70-VUOTIAS YK ei useinkaan herätä suuria tunteita, mutta kaikki myöntävät järjestön suuren merkityksen. Erityisesti yleiskokousviikot, kuten meneillään oleva, saavat maailman mediat seuraamaan varsinkin suurvaltajohtajien puheita. Pienet maat, kuten Suomi, jäävät vähemmälle huomiolle. Onkin varmasti niin, että usein vain kotimaan media — kuin velvollisuudesta — raportoi Suomen presidentin puheenvuoron.

Isis sai yleiskokouksen heräämään

Tällä kertaa oli yksi aihe yli muiden, ja se oli terrorijärjestö Isisin kukistaminen. Oma mielenkiintonsa on siinä, että eri blokeilla on sama päämäärä, mutta eri keinot tavoitteen toteuttamiseksi.

Yleisesti on tiedossa, että Venäjä tukee Syyrian presidentti al-Assadia ja haluaa tuhota Isisin. Samalla linjalla on mm. Iran.  Yhdysvallat taas haluaa kukistaa Isisin, mutta päästä samanaikaisesti eroon al-Assadista. Tätä
politiikkaa tukevat mm. Ranska, Turkki ja Saudi-Arabia. Toisaalta mm. Britannian ulkoministeri Philip Hammond ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat kompromissin kannalla, mikä merkitsisi jonkinlaista väliaikaishallintoa, jossa al-Assadilla olisi vielä rooli.

Venäjä aloitti Syyrian pommitukset keskiviikkona. Kaikesta päätellen se oli yllätys USA:lle, eikä tämä yllätys ollut amerikkalaisille mieluinen. Barack Obaman hallinto väitti Venäjän pommittaneen vain al-Assadille tärkeitä alueita. Venäjä kuitenkin pommitti myös Isisin valtaamaa Palmyran rauniokaupunkia.

Isisin kukistaminen vaatii nyt kansainvälistä koordinaatiota ja ennen kaikkea yhteistyötä USA:n ja Venäjän välillä. Muutoin Eurooppa saa valmistautua entistä vuolaampaan pakolaisvirtaan.

Presidentti Niinistön puhe jäi vaille huomiota

On sinänsä luonnollista, ettei Suomen kaltaisen pienen maan johtajan puheenvuoro säväytä suurta yleisöä. Suomella on kyllä pitkät perinteet YK:n rauhanturvatehtävissä, joissa jopa 50 000 suomalaista on ollut mukana. Kuitenkaan Suomella ei voi olla merkittävää roolia Isistä vastaan käytävässä taistelussa, vaikka Suomen presidentti sanoisi mitä tahansa.

Jotenkin kaukaa haetulta tuntui kuitenkin presidentti Sauli Niinistön puhe Krimin liittämisestä Venäjään.

Tunnettuahan on, että Suomi, kuten koko läntinen maailma, on jo moneen kertaan tuominnut Venäjän toimet Krimillä. Herääkin kysymys, miksi Niinistö juuri nyt halusi ottaa asian esille YK:n yleiskokouksessa. Sillä
ei parannettu Suomen ja Venäjän välisiä suhteita, eikä se varmasti ollut tarkoituskaan. Suomessa tämä kohta nostettiin kuitenkin Niinistön puheen kärjeksi.

Kaiken kaikkiaan Suomi on jäänyt YK:ssa esimerkiksi Ruotsin ja Norjan varjoon. Ehkä Suomea lannistaa vieläkin epäonnistunut yritys päästä turvallisuusneuvoston väliaikaiseksi jäseneksi vuonna 2012.


Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.

 

6 KOMMENTTIA

 1. USA:n toiminta terrorismin vastaisessa sodassa on kovassa uskottavuusvajeessa. Sen toimet ISISiä vastaan eivät ole vakuuttaneet. Liekö niin, että ISISin taistelijoiden ja USA:n tukemien ”hyvien” terroristien rajat ovat niin häilyvät, että se pidättelee USA:ta vahvemmista toimista? Joka tapauksessa hupaisaa on USA:n ja lännen huoli siitä, että Venäjä pommittaa ”vääriä” terroristeja. Tämähän toki vain selkeyttää jo ennestään tiedossa olleita faktoja.

  Venäjällä ei tällaisia pidäkkeitä ole. Sille on tärkeää auttaa al-Assadia puhdistamaan maansa vierasmaalaisista taistelijoista, olivat ne mitä laatua tahansa.

  Nyt kohkataan Venäjän antamasta ”väärästä” aseavusta. Siellä kun ei tarvita lännen mukaan esim. ilmatorjunta-aseistusta, koska terroristeilla ei ole ilma-asetta. Terroristien tukijoilla näitä aseita kyllä on, ja on muistettava, että Israelkin on jo useaan otteeseen käynyt pommittamassa Syyrian puolella. Syyrian tulee puolustautua tällaisiakin vihollisuuksia vastaan, joten tehokkaampi ilmatorjunta-aseistus on enemmän kuin paikallaan.

  Mikko viittaa tuossa myös Suomen surkeasti epäonnistuneeseen yritykseen saada edustus YK:n turvaneuvostoon. Siltä osin lopullinen analyysi lienee (ainakin valtiojohdolla) tekemättä. Lähinnä ihmettelin sitä, kuinka Suomen valtiojohto saattoi edes kuvitella saavansa edustajan turvaneuvostoon, kun sen nuoleskelulinja suhteessa USA:han ja Natoon on yleisesti tiedossa.

  Selkeällä puolueettomuusasenteella ja lähestymällä Sitoutumattomien maiden liikkeen (NAM) valtioita (nykyään kaiketi 118 valtiota) tällainen saattaisi jopa onnistuakin.Ja näiden nousevien talouksien lähestyminen olisi kauppapoliittisestikin tärkeää.

 2. Läntisen arvoyhteisön, perimmäinen heikkous paljastuu nyt Syyriassa. Venäjän viimeinen siirto tuollasuunnalla oli Putinin mestarillinen sirto kansaivälisenpolitikan geopolittisessa shakissa. Ilmeisesti Syyrian sisällisota on kestänyt jo rittävän kauan, että luontainen sotaväsymys alkaa vaikutaa, jolloin Venäläiset pääsevät loppuratkaisun jälkeen kiini valtavaan jäleenrakennus tehtävään,jos Syyrian laillinenhallinto, kuten näytää pääsee voitolle, sinne länsieuroppalaisilla yrityksillä ei ole asiaa jälleenrakennus bisnekseen.

 3. Pauli. Niinpä, arvelen että olet oikeassa.

  Jäi vielä omassa kommentissani kertaamatta, että Venäjä on kansainvälisen oikeuden näkökulmasta täysin legitiimillä asialla, onhan Syyrian laillinen valtiojohto kutsunut sen apuun YK:n peruskirja 51 artiklan perusteella jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi.

  USA:lla ja sen liittolaisilla ei tällaista legitiimiä perustaa toimilleen ole. Siihenhän tarvittaisiin joko Syyrian valtion lupa tai YK:n turvaneuvoston päätös.

  Ei siis ole mitään ihmeteltävää siinä, että kansainvälisen oikeuden nimiin tavan takaa mölisevät ovat olleet visusti vaiti.

 4. No YK on todellisuudessa pelkkä korruptoitunut paperitiikeri!
  Mitä ISISIIN tulee niin ainakaan Jenkeillä ei ole todellista aikomusta tuhota sitä vielä, se on liiankin hyödyllinen heille.
  Eräs toimittaja/kuvaaja ihmettelikin miksi Jenkki hävittäjät saapuvat tukikohtaan lähes täysin samannäköisinä kuin lähtivätkin. Vain muutamasta lentokoneesta oli ”taistelulennon” aikana kadonnut pari ohjusta ja pommia.
  Venäjä varmasti taistelee tosissaan sitä vastaan koska ISISIN läsnäolo Syyriassa ja Irakissa ei hyödytä Venäjää pätkääkään!
  Ongelma tässä on kuitenkin se Länsi yhdistää Jenkkien johdolla Syyrian ja Ukrainan tapahtumat toisiinsa ja alkavat kenties painostaa Venäjää vieläkin voimakkaammin.
  Pakotteita todennäköisesti jatketaan, ehkä jopa laajennetaan.
  Olen samaa mieltä että Putinilta oli todella ovela shakkisiirto aloittaa operaatio Syyriassa.
  Näin Venäjä työntää kiilan väliin Lännen Syyrian invaasiolle.

 5. Seuraan amerikkalaista club orlov sivustoa, jossa nyt kerrotiin ulkoministereiden elekielestä poisuttaessa viiiime palaverista. Lavrov oli tullut rintarottigilla, ilmoittamaan nyt realisoituneista päätöksista syyrian suhteen. Kerry vaikuttanut olevan järkyttynyt uutisista,mitkä sai virkaveljiltään, syynä Orlov arveli olleen tiedon siitä ,että cia n ativitoimioita on juuri niissä kohteissa, joihin ensimäiset ilmaiskut kohdistuivat. Eilen illalla tuleessa ykkösellä esitetyssä amerikkalais dokumentissa tuli kyllä hyvin esille kuinka cia onnistui tuottamaan kulustelumenetelmilään ihmispetoja, juuri irakin algaidahan on isisin siemen ja perusjoukko.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here