”Meidän jokaisen täytyy ponnistella kaikkia mahdollisia keinoja käyttäen ja luoda yhdessä kansainvälinen rauhankulttuuri”, Kuuban suurlähettiläs Enrique Orta summaa puheessaan 13.6. pidetyn Peace Alert -rauhanseminaarin teeman.

Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevassa Kirjan talossa täysi tupa kuuntelee puheenvuoroa keskittyneenä. Orta pöyristelee, kuinka Yhdysvallat lähetti Afrikkaan 2000 sotilasta taltuttamaan Ebolaa. Kuuba oli puolestaan lähettänyt 800 lääkäriä.

Kiinan rauhanneuvoston varapuheenjohtaja Tao Tao tuskailee nykymaailman turvallisuustilanteen piirteitä: ”Sanoisin, että elämme 2000-luvun maailmassa, jossa yhä ylläpidetään vanhentuneita käsityksiä kylmästä sodasta ja nollasummapelistä.”

Suomen palestiinalaisedustuston (Chargé d’Affaires) Taïssir al-Adjour puolestaan harmittelee sitä, että Euroopassa ainoastaan Ruotsi on tunnustanut Palestiinan valtion. Adjourin mukaan eurooppalaiset valtiot puhuvat kahden valtion mallista rauhanneuvotteluissa, vaikka käsite itsessään ”sisältää välttämättömyyden tunnustaa Palestiinan valtio”.

Muut panelistit kuuntelemassa Adjourin puheenvuoroa.
Adjour puhuu panelistien kuunnellessa.

Panelisti toisensa jälkeen tarttuu maailmaa uhkaaviin aiheisiin. Ilmastonmuutos, talous, vakoilu, ydinaseet, sotilastukikohdat, sota ja sen seuraukset puhuttavat. Myös media sodan välineenä nousee pintaan. Kansainväliset vieraat kuuntelivat hämmentyneinä suomalaisten panelistien kertoessa, että meillä on valtamediassa käynnissä ns. trollijahti ilmapiirissä, jossa ei suvaita toisinajattelua.

Naton ja länsimaiden toimiin Ukrainassa kriittisesti suhtautuvat ääniä vaiennetaan trollileimalla muuallakin. Saksan Vasemmisto -puolueen (Die Linke) varapuheenjohtaja Tobias Pflüger kertoo, että Saksassa uutissivustojen kommenttiosiot ovat varastaneet huomion itse uutisista, ja eräät blogit saavat enemmän lukijoita kuin valtamedia. Trendi alkoi Ukrainan kriisin myötä. Pflügerin mukaan Saksassakin on yritetty maalata kuvaa, että nämä ”pahamaineiset” kommentaattorit uutissivustoilla olisivat venäläisiä agentteja, palkattuja trolleja. Todellisuudessa on kuitenkin kyse tavallisista kansalaisista, jotka ovat menettäneet luottamuksen valtamediaan. Pflüger puhuu valtamedian uskottavuuskriisistä ja Saksassa tehdyistä tutkimuksista, joiden mukaan useimmat saksalaiset eivät enää luota valtamediaan.

Suurimmat aplodit kerää Ruotsin rauhanneuvoston puheenjohtaja Agnes Norberg. Persoonallinen ja hauska Norberg kertoo nuoruuden aktivismistaan ja naurattaa yleisöä hurjilla tarinoillaan. Hän rohkaisee jokaista ryhtymään toimiin estääkseen esimerkiksi vakoilemisen, mitä harrastetaan Euroopassa vaarallisen paljon. Ruotsi on yksi maailman suurimpia Yhdysvaltain vakoilupesäkkeitä, Norberg kuvailee.

Ruotsin rauhanneuvoston puheenjohtaja Agnes Norberg.
Ruotsin rauhanneuvoston puheenjohtaja Agnes Norberg.

Yhdysvaltain sotakoneisto saa Norbergilta ankaraa kritiikkiä: ”USA:lla ja Natolla on kauaskantoisia suunnitelmia valloittaa koko maailma”, hän kertoo ja välittää yleisölle faktat suurimmasta uhasta maailmanrauhalle:

”USA hallitsee kaikkia satamia, salmia ja valtameriä. Välimerellä Kuudes laivasto on ankkurissa Italiassa. Seitsemäs laivasto on kotisatamassaan Japanissa ja Tyyntä valtamerta kutsutaan ”Amerikan järveksi”, koska Yhdysvallat hallitsee koko merta. Viidennen laivaston kotisatama on Bahrain. Kaksi Trident-sukellusvenettä partioi Barentsinmerellä ja kahdeksan on lähetetty uutta vihollista, Kiinaa, ympäröiville vesille. Jokainen Trident pystyy hävittämään pohjoisen pallonpuoliskon laajuisen alueen.”

Norberg vilauttaa yleisölle karttaa, jossa näkyy Yhdysvaltain sotilastukikohdat ympäri maailmaa. Kartta on täynnä punaisia pisteitä. Hän pyytää yleisöä huomaamaan, että sellaiset maat kuin Venäjä, Kiina ja Iran ovat punaisten pisteiden ympäröimiä.

Lopuksi — kuten moni muukin panelisti omassa puheenvuorossaan — Norberg painottaa, että taakka maailman muuttamisesta paremmaksi on yleisön jäsenten harteilla.

”Ne rohkeat ihmiset, jotka paljastivat Yhdysvaltain sotasuunnitelmat ovat Edward Snowden, nyt Moskovassa, Julian Assange, Lontoossa, ja Chelsea Manning Yhdysvalloissa. He ovat tehneet osansa kertoakseen meille Yhdysvaltain rikollisuudesta. Nyt on meidän vuoromme tehdä jotain asialle.”

Näin Agnes Norbergin sanat vievät meidät takaisin Enrique Ortan sanoihin, ja käteen jää yhteinen vastuu. Meidän kaikkien täytyy ponnistella ja tehdä oma osuutemme maailmanrauhan puolesta.

1 KOMMENTTI

  1. Tuollaisesta ei kokkaripojat Stubb ja Niinistö tykkää ollenkaan. Mutta ei se mitään, kun kukaan ei uutisoi, niin mitään ei tapahtunutkaan! Uutisoidaan sen sijaan vaikka ruotsalaisen sotilaan arveluita, että Venäjä saattaisi miehittää Ahvenanmaan.

    Eikä Suomessa pääse edes massamedian kommenttiosastot varastamaan huomiota kuten Saksassa, koska ne on vihakirjoittelun varalta moderoitu.

    Suomalaiset on taatusti viimeisin kansa joka huomaa että massamedia on valheellinen ja vallanpitäjien sylikoira.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here