Israelissa pidettiin vaalit 17.3.2015. Vaalit järjestettiin ennenaikaisesti, koska hallitus oli joulukuussa 2014 kaatunut budjettia ja Israelin juutalaisvaltioksi määrittelevää perustuslakiesitystä koskeviin erimielisyyksiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahun ajama kiistanalainen lakiesitys juutalaisvaltion määrityksestä aiheutti erimielisyyksiä, koska sen katsottiin vahingoittavan Israelin demokraattista mainetta ja vähentävän entisestään Israelin arabiväestön oikeuksia.

Israelin poliittisen kentän radikalismi syventyi entisestään jo vaalikampanjoinnissa. Vaalien alla Netanjahu — peläten vaalitappiota — totesi, ettei mitään palestiinalaista valtiota pääsisi koskaan syntymään niin kauan kuin hän on pääministeri.

Vuosikymmeniä kahden valtion mallia Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisuksi ehdottanut Yhdysvallat pahastui Netanjahun kommentista niin, että uhkasi lopettaa veto-oikeutensa käytön Israelin suojelemiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa — käytännön, jota Yhdysvallat on noudattanut tähän asti poikkeuksetta. Netanjahu pehmensikin retoriikkaansa vaalivoittonsa jälkeen sanoen kahden valtion ratkaisun olevan mahdoton nykyisissä olosuhteissa, vaikka hän sitä itse kannattaakin.

Netanjahu on kuitenkin muodostanut hallituksen täynnä radikaaleja, jotka vastustavat voimakkaasti palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon.

Puolustusministerinä jatkaa Moshe Ya’alon. Vuonna 2002 hän vertasi palestiinalaisten uhkaa syöpään (1). Toukokuussa 2015 Jerusalemissa pidetyssä tilaisuudessa Ya’alon uhkasi vahingoittavansa Gazan ja Libanonin siviilejä:

”Me tulemme vahingoittamaan libanonilaisia siviilejä, mukaan lukien lapsia […] olemme tehneet sen aiemmin Gazan kaistaleella, ja tulemme tekemään niin tulevissakin yhteenotoissa.” (2)

Ya’alon myös vihjasi Israelin voivan käyttää ydinasetta Irania vastaan. Hän katsoi, että ”tietyissä tapauksissa” Israel saattaisi turvautua samanlaisiin keinoihin kuin Yhdysvallat, kun presidentti Harry Truman pudotti atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin.

Yksi kiistellyimmistä ministerivalinnoista on oikeusministeri Ayelet Shaked, oikeistolaisen ja kansallismielisen Juutalaisten koti -puolueen jäsen. Puolue kannattaa Länsirannan alueliitoksia Israeliin ja vastustaa palestiinalaisvaltiota. Shaked on aiemmin tukenut lakialoitteita, joiden on koettu murentavan demokraattisia instituutioita ja heikentävän arabi- ja palestiinalaisväestön asemaa. Viime kesänä hän herätti keskustelua lainaamalla Facebookissa edesmenneen toimittajan Uri Elitzurin tekstiä, jossa koko Palestiinan kansa esitetään Israelin viholliseksi. Samassa tekstissä oikeutetaan siviilien ja infrastruktuurin tuhoamista mm. sillä, että Natokin teki niin Jugoslaviassa ja Yhdysvallat tekee niin Afganistanissa.

The New York Times -lehti julkaisi Shakedista — ironisesti toukokuun 15. päivä, jolloin Israel miehitti Palestiinan ja karkoitti 700 000 palestiinalaista kodeistaan vuonna 1948 — ylistävän artikkelin, jossa hän kommentoi pahoittelematta kyseistä Facebook-päivitystä: ”Teen paljon virheitä, kuten jokainen ihminen” (3).

Rabbi Eli Ben Dahan on valittu varapuolustusministeriksi, ja hän johtaa myös miehitetyn Länsirannan hallintoa. The Times of Israel on listannut Dahanin viisauksia hänen virkaansa käsittelevässä artikkelissa (4). Hän on mm. kutsunut palestiinalaisia ”elukoiksi”, jotka ”eivät ole ihmisiä”. Länsirannan ”elukoilla” on varmasti hyvä tulevaisuus Dahanin käsissä.

Uri Ariel jatkaa maatalous- ja maakuntien ministerinä. Hän mm. torpedoi Yhdysvaltain johdolla käydyt rauhanneuvottelut ilmoittamalla 700 uuden siirtokuntarakennuksen rakentamisesta Itä-Jerusalemiin ja vaati, että Oslon sopimus purettaisiin (5).

Kulttuuri- ja urheiluministeriksi on valittu Miri Regev. Hän on kutsunut afrikkalaisia siirtolaisia ”syöväksi”, joskin pyysi myöhemmin anteeksi — syöpäpotilailta (6).

Viimeisenä mainittakoon, että kahden ministeriön johtoon on päässyt Naftali Bennet, joka summaakin Israelin uuden hallituksen täydellisesti kuuluisalla kommentillaan:

”Olen tappanut paljon arabeja elämäni aikana — eikä siinä ole mitään ongelmaa.” (7)

Netanjahun johtama Israelin uusi hallitus voisi mitä ilmeisimmin ottaa Bennetin lausunnon tunnuslauseekseen.

Lähteet:
 1. Shavit, A. | Haaretz (29.8.2002). The enemy within. E-lähde.
 2. Jilani, Z. | Alternet (7.5.2015). Israel Will Now Be Ruled by the Most Extreme Right-Wing Government in Its History. E-lähde
 3. Rudoren, J. | The New York Times (15.5.2015). Ayelet Shaked, Israel’s New Justice Minister, Shrugs Off Critics in Her Path. E-lähde
 4. Pileggi, D. | The Times of Israel (11.5.2015). New deputy defense minister called Palestinians ‘animals’. E-lähde
 5. Ravid, B. | Haaretz (3.4.2014). U.S.: Minister Uri Ariel sabotaged Israel-Palestinian talks. E-lähde
 6. Karni, Y. | Y-Net News (1.7.2014). Miri Regev, the thorn in Netanyahu’s side. E-lähde
 7. Solomon, A. | The Jerusalem Post (30.7.2013). Bennett under fire for comments about killing Arabs. E-lähde

4 KOMMENTTIA

 1. “Opposition leader accuses Netanyahu of declaring war on democracy;
  Livni: ’We have come here to prevent the next political murder.’”
  Ilan Lior Nov 05, 2016 9:32 PM
  ( read more: http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.751192 )
  ¤
  ”Tuhannet israelilaiset osallistuivat rauhanmielenosoitukseen” (Yle Uutiset 6.11.2016)

  ”Israelilaiset tiedotusvälineet kertovat, että Israelin surmatun pääministerin Jitzhak Rabinin muistotilaisuuteen osallistui noin 20 000 ihmistä.”

  ”Ihmiset täyttivät Tel Avivin Rabinin aukion rauhan puolesta jo 21. kerran.”

  ”Sodanvastainen muistotilaisuudessa on perinteisesti kunnioitettu Rabinia ja hänen työtään rauhan edistämiseksi palestiinalaisten kanssa.”

  Murhattu ”Rabin voitti vuonna 1994 Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Shimon Peresin ja palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kanssa”. ”The Nobel Peace Prize 1994 was awarded jointly to Yasser Arafat, Shimon Peres and Yitzhak Rabin ‘for their efforts to create peace in the Middle East’” (http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1994/).

  ”Palkinto myönnettiin Rabinin työstä Oslon rauhansopimuksen neuvotteluissa, jolloin visioitiin itsenäinen Palestiinan valtio” (Yle Uutiset 6.11.2016).
  #
  “Tens of Thousands Remember Rabin in Tel Aviv; Herzog: No More Talks Over Unity Government”

  “Opposition leader accuses Netanyahu of declaring war on democracy; Livni: ’We have come here to prevent the next political murder.’”
  Ilan Lior Nov 05, 2016 9:32 PM
  read more: http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.751192
  #
  “50,000 Gather In Tel-Aviv at 21st Rabin Memorial Rally”
  By Adam Eliyahu Berkowitz November 6, 2016 , 12:03 am
  http://www.breakingisraelnews.com/78060/50000-gather-tel-aviv-21st-rabin-memorial-rally/#Gp2SAEf4cK6xW2JE.97
  #
  05 November 2016 – 22H25
  “Thousands of Israelis at peace rally honouring Rabin”
  http://www.france24.com/en/20161105-thousands-israelis-peace-rally-honouring-rabin
  ¤
  Jitzhak Rabin (1.3.1922 – 4.11.1995) oli Israelin pääministeri 1974–1977 ja 1992–1995. Toinen kausi päättyi attentaattiin, jossa Rabin murhattiin marraskuun 4. päivänä 1995. – Rabin oli syntynyt Jerusalemissa, brittiläisessa Palestiinan mandaattialueella, venäläisten emigranttien poikana. Rabin oli siten sabra, so. Palestiinassa syntynyt juutalainen ennen Israelin itsenäisyyttä.

 2. Israel esiintyy taas ELOHIM jumalansa edeltäkävijänä, levittäen rauhan-sanomaa Palestiinalle. Tulishan se rauha, jos vain Palestiinaa ei enää olisi. Ydinaseilla uhkailu rääsyläisiä kohtaan ei oikein tunnu uskottavalta muun maailman silmissä. Röyhkeydellä ei ole rajoja.

 3. Israelin pää-JEHU on kovan arvostelun kohteena, suorittaneista petoksistaan. Voimme vain pyöritellä ”peukaloitamme, mitä tulee tapahtumaan”.

 4. Kusetusta kusetuksen perään ja niin ovelasti, ettei jälkiä juurikaan jää – siinä tämän heimon eliitin toimintametodi. Ensin v. 1948 kusetuksen kautta alueelle, jossa muita kusettamalla on saatu Palestiina näyttämään terroristilta ja oma toiminta pyhäkoulupojan itsesuojelulta.
  Haluaisin elää ja nähdä sen päivän, kun 40 -luvun ”natsien kauheuksien” oikea totuus ja absoluuttiset tieteelliset todisteet tulevat kansojen tajuntaan. Ei esille vaan tajuntaan, koska esillä ne jo ovat jos osaa etsiä.
  Jokainen, joka osaa näitä epäillä, näkee miten nyt keinolla jos toisella estetään aikauden toimien jälkitutkimukset ja todisteiden jälkikeruu. Epäilevät puheetkin on onnistuttu kriminalisoimaan. Siis täten kusettamalla, säälittäväksi ja tapetuksi kansaksi esittäytymällä, saatiin maakaistale muiden alueilta ja siellä sitten on ollut yhtä sotaa sen jälkeen.

  Ote jenkkilästä saatiin sitten taidokkaalla tavalla ja USAn viralliset päättäjät ovat oman heimon ellittihyväkkäiden hyppysissä, kunhan nekin ensin kulkevat ”Goldman Sachsien” koulun pyörö-ovien kautta senaatteihin ja hallituksiin ja takaisin. Ei nähdä YK:n tuomitsevan tätä valittua kansaa näillä pelimerkeillä kun pelataan. Ja koska länsimedian isoimmat tuutit on oman heimon käsissä, me tavikset kuullaan sopivaa uutisvirtaa isoista teemoista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here