Israelin vaalitulos ja siitä käyty keskustelu ovat osoittaneet todeksi sen, mikä on jo pitkään ollut nähtävissä: Israel on itse suurin antisemitismin sekä arabien ja muslimien vastaisen rasismin lähde. Israelin toiminnan vastenmielisyys on saavuttanut sellaisen tason, että jopa EU näyttää olevan uudelleenarvioimassa suhtautumistaan maahan.

Vuonna 2012 israelilainen Haaretz-lehti julkaisi mielipidemittauksen. Sen tulokset poistivat viimeisimmätkin epäilyksen rippeet, joita kenelläkään vielä saattoi olla juutalaisvaltion suhteesta apartheidiin ja rasismiin.

Yli kaksi kolmasosaa Israelin juutalaisista oli sitä mieltä, että jos Israel liittäisi laittomasti Länsirannan itseensä, alueen 2,5 miljoonaa palestiinalaista tulisi jättää ilman äänioikeutta. Selkokielellä tämä tarkoittaa, että kaksi kolmasosaa Israelin juutalaisista kannattaisi pysyvää apartheid-järjestelmää, jos Israel liittäisi laittomasti koko Länsirannan itseensä.

Suurin osa israelilaisista uskoo, että palestiinalaiset ovat jo apartheidin kohteita.
Kaksi kolmasosaa kannattaa erottelua.

Kolme neljästä kannatti eristettyjä teitä, joita Israel on rakentanut Länsirannalle. 58 prosenttia Israelin juutalaisista uskoi Israelin jo käytännössä harjoittavan apartheidia palestiinalaisia kohtaan. Kolmasosa halusi, että Israelin arabikansalaisilta evättäisiin oikeus äänestää maan parlamenttivaaleissa. Lähes 60 % oli sitä mieltä, että juutalaisia tulisi suosia valtion viroissa. 49 % Israelin juutalaisista katsoi, että juutalaisia tulisi kohdella paremmin kuin arabeja. 42 % ei haluaisi asua samassa rakennuksessa arabin kanssa eikä haluaisi lastensa käyvän samaa koulua kuin arabilapset.

Kenties tämänkaltainen mielipideilmapiiri oli Shimon Peresin mielessä hänen todetessaan holokaustin muistopäivän seremoniassa Yad Vashemissa, että ”kaikki Israelin kansalaiset uskontoon tai rotuun katsomatta tietävät, että Israel on ja tulee aina olemaan maailman epärasistisin valtio”.

Jo vuonna 2002 israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem — jolla on taipumus kohdella Israelia turhankin helläkätisesti — ilmaisi selviön:

”Israel on luonut miehitetyillä alueilla hallinnon, joka perustuu eristykseen ja syrjintään. Samalla alueella sovelletaan kahta lakijärjestelmää, ja yksilön oikeudet perustuvat hänen kansallisuuteensa. Tämä hallinto on ainutlaatuinen koko maailmassa ja muistuttaa menneiden aikojen vastenmielisiä järjestelmiä, kuten Etelä-Afrikan apartheid-hallintoa.”

Entinen Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter on yksi monista, jotka ovat selventäneet, kuinka Israelin vertaaminen Etelä-Afrikan apartheid-hallintoon on joissain suhteissa epäreilua Etelä-Afrikkaa kohtaan. Carter on todennut, että ”Israel […] harjoittaa vieläkin pahempaa apartheidia kuin Etelä-Afrikassa koskaan todistettiin”.

Israelin politiikka ilmentää kenties pahimmanlaatuista valtiollisesti vakiinnutettua syrjintää koko maailmassa, ja maan ulkopolitiikka uhkaa koko ajan johtaa alueelliseen sotaan. Tämän valossa on syytä hieman pohtia usein esitettyä väitettä, että Israel ja sen johtajat edustavat kaikkia juutalaisia.

Esimerkiksi Benjamin Netanjahu on julistanut: ”Menin Pariisiin, enkä ainoastaan Israelin pääministerinä, vaan kaikkien juutalaisten edustajana.”

Tämänkaltaisia lausumia ei tulisi ymmärtää vain virheelliseksi tai ennalta-arvattavaksi hasbaraksi, Israelia puolustavaksi propagandaksi (joskin sekin on käypä luonnehdinta), vaan myös lausunnoiksi, jotka ruokkivat antisemitismiä. Kun ne, jotka ovat vastuussa järkyttävistä ihmisoikeusrikoksista (esimerkiksi al-Qaida ja Isis) tai miehityksen mahdollistamasta apartheidista (Israelin valtio) sanovat edustavansa kokonaista uskontoa tai etnistä ryhmää, tulee ottaa huomioon, että jotkut saattavat uskoa tämän todeksi.

Mikä tahansa yritys samaistaa Israelin rikollinen käyttäytyminen juutalaiseen uskoon ja kulttuuriin kaikessa sen rikkaudessa ja moninaisuudessa on itsessään suuri antisemitistinen herjaus, jota ei pitäisi missään nimessä sietää.

Tarkasteltaessa islamofobian hyökyaaltoa EU:ssa ei voi olla huomaamatta, kuinka jotkut muslimeja raivokkaasti vastustavat kiihkoilijat ovat ilmeisen aidosti peloissaan siitä, minkä he uskovat olevan islamia. On ihmisiä, jotka vastoin parempaa tietoaan uskovat, että Isiksen johtaja Abu Bakr al-Bagdadi tai al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri todellakin edustavat islamia. Tämä on toki vain yksi monista rasismia ruokkivista tekijöistä eikä välttämättä tärkein. Yhtä kaikki se on otettava huomioon.

Vastustaaksemme antisemitismiä meidän kaikkien on tehtävä täysin selväksi, etteivät Netanjahun kaltaiset israelilaiset sotarikolliset millään mittakaavalla edusta juutalaisuutta. Netanjahu on Israelin valtion pääministeri. Maailman juutalaiset eivät häntä äänestäneet.


Bruno Jäntti on rauhanjärjestö ICAHD (Israeli Committee Against House Demolitions) Finlandin puheenjohtaja ja Lähi-idän politiikkaan erikoistunut journalisti.

Kirjoitus julkaistiin alun perin TeleSURissa osoitteessa http://www.telesurtv.net/english/opinion/Benjamin-Netanyahus-Anti-Semitic-Rhetoric-20150326-0037.html

5 KOMMENTTIA

 1. Suhtautumista nyky-Israeliin sumentaa monilla uskonto sekä holokausti-syyllisyys. Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa siitä, että Netanyahu ei edusta kaikkia israelilaisia tai kaikkia maailman juutalaisia yhtään sen enempää kuin ääri-islamistit edustavat kaikkia maailman muslimeja.

  Arvioitaessa asioita huomio tulee kiinnittää tekoihin, ei pelkkiin sanoihin.

  Ylipäänsä olisi suotavaa, että asioita arvioitaisiin siitä näkökulmasta, mikä on oikein, mikä väärin.

 2. Teidän sokeutenne on Israel-viha. Sitä eivät mitkään järkipuheet voi poistaa enempää kuin russofobiaa 1920-luvun Suomessa.

 3. ICAH on osa BDS-liikettä jolla taas yhteydet terroristijärjestöihin. Aika ihmeellinen ”rauhanjärjestö”.

 4. Heikille tiedoksi.Jos kerran maailmassa on ”semitismiä”,niin miksi ei saisi olla myöskin ”Anti-Semitismiä”?
  Arkipäiväinen tavallinen työssä käyvä Synagoogan juutalainen ei välttämättä ole ollenkaan ”semitisti”.
  ”SEMITISTI”on sanakirjan mukaan ”poliittisesti motivoitunut juutalainen”.Heidän päämääränsä on nähtävästi
  hallita maapalloa poliittisin taustoin,samoin kuin ”Islamin uskonnon kannattajat”.Valtaosa USAn juutalais-
  väestöstä tukee Israelin valtiota ”henkeen ja vereen”poliittisesti sekä rahallisesti.Tämän luulisi jo nyt olevan
  yleisesti tiedossa kansojen keskuudessa.Valtaosa USAn ylimistöstä ovat juuri juutalaisia.Samoin ovat Trumpin
  hallituksen lähimmät neuvonantajat,entisen itäeuroopan Askenazi juutalaisten sukuperää.Tämä ei ole mitään ennen-kuulumatonta uutista,niille jotka ovat asioista tietoisia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here