VAALIEN VOITTAJILLE kuuluu reilu onnentoivotus. Tulos heijastaa kuitenkin sitä, että talouspolitiikan peruslinja ei tule muuttumaan. Mennään friedmanilaisella tarjontatalouden linjalla, yrittämistä tukien. Köyhyys ja eriarvoisuus jäivät vapaaseen kasvuun. Tätä ennakoi konservatiivisuuden voitto vaaleissa. Yhteiskuntaa yksityistetään ja yhteistä varallisuuttamme myydään.

Perinteinen vasemmisto ja yhteisöllinen ajattelutapa kärsivät rökäletappion. Demarit menivät vaaleihin vielä kilpailukyky-Vartiaisen opein; kokoomusajattelusta ei päästy eroon. Vasemmisto yritti irtautua hallituspolitiikasta, jäätyään viime metreillä oppositioon, kääntymällä jälkikeynesiläiselle kysyntävetoiselle linjalle. Kenttäväki ei pysynyt vauhdissa, vaan hoki edelleen yrittäjyyden yleistä talouskohennus-sanomaa. Onko vasemmiston paikka oppositiossa, talouspolitiikan perusasioita opiskelemassa?

Ulkopoliittinen länsimyönteisyys, EU ja Nato-yhteistyö saivat vaalituloksesta voimaa. Vihanpito Venäjän suuntaan tulee lisääntymään Keskusta–Kokoomus–RKP-akselilla Persujen eriarvostavien painotusten kera. Tätä asetelmaa tuskin paljoa horjuttaa Väyrysen mahdollinen ulkoministeriys. Oikeisto tulee muodostamaan hallituksen Keskustan, Kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden voimin. Väyrysen kaltaiset perinteisen hyvinvoinnin kannattajat Keskustassa tulevat kokemaan asemansa ongelmalliseksi, kuten aikoinaan Ahon hallituksessa.

Olemme Aho-Viinasen hallituksen jälkeen noudattaneet monetaristista, tarjontatalouden linjaa, eikä mikään tule muuttumaan. Hyvinvointivaltiota ”säästetään” alas, eriarvoisuus tulee kasvamaan. Yhteiskunta tulee polarisoitumaan, rintamalinjat selkeytymään, luokkatietoisuus kasvaa, ”kaveri jätetään” yhä useammin, etujärjestöjen rooli korostuu. Raha- ja finanssipolitiikka osana euroa tulevat jatkumaan entisellään lisäten taloudellista eriarvoisuutta.

Nukkuvien puolue kasvoi, mikä osoittaa sitä, että kansalaisilla oli vaikeuksia hahmottaa eri linjoja ja niiden vaikutuksia arkipäivään. Tässä tilanteessa on se toivo, että kansan kurjistaminen ja eriarvostaminen tulee heidän tietoisuudessaan selkeyttämään asetelmia ja yhteiskunnasta vieraantuneen ”nukkujankin” kysymään, että mistä tämä kaikki johtuu ja juontuu.

Hannu Ikonen
Varapuheenjohtaja
Vastavalkea ry

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here