Itävaltalaisen taloustutkimuslaitos Wifon (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) mukaan EU:n ja Venäjän keskinäisten talouspakotteiden seuraukset EU-maille ja Sveitsille ovat huomattavasti aiemmin odotettuja haitallisemmat. Tutkimuslaitos arvioi, että EU:ssa on vaarana yli kahden miljoonan työpaikan ja noin 100 miljardin euron menetykset.

Presidentti Vladimir Putinin viimesyksyinen varoitus, että kaupankäyntirajoituksilla olisi vakavia seurauksia EU-maiden kansantalouksille, saa siten vahvistusta. Jos pakotteet jatkuvat, yksin Saksa voi menettää keskipitkällä ajanjaksolla lähes puoli miljoonaa työpaikkaa ja 27 miljardia euroa. Saksa onkin Wifon mukaan selvästi suurin häviäjä. Puola voi menettää laskelmien mukaan 335 000 ja Italia 215 000 työpaikkaa. Suomen ja Baltian maiden kaltaiset pienet EU-maat kärsivät kuitenkin suhteellisesti eniten kriisin ja pakotteiden jatkuessa. Suomen menetyksiksi laitos laskee 40 000 työpaikkaa, ja Viron työpaikat saattavat vähentyä jopa 120 000:lla.

Yksi itävaltalaistutkimuksen tekijöistä, taloustieteilijä Oliver Fritz, toteaa, ettei talouspakotteiden vaikutuksia pystytä täysin erottamaan öljyn hinnan ja ruplan arvon heikentymisen vaikutuksista.

Venäjä-pakotteiden vaikutukset työpaikkoihin Euroopassa.
Venäjä-pakotteiden odotettavat vaikutukset työpaikkoihin Euroopassa. Kuva: Welt Infografik

Tuotannonaloista suurin menettäjä on maatalous, jossa on uhattuna 265 000 eurooppalaista työpaikkaa.

EU-komission näkemykset kriisin seurauksista ovat huomattavasti optimistisemmat EU:n kannalta. Sen mukaan talouspakotteiden vaikutukset Euroopan taloudelle ovat ”suhteellisen pieniä ja hallittavia”. EU:n sisäistä tiedonkulkua on kuitenkin kritisoitu. EU-parlamentaarikot tuntevat heikosti komission seurantaraportteja, siinä missä jäsenmaiden ministereille tiedotetaan kaikkein luottamuksellisimmista raporteista vain suullisesti — jotteivat venäläiset saisi käsiinsä tärkeää tietoa.

Saksan idänkaupan komitean puheenjohtaja Eckhard Cordes pelkää, että jatkuessaan kriisi vahingoittaa vakavasti Saksan ja Venäjän välisiä suhteita. Hän on huolissaan myös siitä, että kilpailijat Kiinasta ja muista maista syrjäyttävät saksalaiset valmistajat.

Nykytilanteen taustoitusta. Amerikkalainen politiikan tutkija, strategisia analyysejä tuottavan tiedusteluyhtiö Stratforin perustaja George Friedman on todennut, että Yhdysvaltain Eurooppa-politiikan keskeinen tavoite on jo pitkään ollut estää Saksan ja Venäjän lähentyminen ja eurooppalaisen supervallan syntyminen. Friedmanin mukaan tämä pyrkimys ilmenee myös Ukrainan konfliktissa. Kyse ei ole ensisijaisesti Ukrainan auttamisesta vapaaksi liberaaliksi yhteiskunnaksi, vaan amerikkalaisesta valtapolitiikasta Saksaa ja EU:ta kohtaan. Chicagon yliopiston politologi John Mearsheimer katsoo Yhdysvaltain tukeneen suoraan Ukrainan Venäjä-myönteisen presidentin Viktor Janukovitsin syrjäyttämistä helmikuun 2014 vallankaappauksessa pyrkimyksenä Ukrainan irrottaminen Venäjän vaikutuspiiristä.

George Friedmanin mukaan Yhdysvaltain politiikan tavoite on luoda Venäjän ja Saksan väliin venäläisvastaisten maiden ”puskurivyöhyke”. Laajemmassa katsannossa Yhdysvallat näkee hänen mukaansa EU-maat marionetteinaan, jotka pyritään pitämään taloudellisesti ja sotilaallisesti riippuvaisina isäntämaastaan.

Entinen liittokansleri Gerhard Schröder totesi äskettäin, että Yhdysvallat näkee Venäjän globaalina kilpailijanaan, jonka se pyrkii pitämään mahdollisimman pienenä.

Nämä näkemykset tukevat skenaariota, jossa Yhdysvaltain ponnekkaasti ajamien Venäjän vastaisten talouspakotteiden tarkoitus on paitsi heikentää Venäjää, myös heikentää EU:n ja Venäjän yhteyttä ja pitää EU-maat taloudellisesti ja sotilaallisesti sidoksissa Yhdysvaltoihin. Toisaalta on huomattava, että Yhdysvaltain ja Venäjän välinen kauppa ei ole romahtanut ja on jopa pysynyt vahvasti Venäjälle ylijäämäisenä.

 

Lähteet

3 KOMMENTTIA

 1. Natottajilla oli heti vastaus tähän ”mitättömään” ongelmaan: lopetetaan Venäjän kauppa ja käydään sen sijaan kauppaa Yhdysvaltain kanssa! Myydään juustot ja maksalaatikot Amerikkaan ja täytetään länsi-Suomen kaupat ja kylpylät amerikkalaisilla turisteilla! Hälläsevälitsy vaikka Yhdysvallat on Atlantin tuolla puolen!

  Venäläisen öjyn, maakaasun ja sähkön perään ei kannata itkeä, tuodaan niiden sijaan energia Norjasta! Vähän se on kalliimpaa, mutta onpahan ainakin norjalaista laatua eikä mitään surkeata itä-mönjää.

  Suomi nousuun sulkemalla itä-raja!

 2. Suomen osalta itävaltalaisennuste pakotteiden tuomista työpaikkojen menetyksistä on siis 40 000.

  Maaseudun Tulevaisuushan tiesi jo kertoa Valiolta menneen 500 työpaikkaa Venäjän vastapakotteiden takia.

  Onneksi Kepu lupasi hallitusta rakentaessaan 100 000 uutta työpaikkaa, jos oikein muistan. Kiirettä pitää, jos aikovat niistä osankaan pystyttää maataloussektorille…

 3. Vastavalkean julkistettua 20.6.2015 tämän uutisen Suomen valtamediakaan ei kyennyt (tai kehdannut) sitä enää kokonaan pimittää.

  Reilut kaksi vuorokautta myöhemmin eli 22.6.2015 Talouselämä julkaisi asiasta lyhyen uutisen: http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus+venajapakotteet+voivat+vieda+kaksi+miljoonaa+tyopaikkaa/a2312042.

  Tässä uutisessaan Talouselämä toteaa: ”Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä saksalaislehti Die Welt.”

  Liian totuudenmukaista uutisointia olisi ollut varmaankin odottaa mainintaa: ”Suomessa tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä verkkolehti Vastavalkea.”

  Ilmoitelkaahan, jos bongaatte uutisen muistakin Suomen medioista. Hesarista ja Yleltä sitä lienee aivan turha odottaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here