Tutkintapyynnön liite 1

Liite 1. Kysymyksiä sananvapaudesta ja Helsingin Sanomien toimituspolitiikasta

 

————————– Alkuperäinen viesti —————————

Aihe: Kysymyksiä sananvapaudesta ja Helsingin Sanomien toimitu spolitiikasta

Lähettäjä: hannu@elonmerkki.net

Päiväys: ma 11.2.2013 14:49

Vastaanottaja: mikael.pentikainen@hs.fi

eero.hyvonen@hs.fi

jaakko.lahteenmaa@hs.fi

antero.mukka@hs.fi

kimmo.pietinen@hs.fi

hannu.pulkkinen@hs.fi

reetta.raty@hs.fi

paula.salovaara@hs.fi

Kopio (Cc): mediadesk@stoptalvivaara.org

————————————————————————–

Helsingin Sanomat

Päätoimittajat

Mikael Pentikäinen

Eero Hyvönen

Toimituspäälliköt

Jaakko Lähteenmaa

Antero Mukka

Kimmo Pietinen

Hannu Pulkkinen

Reetta Räty

Paula Salovaara

Tiedoksi: Stop Talvivaara – kansanliike vesistöjen puolesta

Hyvä Helsingin Sanomien toimituksellinen johto

Helsingin Sanomia on totuttu pitämään instituutiona, joka puolustaa sananvapautta, lehtenä, joka ei ole peloteltavissa, eikä vaiennettavissa.

Joudun nyt lähestymään teitä hämmentyneenä siitä, että lehtenne on valinnut vaikenemisen linjan siihen oikeusprosessiin, jonka Talvivaara yhtiö on käynnistänyt ns lintualtaan kuvausten johdosta.

Lehtenne julkaisi ensimmäisenä kuvat kuolleista linnuista ja asia nousi julkisuuteen.

Yhtiö teki välittömästi tutkintapyynnön kahdesta HS:n vakioavustajasta Sampsa Oinaalasta, Tommi Taipaleesta ja myös minusta, kansalaisaktivistista ja dokumentaristista.

Tämän tutkintapyynnön jääväämänä Sampsa ja Tommi lopettivat pitkään jatkuneen seurantareportaasien sarjan ja tämä voitaneen laskea yhdeksi voitoksi yhtiölle pyrkimyksessä vaientaa tiedonkulkua. Kiinnostavasti alkanut seurantareportaasien sarja loppui juuri kun dramaattisimmat vaiheet kaivoksella käynnistyivät.

Syyttäjä luopui Sampsan ja Tommin osalta syytteestä mutta nosti syytteen minua vastaan tahallisesta julkisrauhan häirinnästä. Näitä käräjiä vietettiin Kajaanissa 31.1.2013.

http://stoptalvivaara.org/fi/tiedote28012013.html

Kyse on merkittävästä ennakkotapauksesta jossa julkisuuslain pykäliä koetetaan venyttää sellaisille alueille jonne ne eivät ollenkaan kuulu. Oikeuden istunnossa yhtiön edustaja vastasi, kun kysyin, että heidän mielestään koko kaivospiirin valtava alue on julkisrauhan piirissä.

Tämä pyrkimys tarkoittaisi toteutuessaan, että pelkkä raja kartalla rajoittaisi kaivospiirit läpinäkymättömiksi vyöhykkeiksi jonne ei voisi enää jokamiehen oikeudella mennä. Kyse on valtavista alueista:

http://yle.fi/uutiset/tuoko_ryntays_kaivoksen_naapuriisi_katso_kartalta/6476988

Kyse on myös siitä sallitaanko paikallisten ihmisten ja median edustajien havainnoida ympäristöpäästöjä ja vaikutuksia kaivospiirien alueella. Tämä pyrkimys itsessään jo kertoo huolestuttavan viestin siitä, että kaivosyhtiö haluaa suojella itseään julkisuudelta tällä rajauksella.

Odottelen oikeudenpäätöstä tällä viikolla tai ensi viikolla. Ainoana todisteena oikeudessa esitin oheisen videon. Julkistamme sen päätöksen tultua:

http://www.youtube.com/watch?v=raYzl_uxTag

Helsingin Sanomat on jostakin syystä lopettanut tämän aiheen seurannan ja mielestäni se on omituista. Kysehän on tapahtumasarjasta jossa HS oli itse julkistajana ja toisaalta kyse on sananvapautta koskevasta ennakkopäätöksestä.

Olemme koettaneet seurata Talvivaaran tapahtumia sekä julkisuudessa että kulissien takana. Hyvin mielenkiintoista ja outoa ovat olleet ne tiedot, joiden mukaan Helsingin Sanomia kohtaan on suunnattu painetta ja syytetty lehteä aktivistien äänitorvena toimimisesta ja turhan pelon levittämisestä.

Onko tässä painostuksessa onnistuttu?

Lehtenne uutiseuranta Talvivaarasta on muuttunut ohueksi ja edes akuuttia hätätilaa päästöjen leviämisestä ette ole esiin nostaneet.

http://stoptalvivaara.org/fi/sedimenttitiedote08022013.html

Tuntuu myös siltä, että kansalaisten kaivoskriittiset kirjoitukset eivät kelpaa lehtenne mielipidesivuille aiheen ajankohtaisuudesta huolimatta.

Olen pahoillan, mutta joudun esittämään arvelun, että maan päälehti ei halua isompaa keskustelua kaivosboomista ja suunnitelmista rakentaa Suomelle uusi uljas kaivosklusteri metsäklusteria korvaamaan. Talvivaara kaivosboomin uppoavana lippulaivana ei ole nyt uutisagendallanne?

Toivon olevani väärässä.

Meillä on oikeus kansalaiskeskusteluun siitä, haluammeko tehdä Suomesta kaivosmaan ja luovuttaa malmivarat ylikansallisten yhtiöiden pikahyödynnykseen. Tällaiset nettisivut eivät oikeaa kansalaiskeskustelua voi korvata.

http://www.kaivos2030.fi/author/hannuhyvonen/

terveisin

Hannu Hyvönen

p. 0442003654


 

Päätoimittaja Mikael Pentikäisen vastaus:

Hei,

>

> kiitos palautteesta.

>

> Seuraamme Talvivaaran asioita ja kaivosuutisia luonnollisesti edelleen.

Talvivaarasta on juttuja harva se viikko. En ole havainnut, että

Helsingin

> Sanomia olisi tässä tapauksessa painostettu mihinkään.

>

> Terveisin,

> Mikael Pentikäinen


 

Vastaukseni Mikael Pentikäiselle:

Kiitoksia vastauksesta päätoimittaja Mikael Pentikäinen

Ensiksi pahoittelen sitä, että ilmaisin itseäni huonosti puhuessani Sampsa Oinaalan ja Tommi Taipaleen työn häirinnästä oikeusprosessin kautta.

En ole ajatellut enkä tarkoittanut että HS olisi jotenkin jäävännyt Sampsalta ja Tommilta Talvivaara-seurannan.

Sampsa kirjoitti lintuepisodin jälkeen hienon jäähyväisreportaasin, tavallaan lopetustarinan koko aiotulle elinkaaren mittaiselle seurannalle.

On ymmärrettävää että jouduttuaan pidätetyksi ja syyteharkintaan ja korvausvaateisiin, on vaikea jatkaa luontevasti aiempaa toimitustyötä suhteessa kaivosyhtiöön.

Sekä pidätys että tutkintapyyntö ovat itsessään keinoja konfrontoida ihminen jääviksi tekemään puolueetonta journalismia. Suomalaisessa sananvapauskulttuurissa tähän ei ole totuttu.

Tällä Helsingin Sanomien painostamisella tarkoitin toista asiaa.

Kun kipsisakka-altaan vuoto oli vasta loppumassa mediassa alkoi levitä viesti siitä, että ihmisiä on turhaan peloteltu sillä että kyseessä olisi mikään kaikkien aikojen suuronnettomuus ja suoraan syytettiin mediaa tällaisten pelkokuvien lietsomisesta ja erityisesti mediaa syyllistettiin kansalaisjärjestöjen puolitotuuksien levittämisestä. Vihjailun kärki mm

Ilta-Sanomissa ja Lapin Kansassa oli Helsingin Sanomien suuntaan. Jopa yhteydenpidosta ympäristöjärjestöihin mediaa/hesaria arvosteltiin!

Marras-joulukuussa mediaan levisi ilmapiiri jossa aiempi innostunut tutkiva journalismi ja aktiivinen seuranta koettiin ylireagoivaksi yli-innokkuudeksi. Piti panna jäitä hattuun.

Ja pantiin. Tällä hetkellä koko maassa ei ole tiedossa kuin muutama journalisti,jotka oikeasti seuraavat ja tutkivat tätä

Talvivaara-juttua. Kymmenkunta jotka ovat jyvällä ja loput ihan pihalla.

Ei tällaista vyöryvää prosessia voi silloin tällöin seurailla. Pitää pysyä kärryillä.

Perän kärryiltä on valitettavasti pudonnut myös Helsingin Sanomat.

Myönnettäköön että jopa stoptalvivaara kansanliikkeen aktiivinen kymmenenen ihmisen ydintiimi on yhä hämmennyksessä tiedonpuutteen ja ristiriitaisten tietojen kanssa.

Talvivaaran tapauksen seuranta ei riitä. Tarvitaan tutkimista ja tiedonhankintaa. Tietoa hakevana ja kokoavana tutkivana

kansalaisaktivistina/dokumentaristina/journalistina koen, että Helsingin Sanomien panosta ja arvovaltaa tarvittaisiin onkimaan totuutta esiin tästä yhä kummallisemmaksi käyvästä tulvivasta, avoinnaolevien kysymysten sopasta.

Kysymykset mediasta ovat yksi sivujuonne tässä saagassa.

Käänteet todellisuudessa ja se kuinka media niistä on kertonut on ollut kansalaisaktivisteille ehtymättömän huumorin lähde.

Hyviä uutisia: Kipsisakka-altaan vuoto on loppunut.

Huonoja uutisia: Kipsisakka-allas tyhjeni kokonaan.

Kaikella ystävyydellä ja kunnioituksella ja ilman pienintäkään riidanhaastamisen ja pilkan häivää

Hannu Hyvönen

jk Tässä eilen kuvattua videota joka osoittaa että aloitettu jätevesien juoksutus voi merkitä todella isoa päästömäärää alapuolisiin vesistöihin kun jätevesillä huuhdellaan laajalti saastuneita alapuolisia vesistöjä.

Hallitsematon hätätila Talvivaarassa jatkuu.

http://www.youtube.com/watch?v=x80eDT9cBP0&feature=youtu.be