Varhain aamuyöllä 26.3. Saudi-Arabia hyökkäsi Jemeniin ilmaiskuilla. Hyökkäyksen uutisointi Suomessa on ollut hyvin erilaista kuin uutisointi Ukrainan ja Syyrian sodista. Myös YK on reagoinut sotiin  epäjohdonmukaisesti. Hyökkäys Jemeniin on tehnyt geopoliittiset asetelmat Lähi-idässä entistä helpommin havaittaviksi. Sota paljastaa myös Yhdysvaltain ja sen liittolaisten todelliset tavoitteet, jotka poikkeavat käytetystä retoriikasta.

Taustaa: ”arabikevään” tukahduttaminen Jemenissä

Jemen oli yksi ensimmäisistä maista, joihin ns. arabikevät saapui. Mielenosoitukset pääkaupunki Sanaassa alkoivat jo tammikuussa 2011. Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian vankasti tukema presidentti Ali Abdullah Saleh oli hallinnut Jemeniä jo kolme vuosikymmentä. Hän oli rakentanut maasta kleptokratian ja valmisteli poikaansa Ahmed Salehia seuraajakseen.

Jemenin nykyinen presidentti Abd Rabbu Mansur Hadi nostettiin valtaan Yhdysvaltain ja sen alueellisista liittolaisista koostuvan Persianlahden neuvoston toimesta helmikuussa 2012. Ennen tätä kenraali Hadi oli toiminut maan varapresidenttinä vuodesta 1994 asti.

Jemeniläisten vaatimuksiin poliittisesta muutoksesta vastattiin vaaleilla, joissa Hadi oli ainoa ehdokas. Suomen ulkoministeriö ilmoitti tapahtumista nettisivuillaan seuraavasti (1):

”Nykyinen presidentti Abd Al Rab Mansour Hadi valittiin ainoana ehdokkaana presidentiksi ylimääräisissä vaaleissa helmikuussa 2012 pitkäaikaisen presidentin Ali Abdullah Salehin jouduttua väistymään poliittisen kriisin myötä.”

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan kehui näitä demokraattisia yhden ehdokkaan vaaleja seuraavasti (2):

”Yhdysvaltain puolesta tahdon onnitella Jemenin kansaa tämän päivän onnistuneista presidentin vaaleista. Tämä on tärkeä askel kohti demokratiaa.”

Hadin virkakauden ilmoitettu tarkoitus oli olla lyhyt siirtymäkausi, joka ohjaisi maata kohti uudistuksia ja kehitystä, mutta mitään edistystä tässä suhteessa ei tapahtunut kolmen viimeisen vuoden aikana.

Ansarollah-liike

Hadin hallitusta vastustavien jemeniläisten näkyvin liike on ollut Ansarollah. Tämä myös nimellä huthit tunnettu liike on kamppaillut Jemenissä oikeuksiensa puolesta vuosikymmeniä. Liikehdinnän ydinkannatusalue on Jemenin pohjoisessa sijaitseva Saadan maakunta Saudi-Arabian rajalla. Alue on Jemenin vähiten kehittynyt maakunta.

Ansarollahilla on pitkä historia aseellisesta kamppailusta Jemenissä, ja myös Saudi-Arabia on hyökännyt liikettä vastaan, viimeksi vuosina 2009 ja 2010.

Vaikka Ansarollah on toiminut jemeniläisten kapinan keihäänkärkenä, Jemenin nykyisessä kamppailussa ei ole kyse mistään yksinkertaisesta vastakkainasettelusta. Ansarollahilla on puolellaan Jemenin eri heimoja ja puolueita sekä merkittävä osa Jemenin armeijasta, mm. maan entiselle presidentille Ali Abdullah Salehille uskollisia ryhmiä.

Kun Ansarollah valtasi Sanaan, alkoi kehityskaari, joka kulminoitui Saudi-Arabian hyökkäykseen.

Konfliktin kehitys

Wikileaksin julkaisemasta yksityisen tiedustelupalvelu Stratforin sisäisestä sähköpostiviestinnästä kävi ilmi, että Ansarollahin joukot laajensivat hallitsemiaan alueita merkittävästi vuonna 2011 hyödyntäen kansannoususta seurannutta polittiista kriisiä (3). Viesteissä todetaan myös, että Ansarollahia vankasti vastustava vaikutusvaltainen al-Islah-ryhmä (Jemenin muslimiveljeskunta) oli osoittautunut kykenemättömäksi estämään Ansarollahin etenemisen Saudi-Arabian seuratessa tilannetta huolestuneena.

Toisin kuin syrjäytetty Saleh, presidentti Hadi ei ole koskaan nauttinut ruohonjuuritason tai armeijan kannatusta. Hadi vetkutteli poliittisia uudistuksia ja petti toistuvasti lupauksensa, ja hänestä tuli laajalti epäsuosittu kautta jemeniläisen yhteiskunnan. Hadin väliaikainen virkakausi päättyi jo tammikuussa 2014, mutta sitä jatkettiin vuodella — ilman vaaleja.

Ansarollah valtasi Sanaan syyskuussa 2014 ja ilmoitti hylkäävänsä Hadin uudet lupaukset luonnehtien häntä epäluotettavaksi. Hadin suosio romahti entisestään niin, että hänen oma puolueensa Jemenin yleinen kansankongressi erotti hänet 8.11.2014. Tammikuussa 2015, kun Hadin vuodella jatkettu presidentin virka päättyi ja lupaukset uudistuksista olivat jälleen kerran jääneet toteuttamatta, Ansarollah valtasi presidentin palatsin ja muita hallituksen virastoja. Kaksi viikkoa myöhemmin Ansarollah muodosti väliaikaisen hallituksen, ja helmikuun kuudentena Hadi pakotettiin eroamaan presidentin virasta.

Myöhemmin Los Angeles Times -lehti kirjoitti yhdysvaltalaisia diplomaatteja siteeraten Sanaan valtauksesta. Lehden mukaan Ansarollahin joukot olivat Jemenin kansallisen tiedustelupalvelun päärakennuksen vallatessaan saaneet käsiinsä arkaluonteista tietoa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun toimista maassa (4). Tämä oli merkittävä takaisku Yhdysvalloille Jemenissä. USA veti kaikki joukkonsa maasta muutamia päiviä ennen Saudi-Arabian aloittamaa hyökkäystä.

Hadi onnistui pakenemaan Sanaasta etelän satamakaupunki Adeniin, ja Ansarollah liittolaisineen ryhtyi marssimaan etelään.

Konfliktin geopolitiikka

Ajatushautomo Brookings instituutin Bruce Riedel on kertonut, että Saudi-Arabia oli käyttänyt 4 miljardia dollaria Hadin hallituksen tukemiseen. Toiset Persianlahden neuvoston maat olivat upottaneet tähän omia miljardejaan. Nämä rahahanat on nyt suljettu.

Yhdysvaltain vaikutusvallan supistumisesta huolestuneet diplomaatit kertoivat The New York Times -lehdelle, että Saudi-Arabia on vastavoimana kehitykselle ryhtynyt tukemaan Ansarollahia vastaan taistelevia ryhmiä (5). Ansarollahia vastaan taistelevat ryhmät ovat lehden mukaan käytännössä al-Qaida ja Isis sekä muita heimoja ja liikehdintöjä, jotka jakavat saman ääri-ideologian. Nämä ryhmät ovat leimanneet Ansarollahin jäsenet ”vääräuskoisiksi” ja tehneet terrori-iskuja Ansarollahin hallinnoimilla alueilla.

Jemenin al-Qaidan johtaja oli julistanut pyhän sodan Ansarollahia vastaan internetissä julkaistussa videossa jo tammikuussa 2011, samalla kun levottomuudet olivat alkaneet. On helppo nähdä, että Euroopan parlamentin selvityksessäkin suurimmaksi al-Qaida-mielisten ryhmien taloudelliseksi tukijaksi tunnustettu Saudi-Arabia näkee al-Qaidan tehokkaimpana vastavoimana Ansarollahille (6). Muut vaikutusvaltaiset jemeniläiset heimot ja ryhmät ovat yksi toisensa jälkeen hävinneet Ansarollahille Jemenin taistelukentillä, koska niiltä on puuttunut tarvittavan motivaation antava fanaattisuus ja lahkolainen viha, jota Saudi-Arabia ruokkii.

Terrori-iskut alkoivat heti syyskuussa 2014 Ansarollahin vallattua Sanaan. Al-Qaida suoritti autopommituksia ja itsemurhaiskuja toisensa perään. Myös terrorijärjestö Isis nosti päätään Jemenissä, kun se otti vastuun Sanaassa tehdyistä itsemurhaiskuista Ansarollahin jäsenten suosimissa moskeijoissa. Iskuissa kuoli yli 140 ihmistä.

Ansarollahin joukot ja liittolaiset jatkoivat kuitenkin etenemistään Adenia kohti valloittaen eteläisen Taizin kaupungin ja Adenin lentokentän. Hadi puolestaan pakeni Saudi-Arabian pääkaupunki Riadiin samalla kun kymmenen arabivaltion liittouma hyökkäsi Jemeniin.

Jemenin sotilaallinen tilannekartta 29.3.2015.
Jemenin sotilaallinen tilannekartta 29.3.2015. Punainen väri osoittaa Ansarollahin hallussa olevat alueet.


Yhdysvallat ja Iso-Britannia ilmoittivat tukevansa ja avustavansa Saudi-Arabian liittoumaa — huolimatta siitä, että mukana on maita, joita Yhdysvallat pitää terrorismin tukijoina. Israelilainen Daniel Nisman, geopoliittista riskikonsultointia harjoittavan Levantine Groupin toimitusjohtaja, huomautti heti Twitter-tilillään, että Jemeniä vastaan kasattu liittouma on paljon vankempi kuin terrorijärjestö Isisiä vastaan rakennettu.

Israelissa ollaankin erittäin innostuneita Saudi-Arabian hyökkäyksestä — joka on ollut luonteeltaan hyvin samankaltainen kuin Israelin hyökkäykset Gazan kaistaleelle. Saudi-Arabian liittouma on pommittanut infrastruktuuria, toteuttanut merisulun, estänyt lääkkeiden ja ruuan pääsyn Jemenin pohjoisosaan ja onnistunut vaikeuttamaan vedenjakelua. Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon ilmoitti hyökkäysten alettua hyvin suorasanaisesti, että Israel tukee Lähi-idän ”sunniarabeja” Iranin johtamaa ”radikaalia shiia-akselia vastaan” (7).

Narratiivi, jossa Ansarollah maalataan Iranin sijaistoimijaksi ja osaksi ”shiia-akselia”, on nähtävä Yhdysvaltain, Israelin ja Saudi-Arabian yritykseksi ohjata julkista mielipidettä.

Jemen on ensinnäkin yksi maailman aseistautuneimmista maista. Yhdysvallat ilmoitti sattumalta ”kadottaneensa” 500 miljoonan dollarin edestä aseita pian sen jälkeen kun Ansarollah valloitti Sanaan, mikä lisäsi entisestään maassa olevan aseistuksen määrää. Ansarollahin puolella ovat myös Salehille uskolliset Jemenin armeijan joukot, jotka kuuluvat maan parhaiten aseistautuneisiin. Wikileaksin julkaisemat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun dokumentit vuodelta 2009 paljastavat, että Ansarollah saa aseensa pitkälti Jemenin pimeiltä markkinoilta sekä Jemenin omalta armeijalta (8).

Toiseksi Iranin ulkopolitiikka ei perustu lahkolaisuuteen. Maa on usein tukenut konflikteissa sunnimuslimeja, kuten Bosniassa Jugoslavian hajoamissodassa. Iran on palestiinalaisten vastarintajärjestöjen suurin sotilaallinen tukija, vaikka niidenkin jäsenet ovat sunnimuslimeja. Iran oli ensimmäinen valtio, joka aseisti Irakin kurdeja Isiksen riehuessa maassa, ja Irakin kurdit ovat sunnimuslimeja. Iran on tukenut muslimien lisäksi kristittyjä ja druuseja Lähi-idän konflikteissa. Lahkolaista ulkopolitiikka noudattava konfliktin osapuoli on nimenomaan Saudi-Arabia, joka omaksui toimintatavan strategiassaan vuonna 1979 vastapainoksi Iranin vallankumoukselle.

Kansainväliset reaktiot konfliktiin

Reaktiot konfliktiin ovat olleet epäjohdonmukaisia ja paljastaneet hyökänneiden maiden agendaksi vain oman vaikutusvallan takaamisen keinoja kaihtamatta.

Casey L. Coombs ja Jeremy Cahill totesivat tammikuussa The Intercept -verkkolehdelle, että vaikka Ansarollah on al-Qaidan suurin vihollinen Jemenissä, Yhdysvallat ei tule innostumaan liikehdinnän vaikutusvallan kasvusta, koska Ansarollah järjestönä vastustaa vankasti Yhdysvaltain sekaantumista Jemenin sisäisiin asioihin (9).

Niinpä Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläs Samantha Power puheessaan turvallisuusneuvostolle syyttikin yksinomaan Ansarollahia kaikista Jemenin ongelmista ja väkivaltaisuuksista (10).

Yhdysvaltain retoriikka demokratian tukemisesta on myös Jemenin kohdalla paljastunut epäjohdonmukaiseksi.

Konflikti tuo esiin paljon ristiriitaisuuksia verrattaessa sen herättämiä reaktioita Syyrian ja Ukrainan tapahtumien herättämiin reaktioihin.

Jos Venäjä olisi luonut liittouman, joka pommittaisi Kiovaa palauttaakseen ”laillisen presidentti Janukovitsin valtaan”, lukisimme hyvin erilaisia uutisia maamme mediassa, joka on joko sivuuttanut Jemenin kriisin tai pahimmillaan räikeästi fanittanut Saudi-Arabian Nato-yhteensopivaa sotakalustoa (11).

Maat, jotka ovat hyökänneet Jemeniin palauttaakseen ”laillisen presidentin valtaan”, ovat tukeneet al-Qaidan kanssa yleisesti yhteistyötä tekeviä kapinallisia Syyriassa yli neljä vuotta, jotta Syyrian presidentti saataisiin pois vallasta — koska hän ei ole ”laillinen”.

Maat, jotka ovat hyökänneet Jemeniin, sanovat tekevänsä niin demokratian nimissä, vaikka niiden omissa yhteiskunnissa ei pidetä vaaleja eikä suvaita poliittisia puolueita.

Huolimatta Saudi-Arabian liittouman sotatoimien kyseenalaisesta laillisuudesta YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ei ole tuominnut niitä.

Toimittaja Robert Fisk kirjoitti tarkkanäköisesti Jemenin konfliktista The Independent -lehdelle (12):

”Jokaiselle arabille ilmiselväksi tullut todellisuus on, että Saudi-Arabia — joka on Yhdysvaltain toimesta yliaseistettu — on valmis käyttämään sotilaallista voimaa arabivaltiota vastaan perinteisemmän pohjoisen vihollisen sijasta. Saudi-Arabian retoriikkaa kuunneltaessa voisi erehtyä kuvittelemaan, että he ovat pommittamassa Israelia.”

Lähteet
 1. Ulkoministeriö (2015). Jemen — Poliittinen järjestelmä. E-lähde
 2. Clinton, H. | U.S. Department of State (21.2.2012). Yemeni Presidential Election. E-lähde
 3. Wikileaks (15.11.2013). Insight — Yemen — Houthis making serious progress — ME1466. E-lähde
 4. Bennett, B. & al-Alayaa, Z. | Los Angeles Times (25.3.2105). Iran-backed rebels loot Yemen files about U.S. spy operations. E-lähde
 5. Fahim, K. | New York Times (7.1.2015). Violence Grows in Yemen as Al Qaeda Tries to Fight Its Way Back. E-lähde
 6. Euroopan parlamentti (11.6.2013). The involvement of Salafism/Wahhabism in the support and supply of arms to rebel groups around the world. E-lähde
 7. Middle East Monitor (26.3.2015). Israel to co operate with Arab states but not Qatar. E-lähde
 8. Wikileaks (2015). Who are the houthis, part two: how are they fighting? E-lähde
 9. Coombs & Cahill | The Intercept (22.1.2015). How Al Qaedas Biggest Enemy Took Over Yemen. E-lähde
 10. Power, S. | United States Mission To The UN (22.3.2015). Statement following UN Security Council Consultations on the Situation in Yemen. E-lähde
 11. Rydman, A. | Verkkouutiset (27.3.2015). Saudi-Arabian superhävittäjät moukaroivat Jemeniä. E-lähde
 12. Fisk, R. | The Independent (27.3.2015). The battle for the Middle East’s future begins as Saudi Arabia jumps into the Abyss. E-lähde

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here