VALTIOLLINEN YLEISRADIO jatkaa toimintaansa terroristijärjestö Isiksen suurimpana värvääjänä Suomessa. Tämä väitös on faktuaalisesti vähintäänkin yhtä paikkansapitävä kuin Ylen nettisivuilla 18.10.2015 ilmestyneen tekstin sisältö Syyrian sodasta.

Otsikolla ”Syyrian mutkikas valtapeli – katso grafiikasta liittolaiset ja viholliset” julkaistu uutinen aloittaa kuvailemalla Syyrian sotaa uskonlahkojen välienselvittelynä. Vastassa ovat ”Assadin shiialaisten alaviittien armeija ja sunnikapinallisten taistelijat.”

Ensiksi täytyy todeta, että väitös on faktuaalisesti virheellinen. Esimerkiksi Yhdysvaltain sotilasakatemia West Pointin terrorismiin keskittyvä Combatting Terrorism Centerin julkaisema tuoreehko tutkimus toukokuulta 2015 painottaa, että enemmistö Syyrian armeijan sotilaista on sunniarabeja. Ylen kuvaus Syyrian armeijasta on yksinkertaisesti epätosi.

Syyrian uutisointi suomalaisessa valtamediassa on ollut koko konfliktin ajan yksipuolista ja virheellistä. Kuitenkin erityisen ongelmalliseksi tämän Ylen tuoreen julkaisun tekee se, että tämänkaltainen lahkolainen retoriikka Syyrian armeijasta ja hallituksesta sekä julkaisun käyttämä kuvaus Syyrian hallitusta vastaan taistelevista ryhmistä on täysin identtistä terroristijärjestöjen värvääjien retoriikan kanssa.

Tämänkaltainen retoriikka on omiaan kiristämään Suomen muslimiväestön eri suuntausten välejä ja saattaa pahimmassa skenaariossa tavoittaa radikalisaation vaarassa olevat yksilöt ja laukaista tunnereaktion, joka johtaa henkilön päätymiseen terroristijärjestön riveihin Syyriaan tai Irakiin — taistelemaan ”vääräuskoiseksi” koettuja armeijoita ja hallituksia vastaan.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä todennäköisesti viimeinen kerta kun suomalainen valtamedia käyttää tämänkaltaista, syvällisesti ongelmallista retoriikkaa. Esimerkiksi kesällä 2014, kun terroristijärjestö Isis valloitti Mosulin kaupungin Irakissa, MTV3:n nettisivuilla ilmestyi uutinen otsikolla ”Sunnikapinalliset valtasivat lisää alueita Irakissa”. Artikkeli oli hyvin ongelmallinen, sillä missään ei mainittu sanaakaan Isiksestä. Yhdessä muiden samaan aikaan ilmestyneiden valtamedian artikkeleiden kanssa tekstit ikäänkuin raamittivat Isisin Irakin sorrettuja sunneja edustavaksi liittoumaksi, joka taisteli Bagdadin korruptoitunutta keskushallintoa vastaan. Edes Isiksen omat saarnaajat eivät onnistuisi agendaansa tämän paremmin edistämään ja näkökulmaansa tämän paremmin artikuloimaan.

Myöhemmin vuonna 2014 suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi haastattelussa, että Suomesta on viime aikoina alettu matkustaa yhä useammin Syyriaan ja Irakiin liittymään Isiksen riveihin. ”Osa heistä on lähtenyt humanitääriseen työhön, mutta valitettavasti viime aikoina merkittävä osa on kyllä mennyt radikaali-islamistien riveihin”, kommentoi Pelttari.

Pelttarin mukaan radikalisaatio tapahtuu netissä. Sieltähän ne Ylen ja MTV3:n uutisetkin löytyvät.

Vastavalkean toimituksen ahkera oikaisupyyntöjen lähettäminen ei ole tehonnut Ylen, MTV3:n ja Helsingin Sanomien uutistoimituksen linjausten muuttamiseen konfliktiuutisoinnissaan. Kenties valtiollisen Yleisradion toimituksen retoriikka on Suomen hallituksen tapa auttaa liittolaisiaan heidän kohta viisi vuotta kestäneessä hallituksenvaihtokampanjassaan Syyriassa.

Lähteet

Artikkelia päivitetty 26.10.2015 kello 23:03

1 KOMMENTTI

  1. Kyllä näin on, että ylen uutisointi Syyrian konfliktista on ollut melko kaukana mistään hyvästä uutisoinnista. Toisaalta koko tilanne on niin sekava, ja Syyriassa on niin monta keskenään sotivaa ryhmittymää, ettei hyvää kokonaiskuvaa liene enää kenelläkään.

    Koko puhe ’kansannoususta’ Syyrian hallitusta vastaan vaikuttaa olevan Yhdysvaltain retoriikkaa. Yhdysvaltain päämäärä on ollut vaihtaa Syyrian hallinto, ja tarkoitusta varten värvättiin erilaisia taistelijoita, ilmeisesti suurelta osin, jossei jopa pääosin ulkomailta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here