Vastakkainasettelu Israelin ja Syyrian välillä on hyvin pitkäaikainen geopoliittinen asetelma Lähi-idässä. Syyrian sodan näyttämöllä Israel on yrittänyt — varsin epäonnistuneesti — esittää puolueetonta. Maa on viime vuosina toistuvasti tehnyt sotilaallisia iskuja Syyrian hallitusta ja sen liittolaisia vastaan. Tämän lisäksi suora taktinen yhteistyö Syyrian hallitusta vastaan taistelevien tahojen, kuten al-Nusra-ryhmittymän, kanssa on salattu varsin huonosti. Al-Nusra on Syyriassa ja Libanonissa toimiva terroristijärjestö al-Qaidan haara.

Israelin Syyrialta miehittämillä Golanin kukkuloilla toimivat YK:n rauhanturvaajat ovat raportoineet Israelin armeijan ja al-Nusra-taistelijoiden kontakteista alueella. YK:n tarkkailijat ovat kertoneet Israelin huolehtivan siviilien ohella haavoittuneista taistelijoista, minkä The Wall Street Journalin artikkelissa mainittu Israelin armeijan edustaja vahvistaa. YK:n raportissa mainitaan esimerkiksi myös, että israelilaiset sotilaat ovat luovuttaneet tuntemattomia laatikoita taistelijoille.

Tapaus on saanut viime aikoina uusia käänteitä. Vuonna 2012 Israel vapautti historiansa pitkäaikaisimman turvallisuusvangin. 27 vuotta Israelin vankilassa ollut Sedqi al-Maqet on kotoisin Golanin kukkuloilta. Päästyään vapaaksi hän aloitti aktivismin alueen miehitystä vastaan.

Helmikuun lopussa 2015 syyrialainen televisiokanava julkaisi al-Maqetin videon. Tallenteessa hän, näyttämättä itse tapahtumaa, kuvailee israelilaisten sotilaiden ja terroristien tapaamista Golanin kukkuloilla. Israelin hallinto ilmeisesti koki videon julkistuksen PR-katastrofiksi, sillä myöhemmin maan keskustiedustelupalvelu Shin Bet pidätti al-Maqetin.

Israelin armeija IDF määräsi mediahiljaisuuden aiheesta. Yhdysvaltalainen Richard Finkelstein oli ensimmäinen journalisti, joka uutisoi al-Meqatin pidätyksestä ja myöhemmistä al-Meqatin ”rikoskumppaneiden” pidätyksistä. Yksi heistä oli Israelin armeijan sotilas Hilal Halabi, joka joidenkin kommentaattorien mukaan saattoi vuotaa al-Meqatille IDF:n ja al-Qaidan öisen tapaamisen sijainnin ja ajankohdan.

On pitkälti Finkelsteinin ansiota, että tapauksen mediahiljaisuutta on löyhennetty. Tämän myötä mm. israelilainen Haaretz on uutisoinut pidätyksistä.

Al-Qaidaan kuuluvien ryhmien toimintaa tarkasteltaessa on huomattava, että ne keskittyvät muslimien tappamiseen. Al-Qaidalla ei ole historiaa konfliktista Israelin kanssa. Näin ollen Israelilla ei ole suurta huolta al-Qaidasta maansa rajalla, koska ideologisesti al-Qaida pyrkii ensisijaisesti eliminoimaan ns. ”vääräuskoisia” muslimeja. Sen sijaan Israelilla on pääministeri Benjamin Netanjahun esittämä suuri huoli siitä, että Hizbollah avaisi sitä vastaan uuden rintaman, jos se saisi jalansijaa Golanin kukkuloilla. Hizbollahilla, toisin kuin al-Qaidalla, on pitkä historia yhteenotoista Israelin kanssa.

Israelin taktinen yhteistyö al-Nusran kanssa on jatkumoa Israelin pitkäaikaiselle tavoitteelle kaataa Syyrian nykyinen hallinto ja heikentää sen liittolaisia.

Lähteet:

  • YK:n turvallisuusneuvosto (10.6.2014). Report of the Secretary-General on the United Nations Disengagement Observer Force for the period from 11 March to 28 May 2014. E-lähde
  • Trofimov, Y. | The Wall Street Journal (12.3.2015). Al Qaeda a Lesser Evil? Syria War Pulls U.S., Israel Apart. E-lähde (linkin kautta pääsee lukemaan koko artikkelin)
  • Finkelstein, R. | Middle East Eye (7.4.2015). The ‘Facebook spy’ who exposed Israel’s support for Syria rebels. E-lähde

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here