Israelin hyökkäys Gazaan sai hänet sanomaan että juutalaisvaltion toimet ”ylittävät barbaarisuudessaan Hitlerin”.[3]

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdoğan

 2. No niin, päästään asiaan. Menee mielenkiintoiseksi: Turkki pidätti ilman perusteita venäläisiä journalisteja, jotka selvittivät Ankaran oletettua osuutta IS öljyn salakuljetuksessa ja karkoittaa heidät maasta.
  Venäjän mielestä Turkki toimii laittomasti ja vaatii selitystä.

  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/35919-reportage-uber-olschmuggel-turkei-nimmt/

  Reportage über Ölschmuggel: Türkei verhaftet russische Journalisten und verweist sie des Landes
  Russische Journalisten des Kanals Rossiya 1, die an einer investigativen Reportage über Ankaras mutmaßliche Beteiligung am Ölschmuggel mit dem ”Islamischen Staat” arbeiteten, sind in der Türkei ohne Angaben von Gründen festgenommen und des Landes verwiesen worden. Moskau verurteilt das Vorgehen der türkischen Sicherheitskräfte als ”illegal” und verlangt eine Erklärung. Während des gesamten Vorfalls verweigerten türkische Behörden die Kooperation mit russischen Diplomaten vor Ort.

  Irakin päämies vakuuttaa että IS sakuljettaa öljyään Turkin kautta. USA on tiennyt asian muttei ole tehnyt mitään.

  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/35907-irakischer-premier-zu-steinmeier-ol/
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/35911-plotzlich-vergessen-us-politik-und/

  • Viimeinen linkki yllä kertoo kuinka USA:n varapressa Biden tiesi öljyn salakuljetuksesta ja olisi 6kk sitten jopa suositellut Turkille raharuiskeiden antoa ISikselle.
   Miksi nämä asiat on unohdettu Lännessä?

   Russlands Enthüllungen zum mutmaßlichen Öl-Handel zwischen der Türkei und dem ”Islamischen Staat” werden im Westen teilweise geleugnet. Doch war das immer so? RT-Moderatorin Anissa Naouai machte in ihrer Sendung ”In the Now” eine kleine Zeitreise und deckte auf: Vor sechs Monaten enthüllten zahlreiche westliche Medien und sogar der US-Vizepräsident Joe Biden selbst diese Verbindung. Biden erwähnte darüber hinaus direkte Finanzspritzen seitens der Türkei an den IS.

   • Sota horisontissa: onko liian myöhäistä estää sitä? Ellei Venäjä saa Eurooppaa hereille sota on väistämätön, sanoo Paul C Roberts.

    War Is On The Horizon: Is It Too Late To Stop It?
    Paul Craig Roberts One lesson from military history is that once mobilization for war begins, it takes on a momentum of its own and is uncontrollable. This might be what is occuring unrecognized before our eyes. In his September 28 speech at the 70th Anniversity of the United…
    There is no doubt that Washington is driving the world toward Armageddon, and Europe is the enabler. Washington’s bought-and-paid-for-puppets in Germany, France, and UK are either stupid, unconcerned, or powerless to escape from Washington’s grip. Unless Russia can wake up Europe, war is inevitable.

    http://www.paulcraigroberts.org/category/articles/

 3. Luin Global Researchista juuri jutun kuinka öljy virtaa ISIS-alueilta Turkin kautta Israeliin, ja sieltä edelleen muun muassa Ranskaan ja Italiaan. Kurdien öljukauppiaatkin näyttelevät kmerkittävää roolia, sillä tämä reitti jota seurattiin, kulkee Syyriasta Irakin kurdialueitten kautta Turkkiin. Yksityiskohtainen kirjoitus kyllä, öljyn myyjiäkin on nimetty nimeltä.

  http://www.globalresearch.ca/the-isis-rockefellers-how-islamic-state-oil-flows-to-israel/5491897

  Artikkelin alkuperä on Al-Araby -uutistoimisto Lontoosta. Mielenkiintoista, jos tämä qatarilaisrahoituksella ja Lontoossa oleva toimisto julkaisee näin ikävää tavaraa sen liittouman kannalta, jossa Qatar ja Iso-Britannia ovat vahvasti mukana!

  • Irak peruuttamassa turvallisuussopimusta USan kanssa ja kääntymässä Venäjän puoleen taistelussa ISistä vastaan. ? Maa ei luota Usaan, asiat menevät huonommin ja jenkit nähdään miehittäjinä ja että ne tukevat ISistä… niiden tarkoitus on pitää hallinnassa koko Lähi-itää ja sen öljyä omaksi edukseen.
   Tarkoitus on pitää neuvottelu ja harkita Venäjän apua…
   Mikäli tämä toteutuu niin kyse olisi isosta muutoksesta suhteessa turkkiin ja US-koaliitioon.

   Iraq Seeks To Cancel Security Agreement With US, Will Invite Russia To Fight ISIS
   Most Iraqis, be they civilians, military personnel, or government officials, do not trust Americans. 
   At a base level, that makes all kinds of sense. After all, the US did launch what amounted to a unilateral invasion of the country just a little over a decade ago, and when it was all said and done, a dictator was deposed but it’s not entirely clear that Iraqis are better off for it.
   ISIS controls key cities including the Mosul, the country’s second largest, and security is a daily concern for the populace. The Americans are still seen – rightly – as occupiers, and Washington’s unwillingness inability to effectively counter ISIS has created a culture of suspicion in which most Iraqis believe the US is in cahoots with the militants for what WaPo described as “a variety of pernicious reasons that have to do with asserting U.S. control over Iraq, the wider Middle East and, perhaps, its oil.”
   Now, in the latest example of just how tenuous Washington’s grip on the region has become, the Iraqi parliament’s Security and Defense Committee is calling for the review and cancellation of Baghdad’s security agreement with the US. 
   ”Soon, a meeting [of the committee] with Prime Minister Haider Abadi will be held, at which we will propose cooperating with Russia in carrying out airstrikes against IS and in the fight against terrorism in Iraq,” another committee member said earlier this week. 
   It now appears that the stage is set for Baghdad to claim that the US, like Turkey, is illegitimately occupying the country (again). If Iraq nullifies the security agreement and moves to invite the Russians into the country, the US will be forced to either pack up and leave, cooperate with Moscow, or fight for the right to preserve American influence. 

   http://www.zerohedge.com/news/2015-12-09/iraq-seeks-cancel-security-agreement-us-will-invite-russia-fight-isis

 4. Uuden suomen puheenvuoroon on ilmestynyt Paavo Kurosen, laadukas kirjoitus ,mikä liipaa läheltä aihetta. Yhdysvaltain seireeninlaulut maallemme isisin vastaisessa taistelussa, ovat selkeä vastaus Ranskan valitsemalle unionin turvallisuus rakenteiden kautta haetulle kumppanuudelle. Ohittihan Ranska näin ns transatlanttisen kumppanuuden agendan janaton rakenteiden kautta toteutettavan operaation reitin. Lisäksi transatlantisteille tuotaa epämukavuuden tunteita ransakalaisen politikan yleinen kehityssuunta, ovathan niin mahdolliset tulevat valtiaat, kuten Sarkozy ja Le Penn vähintään lämpimissä keskusteluväleissä Putinin venäjän hallinnon kanssa, Siperian säästöpankki on jopa rahoittanut Le Pennin puoluetta. Olisi mielenkiintoista olla juuri yt kärpäsenä katossa maamme ulkopolittisen eliitin kiemurtelua tuskisaan asioiden ympärillä, näet Presidenttimme puheet europpalaisesta natosta ovat jyrkässä ristiriidassa transatlatistiemme, kuten Stubb, Tarkka, Salonius Palsternak tai Mika Aaltola kanssa, toivotan tässä kamppailussa , voimia Sauli Niinistölle.

  • Eurooppalainen oma armeija (tai valmiusjoukot) NATO:ssa, tai ansalliset armeijat NATO:ssa, mitä eroa? Niinistön kannattama linja vain liittovaltioistaa enemmän (Niinistö onkin pesunkestävä federalisti). Vaikka lisäisikin eurooppalaista painoarvoa NATO:n sisällä.
   Mitä Niiniston linja EU:n puolutusvoimien rakentamisesta tietää meille, on että menetämme vain hallinnan omaan armeijaamme. Siitä voi olla skismaa atlantistien ja itsenäisemmän Euroopan kannattajien (miksikä heitä edes sanotaan?) välillä, Mutta patriootille se on yksi ja sama, kumpikin paha juttu.

   ”Presidentti Sauli Niinistö kannattaa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ajatusta EU:n yhteisen armeijan kehittämisestä. Saksalaisen Welt am Sonntag -lehden haastattelussa Juncker sanoo, että EU:lle pitäisi perustaa yhteinen armeija. … Junckerin mukaan armeija viestittäisi Venäjälle ja muille, että EU on valmis puolustamaan arvojaan. EU:lla on jo yhteisiä taisteluosastoja…. Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi, Niinistö sanoo STT:n haastattelussa… Korviketta Natolle Junckerin ehdotuksesta ei ole tulossa, Haglund sanoo.”

   http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_tukee_junckerin_ajatusta_eu-armeijasta/7853766

   Juncker näköjään tekee tästä EU-Venäjä vastakkainasettelun mainostuksen. Tarvitaan ilmeisesti lisää aseita, rauhan armeijalle.

   • Asiaa ei voi juurikaan selvemmin sanoa. Niin kauan kuin Niinistö on vallassa hän tekee kaikkensa jotta pysymme EU:n syrjäisenä ja vailla valtaa omiin asioihimme olevana osavaltiona.
    Kummasti Niinistö on hyvin aktiivinen näissä asioissa eikä kuuntele kansaa. Kun presidentin valtaoikeuksia joskus kavennettiin moni ymmärsi niin, ettei tällaista enää voisi tapahtua. Hän ei ole kansan presidentti vaan eräänlainen järjestysmies.
    Senhän sanoi myös Seppo Tiitinen muistuttaessaan hänen toimistaan eduskunnan puhemiehenä. Hän yritti panna asiat omaan kaavaansa mikä ärsytti eduskuntaa.

 5. Yritin viestiä, että myöskin nykyisessä valtarakenteessa on keskenään kilpailevia ajatussuuntia, toki näitä yhdistää suunnaton Venäjän pelko, mutta kuitenkin nähdäkseni ,naton valtarakenteitssa vankasti lymyävä uuskonservatiivinen aateemaailma on huomattavasti vaarallisempi,kuin tämä Ranskalaisten sekä Niinistön edustama ajattelutapa. Parin vuoden kuluttua, Ranskassa vaihtuu valta,silloin,voi myöskin unionin sisäisiin voimasuhteisiin voi avautua mahdollisuus uudistumisiin. Tosin baltian jamuun itäeuroopan maiden traumaattiset kokemukset historiassa voivat olla järkevän yhteistyön este Venäjän kanssa.

 6. Mitä tuohon Pentagonin maallemme esittämään kutsuun tulee, se on vain eräs osa optiosta jolla tarpeen tullen maatamme voidaan hyödyntää Venäläisten raakaaine resurssien hyödyttämisen yritykseen vaapaanmaailman menestyksen takeeksi ,sekä sinäsivussa vapautaa maan väestö heitä kuvitellusti uhkaavasta tyranniasta.

 7. Tämän takia länsimedia ja Turkki suuttuivat Venäjän ilmasotakampanjan alkaessa Syyriassa.

  Venäjän ilmivoimat pommittaa öljynkuljetusautoja:

  https://www.youtube.com/watch?v=CG6sTrwyteA
  ja
  https://www.youtube.com/watch?v=SPlHYsTChqg

  Amerikkalainen kansallinen TV-verkko PBS esitteli iskun, mutta harhaanjohtavasti videon aikana sanottiin sen päälle ”Yhdysvallat ensi kertaa hyökkää öljynkuljetusrekkoja vastaan.” Hyökkääkö? Miksi sitten näyettään Venäjän puolustusministeriön julkaisemaa videota, ja miksei jo vuoden kestäneen pommituskampanjan aikana ISIS:tä vastaan ole rekkoja vastaan aiemmin hyökätty? Kehnoa on ollut ”Syyrian ystävien” sota ISIS:tä vastaan.

  ”Epic fail, PBS käyttää venäläistä videomateriaalia esittääkseen amerikklaista hyökkäystä ISIS:in öljykenttiä vastaan”
  https://www.rt.com/usa/323070-pbs-isis-video-russian/

 8. Syyria aikoo ampua alas vieraat koneet ilman varoitusta ilmatilastaan ellei niillä ole maan hallituksen lupaa.

  “Soon Syria will announce that any country using the airspace without coordinating with Damascus will be viewed as hostile and [we] will shoot the jet down without warning. Those willing to fight terrorism and coordinate with the military leadership will be granted safe corridors.”
  Western air strikes without the approval of the Syrian government are not only illegal, they lack credibility in their stated aim.
  But either way, the imperative here is that Syria re-establishes its sovereignty and the principles of international law. If Syria is lost, then Western state sponsored banditry and terrorism will only escalate. Russia is already being targeted by the West’s asymmetric warfare, as is Iran and China.
  Therefore, a line has to be drawn. And with Russia’s military support, Syria has the power to do just that. From now on, NATO warplanes violating Syrian territory should be put on notice. Keep out or get shot down.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=125975

  • Myös Putin hyvin päättäväinen ja sanoo maansa toimivan estäen uuden Tsetsenian kaltaisen sodan ottamalla tiukan otteen terroristiryhmästä.
   Puheessaan Putin on vaatinut ’erittäin tiukkaa linjaa’ Syyriassa. Kaikki mikä uhkaa yhtenäisyyttä ja maan infrastruktuuria tuhotaan välittömästi.
   Puolustustusministeri Shoighu sanoi, että 95% armeijan ydinohjuksista on valmiustilassa ja jatkoi, että puolustusvoimat ovat saaneet tänä vuonna 35 uutta ballistista ydinohjusta.

   http://www.ilgiornale.it/news/mondo/putin-sconfiggere-califfo-rafforzeremo-forze-nucleari-1203410.html

   Dopo l’abbattimento dell’aereo di linea russo sul Sinai e del jet abbattuto sul confine turco-siriano, Putin ha deciso di evitare un altro conflitto come quello in Cecenia e di entrare col pugno di ferro sul ring dell’Isis. Parlando a un evento del ministero della Difesa, il leader russo ha ordinato all’esercito del suo Paese di agire in ”maniera estremamente dura” in Siria”, ”distruggendo” che chi minaccia le forze di Mosca attive per combattere il Califfato. ”Ogni obiettivo che minacci unità russe o nostre infrastrutture al suolo sarà distrutto immediatamente”.
   Sergei Shoighu, ministro della Difesa ha dichiarato che il 95% dei sistemi di lancio delle armi nucleari russe sono pronte al combattimento, ha svelato inoltre: ”Le forze armate hanno ricevuto quest’anno 35 nuovi missili balistici nucleari”.

 9. Mahtavatkohan Venäjän Latakiaan sijoittamat puollustussysteemit kuten SU-400 olla edes tarpeeksi suuri peloite Natolle (Turkki, USA ja melkein kaikki muutkin Nato-maat), sillä Nato ” läheiset tahot” näkevät asian näin:

  Even with 60+ combat aircraft and S-400s, the Russian force is much smaller than the Turkish air force, which has well over 200 F-16s.

  Tuolla perusteellako Saksakin on lopulta saatu mukaan hyväksymään sotilaallinen ratkaisu Syyriaan?.

  https://www.youtube.com/watch?v=KdDULYzDBvg.

  • Melkoista teatteria koko sota alusta alkaen. ’Kossu’ sanoo suoraan mistä kyse:
   Why is a hate campaign being waged against Muslims?

   Why are Muslims increasingly categorized as terrorists?

   Why is this hate campaign part of the US presidential election campaign?

   Why is Donald Trump calling for police state measures directed against American Muslims?

   Why are Muslims the object of ethnic profiling and job discrimination?

   Why has France’s president Francois Hollande suspended civil rights coupled with a hate campaign directed against France’s Muslims, which represent 7.5 percent of the country’s population?

   Why is the West waging a war against Muslim countries?

   Why is Islam regarded as evil?

   The answer to all these questions is both simple and complex.

   It just so happens that more than 60% of the World’s reserves of crude oil lie in Muslim lands.

   http://www.globalresearch.ca/why-is-a-hate-campaign-being-waged-against-muslims/5494852

   • jatko-osa:
    Al Qaeda and its affiliated organizations are creations of the CIA. They are not the product of Muslim society. Terrorist attacks are undertaken by jihadist entities which are CIA intelligence assets.

    The Islamic State (ISIS) is an intelligence construct which is used essentially for two related purposes.

    1. They are the foot soldiers of the Western military alliance, the instruments of destabilization, recruited, trained, financed by the Western military alliance. The various al Qaeda entities are the instruments of destabilization in US-NATO sponsored proxy wars (AQIM in Mali, Boko Haram in Nigeria, ISIS in Syria and Iraq). At the same time, they constitute a pretext and a justification to intervene under the banner of a “counter-terrorism” bombing campaign.

    2. On the home front, the various Al Qaeda/ ISIS terrorist cells –supported covertly by Western intelligence– are the instruments of a diabolical and criminal propaganda operation which consists in killing innocent civilians with a view to providing legitimacy to the instatement of police state measures allegedly in support of democracy. These false flag attacks allegedly perpetrated by terrorist organization are then used to harness Western public against Muslims.

  • Venäjän Syyrian operaatiota ei ole sanellut geopoliittiset intressit tai halu testata uusia aseita, vaan se, että Isis uhkaa suoraan Venäjää, ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin, puolustusministeriön kollegion laajennetussa istunnossa tänään.

   Putin varoitti niitä, jotka yrittävät organisoida provokaatioita, Venäjän joukkoja vastaan Syyriassa.

   ”Mitkä tahansa voimat, jotka uhkaavat Venäjän ilmavoimia Syyriassa, on tuhottava”, sanoi presidentti.

   Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20151211/649465/putin-venaja-syyria.html#ixzz3u33fv3tn

 10. Tänään juuri kuultiin presidenttimme vastaus, niin ranskalle ,kuin yhdysvalloillekin, silmiinpistävää ja lähes oikeansuuntaista oli tuki Ranskalle, mutta siinäkin tulee toisaalta vastaan väistämätön Turkin vihamielisyys, kun kurdeija olaan menossa entistä laajemmin kouluttamaan taistelijoiksi.. Tuskimpa olisi edes terveellistä kuvitella tilanne, missä Venäjältä tulisi jonain hetkenä vastaava pyyntö, vaukerrus ja ulina niiden pelkotilojen vuoksi olisi sydäntäsärkevä.

  • Vaikea ymmärtää häpeää tuntematta miksi meidän tulee olla mukana sotahulluudessa?

   Onhan varsin selvästi voitu osoittaa kuinka koko ISIS ja ’sota terrorismia vastaan’ on taistelua US-koaliition itse luomaa ja ylläpitämää vihollista vastaan.

   http://www.globalresearch.ca/why-is-a-hate-campaign-being-waged-against-muslims/5494852

   Kaiken järjen mukaan on suurta hulluutta mennä mukaan tällaiseen globalistien hulluuteen.

   Miksi Niinistö vie meitä siihen? Sitä on pakko kysyä. Me voisimme vallan hyvin pysyä pois tällaisesta hulluuden strategiasta, joka ei palvele lainkaan meidän etuamme.

   Mikä tarve meillä on sekaantua pienen finanssieliitin etuja palveleviin maailmanhallinta- ja öljynryöstöasioihin ? Miksi emme pysy Paasikiven ja Kekkosen korostamalla ja viisaalla puolueettomuuden tiellä vaan uhraamme voimiamme sotaan, jossa jokin taho haluaa voittaa ja alistaa toisen oman ’poikkeusksellisuutensa’ (yli-ihmisyytensä) oikeuttamana?

   Miksemme ole ajamassa maailman asioita ’elä ja anna muidenkin elää’ periaatteen pohjalta rauhaa ja oikeudenmuakaisuutta edistäen minkäälaisiin valloitus- ja hyökkäyssotiin osallistumatta?

   • Lisäys:
    Destroying Syria to Create Sunnistan. US Bombs Syrian Military Base. Turkey Invades Northern Iraq
    Bingo. Lopulta, terrorismin vastainen sota on PR viikunanlehti, ennalta suunniteltu salajuoni ja Washingtonin pyrkimys hallita maailmaa. On mahdotonta saada tolkkua touhuista ympäri maailmaa ilman jotakin käsitystä siitä, miten sattumanvaraisilta vaikuttavat väkivaltaisuudet ja terrori kuuluvat laajempaan ja kattavampaan geopoliittiseen strategiaan luoda uusi yksinapainen maailmanjärjestys, murskata kaikki kehittyvät kilpailijat, ja laajentaa Yhdysvaltain globaalia (full spectrum-dominance) ylivoimaa ympäri planeettaa.
    http://www.counterpunch.org/2015/12/09/destroying-syria-to-create-sunnistan/

   • Ei, me ei voida pysyä sivussa tästä sodasta. Suomen poliittinen johto on jo muutaman vuosikymmenen ollut sitoutunut mukaan globalistien liikkeeseen.

    EU on täynnään siirtomaavaltoja (Iso-Britannia, Espanja, Portugali, Ranska, Alankomaat, Italia) joille ei tuota tuskaa ajattelukuvio jossa maailman muita maita manipuloidaan ja käydään sotia omien etujen takia. EU on globalistien käsissä, ja suomalaiset on siinä mukana.

    Kun EU:n isot maat ja NATO nyt ovat päättäneet että muslimimaissa järjestetään asiat uudelleen, niin me ollaan mukana. Ja sitä ei massamedia tule kavaltamaan: se on yhtä lailla samassa kelkassa kuin poliittinen johto. Jos ei olisi, ei poliittinen johtokaan voisi olla!

    • Ikävä kyllä tuo on totuus. Mutta kansa ei ole sen takana.
     Jos nyt pidetään kansanäänestys asiassa niin kansan enemmistö vastustaa eliitin sotapuuhia.
     Toki aina löytyy joitakin pähkähulluja tai tyhmelistöä, joka on valmis antamaan henkensä vain tyhmyyden alttarille.

   • ”Onhan varsin selvästi voitu osoittaa kuinka koko ISIS ja ’sota terrorismia vastaan’ on taistelua US-koaliition itse luomaa ja ylläpitämää vihollista vastaan.”
    Miksi olemme tässä mukana ???
    Rothschild Imperialism, Presstitutes & Refugees
    As refugees continue to pour into Europe… Rather than ask the hard question of why so many thousands of desperate people from mostly Syria, Iraq, Libya & Afghanistan are leaving lives, homes and possessions behind to embark on a dangerous journey north, the Presstitutes focus on the human tragedy and the treatment of these refugees by various European nations.
    More importantly, Iraq possesses the world’s 2nd largest oil reserves, Afghanistan is the global epicenter of Crown-controlled poppy production, Syria has major gas deposits and stands in the way of Israeli water, and Libya is Africa’s richest nation and sits strategically on the Mediterranean Sea.
    The notion that a psychopathic global elite would hatch a scheme to depopulate this entire area of dark-skinned folk using fake ISIS Mossad squads, so they could then install puppets and commence with resource extraction, is certainly not beyond the pale.
    Katso magn.median suomennos

    https://hendersonlefthook.wordpress.com/2015/09/15/imperialism-presstitutes-refugees/

 11. Lähi-idän tilanne muuttumassa: selvää vastakkaiasettelua nähtävissä kun Venäjä liittolaisineen ei ole lainkaan samoilla linjoilla kuin US-koaliitio jossa saudit kukkona tunkiolla.
  Saudit ovat omituista väkeä. Jo sekaantuminen wtc iskuihin ihmetytti mutta Puskien politiikka on poikinut saudeista liittolaisen jota käytetään hyväksi. Ehkä he uskovat pääsevänsä apajille hajottaessaan Lähi-itää mutta vetävät vesiperän sillä potin korjaa lopulta sionisti joka ottaa vielä puolet saudivaltakuntaakin omaan hallintaansa kuten Yinon-Plan antaa ymmärtää. Saudipolitiikka taitaa osua pitkässä juoksussa omaan nilkkaan.
  Mahdollista sekin, että saudeja kiristetään nyt kun olivat epäsuorasti sekaantuneet wtc hommaan. Jostain luin että jenkin on helppo koska tahansa julistaa sota saudeille, ei tarvita muuta kuin kertoa tai ’paljastaa’ kansalle, että saudihovi oli koko wtc iskun takana ja kansa vaatii kostoa.

  • US-koaliitio luovuttamassa…? Onko loppu lähellä? Venäjä ratkaisijan roolissa, Israel jäämässä ahtaalle. Jääkö SuurIsrael haaveeksi?

   The New World Order has recently conceded a major defeat in Syria. First, we have the BBC admitting a “New confidence in Damascus as Russian strikes turn the tide.”[1] In the same vein, the Associated Press has admitted: “Russian airstrikes restore Syrian military balance of power.”[2] Business Insider itself has declared,

   “The United States and our partners are not seeking so-called regime change…Syrians will be making decisions for the future of Syria.”[4]

   Putin is ending 2015 with a bang. A big bang. A colossal bang. We only have a few days left, and one can say that 2015 has certainly been a productive year for him.

   http://www.veteranstoday.com/2015/12/16/new-world-order-is-losing-battles-in-syria/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here