KASVAVA JOUKKO ihmisiä on jo pidemmän aikaa suunnitellut uuden itsenäisen median perustamista.  Vastavalkea-verkkolehti on tämän pohdinnan toteutuma.

Olemme nähneet vahvan potentiaalisen hiilloksen sotien, köyhyyden ja epätasa-arvon lisääntymisen muodossa. Tähän hiillokseen lähdemme nyt puhaltamaan. Tavoitteenamme on luoda näkyvä ja tehokas vastavoima — ”vastavalkea” — nykyiselle kehitykselle.

Eteläisessä Euroopassa on syntynyt vahvoja poliittisia liikkeitä samankaltaisten hiillosten pohjalta — Kreikassa Syriza, Espanjassa Podemos ja Italiassa Viisi tähteä. Kaikki näistä on täällä leimattu äärivasemmistolaisiksi, vaikka pätevää perustetta tälle ei ole. Vakiintunut puoluekoostumus, joka ei kuitenkaan ole pystynyt ratkaisemaan ongelmia, pitää tiukasti kiinni asemastaan.

Suomessa populistinen nousu koettiin Perussuomalaisten vaalimenestyksen myötä. Se puolestaan on tussahtanut yhä oikeistohenkisempään politikointiin, ja sen voima on hyvää vauhtia hiipumassa. Suomen kohtalonkysymys onkin, pystyvätkö vasemmistopuolueet tai eduskunnan ulkopuolelta tulevat aivan uudet puolueet luomaan sotien ja köyhyyden poistoon ja tasa-arvon lisääntymiseen johtavat ohjelmat. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella on oikeiston johdolla tapahtunut vakavaa hoipertelua, joka on johtanut meidät EU:n ja USA:n myötäilyn kautta suoraan vastakkainasetteluun Venäjän kanssa.

Keskeinen kiinnostuksen kohteemme on globalisaatio ja sen kehitystä ohjaava globalismin ideologia. Se yhdenmukaistaa, liiketoiminnallistaa, yksityistää ja kaupallistaa kaiken inhimillisen toimeliaisuuden. Nyt on esitetty jo juomaveden poistamista perusihmisoikeuksien piiristä.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema on nykyisen valtiojohtomme toimesta ajettu yhä kauemmaksi siltä puolueettomuuden, sotilaallisen liittoutumattomuuden ja hyvän Venäjä-yhteistyön linjalta, jolle se on aiemmin monien sukupolvien työllä rakennettu. Nykymenoa voi hyvällä syyllä kutsua seikkailupolitiikaksi.

Tasavaltamme presidentti Sauli Niinistö on taustavaikuttajana ajanut hivuttamalla Natoon -linjaansa, joka nyt näkyy jo Suomen ja Yhdysvaltain yhteisenä lentosotaharjoituksena maamme taivaalla. Suomen väestöstä kaksi kolmasosaa vastustaa Nato-jäsenyyttä. Onkin todettava, että Sauli Niinistö on hankkeinensa vain 30 prosentin presidentti. Tähän valtiojohdon linjaan tarvitsemme perustavanlaatuista muutosta, johon tulevat eduskunta- ja presidentinvaalit antavat oivan mahdollisuuden.

Peruslähtökohtiamme on maailman moninapaisuuden tunnustaminen ja tukeminen. Suomen Nato-jäsenyyteen suhtaudumme ehdottoman kielteisesti. Talouspolitiikan alueella tulemme luomaan vahvan vastapoolin vallitsevalle hegemonistiselle uusliberalistiselle sekä monetaristiselle raha- ja talouspoliittiselle ajattelulle.

Suomen poliittista mielipiteenmuodostusta on pitkään määrittänyt oikeiston hallitsema manipulatiivinen ja sensuroiva — sekä kaupallinen että valtiollinen — valtamedia Bilderberg-kytköksineen. Tämän mediavallankäytön vastapooliksi tarvitaan Vastavalkea.

Pyrimme faktapohjaiseen tiedonvälitykseen ja avoimeen mielipiteenvaihtoon. Yksi tavoitteemme on tuottaa syväanalyyseja keskeisistä kansainvälisistä ja talouden kysymyksistä. Tästä oiva esimerkki on toimittajamme Hossein Bahmanpourin artikkelisarja Lähi-idän kehityksestä viime vuosikymmeninä.

Vastavalkea-verkkolehteä julkaisee Vastavalkea ry. Olet jatkossa tervetullut mukaan tähän työhön sekä yhdistyksemme jäsenenä että taloudellisena tukijana ja sisällöntuottajana. Ja ennen kaikkea viestimme lukijana, kommentoijana ja eteenpäin viejänä.

Tauno O. Mehtälä
puheenjohtaja
Vastavalkea ry

9 KOMMENTTIA

 1. Vasemmisto kuluttaa suuren osan ajastaan selittäessään köyhyyttä. Köyhyyttä ei tarvitse kovin paljon selittää. Ihmiset ovat köyhiä luonnostaan, tekemättä mitään. Ainoastaan vaurauden syntyminen ja tuottaminen vaatii paljon selittämistä. Sitä vasemmistolaiset eivät osaa.

 2. Mahtavaa saada uusi, tuore nettijulkaisu joka uskaltaa pohtia asioita ilman sensuuria ja turhaa skandaalinhakuisuutta. Toivottavasti pidätte asialinjan. Loistava ensivaikutelma tuli tuosta Suomen media ja Venäjä propaganda -jutusta. Seppo Saviniemi voi aina palata Iltalehteen lukemaan nännin vilautuksista ja kesän grillausvinkeistä.

 3. En harrasta iltapäivälehdistöjen syöpiä. Nämä taas ovat näitä perinteisiä ”Venäjä on niin kiva maa, että rajat pitäisi poistaa ja Suomi liittää Venäjään, koska olemme niin helvetin vasemmistolaisia emmekä ymmärrä, että nyky-Venäjän toiminta on natsi-Saksan tasolla”-sivustoja. Syytetään muita puolueellisuudesta vaikka oma agenda paistaa läpi kilometrien päähän.

  Kallistun itsekin vasemmalle, mutta en kallistu niin paljon että vene menee ympäri. Kyllä sen näkee minkälaiset ihmiset näiden sivustojen artikkeleita aina jakaa. Juurikin ne pahimmat hörhöt jotka ovat vieraantuneet todellisuudesta kauan aikaa sitten.

  • Ennen kuin Seppo suu vaahdossa tuomitset nämä jutut ja niiden kirjoittajat, kokeile lukea muutama artikkeli ilman valmiiksi sinuun ohjelmoitua ennakkoluuloa ja ajattele omilla aivoillasi. Se ei loppujen lopuksi vaadi kuin sen että on valmis myöntämään itselleen että se tieto joka sinuun on lapsesta asti valettu, ei välttämättä ole totta, ja että historia mitä meille opetetaan, on hyvin pitkälle valheellinen. Avarra mieltäsi, kyseenalaista kaikki ja tutki. Saatat yllättyä. Mukavaa kevättä!

 4. Vastavalkealla todella on agenda, ja se löytyy aukikirjoitettuna klikkaamalla sivun oikeassa alareunassa olevaa linkkiä Tietoja Vastavalkeasta. Eli ihan lukuetäisyydeltä agenda löytyy; ei tarvita kuvitteellista tiirailua kilometrien päähän.

  Vastavalkean toimitustiimi ja avustajakunta on erittäinkin jalat maassa olevaa porukkaa, jonka monitahoinen summattu elämänkokemus kattaa sekä köyhyyden että sodat. Eli tiedämme, mistä puhumme.

  Esimerkkinä valtamedian hörhöuutisoinnista otimme arvioitavaksi Talouselämä-lehden Venäjä-aiheisen uutisen. Näyttäisikin siltä, että tätä hörhölinjaa etsivien tuleekin jatkossa tutkailla enemmän valtamedian kirjoittelua. Siellä siihen yhdistyy Venäjä-vastainen vihakirjoittelu.

  Tietystikin on niin, että jos normina pitää valtamedian kirjoittelua, neutraalisti Venäjään kohdentuva kirjoittelu koetaan helposti Venäjä-myönteisyytenä. Jari Kaivo-ojan Venäjä-skenaarioita tutkaileva artikkeli osoittanee, ettei tähän epäilyyn ole syytä.

 5. Luin artikkeleitanne ja eipä tarvitse uudellen palata kuin huumorimielessä.
  Ai, neutraalia, jos kirjoittajina on anarkisteja, äärivasemmistolaisia ja antifan bäckmannilaisia. Että on läpinäkyvää propakandaa, ette varmaan itse sitä huomaa?

 6. Vasta-Valkeaa vastustavat kriitikot, tervetuloa asumaan ja oppimaan USAn menoa, niin se saattaa avartaa näkemyksiä, missä ollaan menossa. Kaadettuani maitolasini keittiön päydälle, ajattelin syyttää siitä VENÄJÄä,
  mutta onneksi kysyin itseltäni, eihän meillä ole lähimaillakaan VENÄLÄISIÄ ? Turhat syyttelyt ovat sairaiden
  aivoitteluiden tulos. Monet kansalaiset ovat saaneet kasvatuksensa perintönä VENÄJÄ-vihan. Suomalainen
  haukkuu Suomi-Ruotsalaiset HURREIKSI, mutta matkustaa mielellään SILJALLA Tukholmaan ? Jos sotaa ei olisi koskaan käyty itää vastaan, niin mahdollisesti SUOMI olisi nyt VENÄJÄn paras ystävä, mietippäs sitä ? Silloin
  ei olisi mitään syytä olla pettynyt sodan voittanutta maata vastaan. Pettymyksellinen häviö kirvelee vuosisatoja.

 7. Ikävää jälleen lueskella pohjattomia arvosteluja. ”Purkufirmat jälleen asialla”. Kapeakatseiset lännen suuntaan
  kallistelevat, eivät ole oppineet mitään, vaikka ovat hyvin tietoisia mistä kaikki epäjärjestys saa alkunsa. VENÄJÄ
  on unohdettu ( väliaikaisesti ) Usan hallituksessa, koska päivän uutiset kohdistuvat lokakuun 6 päivän vaaleihin.
  Tuansia ”keski-Amerikkalaisia” marssii samanaikaisesti kohti USAata, tarkoituksenaan ylittää raja laittomasti ?
  Putin ei ole edes ottanut siihen mitään mielipidettä. Valtiomies ei voi olla jokaisesta ”kissan-ristiäisistä” edes
  kiinnostunut. Mies hoitaa vain oman kansansa etuja. Sellainen olisi hyvä NIINISTÖNKIN tehdä,ilman NATOa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here