Genevessä pidettiin YK:n johdolla rauhanneuvottelut koskien Jemenin sotaa. Neuvottelut päättyivät tuloksetta, ja Saudi-Arabian johtama liittouma jatkaa köyhän Jemenin pommittamista.

Liittouma on käynnistänyt sotatoimet Jemenissä ilman YK:n mandaattia, ja aggressio loukkaa kaikkia kansainvälisiä lakeja ja normeja. YK ei ole kuitenkaan tuominnut liittouman aggressiota, vaan ainoastaan kehottanut ”kaikkia osapuolia osoittamaan malttia”.

Saudi-Arabian johtama liittouma koostuu yhdeksästä arabivaltiosta, ja sitä tukee sotilaallisesti ja logistisesti Yhdysvallat, joka mm. auttaa ylläpitämään Jemenin merisaartoa laivastollaan ja jakaa tiedustelutietoa Saudi-Arabian kanssa. Myös Ranska ja Iso-Britannia tukevat Saudi-Arabian hyökkäystä Jemeniin. Käytännössä ilmaiskut suorittaa Saudi-Arabia ja muiden arabimaiden tuki on nimellistä.

Liittouman tavoite on palauttaa valtaan Jemenin entinen presidentti  Abd Rabbu Mansur Hadi, joka on maanpaossa Saudi-Arabian pääkaupunki Riadissa.

Sodan vuoksi 20 miljoona jemeniläistä, noin 80 % väestöstä, kärsii YK:n mukaan akuutista humanitäärisestä kriisistä. Samaan aikaan Suomen puolustusministeriö allekirjoitti yhteisymmärryspöytäkirjan helpottamaan asekauppoja Saudi-Arabiaan.

Kariutuneet rauhanneuvottelut eivät tule yllätyksenä. Lähtökohta oli useiden asiantuntijoiden mukaan pelkästään symbolisten keskustelujen järjestäminen pommituskampanjaa kohdanneen kansainvälisen paineen lievittämiseksi. Tämän lisäksi Reuters kertoo, että maanpaossa oleva Hadi ei nauti lainkaan paikallista kannatusta.¹

Hadi pääsikin valtaan Yhdysvaltain, Ison-Britannian sekä Persianlahden arabivaltioiden järjestelyiden kautta. Tämän nyt Jemeniä pommittavan liittouman ansiosta Hadi saatettiin valtaan, kun Jemenissä järjestettiin liittouman sponsoroimana presidentinvaalit, joissa Hadi oli ainoa ehdokas. Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Hillary Clinton ylisti Jemenin kyseisiä yhden ehdokkaan vaaleja.²

Saudi-Arabian johtaman liittouman Jemenille pakottamaa demokratian mallia, koko sotakampanjan taustaa ja geopoliittisia tavoitteita sekä rauhanneuvottelujen raukeamista tärkeämpi havainto lienee kuitenkin se, kuka edusti liittouman tukemaa Hadin delegaatiota Genevessä käydyissä rauhanneuvotteluissa.

AFP:n kuvassa kerrotaan, että YK:n pääsihteeriä kättelee Hadin delegaation jäsen Abdel Wahab al-Humayqani

Vuonna 2013 Yhdysvaltain valtiovarainministeriö luokitteli Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian liittouman puolesta neuvottelevan Humayqanin al-Qaidaa rahoittavaksi terroristiksi.⁴

Valtiovarainministeriön tiedotteessa mainitaan, että Humayqani on ”mahdollistanut rahansiirtoja Saudi-Arabiasta Jemeniin tukemaan al-Qaidan operaatioita”. Tiedote jatkaa kertomalla Humayqanin toimineen al-Qaidan värvääjänä, ja hänen uskotaan suunitelleen useita terrori-iskuja Jemenissä. Lopuksi tiedotteessa ennustetaan:

”Humayqani ja al-Qaidan johto ovat suunitelleet uuden poliittisen puolueen luomista Jemeniin, jota al-Qaida suunittelee käyttävänsä peiteoperaationa taistelijoiden värväämiselle ja kouluttamiselle ja laajemman tuen saavuttamiselle. Al-Qaidan johto on päättänyt, että Humayqanista tulee uuden puolueen kasvot ja puhemies.”

Humayqani edustikin Genevessä Hadin delegaatiota uuden jemeniläisen puolueen johtajana. Kun Yhdysvaltain ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa eräs journalisti tiedusteli, onko Yhdysvaltain hallinto tietoinen, että sen tukemissa rauhanneuvotteluissa sen tukeman delegaation puolesta puhuu al-Qaidan johtohahmo, vähätteli ulkoministeriön lehdistötiedottaja tilannetta sanomalla, että kyseessä on jemeniläisen al-Rashad-puolueen johtaja.⁵ Journalisti jatkoi ihmettelemällä, että näinhän valtiovarainministeriö oli 18 kuukautta aiemmin ennustanut käyvän.

Yhdysvaltain hallinto siis ensin vähätteli sitä, että sen omalla terroristilistalla oleva hahmo edusti sitä rauhanneuvotteluissa. Myöhemmin Yhdysvallat esitti Hadille vastalauseen siitä, että delegaatioon oli valittu Humayqani.⁶ Tämä kaikki vasta sen jälkeen kun rauhanneuvottelut olivat kariutuneet, vaikka osallistujat olivat tiedossa jo viikkoa aiemmin. Esimerkiksi Reutersin edellä mainitussa uutisessa kerrotiin jo 12.6., että Humayqani on Yhdysvaltain terrorilistalla.

Vaikka Yhdysvallat joutui kiusalliseen tilanteeseen al-Qaidan edustaessa sitä rauhanneuvottelujen osapuolena, Humayqanin isännät Qatarissa ja Saudi-Arabiassa eivät ole yrittäneetkään salata yhteyksiään Humayqaniin.

Qatarin valtiollinen Aljazeera-TV-kanava kutsui Humayqanin vieraaksi ohjelmaan, jossa hän pääsi kertomaan rauhanneuvottelujen kulusta.⁷ Vain kaksi viikkoa aiemmin Aljazeera haastatteli näyttävästi al-Qaidan Syyrian haaran johtajaa Abu Mohammed al-Golania.⁸ Läntisten suurvaltojen liittolaiset Saudi-Arabia ja Qatar ovat al-Qaidan Syyrian haaran suurimpia tukijoita.

Yhdysvaltain terroristilistaukset ovat usein poliittisesti motivoituneita ja paikkansapitämättömiä. Esimerkiksi Guantanamo Bay on täynnä syyttömiä.⁹ Kuitenkin Humayqanin tapaus tuo esiin monta tärkeää seikkaa Yhdysvaltain retoriikan ja käytännön tekojen ristiriidoista. Koska Yhdysvallat itse ilmoittaa Humayqanin olevan al-Qaida-johtaja, luulisi tämän näkyvän käytännössä Yhdysvaltain ja sen liittolaisten toiminnassa.

Samalla kun Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska julistavat demokraattisia arvoja ja ilmoittavat vastustavansa terrorismia, ne liittoutuvat Lähi-idässä sellaisten autokraattisten valtioiden ja järjestöjen kanssa, jotka käyvät sotaa Jemenissä ylläpitääkseen yksinvaltaa maassa. Humayqanin tapaus osoittaa läntisten suurvaltojen kyvyttömyyden tai haluttomuuden painostaa merkittävästi Lähi-idän liittolaisiaan joko ottamaan etäisyyttä radikaaleihin järjestöihin ja yksilöihin tai katkaisemaan suhteensa näihin.

Viime aikoina on julkisuuteen vuotanut tietoja, joiden mukaan Yhdysvaltain hallinto on nähnyt jopa Isiksen kaltaiset radikaalit aseelliset ryhmät välineenä omien geopoliittisten intressiensä edistämisessä.

Lähteet:

 1. Aboudi, S. | Reuters (12.6.2015). Prospects look dim in Yemen peace talks. E-lähde
 2. Clinton, H. | U.S. Department of State (21.2.2012). Yemeni Presidential Election. E-lähde
 3. Coffrini, F. | Getty Images (15.10.2015). Best of Ban Ki-Moon. E-lähde
 4. U.S. Department of the Treasury (18.12.2013). Treasury Designates Al-Qa’ida supporters in Qatar and Yemen. E-lähde
 5. U.S. Department of State (17.6.2015). Daily Press Briefing June 17 2015. E-lähde
 6. Klapper, B. | Associated Press (18.6.2015). US BLASTS YEMEN FOR TERROR FINANCIER’S ROLE IN PEACE TALKS. E-lähde
 7. Aljazeera (14.6.2015). أسس مشاورات جنيف اليمنية والنتائج المتوقعة. E-lähde
 8. Aljazeera (28.5.2015). Nusra leader: Our mission is to defeat Syrian regime. E-lähde
 9. CBC News (19.3.2009). Most Guantanamo detainees are innocent: ex-Bush official. E-lähde

2 KOMMENTTIA

 1. Venäjää syyllistetään Ukrainan sisällissodasta päivittäin, omaa osuuttamme kriisin syntyyn ja sen kiristymiseen ei uutisoida kuin äärimmäisen harvoin. Saudi-Arabia on jo pitkään tehnyt pommittanut Jemeniä, samoin USA liidokeilla. Syyllistetäänkö heitä, onko pakotteita tulossa? Syyriassa taistelevien islamistien tukijoita emme tietenkään voi syyllistää, kun olemme itse ja nippu EU-maita mukana ”Syyrian ystävissä”.

  Mutta sokea Reettakin näkee, kuinka kaksinaismoralistinen on massamedia. Vain niitä parjataan, jotka kuuluvat vihollisleiriin, omia ja liittolaisten touhuja katsellaan läpi sormien, tuomitsematta.

 2. Tässä näkyy selkeästi myös se, kuinka erityisesti Yhdysvallat ja myös EUn tärkeimmät maat käyttävät YK ta käsikassarana omien etujensa ajajana:

  ”Liittouma on käynnistänyt sotatoimet Jemenissä ilman YK:n mandaattia, ja aggressio loukkaa kaikkia kansainvälisiä lakeja ja normeja. YK ei ole kuitenkaan tuominnut liittouman aggressiota, vaan ainoastaan kehottanut ”kaikkia osapuolia osoittamaan malttia”.”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here