KARI HUHDAN pääkirjoitus ”Syyrian Assad on häpeätahra” (HS 14.8.) on jatkumoa suomalaisten toimittajien Irakin, Libyan ja Syyrian sotien aikana tuottamille kirjoituksille, jotka luovat hyväksyntää tiettyjen valtioiden laittomille sotatoimille eri maissa.

YK:n alkuvuoden tilastojen mukaan Syyrian sodassa oli menehtynyt noin 220 000 ihmistä.¹ HS:n usein siteeraama Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi jo viime vuoden elokuussa, että sodassa oli kuollut yli 110 000 Syyrian hallituksen taistelijaa.² Naisia ja lapsia sodan uhreista on ollut noin 8 prosenttia.³ Jo tilastojen valossa puhe sodasta omaa kansaa vastaan on vähintäänkin harhaanjohtavaa.

Huhdan mukaan ”asetelma oli vielä suhteellisen yksinkertainen alkuvuodesta 2011″. Asetelma oli kaikkea muuta kuin ”yksinkertainen”.

Wikileaksin vuonna 2012 vuotamien tietojen⁴ mukaan Syyriassa oli viimeistään kesällä 2011 useiden valtioiden erikoisjoukkoja, jotka harjoittivat salamurhia, sabotaasia ja sissisotaa tarkoituksena aiheuttaa kaaosta ja horjuttaa maan hallintoa.

Useat Saudi-Arabian papit julistivat pyhän sodan Syyrian ”vääräuskoista” hallitusta vastaan jo ensimmäisinä mielenosoituksia seuranneina kuukausina.⁵ Syyriaan on virrannut noin 75 000 ulkomaista taistelijaa. The Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on kouluttanut lähes 10 000 taistelijaa Syyrian sotanäyttämölle.⁶

Huhdan mukaan ”Yhdysvallat uhkasi pommittaa Syyriaa, kun Assadin armeija käytti kemiallisia aseita”. Ghoutan sariini-iskun tapahtuessa YK:n tarkastajat olivat juuri saapuneet maahan Syyrian hallituksen kutsumana tutkimaan aiempaa kemiallista iskua, joka YK:n tutkija Carla del Ponten lausunnon mukaan oli viitannut kapinallisten syyllisyyteen.⁷

Kuten mm. Yle raportoi tammikuussa 2014, Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkimuksen mukaan Ghoutan sariini-iskun jäljiltä löytyneiden improvisoitujen rakettien kantomatka oli niin lyhyt, ettei niitä voitu laukaista Syyrian hallituksen hallussa olleilta alueilta.⁸ Tutkijat myös korostivat, että Yhdysvallat oli aikeissa tehdä sotilaallisen iskun Syyrian hallitusta vastaan virheellisten tiedustelutietojen perusteella.

Huhta katsoo Syyrian sodan synnyttäneen terroristijärjestö Isiksen. Tosiasiassa Isis sai alkunsa Yhdysvaltain joukkotuhoaseväitteiden perusteella aloittamasta Irakin sodasta.⁹ Judicial Watch -järjestö julkisti viime keväänä tiedonvapauslain nojalla saamansa asiakirjan, joka osoittaa Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaation pitäneen Isistä välineenä Syyrian eristämiseen.¹⁰

Myös Saudi-Arabian, Turkin ja Qatarin rooli Isiksen ja muiden terroristijärjestöjen tukemisessa Syyrian sotanäyttämöllä on ollut jo pitkään julkista tietoa. Mutta Huhta näkee häpeätahrana ainoastaan Assadin – ja syyttää Syyrian sodan jatkumisesta Venäjää ja Irania.

”Varo mitä toivot” on viisas sanonta. Jos Huhdan toivomus Assadin kaatamisesta toteutuu, Syyriaan syntyy valtatyhjiö. Sen täyttävät al-Qaida ja Isis. Niin kävi Libyassakin, kun Gaddafin hallitus saatiin kaadettua — Välimerelläkin nähtävin surullisin seurauksin.

Rostam Tajrishi
Vesa Raiskila

Taustoitusta ja tarkennuksia

Seuraavassa käsittelemme yksityiskohtaisemmin joitakin kirjoituksessamme esiin nostamiamme asioita.

Mielenosoitukset eivät olleet rauhanomaisia

Hallituksen vastaisten graffittien piirtämisestä syytettyjen nuorukaisten pidätyksestä Daraassa alkaneita mielenosoituksia ei voi edes alkupäivien osalta kuvailla rauhanomaisiksi.

Israel National News (INN) raportoi, että mielenosoitusten alettua perjantaina 18.3.2011 poliisit avasivat tulen kohti aseistettuja mielenosoittajia (toisin sanoen mellakoitsijoita), mistä seurasi neljän protestoijan kuolema. Reutersin mukaan mielenosoittajat olivat päin vastoin aseettomia. Kummankin median mukaan hallitus tarjoutui viikonloppuna myönnytyksenomaisesti vapauttamaan pidätetyt nuorukaiset. Sunnuntaina 20.3. tilanne kuitenkin kärjistyi mellakoijien polttaessa Baath-puolueen keskustoimiston, oikeustalon sekä muita rakennuksia, kuten mm. Reuters uutisoi, ja päivän välienselvittelyissä kuoli INN:n mukaan seitsemän poliisia. Myös useat muut kansainväliset mediat ja uutistoimistot raportoivat seitsemän poliisin kuolemasta.

Amerikkalainen Institute for the Study of War -tutkimuslaitos kertoo raportissaan, että maanantaina 21.3. ”turvallisuusjoukot ampuivat kovilla väkijoukkoon, joka oli onnistunut polttamaan maan tasalle Baath-puolueen keskustoimiston ja muita julkisia rakennuksia”.

Vaikka yksityiskohdat vaihtelevat uutisoijien välillä, on selvästi havaittavissa, että mielenosoitukset olivat väkivaltaisia, eivät rauhanomaisia, jo ensimmäisinä päivinä: merkittäviä julkisia rakennuksia poltettiin maan tasalle ja kahakoissa kuoli myös poliiseja. Tapahtumat muistuttavat Maidanin ammuskelua, jossa kuoli sekä mellakkapoliiseja että mielenosoittajia/mellakoijia. Kuten Maidanillakin, tarkka-ampujien uutisoitiin ampuneen sekä mielenosoittajia että hallituksen joukkoja, ja kuten Maidanilla, länsimaiden valtamedioissa uutisoitiin lähinnä vain kuolleista protestoijista ja välitettiin siten kuvaa rauhanomaisista mielenosoituksista, jotka hallitus pyrki yksipuolisella väkivallalla tukahduttamaan. (Kuka muistaa Maidanin ”rauhanomaisissa mielenosoituksissa” mellakkapoliiseja päin heitetyt lukemattomat Molotovin coctailit?)

Kun edellä kuvailtuun yhdistää kirjoituksessamme mainitut Wikileaks-paljastukset ja esimerkiksi Pulitzer-palkitun journalisti Seymour Hershin The New Yorker -lehdelle vuonna 2007 kirjoittamassa artikkelissa kertomat tiedot Yhdysvaltain osallistumisesta salaisiin operaatioihin Syyriassa sekä ulkoa ohjattujen ”värivallankumousten” julkisestikin myönnetyn roolin ”arabikevään” tapahtumissa, voidaan todeta, ettei kyse mitä todennäköisimmin ollut lainkaan niin spontaanista kansannoususta kuin valtamediassa on kuvattu. Seurauksena on ollut aikamme suurin humanitäärinen kriisi, jossa yli 11 miljoonaa syyrialaista on joutunut lähtemään pakolaisiksi.

Kemiallisten iskujen tekijät ovat virallisestikin selvittämättä


12.12.2013 julkaistussa YK:n loppuraportissa esitetään johtopäätelmät sekä Ghoutan kaasuiskusta että useista muistakin kaasuiskuista. Siinä todetaan mm., että YK:n tutkijat keräsivät uskottavia tietoja, jotka tukevat aiempia tietoja 19.3.2013 Khan Al Asalissa tehdystä kemiallisesta iskusta, joka kohdistui sekä Syyrian armeijan sotilaisiin että siviileihin (s. 19). Tämä oli juuri se tapaus, jota selvittämään YK:n tutkijat olivat saapuneet, kun Ghoutan isku tapahtui.

Lisäksi tutkijaryhmä keräsi todisteita, joiden perusteella Syyrian armeijan sotilaita vastaan käytettiin todennäköisesti kemiallisia aseita Jobarin kaupungissa 24.8.2013 — kolme päivää laajasti raportoidun Ghoutan iskun jälkeen (s. 19).

Muitakin ilmeisiä kaasuiskuja tehtiin Ghoutan iskun jälkimainingeissa. YK-tutkijoiden keräämät todisteet viittasivat kemiallisten aseiden käytettöön siviilejä vastaan Saraquebissa — niin ikään 24.8.2013 — sekä Ashrafiah Sahnayassa 25.8.2013 sotilaita vastaan. (s. 20) Loppuraportissa ei voitu ottaa kantaa siihen, ketkä tekivät iskut.

Helmikuussa 2014 julkaistu YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkimuskomission raportti käsittelee myös vuoden 2013 kemiallisia iskuja, mutta toteaa, ettei komissio kyennyt yhdessäkään tapauksessa saamaan selvyyttä tekijöistä (”In no incident was the commission’s evidentiary threshold met with respect to the perpetrator”). (s. 19)

Virallisten tutkimusten perusteella ketään ei siis ole nimetty syyllisiksi kemiallisten aseiden käyttöön vuoden 2013 iskuissa Syyriassa — mukaan lukien Ghoutan isku, josta Kari Huhta toteaa ykskantaan ”Assadin armeija käytti kemiallisia aseita”. Kun YK-raporttien tietoihin yhdistää Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tammikuussa 2014 julkaistun tutkimuksen sekä cui bono (Kuka hyötyi?) -näkökulman — Syyrian armeijalta olisi ollut järjetöntä tehdä spektaakkelimainen isku kemiallisilla aseilla vain joidenkin kilometrien päässä YK-tutkijoista, jotka olivat vastikään saapuneet Syyriaan maan hallituksen pyynnöstä tutkimaan aiempaa kaasuiskua — todisteiden kokonaisuus viittaa pikemminkin mm. Yhdysvaltain, Saudi-Arabian ja Turkin tukemien, al-Qaidaan kytkeytyvien kapinallisten syyllisyyteen.

Lopuksi

Kari Huhta ja Helsingin Sanomat levittävät virheellisiä väittämiä Syyrian sodasta. Huhta maalaa yksinkertaisen, mustavalkoisen ja vääristävän kuvan monimutkaisesta konfliktista kirjoituksessa, jonka tarkoituksena tuntuu olevan luoda hyväksyvää ilmapiiriä Syyriaan kohdistuville laittomille sotatoimille. Ne ovat laittomia, koska Syyria on suvereeni valtio. Sen naapureilla tai muillakaan valtioilla ei ole oikeutta loukata maan ilmatilaa tai suorittaa sotilaallisia toimenpiteitä Syyrian rajojen sisäpuolella ilman Syyrian hallituksen lupaa tai YK:n mandaattia.

Lähteet
 1. Hadid, D. | Huffington Post (15.1.2015). Syrian Rebels And Government Reach Truce In Besieged Area.
  http://www.huffingtonpost.com/2015/01/15/syria-rebel-truce_n_6478226.html?ncid=txtlnkusaolp00000592
 2. Syrian Observatory for Human Rights (elokuu 2014). Yli 110 000 hallituksen taistelijaa surmattu 41 kuukauden aikana.
  http://web.archive.org/web/20140826120603/http://www.syriahr.com/index.php?option=com_news&nid=22469&Itemid=2&task=displaynews#.VdMfSpexlmE
 3. Al-Khalidi, S. | Reuters (7.2.2015). Syria death toll now exceeds 210,000: rights group.
  http://www.reuters.com/article/2015/02/07/us-mideast-crisis-toll-idUSKBN0LB0DY20150207
 4. The Global Intelligence Files | Wikileaks (6.3.2012). INSIGHT – military intervention in Syria, post withdrawal status of forces.
  https://wikileaks.org/gifiles/docs/16/1671459_insight-military-intervention-in-syria-post-withdrawal.html
 5. Mahmoud, N. | Islamopedia (20.5.2011). Sheikh Saleh Al-luhaidan describes Syria regime a ”malicious” regime and calls for jihad against Asad.
  http://www.islamopediaonline.org/news/sheikh-saleh-al-luhaidan-describes-syria-regime-malicious-regime-and-calls-jihad-against-asad
 6. Miller, G. & DeYoung, K. | The Washington Post (12.6.2015). Secret CIA effort in Syria faces large funding cut.
  https://www.washingtonpost.com/world/national-security/lawmakers-move-to-curb-1-billion-cia-program-to-train-syrian-rebels/2015/06/12/b0f45a9e-1114-11e5-adec-e82f8395c032_story.html
 7. McElroy, D. et al. | The Telegraph (6.5.2013). UN accuses Syrian rebels of chemical weapons use.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10039672/UN-accuses-Syrian-rebels-of-chemical-weapons-use.html
 8. Leppänen, M. | Yle (17.1.2014). MIT:n tutkimus: Ghoutan sariiniraketit eivät voineet tulla Syyrian hallituksen alueilta.
  http://yle.fi/uutiset/mitn_tutkimus_ghoutan_sariiniraketit_eivat_voineet_tulla_syyrian_hallituksen_alueilta/7036796
 9. Ks. esim. Porter, T. | International Business Times (10.8.2014). Iraq War Created Isis, Concedes David Miliband.
  http://www.ibtimes.co.uk/iraq-war-created-isis-concedes-david-miliband-1460557
 10. Milne, S. | The Guardian (3.6.2015). Now the truth emerges: how the US fuelled the rise of Isis in Syria and Iraq.
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/03/us-isis-syria-iraq
Lisää luettavaa

7 KOMMENTTIA

 1. Miten HS olisikaan voinut julkaista tätä kritiikkä. Tämä vastaushan osoittaa liiankin selkeästi, että päätoimittaja on suoranaisesti valehdellut pääkirjoituksessaan.Toivottavasti yhä useampi suomalainen löytää tiensä vastavalkean sivustolle, sillä tarvetta todellakin on.

 2. Jokseenkin samaa mieltä Syyrian kriisistä. Ensimmäiset tiedot, että ensimmäisetkään mielenosoitukset Assadia vastaan eivät olleet rauhanomaisia, tulivat israelilaisista lehdistä.

  Koko sota vaikuttaa melko tyypilliseltä CIAn operaatiolta.

  Hesarin kirjoitus on tälle ajalle tyypillistä Hesarin propagandaa.

 3. Mutta tuo valtamedian globalistien sylikoirien propaganda uppoaa suomalaisiin kuin kuuma veitsi voihin. Vain harva suomalainen viitsii etsiä vaihtoehtomediaa joka paljastaisi valheet. Suomalainen vaihtoehtomedia on aivan lapsenkengissään eikä tavoita massoja.

  Nyt oli yksi valtamedian propagandisti pettynyt, kun Janus Putkonen sai aikaan sen, ettei häntä päästetty Itä-Ukrainaan. Putkonen on propagandisti, mutta ero Putkosen ja valtamedian propagandan välillä on, että Putkonen ei sentään päästele törkeitä valheita kuten valtamedian propagandistit: hän vain kirjoittaa ihannoivasti Putinin hallinnosta ja tuomitsevasti Yhdysvaltain hallinnosta ja globalisteista. [toimituksen huomautus: kommenttia siistitty]

 4. Helsingin Sanomat on tietoisesti valinnut linjakseen läntisen disinformaation välittämisen maailman kriisipesäkkeistä.

  Samaan aikaan kun taivastellaan Suomeen asti vyöryvää pakolaisongelmaa, ei valtamedia osaa kertoa sen perimmäisiä syitä. Useimmiten takana on USA:n liittolaisineen harjoittama epävakauttamistoiminta, joka monissa maissa on kehittynyt sodan asteelle. Libya, Syyria ja Ukraina nyt meitä lähinnä olevina maina on joutunut luovuttamaan kansalaisiaan pakosalle. Itä-Ukrainasta suuri osa on paennut Venäjälle, mikä helpottaa muun Euroopan rasitetta, mutta rasittaa varmasti Venäjän taloutta.

  Positiivista artikkelissa on Vastavalkean toimittajien esiinkaivama vertaileva tieto Syyrian ja Ukrainan kriisien alkutaipaleilta. Kummassakin ”tuntemattomat asemiehet” tulittivat sekä poliiseja että mielenosoittajia saaden aikaan väkivaltaisuuksien käynnistymisen. Janukovits pakeni, al-Assad ei, siinä se päällimmäinen ero. Kummassakin maassa kehitys on johtanut sisällissotaan; Syyria puolustautuu USA:n ja liittolaisten maahan lähettämiä terroristeja ja ulkolaisia taistelijoita vastaan, ja Ukraina USA:n valtaannostamine nukkehallintoineen puolestaan yrittää asein lannistaa itä-ukrainalaisten tahdon autonomiaan.

  Vastavalkea tulee jatkossakin syventämään tietämystä näiden kriisien luonteesta.

 5. Ilokseni huomasin että olin vetänyt saman suuntaisia johtopäätöksiä Hesarin uurisoinnista ja linjasta yleensä. Viimeinen niitti oli kun poistivat mahdollisuuden kommentoida ”uutisia”. Arogantit toimittajat päättävät mikä on oikea mielipide eikä päätöksestä voi valittaa. Lopetin tilauksen noin kolkytvuotiaan tilauksen, pitäkööt tunkkinsa.

 6. Jenkit ovat sionistivoimien hallussa ja Lähi-Idässä tapahtuu sen mukaisia asioita. Siinä juurisyy aika moneen ongelmaan.

  https://thezog.wordpress.com/who-controls-the-defense-department/

  Ote linkistä:
  Summary:
  Of the one-hundred eleven(111) U.S. Defense Department senior officials, forty(40) are Jews or have Jewish spouses. This is a numerical representation of 36%. Jews are approximately 2% of the U.S. population.* Therefore Jews are over-represented among the U.S. Defense Department senior officials by a factor of 18 times (1,800 percent).

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here