Maanantaina 18.5.2015 yhdysvaltalainen Judicial Watch -järjestö julkaisi nettisivuillaan Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaatio DIA:n (Defense Intelligence Agency) asiakirjoja, jotka se oli saanut haltuunsa tiedonvapauslain nojalla. Vastavalkea raportoi näiden asiakirjojen paljastuksia Benghazin lähetystöiskusta Libyassa.

Kyseessä ovat merkittävät paljastukset, jotka valaisevat Yhdysvaltain toimia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Valitettavasti ne ovat saaneet melko vähäistä huomiota kaupallisessa ja valtiollisessa mediassa. Yhdysvaltalainen FOX News päätti rikkoa mediahiljaisuuden ja uutisoi aiheesta, sekin ilmeisesti vahingoittaakseen tyyliinsä sopivasti demokraattipuolueen Barack Obamaa ja Hillary Clintonia lähestyvien presidentinvaalien takia.

DIA:n asiakirjojen saama vähäinenkin mediahuomio on keskittynyt enimmäkseen Benghazin lähetystöiskuun, vaikka materiaalista nousee esiin vieläkin huomionarvoisempi savuava ase. Yhdessä Judicial Watchin julkistamassa asiakirjassa, joka on lähetetty elokuussa 2012, lukee [PDF-tiedoston 5. sivu, kohta 8c]:

”On mahdollista, että Itä-Syyriaan (Hasakan ja Der Zorin alueille) tullaan perustamaan, joko itsenäisyysjulistuksen myötä tai ilman sitä, salafistinen kalifaatti, ja juuri tätä [Syyrian] oppositiota tukevat voimat [länsi, Persianlahden maat ja Turkki] haluavat Syyrian hallinnon eristämiseksi[…]”

Kesäkuussa 2014 terroristijärjestö Isis (Islamic State in Iraq and Syria) julisti juurikin tällaisen itsenäisen ”salafistisen kalifaatin” Syyrian ja Irakin maaperälle.

Vastavalkea on selvittänyt julkisesti tarjolla olevan informaation pohjalta Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tukea al-Nusra- (Syyrian al-Qaidan haara) sekä Isis-ryhmittymille. Nyt osittain sensuroitunakin julkistettu dokumentti on kuitenkin Yhdysvaltain hallinnon taholta ensimmäinen suora osoitus siitä, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat tietoisesti tavoitelleet ja tukeneet Isisin perustaman ”islamistisen valtion” kaltaisen kalifaatin syntymistä Syyrian ja Irakin alueelle.

Judicial Watchin julkistaman asiakirjan yhteenvetomaiset huomiot osoittavat, että Isisin kaltaisen ryhmittymän ja sen julistaman islamistisen valtion syntymistä pidettiin paitsi odotettavana, myös toivottavana. Sijoitetaan edellä lainattu lause laajempaan kokonaisuuteensa lainaamalla tiedusteludokumentista muitakin olennaisia toteamuksia:

 • ”Salafistit, Muslimiveljeskunta ja al-Qaida ovat merkittävimmät voimat, jotka ajavat kansannousua Syyriassa.” (sivu 289)
 • ”Länsimaat, Persianlahden valtiot ja Turkki tukevat Syyrian oppositiota, kun taas Venäjä, Kiina ja Iran tukevat Syyrian hallintoa.” (s. 289)
 • ”Al-Qaida tuntee Syyrian. Harjoiteltuaan Syyriassa se soluttautui Irakiin.” (s. 289)
 • ”Al-Qaida on tukenut Syyrian oppositiota alusta lähtien ideologisesti ja myös median välityksellä. Al-Qaida julisti vastustavansa Assadin hallitusta, koska se piti sitä sunneja vastustavana lahkolaisena hallintona.” (s. 289)
 • ”On mahdollista, että Itä-Syyriaan (Hasakan ja Der Zorin alueille) tullaan perustamaan, joko itsenäisyysjulistuksen myötä tai ilman sitä, salafistinen kalifaatti, ja juuri tätä oppositiota tukevat voimat [so. länsimaat, Persianlahden maat ja Turkki] haluavat Syyrian hallinnon eristämiseksi […]” (s. 291)
 • ”ISI [=Islamic State of Iraq, Isisin edeltäjä] voisi julistaa islamistisen valtion hyödyntäen liittolaissuhdettaan muiden Irakissa ja Syyriassa toimivien terroristijärjestöjen kanssa, mikä aiheuttaa vakavan vaaran Irakin yhtenäisyydelle ja alueelliselle turvallisuudelle.” (s. 291)

Dokumentissa siis todetaan, että islamistisen (”salafistisen”) kalifaatin synty voisi olla tuhoisaa Irakin yhtenäisyydelle ja turvallisuudelle. Yhden sensuroidun osion otsikossa (s. 292) tuodaan esiin, että kehitys ”voisi edesauttaa terrorististen ainesten saapumista kaikkialta arabimaailmasta Irakin näyttämölle” (kuten on tapahtunutkin, joskin terroristeja on saapunut yhtäläisesti myös Syyrian ”näyttämölle”). Tästä huolimatta Syyrian oppositiota tukevien valtioiden — mukaan lukien länsimaat sekä mm. Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki —  todetaan tukevan islamistisen kalifaatin muodostumista sen vuoksi, että se tarjoaa vastavoiman Syyrian hallinnolle ja sen liittolaisille.

Julkistettu dokumentti osaltaan kyseenalaistaa Yhdysvaltain niin sanottua sotaa terrorismia vastaan. Kun maan asevoimien tiedusteluorganisaatio näkee Isisin kaltaisen terroristijärjestön strategisena voimavarana omien päämäärien saavuttamiselle, ei poliitikoiden Isisin vastaisella retoriikalla ole uskottavuutta.


Toimittajat: Rostam Tajrishi & Vesa Raiskila

 

Lähteet

4 KOMMENTTIA

 1. Hyvä artikkeli.

  Kyllä usan tuki ISIlle oli näkyvissä alusta alkaen, ei tarvinnut edes lukea asiasta suoraan kertovia artikkeleita amerikkalaisesta ’ei-valta’ mediasta. Riitti, kun tarkasteli usan konkreettisia toimia ja veti niistä johtopäätökset. Irak pyysi moneen kertaan usalta apua ISILiä vastaan, mutta mitä ihmeellisempiä verukkeita käyttäen sitä kieltäydyttiin antamasta. Lopulta asia meni niin pitkälle, että Venäjä lahjoitti Irakille maataistelukoneita ISILiä vastaan. Suomen valtamedia on täysin usan valtamedian peukalon alla, eikä asiasta tietenkään Suomessa valtamedia kirjoittanut. Eikä varmaankaan kirjoita vieläkään…

 2. Edelliselle kommentoijalle: niin, USA:n politiikka on vain hyötynyt sunnilaisten islamistien olemassaolosta.

  Yhdysvallat ja Saudi-Arabia loivat al-Qaidan taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan Afganistaniin (Yhdysvaltain presidentin neuvonantajan Brezinskin mukaan ”luodakseen neuvostoliitolle sen oman Vietnamin sodan), Jugoslavian (Neuvostoliiton silloisen liittolaisen) sisällissodissa al-Qaida taisteli Yhdysvaltain ja eurooppalaisten rinnalla, Libyan sisällissodassa al-Qaida taisteli Yhdysvaltain, Saudi-Arabian, Qatarin ja eurooppalaisten rinnalla ja nyt Syyriassa sama jengi tukee Syyrian hallintoa vastaan taistelevia ryhmiä. Kuvio on täysin selvä, vain kansainvälisen politiikan tuntemisen puute voi estää sen näkemisen.

  Jaa että Irakissa taisteli al-Qaida sentään taisteli Yhdysvaltoja vastaan? Amerikkalaiset on itsekkin tunnustaneet, että al-Qaidaa ei Irakissa ollut Saddamin aikana, vaan se ilmestyi Irakiin vasta miehityksen aikana. Mistä nämä al-Qaida-taistelijat Irakiin tulivat? Pääasiassa Saudi-Arabiasta ja Libyasta (siitä samasta Benghazin kaupungista joka aloitti Libyassa Gaddafin vastaisen kapinan) amerikkalaisen sotilasakatemian West Pointin tutkimuksen mukaan. Al-Qaidan ”uhka” Irakissa nimenomaan oli tekosyy siihen, että Yhdysvallat viivytti Irakista lähtöä.

  Rauhoittaakseen Irakin miehitystä vastustavat voimat, eli Saddamin hallintoa kannattaneet Irakin keski-osien sunnilaiset, Yhdysvallat jakoi lentokonelasteittain rahaa ja aseita alueen sunnipäälliköille (ehkä vielä muistatte kuvat näistä valtavista rahakonteista). Silloin jo puhuttiin, että tästä tulee vielä vaikeuksia. ISI oli juuri tämän alueen sunnilaisten perustama järjestö, ja nyt siis ISIS. Hajoita keskushallinto, täytä paikka aseilla ja rahalla… mitä tapahtuu?

  Jos luulee että ennen hyökkäystä Irakiin, sodan aikaan ja miehityksen aikaan ei soluttauduttu ja ostettu agentteja vastustajien (Saddamia tukevien) keskuudesta, on todella hölmö. Tiedustelu, sabotointi ja epäsovun kylväminen vastustajan keskuuteen on kuulunut olennaisesti sodankäyntiin jo antiikin ajoista, aivan samoin kun järjestäytyneen rikollisuuden (tai terrorismin) vastaiseen taisteluun. Aivan samoin kuin järjestäytynyt rikollisuus kuhisee FBI-agentteja ja CIA harjoittaa kansainvälistä huumekauppaa, ”terroristijärjestöt” on tiedustelupalvelujen joko soluttamia tai täysin niiden luomia – jos tuntuu vaikealta hyväksyä, voi vaikka tutustua gladio-operaatiohin Euroopassa, joka oli NATO:n ja CIA:n luoma terrorismiverkosto kommunismin vastaisessa poliittisessa taistelussa tai operaatio Ajaxiin jossa siviieihin kohdistetut terroristi-iskut olivat nyt CIA:n itsekkin myöntämänä, sen omia tekosia, Iranin hallinnon kaatamiseksi.

  Terroristiryhmien tukeminen tai luominen ei loppujen lopuksi ole sen kummempi asia, kuin aseellisten joukkioiden tukeminen tai luominen sisällissodan aikaansaamiseksi. Siviilien henki on halpa ja vain poliittinen väline kummassakin tapauksessa. Ja imperialististen valtioiden aina mieluusti käyttämä työkalu. Divide et impera, kuten jo roomalaiset sanoivat.

 3. Kiitos hyvistä kommenteista, ytrewq ja Pertti!

  Seumas Milne kirjoittaa aiheesta The Guardianissa:

  ”In reality, US and western policy in the conflagration that is now the Middle East is in the classic mould of imperial divide-and-rule. American forces bomb one set of rebels while backing another in Syria, and mount what are effectively joint military operations with Iran against Isis in Iraq while supporting Saudi Arabia’s military campaign against Iranian-backed Houthi forces in Yemen. However confused US policy may often be, a weak, partitioned Iraq and Syria fit such an approach perfectly.

  What’s clear is that Isis and its monstrosities won’t be defeated by the same powers that brought it to Iraq and Syria in the first place, or whose open and covert war-making has fostered it in the years since. Endless western military interventions in the Middle East have brought only destruction and division. It’s the people of the region who can cure this disease – not those who incubated the virus.”

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/03/us-isis-syria-iraq

 4. Al-Qaidasta on vieläkin paljon kirjoitettavaa, vaikka eräs paikallinen asiantuntija vaittää ettei ”Al-Qaidaa” ole edes koskaan ollut perustettuna missään muotoa. Se nimen heitto oli Bush ”W”- uun mieliaiheita, hänen hokemisensa jatkui kyllästymiseen asti meidän puolella Atlantia. Miehen irvokas hymy paljasti valheellisuuden 24-7-365. Meitä on kusetettu oikein roimasti. ja se jatkuu kenenkään estämättä. Juuri ohitettu myrsky Usan mantereella on niitä harvinaisia tapahtumia joita eivät edes politikot kyenneet vääristelemään, koska siitä on selvät todisteet, toisin kuin poliittiset mielipiteet sekä kuvaukset ”median välityksellä” arabimaissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here