Brasilian liittotasavalta eli Brasilia on Etelä-Amerikan suurin ja maailman viidenneksi suurin valtio niin pinta-alaltaan kuin väkiluvultaankin (200,4 miljoonaa asukasta). Brasilia kuuluu myös Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostamaan kauppablokkiin (BRICS). Pelkästään Kiinan ja Brasilian kahden välinen kauppa ylsi vuonna 2011 peräti 77,1 miljardiin dollariin.

Nyt Brasiliassa on meneillään vallanvaihto-operaatio. Vaalit 54 miljoonalla äänellä voittanut presidentti Dilma Rousseff (artikkelikuvassa oikealla) ollaan korvaamassa brasilialaisten oligarkkien toimesta epäsuositulla, korruptiosta kärähtäneellä varapresidentti Michel Temerillä (kuvassa vasemmalla), kirjoittaa Brasiliassa asuva asianajaja ja journalisti Glenn Greenwald.

Helsingin Sanomien mukaan presidentti Dilma Rousseff on ”häkellyttävän epäsuosittu” alle kymmenen prosentin kannatuksellaan. The New York Times -lehden Brasilian toimituksen päällikkö Simon Romero tietää kuitenkin kertoa, että varapresidentti Temeriä äänestäisi vaaleissa vain kaksi prosenttia brasilialaisista, ja että Brasilian korkein oikeus harkitsee parhaillaan virkarikossyytteen [impeachment proceedinds] nostamista häntä vastaan, perusteena korruptio.

Toinen ehdokas presidentiksi on Brasilian kaksikamarisen parlamentin alahuoneen puhemies Eduardo Cunha Brasilian demokraattinen liike -puolueesta (PMDB). Cunha, joka on radiojuontaja ja evankelista-saarnaaja, tunnetaan Brasiliassa osallisuudestaan Operação Lava Jato -skandaaliin [Operaatio Autopesu]. Kyseisessä tutkinnan alla olevassa skandaalissa valtio-omisteisen Petrobras-yhtiön johto antoi alihankintaurakointeja ylikorkeaan hintaan lahjuksia vastaan. Valtio-omisteisen öljy-yhtiön Petrobrasin, suurten rakennusyhtiöiden, kymmenien poliitikkojen ja työväenpuolueen välillä epäillään virranneen miljardien eurojen edestä lahjuksia. Operaatiossa myös pestiin laittomasti saatua rahaa yhteistyössä neljän suuren järjestäytyneen rikollisringin kanssa.

Eduardo Cunhan uskotaan netonneen rikollisessa operaatiossa 40 miljoonaa dollaria.

Cunha ehätti väittämään operaatiota tutkineelle parlamentaariselle komitealle (CPI), ettei hänellä ole ulkomailla salaisia pankkitilejä, mutta tämä väite osoittautui vääräksi sveitsiläisten toimitettua asiakirjoja, jotka osoittavat Cunhalla olevan Sveitsissä useita tilejä eri yritysten ja säätiöiden nimellä tilien edunsaajan ollessa Cunha perheineen.


ISTUVAA PRESIDENTTIÄKIN EPÄILLÄÄN OSALLISUUDESTA, koska tuolloin energiaministerinä toiminut  Rousseff johti operaation aikaan Petrobrasin hallintoneuvostoa. Toistaiseksi todisteita Rousseffia vastaan ei ole löytynyt. Hän itse kiistää tienneensä asiasta mitään. Rousseffia syytetään myös siitä, että hänen edellinen hallituksensa olisi lainannut valtion pankeista rahaa piilottaakseen budjettialijäämää.

Korruptiosta ja rahanpesuun sotkeutumisesta epäiltyä varapresidentti Michel Temeriä haastatellut Romero kirjoittaa Temerin sanoneen, ettei aio vaatia Rousseffin tutkintaa kongressissa edistävän, itsekin skandaaleissa ryvettyneen Cunhan eroa.

Vaihtotarve ei siten näyttäisi nousevan äänestäjäkunnasta. Ja Greenwaldin mukaan kukaan asioiden taustoista tietävä täysipäinen henkilö ei moista puppua uskokaan. Brittilehti The Guardian julkaisi Greenwaldin kumppanin, brasilialaisen David Mirandan mielipidekirjoituksen, jossa tämä kirjoittaa varakkaan eliitin omistaman kansallisen median pyrkineen vuosikymmenien ajan artikkeleillaan varmistamaan, että rikkaita suosiva vallitseva valtarakenne ei muutu. Mediayhtiöiden — kuten Abril ja Estadão — kampanjaa johtaa Globo-rypäs, joka tervehti vuoden 1964 oikeistodiktatuuriin johtanutta vallankaappausta ”iskuna korruptoitunutta, vaaleilla valittua liberaalia hallitusta vastaan”, Miranda muistuttaa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö rankkasi Brasilian lehdistön vapauden suhteen sijalle 103 tänä vuonna, koska median omistus Brasiliassa on niin keskittynyt poliittista luokkaa lähellä olevien teollisuutta omistavien perheiden käsiin, ettei mistään lehdistön vapaudesta kannata edes puhua.

Mirandan mukaan lehdistön uutisointi Rousseffin ja työväenpuolueen vastaisista mielenosoituksista on jättänyt huolella kertomatta, että mielenosoittajien ei voi katsoa edustavan Brasilian väestöä, koska mielenosoittajat ovat olleet varakkaita ja valkoisia: ”Maan eliitti ja heidän omistamansa mediaorganisaatiot ovat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet vaaliuurnilla pyrkimyksissään lyödä Työväenpuolue […] Sitä, mitä he eivät ole saavuttaneet demokratian keinoin, he yrittävät nyt saavuttaa epädemokraattisesti […].”


KORRUPTIO VAIKUTTAAKIN VAIN TEKOSYYLTÄ Rousseffin vastaisessa kampanjoinnissa; tuskin kukaan Brasiliassa uskoo, että jos Rousseff saadaan ulos virastaan presidenttinä, muut — käytännössä joka ainoata brasilialaista puoluetta edustavat — korruptiosta epäillyt poliitikot saatettaisiin edesvastuuseen tekemistään rikoksista.

(Sivuhuomautus: Miksi uskoisikaan. Vuonna 2015 Brasilian parlamentissa istui 141 varamiestä (30 % alahuoneesta) ja 31 senaattoria (noin 40 % kaikista senaattoreista), joiden toimia tutkittiin. Tutkinnan kohteina olivat mm. korruptio, rahanpesu, raiskaukset ja vaalipetos. Edellisten parlamenttien jäseniä on tutkittu osallisuudesta murhiin, kidnappauksiin ja huumekauppaan, mutta tuomioita on tullut olemattoman vähän.)

The Miami Herald uutisoi verojen välttelyssä opastavan Mossack Fonseca -lakifirman vuodetuissa tiedostoissa, ns. Panama-papereissa, löytyneen tähän mennessä Operaatio Autopesuun liittyen 106 kuorifirmaa ja 57 nimeä, mukaan lukien syytteen nostamista ajavan Eduardo Cunhan. Panama-paperien perusteella Cunha on saanut maksuja verokeitaisiin, kuten Yhdysvaltain Nevadaan, rekisteröidyiltä yrityksiltä.

David Miranda tulkitseekin, että taustamotiivi Rousseffiin saamiseksi virkarikossyytteeseen ja pois virastaan ei ole korruption lakkauttaminen, vaan meneillään olevan tutkinnan lopettaminen korruption suojelemiseksi. Temer haluaa, että tutkintaan osallistuu hallituksen edustajana Cunhan suosittelema henkilö, julkisen turvallisuuden ministeriön sihteeri, asianajaja ja sijoittaja Alexandre de Moraes, joka hänkään ei vaikuta henkilöltä, jota äänestäjät valitsisivat mitään tutkintaa hoitamaan.

Temerin ehdokas — mikäli Temer ja Cunha onnistuvat saamaan Rousseffin ulos ja hallituksen huostaansa ilman vaaleja — valtiovarainministeriksi on pitkäaikainen kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n virkailija, Brasilian voimakkainta pankkilobbya johtava Murilo Portugal, ja Brasilian keskuspankin johtoon kaavaillaan goldmansachslaista Paulo Lemeä.

Glenn Greenwald arvioi koko korruptiojupakan taustalla olevan poliittisen ja taloudellisen eliitin halun saattaa Brasilian maailman seitsemänneksi suurin talous takaisin GoldmanSachsin ja rahoitussektoria edustavan pankkilobbyn lypsettäväksi. Oligarkeilla on ollut aiempaa ankeammat ajat neljän perättäisen vaaleilla valitun vasemmistolaisen hallituksen hallitsemassa maassa.

Latinoamerico de Comercio Exterior SA -investointipankin toimitusjohtaja Rubens Amaral sanoikin Rousseffin erottamisen olevan ensi askel ”Brasilian talouden normalisoimiseen”, koska Temerin — joka on luvannut talouskuria Brasilian köyhille — hallitus takaisi rahoitussektorille ”paljon uusia mahdollisuuksia”.

Brasilian äänestäjäkunta tietää, mitä siitä seuraa: samaa kuin Argentiinassa, jossa Washingtonin tukema uusi presidentti Mauricio Macri on alle neljässä kuukaudessa onnistunut kasvattamaan köyhyyttä viiden prosenttiyksikön verran.

Siksi vallanvaihtoa ei käy hoitaminen vaaleilla, vaan vallansiirrolla.

Kommentti

Geopolitiikan ja rahoitussektorin oman edun tavoittelun kautta tarkasteltuna Brasilian horjuttaminen ja sen talouden saattaminen ”markkinavoimien” valtaan sopisi rahoitusektorin lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloille ja Euroopan unionille. Brasilia kuuluu Kiinan, Venäjän, Intian ja Etelä-Afrikan muodostamaan BRICS-kauppablokkiin. Kiinalla ja Venäjällä on kultavarantojen takaamat valuutat yuan ja rupla. Toisin on länsimaiden fiat-rahan laita, jota voisi lähinnä kuvailla uskomustuotteeksi tai velkapyramidihuijaukseksi. Kiina on noussut talousmahtina siinä määrin, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF oli pakotettu hyväksymään yuaninkin SDR-valuuttakoriinsa viidenneksi reservivaluutaksi ruplan, euron, dollarin ja punnan lisäksi.

Kiina ja Venäjä ovat myös viime vuosina — sen jälkeen kun ne uhattiin sulkea SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle — kehittäneet ja ottaneet kansainvälistä rahaliikennettä varten käyttöön CIPS-järjestelmän, jota ovat ottamassa käyttöön myös muut BRICS-maat samoin kuin Pakistan, Iran, Shanghain yhteistyöjärjestö SCO sekä Euraasian talousliitto EEU, johon kuuluvat Venäjän lisäksi Tadžikistan, Kirgistan, Kazakstan, Armenia ja Valko-Venäjä.

Kilpaileva itäinen kauppablokki on kiusallinen asia länsimaille. Varsinkin tilanteessa, jossa viidellä länsimaisella jättipankilla — JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, State Street ja Bank of New York Mellon — ei ole pankkivalvontaviranomaisten hyväksymää suunnitelmaa mahdollisen vararikon varalle.

Näistä megariskipankeista JP Morgan ja Bank of America kuuluvat Suomen valtion päämarkkinatakaajiin.

Euroopan unionin alueella ensimmäisen pankin, HETA Asset Resolution AG:n, pelastustoimet on jo aloitettu pankkiunionin puitteissa, vakaana taloutena pidetyssä Itävallassa. Sen edeltäjä oli kuusi vuotta sitten kansallistettu Hypo Alpe Adria -pankki. Itävallan suurin pankki Creditanstalt romahti toukokuussa 1931 Suuren Laman Eurooppa-jakson alkusoittona.

En pidä mahdottomana, etteikö Yhdysvallat saattaisi vastata BRICS-maille ilmoittamalla palaavansa kullan takaamaan dollariin. Onhan Yhdysvalloilla kultaa yksityisesti omistetun keskuspankkinsa FED:in holveissa, mukaan lukien Saksan valtion kulta. Löytyisikö jopa Ukrainasta ja Libyasta vallanvaihdosten aikana kadonnut kulta FED:in holveista?

Riikka Söyring

.

8 KOMMENTTIA

 1. ”En pidä mahdottomana, etteikö Yhdysvallat saattaisi vastata BRICS-maille ilmoittamalla palaavansa kullan takaamaan dollariin. Onhan Yhdysvalloilla kultaa yksityisesti omistetun keskuspankkinsa FED:in holveissa, mukaan lukien Saksan valtion kulta. Löytyisikö jopa Ukrainasta ja Libyasta vallanvaihdosten aikana kadonnut kulta FED:in holveista?”

  Olisihan se todella juhlavaa, jos USA operoisi käytännössä varastetulla kultavarannollaan.

  Hollannillehan USA ehätti maksaa osan sen FED:n ”säilytyksessä” olevasta kultavarannosta, ilmeisenä vastapalveluksena MH-17 -lennon USA:n intressejä myötäilevästä tutkinnastaan.

  Miten mahtaa olla Suomen kultavarannon laita?

 2. ”Miten mahtaa olla Suomen kultavarannon laita?”

  Jos vallanpitäjiltämme kysytään, niin vastaukseksi todennäköisesti tulee jokin kiemurrellen annettu ympäripyöreä vale.

 3. … just joo, kansahan se Braziliassa ja Argentiinassa demokraattisilla vaaleilla päättää, kuka sinne vallan huipulle nousee, eikö totta. Venezuelassakin nälänhätää koordinoi parhaillaan kansan valitsemat johtajat täsmälleen samoin kuin Suomessa. Ei siis aihetta huoleen, valtakunnassamme kaikki hyvin. Olemme Suomi, demokraattinen valtio, jossa virallisilla vaaleilla valitsemamme oppositio valvoo virkatehtävänsä mukaisesti sss-hallituksen toimia. Suomen vaalit, kuten myös eduskunnan ja hallituksen toiminta perustuu rehellisyyteen, tasa-arvoon ja totuuteen.

  Suomessa vallitsee kansan valta – kyllä kansa tietää!

  Lopeta siis valittaminen… etkö ymmärrä, että – vain äänestämällä voit vaikuttaa. Suomen kansalaiset… rakas vaalikarja, ruhtinaallisen palkkamme maksajat. Olkaa edelleenkin kuuliaisia ”kasvottomalle systeemille” ja kävelkää pyhille vaaliuurnille, joista äänenne virtaa suoraan VALHEEN, PETOKSEN JA KORRUPTION salattuun viidakkoon.

  • Kiitän toimituksen ja omasta puolestani.

   Minun kanssani ei tarvitse olla samaa mieltä. Suosin sitä, että otetaan selvää asioista, vertaillaan saatua tietoa/näkökulmia, käytetään aikaa ajatteluun ja muodostetaan sitten mielipide ihan itse. Tällaisen edistämiseksi Vastavalkea aikanaan perustettiin ja siksi liityin itsekin toimittajistoonsa. Suomalaiset ansaitsevat hyvää journalismia – vaikka sitten rinnakkaisena tarjontana.

 4. Wall Street Behind Brazil Coup d’Etat
  By Prof Michel Chossudovsky
  Global Research, June 01, 2016

  Control over monetary policy and macro-economic reform was the ultimate objective of the Coup d’Etat. The key appointments from Wall Street’s standpoint are the Central Bank, which dominates monetary policy as well as foreign exchange transactions, the Ministry of Finance and the Bank of Brazil (Banco do Brasil).

  On behalf of Wall Street and the “Washington consensus”, the interim post coup “government” of Michel Temer has appointed a former Wall Street CEO (with U.S citizenship) to head the Ministry of Finance.

  Henrique de Campos Meirelles, a former President of FleetBoston Financial’s Global Banking (1999-2002) and former head of the Central Bank under Lula’s presidency was appointed minister of finance on May 12.

  New President of the Central Bank of Brazil Ilan GoldfeinIlan Goldfajn [Goldfein] (right) appointed to head the Central Bank, was chief economist of Itaú, Brazil’s largest private bank. Goldfajn [Goldfein] has close ties to both the IMF and the World Bank. He is a financial crony of Meirelles.
  (…)
  Concluding Remarks

  What is at stake through various mechanisms –including intelligence ops, financial manipulation, media propaganda–is the outright destabilization of Brazil’s state structure and national economy, not to mention the mass impoverishment of the Brazilian people.

  The US does not want to deal or negotiate with a sovereign reformist nationalist government. What it wants is a compliant US proxy state.

  Lula was “acceptable” because he followed the instructions of Wall Street and the IMF.

  While the neoliberal policy agenda prevailed under Rousseff, a reformist-populist agenda was also implemented which departed from the Wall Street sponsored macroeconomic mainstay during the Lula presidency. According to IMF’s Managing Director Heinrich Koeller (2003) Lula was “Our best president”:

  “I am enthusiastic [with Lula’s administration]; but it is better to say I am deeply impressed by President Lula” (IMF Press Conference, 2003).

  Under Lula, there was not need for “regime change”. Luis Ignacio da Silva had endorsed the “Washington Consensus”.

  The temporary demise of Henrique de Campos Meirelles following the election of Dilma Rousseff was crucial. Wall Street had not approved Dilma’s appointments to the Central Bank and the Ministry of Finance.

  If Dilma had chosen to retain Henrique de Campos Meirelles, the Coup d’Etat would most probably not have taken place.

  The US Proxy Regime in Brasilia

  A former CEO/president of one of America’s largest financial institutions (and a US citizen) controls Brazil’s key financial institutions and sets the macroeconomic and monetary agenda for a country of more than 200 Million people.

  It is called a Coup d’Etat… by Wall Street.
  ———-
  Michel Chossudovsky is an award-winning author, Professor of Economics (emeritus) at the University of Ottawa, Founder and Director of the Centre for Research on Globalization (CRG), Montreal, Editor of Global Research. – He has taught as visiting professor in Western Europe, Southeast Asia, the Pacific and Latin America. He has served as economic adviser to governments of developing countries and has acted as a consultant for several international organizations. – He is the author of eleven books including The Globalization of Poverty and The New World Order (2003), America’s “War on Terrorism” (2005), The Global Economic Crisis, The Great Depression of the Twenty-first Century (2009) (Editor), Towards a World War III Scenario: The Dangers of Nuclear War (2011), The Globalization of War, America’s Long War against Humanity (2015)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here