Suomen puolustusministeriö allekirjoitti 11.6.2015 Saudi-Arabian puolustusministeriön kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan, jonka avulla ”mahdollistetaan suomalaisen puolustusteollisuuden toimiminen alueen markkinoilla”.

Yhteisymmärrys on syntynyt siitä huolimatta, että Saudi-Arabia on kuluneiden vuosien aikana miehittänyt Bahrainin kukistaakseen sotilaallisesti maan kansan demokratiapyrkimykset sekä aloittanut hyökkäyksen Jemeniä vastaan.

Jemenin sodassa on käytetty kansainvälisesti laajalti kiellettyjä aseita, kuten rypälepommeja, ja sota on aiheuttanut akuutin humanitäärisen kriisin 20 miljoonalle jemeniläiselle – 80 prosentille maan väestöstä.

Tämän lisäksi Saudi-Arabia on harjoittanut kyseenalaisten ryhmien tukemista Syyrian sodassa.

Euroopan parlamentin tutkimus vuoden 2013 kesältä on osoittanut, että Saudi-Arabia on maailman suurimpia terrorismin rahoittajia, ja maa toimittaa aseita radikaaleille ryhmille ympäri maailmaa.

Vastavalkea haastatteli puolustusministeriön materiaaliyksikön johtaja Olli Ruutua.

Video: Rostam Tajrishi
Musiikki: Vesa Raiskila
Vastavalkea-grafiikka: Pete Ala-peijari


Toimittajan kommentti

On hyvin harmillista, että Suomi harjoittaa näin epäjohdonmukaista ulkopolitiikkaa aseviennissä. Suomi ryhtyi lokakuussa 2014 tekemään kielteisiä päätöksiä aseviennille Thaimaahan maassa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen takia. Samanaikaisesti asevientiä Qatariin lisättiin roimasti. Qatarissa valta vaihtui isältä pojalle ilman minkäänlaisia vaaleja. Suomi on ulko- ja puolustuspoliittisesti eettisyyttä tavoitteleva maa, joka on luopunut esimerkiksi maamiinojen käytöstä. Kuitenkin Suomi on palkitsemassa Saudi-Arabiaa yhteistyöllä juurikin aseviennin osalta ja juuri sillä hetkellä kun Saudi-Arabia on aloittanut sotia, miehittänyt naapureitaan ja tukenut sotilaallisesti kyseenalaisia ryhmittymiä ympäri maailmaa.

Ilmeisesti päättäjien mielestä suomalaiset aseet eivät Saudi-Arabian käsissä pysty vahingoittamaan siviilejä lukuisissa käynnissä olevissa konflikteissa.

Haastattelussa Olli Ruutu puhui siitä, että ns. diversio eli aseiden päätyminen muuhun kuin Suomen ymmärtämään tarkoitukseen otettaisiin huomioon yksittäisissä kaupoissa. Kun kuitenkin kyseessä on valtio, jolla ei ole edes perustuslakia ja kaikki valta on keskittynyt yhden suvun käsiin, vaikuttaa ”diversion” ehkäiseminen toiveajattelulta.

Saudi-Arabia on jo ennestään ollut yksi merkittävimmistä suomalaisten aseiden vientikohteista. Lähi-idän viimeaikaisten tapahtumien valossa on moraalisesti ja eettisesti päivänselvää, että asevientiä olisi juuri nyt pitänyt rajoittaa eikä pikemminkin lisätä. Vaikuttaakin siltä, että päätös yhteisymmärryspöytäkirjasta on tehty ennen kaikkea euronkolikot silmissä.

3 KOMMENTTIA

  1. Aseita viedään sinne, missä niillä on käyttöä. Ehkä suurin uutinen olisi se, ettei Suomi rajoita asevientiään pelkästään vasemmistodiktatuureille, kuten ennen!

  2. ”Vaikuttaakin siltä, että päätös yhteisymmärryspöytäkirjasta on tehty ennen kaikkea euronkolikot silmissä.”

    Eiköhän tämä ole pikemminkin dollarivetoista. Usahan se Saudien tukija on. EU ei ole niinkään tässä mukana, ja toivottavasti heittää pian usan ulos koko Euroopasta.

  3. Mutta kun Suomi kuuluu samaan leiriin Saudi-Arabian kanssa, päättäjämme arvioivat että Saudi-Arabian aseviennille ei ole esteitä. Jos S-A kuuluisi Syyrian-Iranin-Venäjän -leiriin, arvion päätös olisi päinvastainen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here