SYYRIASSA on muodostettu uusi sotilaallinen yhteenliittymä nimeltä ”Syyrian demokraattiset voimat” (Syrian Democratic Forces). Sen ovat muodostaneet Syyrian johtava aseellinen kurdiryhmittymä YPG yhdessä kristittyjen ja joidenkin arabiryhmien kanssa. YPG on taistellut Isis-terroristijärjestöä vastaan Yhdysvaltain ilmatuella.

Yhteenliittymän perustamisesta tiedotettiin sunnuntaina.

Koalitio ei sisällä ääriryhmiä.

YPG:n sotilaallinen voima on huolettanut naapurimaa Turkkia, joka pitää sitä laittomaksi julistamansa Kurdien työväenpuolueen PKK:n haarana. Toisaalta Syyrian kurdien ja Yhdysvaltain yhteistyö on suututtanut muita Syyrian kapinallisryhmiä. Monet niistä suhtautuvat kurdeihin epäillen, koska he eivät ole juurikaan tukeneet presidentti Bashar al-Assadin hallituksen kaatamispyrkimyksiä, vaan lähinnä pyrkineet vahvistamaan kurdien asuttamien alueiden itsehallintoa.

YPG:llä on ollut kuluneen vuoden aikana merkittävää taistelumenestystä Isisiä vastaan.

Tilanteen monimutkaisuutta osoittaa, että vaikka Yhdysvallat on tukenut YPG:tä Isisin vastaisessa taistelussa, se on antanut siunauksensa Turkin sodalle PKK:ta vastaan. Turkin sotatoimia on kuitenkin kohdistunut myös YPG:hen. Yhdysvaltojen rooli konfliktissa on siten hyvin tasapainoileva — jollainen on ollut sen suhde myös Isisiin, jonka Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaatio DIA (Defense Intelligence Agency) näki julkitulleiden asiakirjojen perusteella mahdollisuutena Syyrian hallituksen eristämiseen.

Päälähde

Yahoo News | AFP news (812.10.2015): Syria Kurds, Arabs form joint military force.
https://sg.news.yahoo.com/syria-kurds-arabs-form-joint-military-force-091547761.html

 

2 KOMMENTTIA

  1. Idea on kuollut jo syntyessään. Kristikunta ei myy taivasoikeuksiaan muslimille, eivätkä Arabit halua kilpailijoita taivaallisten ”neitsyeiden muhinoimisiinsa” . Uskonnolliset vastakohdat ovat ylitsepääsemättömiä. Poliittisissa keskusteluissa he ”sietävät toisiaan”, mutta moraalisissa kysymyksissä nousee seinä pystyyn. Teeskennelty toverillisuus auttaa pitkittämään lopullista päätöstä, eikä siihen ole edes kysytty ISRAELILTA lupaa, hyväksyvätkö he sellaisen menettelyn. ISRAEL on piilosilla oleva ”avainsana”.

  2. Tähänastisista haaveista perustaa jotakin johon kuuluu aseistus, on tuhoon tuomittu jo alkumetreillä.
    Ensimmäisen riidan alkaessa tartutaan aseisiin. Hanke on yhtälailla turhaa kuin ”ruumiille veisaaminen”.
    Yksilö joka halajaa rauhaa, pitää aseensa visusti piilossa, koska vastapuoleen ei voi luottaa, ja se taas toimii
    molempiin suuntiin. Lopputuloksen me jo tiedämme.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here