Mietin äskettäin, niin kuin varmaan monikin tässä Suomen nykyisessä tilanteessa miettii, että mitä maassamme oikein tulee tapahtumaan ja miten me kaikki tulemme pärjäämään tulevaisuudessa. En jaksa enää olla hiljaa kaikesta siitä, mitä Suomessa tapahtuu, kun ihmisille ei kerrota totuutta siitä, mitä on suunnitteilla ja miten meitä aiotaan vedättää.

Ensinnäkin aion nyt viiden vuoden jälkeen kertoa, mitä tapahtui minun työpaikallani, jonka omisti sijoitusyhtiö. Kerrottakoon, että tämä juttu koskee siis Valmetia, Metsoa ja Moventasta, jotta kukaan ei ala väännellä asiaa todellisuudesta keksityksi. Minä olen siis todella työskennellyt edellä mainituissa yrityksissä, ja työskentelin hyvin lähellä yritysjohtoa. Aluksi en edes erityisemmin miettinyt asioita, sillä eiväthän nuo isot rahat minun pussiini missään vaiheessa siirtyneet.

Nyt haluan kertoa, mitä tarkoittaa, kun yritys myydään sijoitusyhtiölle ja viedään sitten pörssiinkin.

Ensin ilmoitetaan julkisesti lehdissä, TV:ssä ja radiossa, että nyt yritys on myyty sijoitusyhtiölle ja työntekijät palkataan vanhoina työntekijöinä uuteen yritykseen. Muutama kuukausi meneekin ihan ok, mutta sitten alkavat vaatimukset lisääntyä. Rahaa pitää alkaa tulla kuin sammosta. Tavalliset neljännesvuositulot riittävät aluksi osakkeenomistajille, kun kaikki vedetään mahdollisimman tiukoille. Jopa mustekyniä ei ole varaa ostaa yritykseen. Mutta sitten rahat eivät enää riitäkään normaalikonstein.

Seuraavaksi haetaan valtiolta työllistämistukia, joilla muodon vuoksi palkataan muutama työntekijä, mutta sitten muutaman kuukauden päästä irtisanotaan vanhempia työntekijöitä, joilla on korkeammat palkat ikälisiensä kautta. Tämä tukirahoilla palkkaaminen on itse asiassa suuri puhallus. Työllistämisrahat ohjataan ulkomaisille (tai kotimaisille) osakkeenomistajille, ja taas on selvitty muutama kuukausi. Mutta entä sitten, kun työllistämisrahat on käytetty? Sitten myydään tehtaan tontti, josta taas saadaan osakkeenomistajille lisää rahaa ja taas selvitään yksistä osingoista.

Entäpä sitten, kun tehtaan normaalituotto ei enää millään riitä osinkoihin? No… otetaan ja myydään tehtaan rakennukset. Minunkin entinen työpaikkani toimii nyt vuokratontilla ja -rakennuksessa. Mikään ei siis riitä sijoitusyhtiöille eikä pörssiyhtiöille.

Toisin sanoen sijoitus- ja pörssiyhtiöt perustetaankin siksi, että kaikki yrityksistä irti saatavissa oleva raha siirretään varakkaille, ja valtion budjeteista vielä mahdollistetaan tämä asia.

En jaksa enää uskoa, että edes valtion myöntämät työllistämisrahat tai muut tukirahat auttavat meitä työttömiä. Ei niillä mitään uusia työpaikkoja pystytä luomaan, ja siksihän mitään työpaikkoja ei ole syntynyt, koska rahat siirtyvät suoraan rikkaiden tileille. Millä tämä asia sitten voitaisiin korjata? Se onkin sitten vaikeampi juttu. En tiedä mitään muuta keinoa kuin lailla kieltää rahoitusyhtiöt. Pörssiyhtiöitä kaiketi voisi pystyä muokkaamaan niin, että niille luotaisiin lainsäädäntö, joka estäisi kaikkien rahojen siirron osakkeenomistajille (esimerkiksi prosenttiperiaatteella tai muulla vastaavalla). On aivan hirveätä menoa kun yritykset kupataan täysin tyhjiksi varoista. Niillä ei ole edes varaa korjata rakennuksia tai ostaa uusia koneita, saati että rahaa riittäisi palkanmaksuun.

Rahavirroista puheen ollen, tässä yhteydessä tekee mieli hämmästellä sitä, miten epämääräistä on sekin, minne Kreikkaan myönnetyt rahat ovat todelle menneet. Meidän suomalaisten pitäisi vaatia tiliotteet sentilleen siitä, mihin rahamme ovat päätyneet. Vuoden alussa Alexander Stubb nimittäin väitti, että Suomelta ei ole mennyt senttiäkään rahaa Kreikkaan.

Edellä kirjoittamaani vedoten en jaksa uskoa, että säästöt tehdään sen takia, että Suomen velkoja maksettaisiin takaisin tai että Suomen velkataakka pienenisi. Tarkoitus on jälleen kerran tulonsiirroilla siirtää rahaa varakkaiden tileille. Kuviohan on ihan selvä: vähävaraisilta pois ja rikkaille. Tämän takiahan Juha Sipilä sanoi haastattelussa, ettei varakkaimmilta voi ottaa mitään pois. Eipä tietenkään, koska rahavirta on suunniteltu kulkemaan vähavaraisilta varakkaimmille. Tätä tullaan tekemään niin kauan kuin lakeihin tehdään muutoksia ja joku todella ottaa asian hoitaakseen. Me voimme säästää loputtomiin ja kuitenkin esimerkiksi Suomen ulkomaanvelka vain kasvaa vuosi vuodelta.

Lopulta olemme siinä tilanteessa, että emme enää todellakaan pärjää omillamme, ja tuona päivänä varakkaat laativat avunpyynnön EU:hun ja saavat sieltä rahat, joita me tavikset emme tule ikinä näkemään. Näinhän on käynyt Kreikassakin. Kreikan rikkaat pankit veivät kaiken ja jakoivat rahat esimerkiksi maan kauppalaivastolle. Suomessakin näytettiin TV:ssä ohjelma, jossa kreikkalainen laivanvarustaja söi naureskellen jäätelöä kauniin sataman ihanassa aamuauringossa. Oli jotenkin niin kuvaava näkymä siihen verrattuna, mitä, tai mistä, kreikan kansa on joutunut kärsimään.

Palatakseni vielä noihin säästöihin: jos nyt mietitään sitä, miten hallitus on ajatellut toimia, niin nythän on tarkoitus kerätä miljardeja koulutuksesta, eläkeläisiltä, lapsiperheiltä ja työttömiltä, joista 1,5 miljardia jaetaan suurituloisille (kirjoitan suurituloisille, koska he tulevat saamaan suurimman potin) tulo- ja autoveron alennuksena. Ei tämä ole mitään säästöä, vaan varojen siirtoa rikkaiden pussiin, ja kaikki lainat jäävät edelleen maksamatta. Oikeampaa olisi puhua varojen siirrosta kuin säästämisestä. Susi on taas vuorattu lampaiden vaatteisiin.

Sen sijaan, että tappelisimme säästöistä ja muusta turhanpäiväisestä, meidän pitäisi alkaa porukalla miettiä, miten me estämme tämän kehityksen. Meidän kaikkien pitäisi alkaa kirjoittaa poliitikoille aina pääministeriä myöten ja painostaa heitä korjaamaan näitä asioita. Homma todellakin pitäisi siirtää uusille raiteille. Kaikki Suomessakin on niin jälkeenjäänyttä ja vanhaa, ja vanhaan lainsäädäntöön perustuen täällä on hirvittävän helppo tehdä rahapuhalluksia. Ei niitä kukaan tekisi, jos lainsäädäntö pysyisi mukana ja asioista joutuisi vastuuseen. Kukaan ei esimerkiksi puhu siitä, miten tie veroparatiiseihin tukitaan, ja voitaisiinhan rahan uloskuljettaminenkin tehdä lainvastaiseksi. Ennen kuin nämä asiat on ratkaistu, on ihan turha säästää, ja miksi me säästäisimme, kun velka ei tule pienenemään.

Kaikille tavallisille suomalaisille haluan sanoa, että muistakaa, että te ette ole syypäitä tilanteeseen. Teillä ei ole osaa eikä arpaa tähän tilanteeseen. Se on luotu aivan muualla. Älkää antako parjata itseänne! Erityisesti työnvälityksessähän tätä ihmisten aliarviointia harrastetaan, vaikka totuuden nimissä olen viime aikoina huomannut, että sielläkin tavalliset virkailijat ovat jo hieman havahtuneet tajuamaan, ettei työttömiä pidäkään syyllistää. Meitä tavallisia ihmisiä tullaan vielä tarvitsemaan — ja todella paljon.


Marja-Leena Koivikko työskenteli viimeksi ostajana Moventas Wind Oy:ssä vuosina 1995–2011. Häneen saa yhteyden Facebookista.

5 KOMMENTTIA

 1. Joopa. Oikeassa olet.

  Kirjoitat:

  ’Entäpä sitten, kun tehtaan normaalituotto ei enää millään riitä osinkoihin? No… otetaan ja myydään tehtaan rakennukset. Minunkin entinen työpaikkani toimii nyt vuokratontilla ja -rakennuksessa.’

  Tiedän melko hyvin, missä se sijaitsee. Kenllekäs vuokra maksetaan?

  • Tuopa olikin hyvä kymys. Eihän tuollaisia asioita alamaisille kerrota. En todellakaan tiedä, kuka tuo tontin ja rakennuksen sitten osti, mutta niin ainakin työntekijöille uutisoitiin. Ensin kerrottiin, että tontti on myyty ja myöhemmin, että myös talo myytiin. Talo onkin suojelukohteita, että eiköhän joku sijoittaja senkin ostanut.

 2. Näinhän se on, ja kun Suomesta ei saada tarpeeksi voittoja, sijoitetaan mieluummin ulkomaille. Rahalle täytyy saada mahdollisiman suuri voitto: sama juttu kuin tuossa yrityksen putsaamisessa. Suomi on menettänyt valtavasti tuotantoa ulkomaille. Ensin tekstiilituotanto, sitten elektroniikkatuotanto, laivatelakat ja nyt on viety paperituotanto ja elintarviketuotanto.

  Koska Suomeen ei saada satoja miljoonia orjia, globalismi vie meiltä kaiken mahdollisen tuotannon. Ja myös sellaiset palvelut, jotka on helppo siirtää, kuten esimerkiksi puhelimitse tai sähköisesti tehtävän asiakaspalvelun ja myynnin. Euroopan Unioni olisi tarpeeksi iso taistelemaan suojatulleilla globalismia vastaan. Mutta päinvastoin, EU haluaa maailmanlaajuista vapaakauppaa ja tulleja pois, vapaata pääomien liikkumista maailmanlaajuisesti. No, tuotanto ei palaa Eurooppaan ennen kuin olemme köyhempiä kuin afrikkalaiset (minne tuotanto siirtynee Aasian jälkeen), ja siihen voi mennä paljon aikaa. EU haistattaa pitkät kansalaisilleen, ja tekee sen mitä kansainvälisesti toimivat suuryhtiöt ja suurpääoma toivovat.

  ”Säästäminen” poliitikkojen puheissa tarkoittaa sitä, että julkinen sektori karsii kulujaan. Eli budjettia leikataan.

  Kun valtio maksaa velkaansa pois, maksumieheksi joutuvat aina kotitaloudet ja yritykset.. Valtiolla on kaksi keinoa jolla se voi maksa velkaa pois: 1) vähentää menoja (leikata budjettia) tai 2) kerätä enemmän veroja ja maksuja. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että tulonsiirrot valtion sisällä vähenevät, eli suurituloisille jätetään enemmän ja pienituloisille siirretään vähemmän, valtion tukia leikataan. Tässä mallissa maksajiksi joutuvat nimenomaan kansan pienituloisin osa. Toinen vaihtoehto lienee selittämättäkin selvä. Siinä maksumieheksi voi joutua varakkaampi osa kansasta, koska verojen keruun wanha periaate sanoo: sieltä kerätään mistä on kerättävää.

  • Tuo on niin totta, mitä kirjoitat yllä. Allekirjoitan täysin, mistä kerrot. Näinhän täällä Suomessa tällä hetkellä toimitaan. Lisäksi olen täysin sitä mieltä, ettei mitään säästämistarvetta ole olemassakaan. Kun Keskustan entinen pääministeri Matti Vanhanen oli vielä pääministerinä hän sanoi, että Suomen valtiolla on niin paljon rahaa, ettei kukaan suomalainen sitä arvaakaan. Tosin tietysti täällä tapahtuu samaa Oligarkki meininkiä nykyään kuin Venäjälläkin eli rikkaat siirtävät valtion varoja omiin tarkoituksiinsa, siksihän on juuri tarve myydä kaikki valtionomistuksessa oleva ja muuttaa se rahaksi.

 3. En malta olla edelleen kommentoimatta yllä olevaa kirjoitusta. Säästämisen verhoon puetaan monenlaisia asioita, kun sana säästäminen on niin helppo ymmärtää. Alle kouluikäinenkin ymmärtää, mitä säästäminen tarkoittaa. Säästämisen varjolla pystytään riisumaan ay-liikekin aseistaan ja työväki laitetaan ruotuun työehtosopimusvaateissaan, josta mielestäni on kyse kaikessa tässä nykysäästämisessä. Tosiasiahan on, etteivät valtiot ikinä maksa valtionvelkojaan, näinhän sanovat professorit Suomessakin ja näinhän on nyt toimittu Kreikankin kanssa. Itse asiassa nuo maksuneuvottelut Kreikan kanssa ovat vain suurta farssia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here