UUDEN SUOMEN blogistaniassa on käyty vilkasta keskustelua päätoimittaja Markku Huuskon kirjoituksesta ”Suomalaisia yritetään harhauttaa – tämänkin palvelun kautta”.

Yhtäältä Huusko kiittelee tohtori Saara Jantusta ansiokkaasta kirjasta ja toisaalta arvioi, että näitä tohtorin mainitsemia ”rakkikoiria” ei paljon ole.

”Arvioni mukaan aktiivisia keskustelunpilaajia ja todellisuutta intohimoisesti taivuttavia propagandisteja lienee maassamme joitain satoja. Suomalaisista tämä tarkoittaa ehkä promillen kymmenesosaa.”

Mistä siis tämä kohu ja huohotus? Miksi sadan virkamiehen pitäisi opiskella informaatiovaikuttamisen tunnistamista amerikkalaisohjauksessa muutaman sadan ihmisen takia? Kalliiksi tulee kestävyysvajeesta kärsivässä maassa, kun koiralauman voisi helposti kutsua vaikka Päiväkummun kylpylään kertomaan omasta vaikuttamisestaan, sen taustavoimista ja rahoituksesta.

Todellisen huolensa Huusko kertoo lopuksi:

”Siitä olen kuitenkin hämmästynyt, että Suomesta löytyy yksittäisiä jopa eduskunnassa, yliopistoissa ja muissa fiksuissa paikoissa työskennelleitä henkilöitä, joille verkon disinformaatiosivustot edustavat jollain tavalla noteerattavaa mediavoimaa. Samoilta tahoilta olen tosin kuullut Venäjän myymää tarinaa keskimääräistä enemmän ymmärtäviä ja Euroopan unionia halveksuvia puheita.”

Mutta lohduttaa kuitenkin uskovansa, että suomalaiset jättävät valistuneina ihmisinä nämä pyrkimykset huomiotta. Miksi siis tuhlata ruutia?

Näin mustavalkoinen ja yksinapainen on siis Uuden Suomen linja. Huusko ei ilmeisesti käsitä, että yhteiskunta, joka on voimakkaasti jakautunut toisilleen vastakkaisiin luokkiin — sekä köyhiin ja rikkaisiin että syrjäytettyihin ja eliittiin — ei voi olla synnyttämättä erilaisia intressiryhmiä. Demokratiassa näille kaikille on annettava tila ja oikeus puolustaa omia etujaan.  Niin kuin Warren Buffett, maailman rikkain mies, sanoi, ”käynnissä on luokkasota ja me olemme voitolla”.

Vallitseva järjestelmä, tuhokapitalismi, joka voiton maksimoinnissaan tuottaa paljon kurjuutta, kärsimystä ja suoranaista nälkää (maailmassa kuolee 17 000 ihmistä joka päivä nälkään), ei voi olla hyvä kaikille. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa myös Suomessa. Maailmassa, jossa soditaan, tuhotaan ja tapetaan, ei minusta vallitse kovinkaan kehuttava ilmapiiri, jolla ihminen voisi ylpeillä. En minä ainakaan. Täyttä barbariaahan tämä on. Ei sivistyksestä tietoakaan.

Tällainen kuva maailmasta ei mahdu Uuteen Suomeen. Huusko sanoo kuitenkin luottavansa nuoriin, jotka nauravat tämän suuntaiselle vaikuttamiselle.

Minä puolestani en ole yhtä toiveikas. Minusta nuorille pitäisi paljon enemmän opettaa medialukutaitoa, koska tutkimuksen mukaan monilla koulunsa päättäneillä on vaikeuksia jopa lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Huuskon tietoteoreettisen käsitykseen ei mahdu tosiasia, että jos vastaanottajan oma kokemus ei vahvista annettua tietoa, niin kiville menee. Tätä taustaa vasten on mahdotonta vaatia kaikkia uskomaan vain yhtä totuutta, vaikka valtaapitävät mielellään asian tahtoisivatkin näin olevan. Eivät hallitsijat turhaan hanki haltuunsa maailman kaikkia tiedotusvälineitä.

Olen pyytänyt Huuskoa vielä mainitsemaan ja nimeämään joitakin valhesivustoja ja ns. oppineita, jotka niihin uskovat. Se kun tekisi hänen omasta ”argumentoinnistaan” paljon uskottavampaa. Toistaiseksi vastausta ei ole tullut.

3 KOMMENTTIA

 1. Nuo Markku Huuskot ja Saara Jantuset lienevät ’vähän pöhköjä’. Tai sitten kuuluvat näihin uuslukutaidottomiin?

  Jotain melko kummallista tuossa ’argumentoinnissa’ todellakin on. En minäkään ymmärrä miksi sata virkamiestä pitäisi lähettää Amerikkaan asti opiskelemaan amerikkalaista propagandan tekoa muutaman ’rakkikoiran’ tähden.

  Kyllä tilanne taitaa amerikkalaisen propagandan syöttäjistä olla nyt huolestuttava. Ei kai Jantunenkaan muuten olisi nähnyt niin suurta vaivaa kirjoittaakseen kokonaisen tuota propagandaa sisältävän kirjan.

 2. Hesarin Nato-trollauksen arkkitrolli nimimerkki Tavallinen maisteri alias Matti Ridanpää vietti pitkän tovin vanhoillislestadiolaisen veljespari Antti ja Mikael Pentikäisen suojeluksessa.

  Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinenhän kävi muutama vuosi sitten vuoden opiskelulomalla USA:ssa lähinnä opiskelemassa äärikristittyjen politiikantekoa. Joten ei tämä propagandan teon opiskelu USA:ssa ole mitenkään ainutlaatuista suomalaisten osalta.

  Tätä lahkolaista jargoniahan edustaa myös pääministeri Juha Sipilän kansaan vetoava TV-puhe, jonka uskonnollisia vaikutteita Vastavalkeassakin analysoitiin: http://vastavalkea.fi/2015/09/24/paaministeri-sipilan-pelastuskertomus/.

  Mikael Pentikäisen jatkotrollaus Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä jäi odotuksieni mukaisesti varsin lyhyeksi. Kepun kenttä on kyllä varsin vakaata porukkaa, ja siellä tällaiset tähdenlennot ulostetaan tovin katselun jälkeen.

  Sääliksi käy vain Suomen yrittäjiä, joille Pentikäisen toimitusjohtajuus ei lupaa minkäänlaista hyvää. Entisenä yrittäjänä (ja Suomen Yrittäjät ry:n entisenä jäsenenä) ihmettelen, mitä ilmeisellä julkisuusjippoilulla luullaan saavutettavan. Huonon julkisuuskuvan lisäksi.

 3. Tuskinpa ”ruutia” kannattaa tuhlata usariinkaan. Se nyt on vain yksi julkaisu muitten joukossa. Pääosan sisällöstä tuottavat blogistit. On uutisten monitorointia ja vähän kauppalehteä. Muutama hyvä blogisti siellä on, yhden käden sormilla laskettava määrä. Tiedonvälittäjänä se on aika vaatimaton ja tietenkin valikoiva. Julkaisun linjan toimeenpanee päätoimittaja joko omasta tahdostaan tai sitten ei. Siihen on tyytyminen kun palstoille menee.

  ”Virallinen” linjahan on nykyisin, lännestä saa (pitää) kirjoittaa hyvää, idästä ei. Oikean tiedon välittäminen kuitenkin lienee median ensimmäinen tarkoitus. Tapahtui mitä tapahtui. Lukijalle hyvä nyrkkisääntö on epäillä ensin kaikkea, varsinkin ”virallista” uutista, ”virattomia” vielä enemmän. Medialukutaitoa tarvitaan, se on totta. Sitä oppii kun lukee ja etsii tietoa monesta lähteestä.

  Ennenvanhaan ”tiedon” välittäminen oli helpompaa. Kylään tuli yksi painettu ”media” ja sitä luettiin kuin raamattua. Nyt internetin aikaan pakkaavat kirjoittelemaan kaikenlaista ohi virallisen linjan. Semmonen peli ei vetele. Tarvitaan ”asiantuntevia” päätomittajia jakamaan banneja. Kaipuuta menneeseen on havaittavissa. Onneksi vielä netistä löytyy tietoa johon (suomalaisten) bannien kynnet eivät yllä. Runsaasta tiedosta verkossa onkin tullut joillekin ongelma. Sitä on alettu kutsua myös ”infosodaksi” (kuka keksi?). Pahimmassa tapauksessa ”infosota” saattaa osoittaa ”virallisen” uutisen perättömäksi. Sehän on arvovaltatappio jos mikä. Jos argumentteja ei löydy ”infosodan” torjumiseksi otetaan avuksi leimakirves. Niin aina.

  Mielestäni sota on edelleen fyysistä väkivaltaa jossa kuolee ihmisiä. Informaatio ei sitä ole. Oikeaa ja väärää tietoa on aina ollut liikkeellä, eikä sitä ole sodaksi kutsuttu. Sodassahan väärän tiedon levittäminen ja oikean tiedon estäminen on tapa. Sodan ensimmäinen uhri on totuus, kuten vanha sanonta kuuluu. Mainitaan vielä, että en ole mokomaa ”infosotaa” vielä nähnyt. On vain ”uutisia” ja uutisia. Kukin päissään pähkäilköön mikä on totta. Ei niistä kannatta seinille hyppiä.

  Rauhan aikana eniten väärää tietoa saa politiikasta. Politikkojen puheiden taakse on vaikea nähdä. Puolueiden tavoitteet puetaan kauniin verbaaliseen muotoon. Omien viiteryhmiensä etujen ajaminen kerrotaan kuin se koituisi meidän kaikkien hyväksi. Kuuntelemme heidän puheitansa, emme seuraa tekoja. Kuten eräs kokoomusnuori, muistaakseni, kiteytti hyvin tämän edustuksellisen demokratiamme. ”Ihmisille on vain jotain vaalikopeilla puhuttava että saadaan ääniä”. Siinä lyhyesti meidän ”demokratia”. Esimerkkiä ei varmaan tarvitse kaukaa hakea. Näin me taas edustajamme valitsimme.

  Ja että suomalaisilla ei olisi medialukutaitoa, ainakaan politiikasta, sen eteen on paiskittu töitäkin. Oli ”Vapaan koulutuksen tukisäätiö”, muun muassa. Koulutustahan se oli politiikan lukutaidottomuutta edistämään, mutta sana vapaa tässä yhteydessä hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Siinähän valittiin ”koulutukselle” yksi ideologia. Kuuklaan linkin. Kuuklatkaa lisää jos asia kiinnostaa. Tietoa on paljon verkossa.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaan_koulutuksen_tukis%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here