Yle uutisoi neutraalisti entisen neuvostotasavalta Kazakstanin presidentinvaaleista todeten, että maata 24 vuotta presidenttinä johtanut Nursultan Nazarbajev sai 97,7 prosenttia äänistä.

Yle olisi The Guardianin tavoin voinut mainita, ettei maassa ole vielä kertaakaan järjestetty yleisesti vapaina tai tasapuolisina pidettäviä presidentinvaaleja. Al-Jazeera uutisoi, että näissäkin vaaleissa ”Nazarbajevin todellisilla vastaehdokkailla oli muita kiireitä” täsmentäen, että toinen heistä on vankilassa ja toinen koettaa välttää palautuksen Ranskasta Kazakstaniin. BBC:kin sentään mainitsee vaalikatsauksessaan, että ihmisoikeusjärjestöt syyttävät maan viranomaisia opposition tukahduttamisesta.

Vaalit sujuivat Nazarbajevin kannalta lähes yhtä hyvin kuin vuonna 1991, jolloin hän sai 98,8 prosenttia äänistä kaksi viikkoa ennen maan itsenäisyysjulistusta, kuten The Guardian toteaa vaaleja edeltäneessä analyysissään.

Maan presidentinvaalit piti alun perin käydä vuonna 2016, mutta istuneen presidentin johtama elin ehdotti aikaistusta, jonka maan parlamentti hyväksyi helmikuussa. On arveltu, että presidentti halusi pitää vaalit nyt kun taloudellisesti hyvät ajat ovat vielä jotakuinkin tuoreessa muistissa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun vaaleja aikaistettiin Kazakstanissa.

Nazarbajevilla on aidosti laajaa kannatusta maassaan — aivan kuten Kekkosella oli Suomessa. Tästä ei kuitenkaan voi johtaa, ettei vaaleissa ole huomautettavaa. Ehkä Yle päätti uutisoinnissaan luottaa suomalaisten vanhastaan koeteltuun kykyyn lukea rivien välistä. 2000-luvun julkisen palvelun laitoksena sen ei kuitenkaan tarvitsisi tehdä niin, eikä kaikilla lukijoilla voi olettaa olevan vaaditun kaltaista medialukutaitoa. Sitä paitsi asioiden ja ilmiöiden taustoitus olisi muutenkin hyväksi.

Maanantaina julkaisemassaan kannanotossa Etyj toteaa, ettei äänestäjillä ollut vaaleissa aitoja vaihtoehtoja Nazarbajeville ja että ilmaisunvapautta samoin kuin median toimintaa rajoitettiin.

Lähteitä:

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here