Turkkilaislehti Cumhuriyet on joutunut Turkin viranomaisten toimenpiteiden kohteeksi julkaistuaan kuvia, jotka lehden mukaan osoittavat maan tiedustelupalvelun salakuljettaneen aseita rajan yli Syyriaan. Aseet oli tarkoitettu ryhmittymille, jotka taistelevat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Lehden julkaisemissa kuvissa rekkojen tarkastajat nostavat esiin suuren määrän kranaatinheittimen ammuksia antibioottilaatikoiden alta.

Kuvia tarkastajien paljastamista aseista. Lähde: Deutsche Welle
Kuvia tarkastajien paljastamista aseista. Lähde: Deutsche Welle

Syyttäjäviranomaiset alkoivat tutkia lehden toimintaa perjantaina vain joitain tunteja sen jälkeen, kun se oli julkaissut kuvat verkkosivuillaan. Syyttäjä totesi, että artikkelin kirjoittanut toimittaja saattoi rikkoa maan terrorisminvastaisia lakeja, ja määräsi kuvat poistettaviksi ”todellisuuden vastaisina”.

Kuvien kerrotaan olevan tilanteesta, jossa paikallisviranomaiset pysäyttivät rajaa ylittämässä olleen avustusrekkasaattueen viime vuoden tammikuussa. Vastavalkea käsittelee tapausta artikkelissa ”Kuinka al-Qaidasta tuli ’hyvis’ Syyrian sodassa”.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on luonnehtinut rekkojen pysäyttämistä vihollistensa junailemaksi ”maanpetokseksi”, jonka tarkoitus on horjuttaa hallitusta. Yli 30 rekkalastien tutkimiseen osallistunutta viranomaista on saanut syytteen sotilasvakoilusta ja yrityksestä horjuttaa Turkin hallitus, paljastavat viime kuussa julkistetut syytekirjelmät.

Laajempi kehys: Syyrian hallitusta vastaan taistelevat ryhmittymät ovat saaneet koulutusta ja aseita mm. ympäröivistä arabimaista, kuten Saudi-Arabiasta ja Qatarista. The New York Timesin mukaan Yhdysvallat on tarjonnut Syyrian hallitusta vastaan taisteleville ryhmille koulutusta ja ”ei-tappavaa” (non-lethal) sotilaallista apua vuoden 2013 alusta lähtien. Reuters raportoi avun alkaneen kesällä 2012. Wikileaksin paljastukset puolestaan viittaavat siihen, että amerikkalaisia ”operatiiveja” toimi Syyriassa jo kesällä 2011, muutamassa kuukaudessa hallituksen vastaisten mielenosoitusten alkamisesta.

 

Lähde

1 KOMMENTTI

  1. Se on rikollista paljastaa hallinnon rikolliset toimet. Tuon lehden toimittajat pääsevät kokemaan samaa kuin vaikka Edward Snowden. Ja myös nuo yli 30 viranomaista jotka osallistuivat rekkojen tutkimiseen. Kuka ihme oli niiden esimies, kun päästi ne tuollaiseen laittomaan tutkimukseen?

    Syyttäjän pitäisi tietysti tutkia hallituksen toimia, mutta se on paljon vaarallisempaa, ja syyttäjä on todennäköisesti hallituksen taskussa, niin kuin jokaisessa ”järkevässä” maassa. Siispä syyttämään näitä pikkuihmisiä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here