Murhia kiihtyvään tahtiin

Italian toiseksi suurin päivälehti La Repubblica raportoi äskettäin Kiovan hallituksen hallinnassa olevalla alueella tehdyistä salamurhista, jotka ovat kohdistuneet parlamentin jäsenten lisäksi toimittajiin. Vuorokauden sisällä tapettiin kolme henkilöä. Ensimmäisenä pääsi hengestään Alueiden puolueen entinen kansanedustaja Oleg Kalashnikov ja myöhemmin illalla Okbom- ja ProUA-internetsivustojen sekä pienen sanomalehden omistaja Sergei Sukhobok, joka oli erikoistunut sosiaalipoliittisiin, taloudellisiin ja oikeudellisiin kysymyksiin. Viimeinen verisen vuorokauden uhreista oli journalisti Oles Buzyna.

Nämä murhat osoittavat kuitenkin vain tahdin kiihtymistä. Tammikuusta 2015 alkaen useita henkilöitä on murhattu tai kuollut epäilyttävissä olosuhteissa. Heitä ovat entinen kuvernööri Oleksander Peklushenko, entinen kansanedustaja Stanislav Melnyk, syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitsin Alueiden puolueen varapuheenjohtaja Mikhailo Chechetov, Melitopolin pormestari Sergij Valter, Kharkivon aluejohtaja Oleksei Kolesnyk sekä Melitopolin apulaispoliisipäällikkö Oleksandr Bordyuh.

Uhreja yhdistävä tekijä on heidän kriittinen suhtautumisensa Kiovan nykyiseen hallitukseen ja/tai se, että he kannattavat vallankumouksessa ulos heitettyä presidentti Janukovitsia tai suhtautuivat myönteisesti Venäjään.

Amnesty Internationalin mukaan murhia tai epäilyttäviä kuolemantapauksia ei ole poliisin toimesta alettu juurikaan uskottavalla tavalla tutkia, ja joissain tapauksissa tutkintaa ei ole aloitettu ollenkaan.

La Repubblica panee ”vallankumouksen” lainausmerkkeihin vihjaten, ettei tapahtumaketju kenties ollut täysin spontaani, vaan pikemminkin ulkoa ohjattu vallankaappaus. Epäilevä asenne selittynee sillä, että NATO käytti Italiassa ja muualla Euroopassa poliittisten murhien tekemiseen ”salaisten palvelujen kontrolloimattomia haaroja”. Operaatio Gladion nimellä tunnetuksi tulleissa terrori-iskuissa kuoli runsaasti myös siviilejä.

Ketkä ovat teloitusten takana?

La Repubblica käyttää länsimediassa niukahkolle huomiolle jääneistä opposition murhista sanaa teloitukset. Tekojen toteuttajina pidetään äärioikeistolaista Oikea sektori -puoluetta (Pravyj Sektor). Oikeaa sektoria johtaa parlamentinjäsen Dmitri Jarosh.

Oikea sektori pyrkii johdonmukaisesti estämään kaikki rauhanomaiseen ratkaisuun tähtäävät toimet, lehti muistuttaa ja antaa ymmärtää, että varsinainen käsky murhille on kuitenkin saattanut tulla muualta. Tahoa ei kuitenkaan nimetä. Samassa artikkelissa kuvaillaan Ukrainan uutta poliittista ilmastoa muistuttamalla useiden Ukrainan poliittisten johtajien, oligarkkien ja kuuluisuuksien ”Vihdoinkin… hän asaitsi sen… yksi vihollinen vähemmän” -kommenteista Kalashnikovin murhaan.

Oikean sektorin jäsenet hakkaavat ja kiusaavat "epäluotettavaksi" katsomaansa poikaa keskellä kaupunkia.
Oikean sektorin jäsenet mukiloivat ja kiusaavat ”epäluotettavaksi” katsomaansa poikaa keskellä kaupunkia. Kuva dokumentista ”Ukraine Crisis Today: Democracy caught on camera” (klikkaa kuvaa katsoaksesi).

Ukrainan entinen pääministeri Mikola Azarov on Facebook-sivuillaan suorasanaisempi. Hän sälyttää tahdon ja toimeenpanon teloituksista Kiovan hallitukselle vedoten vaikeneviin länsimaihin:

”Ukrainalle antamanne tuen takia tapahtuu näitä poliittisia murhia, terroria käytetään poliittisia vastustajia ja väestöä vastaan. Mitä natsien vielä täytyy tehdä, että lopultakin ymmärtäisitte ja tulisitte tietoisiksi omasta vastuustanne sen suhteen, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu?”

Median tukahduttamistoimia

Huhtikuun 9. päivänä Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU esti pääsyn yli kymmenelletuhannelle nettisivulle. SBU:n johtaja Valentin Nalyvaychenko kommentoi noin viikkoa ennen nettisivujen sulkemista: ”SBU:n ei tarvitse keksiä mitään uutta. On tarpeen vain rakentaa uudelleen ne lähestymistavat ja perinteet, joita OUN–UPA:n turvallisuuspalvelu käytti 1930–1950-luvuilla.”

OUN–UPA on ryhmittymä, joka pani toisen maailmansodan aikana toimeen Natsi-Saksan ja Hitlerin tuhoamistohjelmat Ukrainassa, mukaan lukien noin 80 prosenttia Babi Jarissa tehdystä juutalaisten joukkotuhonnasta.

Aiheesta raportoineen sanomalehti Vestin toimitukseen hyökättiin ja sen palvelimet vietiin. Lehteä jakelupisteisiin kuljettaneiden autojen kimppuun hyökättiin ja lehdet vietiin. Vasylkivskan metroasemalle lehtiä kuljettanut autonkuljettaja hakattiin ja hänen autonsa uhattiin polttaa.

Jo aiemmin, 5. heinäkuuta 2014, Vestin toimitukseen hyökättiin mm. heittämällä polttopulloja ikkunoiden läpi. 27. heinäkuuta 2014 julkaistu raportti kertoo noin neljän tusinan naamioituneen miehen hyökänneen Kiovan kaupunginneuvoston varajohtaja Igor Lutsenkon johdolla toimitukseen huutaen Venäjän presidentti Putinia vastaan suunnattuja iskulauseita.

Milloin näemme länsimaiden poliittiset johtajat Je suis Vesti -mielenilmauksessa?

Voice of Odessa -nettisivuston kaksi bloggaria, Svetlana Naboka ja Marina Zvavoronkova, ovat kadonneet. Katoamisten epäillään lankeavan SBU:n kontolle ja olevan osa aktivisteja vastaan suunnattua kampanjaa. Voice of Odessa perustettiin ammatiliittojen talossa tehdyn teurastuksen jälkeen siinä toivossa, että tapettujen henkilöiden tapauksista tehtäisiin kunnollinen ja riippumaton tutkimus. Joukkomurhan tekivät ilmeisesti Oikean sektorin puolimilitantit joukot sekä oligarkki Igor Kolomoiskyn palkkasotilasarmeija, joskin on esitetty myös, että tapahtuma oli tahaton vahinko, seurausta eri osapuolten yhteenotosta, joka riistäytyi käsistä.

Sotilaallista tukea — ja millaisille tahoille?

Oikestolainen yritysrahoitettu ajatushautomo Brookings-instituutti kehotti helmikuussa Yhdysvaltoja toimittamaan Kiovaan lisää suoraa sotilaallista apua jo tähän asti toimitetun lisäksi, lisää ”kuolettavia puolustusaseita” ja lisää rahaa jo annetun rahan lisäksi.

Yhdysvallat on aloittanut mm. ukrainalaisen natsihenkisen Azov-pataljoonan koulutuksen 20. huhtikuuta (Hitlerin syntymäpäivänä). Amerikkalaisia ”kouluttajia” on lähtenyt Ukrainaan 300 henkilöä.

Netissä on runsaasti kuvamateriaalia, jonka perusteella Kiova on käyttänyt Itä-Ukrainassa palopommeja (incendiary weapons). Brittiläinen Vice News kävi paikan päällä Iloviaskin kapungissa ja vahvisti asian teknisellä analyysillä. Human Rights Watchin vanhempi asetutkija Mark Hiznay kertoi Vice Newsille, ettei palopommien käytöllä Iloviaskin kaupunkia vastaan ollut sotilaallisia perusteita ja vaati toimia kansainvälistä yhteisöltä.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on palkinnut mitalilla militantin Azov-pataljoonan johtajan Andrei Biletskyn, joka jo vuonna 2010 julisti valkoisen rodun ylivoimaa sekä tarvetta puhdistaa ukrainalainen veri ja luoda uusi yli-ihminen. Ukrainan ”epäpuhdas aines” koostuu tässä katsannossa eurooppalaisista, armenialaisista, venäläisistä ja muista vähemmistöistä.

”Valtion vihollisia”

Ukrainan sisäministerin avustaja, kansanedustaja Anton Geraschenko tukee julkisesti sosiaalisessa mediassa ylläpidettyä ”Valtion viholliset” -sivustoa, jossa levitetään valtion vihollisiksi katsottujen henkilöiden nimiä, kuvia sekä osoite- ja muita tietoja. Geraschenko on kehottanut ihmisiä päivittämään sivuston tietoja aktiivisesti.

Twitter-tilillä jaetaan tietoa ”menestyksekkäästi suoritetuista tehtävistä”. Kaikki tähän asti tehdyt murhatut oli nimetty ”Valtion viholliset” -sivustolla.

DomainTools-sivustolta saadut tiedot ovat osoittaneet, että ”Valtion viholliset” -sivustolle on annettu teknistä ylläpitoapua NATO:n Tallinnassa sijaitsevasta kyberpuolustuskeskuksesta.

Kommentti. Ukrainan poliittinen tilanne on Euroopan unionin kannalta monella tavalla kiusallinen. Tähän mennessä on selvää, että media vaikenee (vaikeneminenkin on vallankäyttöä) Ukrainassa tapahtuvista poliittisista murhista. EU:n säännöt estävät epävakaiden sekä rajanaapuriensa kanssa riidoissa olevien maiden integroimisen jäseniksi, sisällisotaa käyvistä maista puhumattakaan.

Europarlamentissa ollaan sotaisempia. EurActiv-sivusto lainaa europarlamentin suurimman ryhmän, Euroopan kansanpuolueen (EPP) istunnossa annettuja lausuntoja. Ukrainankin tilanteeseen liittyneen lausunnon mukaan ”paras poliittinen keino Venäjän toimien rajoittamiseksi on valmistautuminen sotaan”.

”Meidän on selvästi annettava ymmärtää, että olemme valmiit sotaan”, ilmoitti istunnossa EPP:n tutkimusinstituutin johtaja Roland Freudenstein. EPP:n edustajat Tunne Kelam ja Cristian Dan Preda syyttivät Venäjää EU:n vihollisiksi ja myös Venäjän presidenttiä aggressiivisen ulkopolitiikan toteuttamisesta, jonka kohteina ovat Baltian maat ja Transnistria. Kokouksen päätteeksi EPP:n edustajat keskustelivat mahdollisuudesta sijoittaa ohjustorjuntajärjestelmän osia Itä-Euroopan maiden alueelle. Suomalaisista puolueista EPP:n kuuluvat Kokoomus ja Kristillisdemokraatit.

 

Pääasialliset lähteet:

2 KOMMENTTIA

  1. Taannoin yksi suomalainen journalisti kysyi, että missä ovat ne ohjeet, joiden mukaan suomalaisia journalisteja lehdissä kielletään kirjoittamasta tietyistä aiheista, hän ei ole sellaisia nähnyt. Ihanko totta, sellaisiako ei ole?

    No siinä tapauksessa, missä on ne toimittajat, jotka löytää muutakin kuin Reutersin ja UPI:n levittämät uutiset? Miten Ukrainan poliittiset murhat ja journalistien vainoaminen on jäänyt huomaamatta meidän journalisteilta? Vai olisiko sittenkin, että aihe on sellainen, josta ei sovi kirjoittaa?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here