AMERIKKALAINEN talousnobelisti Paul Krugman kirjoitti jokin aika sitten otsikolla ”Euro ollut kauhea virhe”. Samaa mieltä ovat lähes kaikki Euroopan ulkopuoliset ekonomistit, joista Krugmanin ohella tunnetuin lienee myös talouden Nobel-palkinnon saanut Joseph Stiglitz.
Jotkut ovat arvelleet, että tämä johtuu amerikkalaisten kateudesta EKP:tä kohtaan. Tämä on kuitenkin naurettava väite, sillä euroalue ei vain yksinkertaisesti sovi yhteiselle valuutalle. Miten voi kuvitella, että Saksa, Portugali, Espanja ja Kreikka sopisivat yhteiseen valuutta-alueeseen? Euro ei sovi myöskään Suomelle. Sen on viime vuosien kehitys osoittanut.
Yhdysvallat valovuoden EKP:n edellä
USA:n elpyminen ja työttömyyden lasku on nimenomaan rahapolitiikan ansiota. Maan työttömyys on nyt 5,0 %, kun se euroalueella on 10,9 %. USA:n keskuspankki aloitti voimakkaan elvytyksen heti talouskriisin jälkeen vuonna 2007 laskemalla korkoja ja työntämällä uutta rahaa markkinoille. FED eli USA:n keskuspankki elvytti taloutta kaikkiaan noin 4000 miljardilla dollarilla ja on jo lopettanut velkaelvytyksen. Tämä FED:in politiikka piti euron liian vahvana, ja ainoastaan Saksa selvisi ilman tästä johtuneita suuria vaurioita.
Suomi ei selvinnyt, vaan vientimme laski ylivahvan euron vaikutuksesta ennätysmäisen alhaiseksi. Tätä kehitystä Suomen osalta vahvistivat luonnollisesti Venäjä-pakotteet, joista Suomi on kärsinyt EU-maista ehkä eniten.
Olen jo aikaisemmin todennut, että jos työllisyys kuuluisi EKP:n tehtäviin, EKP olisi aloittanut oman elvytyksensä paljon nopeammin. Kun EKP vuosi sitten aloitti puheet velkaelvytyksestä, euro alkoi heikentyä nopeasti. Tällä hetkellä euroa heikentää odotus siitä, että FED aloittaa korkojen noston mahdollisesti jo joulukuussa. Joka tapauksessa euron lisäheikentyminen on edellytys sille, että euroalueen kasvu saadaan kunnolla käyntiin. Nyt myös EKP harkitsee lisäelvytystä, ja päätökset tehdään luultavasti joulukuussa.
Suomi meni ytimeen, joutui satimeen
Suomen liittyessä euroon silloinen pääministeri Paavo Lipponen sanoi, että Suomi menee nyt Euroopan ytimeen. Todellisuudessa euro on osoittautunut Suomelle satimeksi, kun meillä ei enää ole omaa valuuttaa. Monet vientimenestykseen liittyvistä vaikeuksista olisi voitu ratkaista omalla valuutalla ja oman keskuspankin päätöksillä.
Niiden maiden, jotka ovat jääneet euron ulkopuolelle, talous kasvaa ja työttömyys on kohtuullisella tasolla. Näitä maita ovat mm. Britannia, Ruotsi, Puola ja Tanska. Ei voi olla sattuma, että juuri ne maat pärjäävät, joilla on oma valuutta ja keskuspankki. Näistä tuskin mikään maa liittyy euroon.
Rahapolitiikkaa ei voi korvata leikkauksilla
Suomen hallitus on päättänyt parantaa Suomen kilpailukykyä kansalaisten ostovoimaa heikentämällä. Tämä vie Suomen kuitenkin ojasta allikkoon. Ostovoiman heikentäminen pahentaa työttömyyttä, eivätkä leikkaukset todellisuudessa paranna kilpailukykyä.
Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.
Aiheeseen liittyen: Valtiotieteiden tohtori Paavo Väyrysen (kesk) kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa saa lähipäivinä kokoon 50 000 allekirjoitusta, jotka vaaditaan aloitteen etenemiseksi eduskunnan käsittelyyn. |
KORJAUS: Blogikirjoitukseen on korjattu FED:in elvytykseen käyttämä summa.
Hyvä lyhyt video joka esittää kuinka Lännen valtaeliitti todellisuudessa toimii!!
https://www.knightstemplarinternational.com/video-the-economic-hitmen/
Perusasiat ovat yksinkertaisia. Näin NWO-mafia maailmaa valloittaa. Kumma kun sitä on niin vaikea ymmärtää.
No, onhan IPU tainnut ymmärtää mutta mieluummin ollaan hitmannin kelkassa.
http://ipu.fi
”FED eli USA:n keskuspankki elvytti taloutta kaikkiaan noin 3500 miljoonalla dollarilla ja on jo lopettanut velkaelvytyksen.”
Oletko lukenut jostain suomalaisesta lähteestä? Niissä käsitetään usein suuret englanninkieliset luvut väärin, johtuen tavasta joka eroaa englanninkielisissä maissa useista muista maista, kuten Suomesta. Muistaakseni joku suomlainen lähde puhui nimenomaan luvuista 35… jotakin.
”Purchases were halted on 29 October 2014[63] after accumulating $4.5 trillion in assets”
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing
Englanninkielinen 4.5 triljoonaa on suomeksi 4,5 biljoonaa, eli 4500 MILJARDIA dollaria.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Biljoona
Pertti, olet oikeassa. Kysymys on tosiaan miljardeista. Erilaisia lukuja löytyy, mutta kysymys on noin 4000 miljardista dollarista. EKP on tähän mennessä päättänyt elvyttää 1140 miljardilla eurolla ostamalla 60 miljardilla lainoja. Elvytys jatkuu näillä näkymin ensi vuoden syyskuuhun. Nyt odotetaan EKP:n elvyttävän lisää.
Aivan samaa mieltä näiden ulkomaisten taloustieteilijöiden myötä. Meillä on rahapula. Ja se johtuu siitä, että ihmisiä, yrityksiä ja valtioita ei enää saada pankkien lainatiskeille (sinne missä raha luodaan). Taloussanomatkin kirjoitti joskus, että eurooppalaisilla pankeilla on vaikeuksia saada rahaa ulos, vaikka lainakorko on jo lähes nollassa!
Kun rahan määrä taloudessa ei juuri kasva, on matalasuhdanne. Sellaista Eurooppa ja Yhdysvallat myöskin, on elänyt jo parikymmentä vuotta. Korkoja on koko ajan tiputettu, että raha lähtisi pankeista reaalitalouteen, mutta kun ei sitten millään. Velkavuori painaa niin yksityisiä kuin valtioitakin. Yhdysvalloissa keskuspankki käytti tuon elvytyksen siihen, että se väliaikaisesti kevensi velallisten velkataakkaa, eli ”osti” pankeilta pois velkakirjoja (oikeammin sanottuna, LAINASI pankeille rahaa velkakirjoja vastaan).
Ihmisille tarvittaisiin työtä, että saataisiin talouteen rahaa! Tosin kuten Yhdysvaltain esimerkki näyttää, rahaa voi luoda kyllä luomatta työtäkin: se ei ole kovin fiksua, mutta pankkiirit tietysti helpottivat mieluummien pankkien kautta). Talousdemokratia olisi meidän pelastus: valtio voisi luoda itse rahaa ja palkata ihmisiä töihin. Samaa periaatetta käytettiin Saksassa kun siellä suurtyöttömyyden aikaan aloitettiin suuria projekteja, ja myös Yhdysvalloissa New Dealin aikaan. Ja samaa harjoitetaan nytkin, mikäli kuulemani pitää paikkansa, että Yhdysvalloissa työllisyys on lisääntynyt varsinkin julkisissa palveluissa. Ennen tämä ymmärrettiin Suomessakin, ja laman aikana elvytettiin aloittamalla julkisia projekteja. Mihin tämä ymmärrys on kadonnut? Valitettavasti elvytys Suomessa joudutaan tekemään lainarahalla, kun valtio ei halua antaa itselleen oikeutta tehdä rahaa itse.
Ei se pitkän päälle toimi, että pistetään luukut kiinni ja siirretään tuotanto halpatuotantomaihin (perusta yrityksesi Viroon, kuten Kokoomuksen nuorisojaos kampanjoi). Siinä tulee takkiin, ja lujaa. Ei ehkä niille omistajille (heti ainakaan), mutta suurimmalle osalle kansakuntaa kyllä.
Pertti, hyvää pohdiskelua. Muuten vielä tuosta EKP:n 1140 miljardin euron elvytyspaketista. EKP ostaa siis joka kuukausi 60 miljardilla lainoja.
EKP ostaa valtioiden velkakirjoa ”jälkimarkkinoilta”, eli pankeilta ja ”sijoittajilta”. Kun pankit saavat rahaa jopa negatiivisella korolla ja perivät valtioilta muutaman prosentin koron, se kuulostaa rahastusautomaatilta. Talouselämä kertoi eilen, että myös kunnat pääsevät osalliseksi ostohjelmasta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/apua-myos-suomen-kunnille-ekp-saattaa-alkaa-ostaa-kuntien-velkakirjoja-6064387
No niin, velat päätyvät keskuspankin haltuun ja sijoittaja saa rahansa korkoineen. Mitäs sitten. Heiltä olisi otettava uutta lainaa että talous lähtisi kulkemaan. He päättävät minne lainaa annetaan ja millä hinnalla. Määräävät taloudesta ja siinä sivussa kaikesta. Velat ovat jo aikalailla tapissa ja tuloja leikataan. Kuka pystyy vielä velkaantumaan lisää? Valtio? Julkisyhteisöille annetut lainat takaa veronmaksajat, siis ne jotka eivät pääse veroja karkuun. Tässä kotitalouksien velat
http://tilastokeskus.fi/til/rtp/2015/02/rtp_2015_02_2015-09-30_tie_001_fi.html
Ja tässä julkisyhteisöjen velat
http://www.stat.fi/til/jyev/2015/02/jyev_2015_02_2015-09-30_tie_001_fi.html
Noiden mukaan olemme velkaa yhteensä ”vasta” noin 250 miljardia. Liekö tässä vielä kaikki? Maksaja noille lainoille on sama, se olet sinä.
Euron suurin virhe oli juuri keskuspankkirahoituksen kieltäminen julkisyhteisöiltä. Se toteutettiin emun toisessa vaiheessa. Typerin päätös ikinä. Noudatteli nimenomaan finanssialan vaatimusta viedä kaikki liikepankkien tiskeille. Sen jälkeen olemme kulkeneet kriisistä toiseen.
Otetaan vielä yksi käppyrä. Julkisyhteisöjen velka 1975-2014. Tässä näkyy hyvin piikki -90 luvun taitteessa kun ”rahamarkkinat vapautettiin”. Senhän teki sinipunahallitus. Kokoomus tuli ensimmäistä kertaa ”hallitusvastuuseen sodan jälkeen ja sai läpi vaatimuksiansa demarien tuella. Sitä kutsuttiin silloin ”rakennemuutokseksi”. Nyt käppyrä on vakiintunut sojottamaan neljänkymmenenviiden asteen kulmassa ylöspäin.
http://www.findikaattori.fi/fi/44
On myös tilastoja (ShadowStats), jotka väittävät Yhdysvaltain todellisen työttömyyden olevan noin 23% eli noin 100 miljoonaa työtöntä. Paul Craig Roberts kirjoittaa USAn tilanteesta paljon.
Viralliset tilastot sisältävät vain ne työttömät, jotka ovat hakeneet aktiivisesti töitä viimeisen kuukauden aikana. Loput ovat työtä vieroksuvia (discouraged).
Sikäli kun tämä pitää paikkaansa, niin ei se Yhdysvalttainkaan tilanne kovin hyvä ole.
Uskon enemmän tuohon 23% lukemaan. Meilläkin on työttömyyden tilastoinnissa hajontaa. Tilastokeskus kertoo sen olevan 8,4%. TEM-työllisyyskatsaus syyskuulta kertoo työttömyyden olevan 12,8% työvoimasta. Tämä tilasto on tarkempi. Siinä on kaikki per henkilö.
Työttömiä työnhakijoita oli 337 404 henkeä. Kaikki työnhakijat yhteensä 619 994 henkilöä. Tuolla määrällä mennään jo 25% paikkeille. Avoimia työpaikkoja oli 28 527 kappaletta. Ei maksa vaivaa ruveta kattelemaan noiden ”työpaikkojen” laatua. Osa ilmoittaa jo suoraan, että kyseessä on palkaton työ.
YLE’n A-studio ottaa tietenkin jonkun kokkarin asiantuntijaksi keskustelemaan työttömyydestä. Hän sanoo työttömälle hänen koulutuksestaan riippumatta, että mene Valintatalon kassalle. Siinä ratkaisu työttömyyteen. Mahtavatko tarvita yli puoltamiljoonaa kassatyöntekijää? Voisi kysäistä ennen kuin menee A-studioon.
Joko olisi aika tunnustaa, että tämä systeemi ei tarjoa kaikille kansalaisille järkevää tekemistä. Ei ainakaan sellaista jolla tulee toimeen. Tarvitaa uusi rakennemuutos. Käänteinen siihen verrattuna, jonka teki sinipuna 90-luvun taitteessa.
Taloustieteen doktriinit tulisi päivittää aikaamme vastaaviksi.Tuo ei tietenkään tapahdu ilman kamppailua, joten melskeiset ajat saattavat olla edessämme. Esimerkiksi tulisi käydä keskustelua ja otaa esille yritysdemokratia, se ei tästä eteenpäin ole mahdollista että omistaja yksin päätää resurssien käytöstä, on aivan liikaa esimerkkejä jossa maassamme menestynyt yritys on sen omistajoiden toimesta myyty globaaleille omistajille, jolloin suomalaiset patentit ja osaaminen on imuroitu maailmalle , lopuksi toiminnot maassamme on ajettu alas. Entiset omistajat ovat siirtäneet varallisuutensa verokeitaisiin. Nykyinen pääministerimme on ollut syyllinen myös moiseen menettelyyn,tosin verokeitaista ei viellä hänen kohdalaan ole näyttöä.
Tässä olisi kriittinen video nykymuotoisesta elvytyksestä:
https://www.youtube.com/watch?v=4l06RhFoLE4
Tämä on mielestäni paras tähän mennessä näkemäni video (lyhyt ja ytimekäs) siitä, miksi nykyinen rahajärjestelmä on kuin suuri pyramidihuijaus:
https://youtu.be/H5cSnogzaVY
Miten Suomen on edes mahdollista onnistua nykyisessä talousjärjestelmässä, kun kaikkien velkojen koroista muodostuu koko ajan uutta velkaa, jolle ei ole edes luotu rahaa velkojen pois maksamiseksi? Lähes kaikki maat ovat velkaa ja velkojan on helppo kiristää otettaan kaikista niistä maista, joilla on tarjolla jotain velkojensa vastineeksi. Siksi tekee mieli kysyä, että ovatko eläkevaramme vaarassa.
Ei mitenkään. Nykyistä rahajärjestelmää ei ole suunniteltukaan kestämään ikuisesti, vaan keräämään voittoja pankeille, ja pankit luovuttamaan ne omistajilleen ja johdolleen. Se kestää aikansa, ja sitten velkavuori on niin korkea, ettei järjestelmä enää kestä.
Talouskasvu on hidastunut länsimaissa jo kauan, ja korkoprosentit on jo nollissa jotta rahaa saadaan ulos: minusta näyttää siltä että järjestelmä on jo vaikeuksissa. Nyt koitetaan keksiä niitä keinoja, jolla saadaan rahaa talouteen muuttamatta järjestelmää, ja pelata lisää aikaa. Se että keskuspankit setelirahoittavat, eli ostavat velkakirjoja miljarditolkulla, on yksi keino. Pankit ovat siinäkin pelissä voittajana: siksi se tehdään näin. Se voitaisiin tehdä myös niin että pankit naputtelisivat lisää rahaa kaikkien kansalaisten tilille, mutta sitä ei tahdota tehdä niin.
Ja poliitikot ja taloustietelijät leikkivät tätä leikkiä, esitetään typeriä säästö- ja rahansiirtosuunnitelmia jolla muka voitaisiin talous ”pelastaa”. Se jatkuu koska lähes 100% ihmisistä ei vieläkään tiedosta rahan ja velan synnyn ongelmaa, että vanha velka voidaan maksaa vain ottamalla lisää velkaa, ja silloinkin vain osittain. Todennäköisesti eivät koskaa opikaan ymmärtämään, koska massamedia ei asiasta kirjoita. Youtubessa oli kammottava video, jossa suomalaisilta urapolitiikoilta kysyttiin mistä raha tulee, eikä kukaan tiennyt. En löytänyt enää sitä videota, kun muutama viikko sitten etsin, muistaakseni siinä oli vastaamassa ainakin Ilkka Kanerva ja Jyrki Katainen. Tavalliset rivipoliitikot on luultavasti samassa tilanteessa kuin muutkin kansalaiset, ja hyvin harva ymmärtää asiaa. Meidän hallituksessa ja eduskunnassa ei ole ymmärrystä millä asiat ratkaistaisiin, ja jolla sitä ymmärrystä on, pitää sen omana tietonaan. Markku Uuspaavalniemi on harvinainen poikkeus, ja puhui tästä Eduskunnan puhujapöntöstä, siitä hatunnosto hänelle.
Valtiovelastaan Suomi tietysti voi päästä eroon kuten mikä hyvänsä valtio: verottaa ja kerää maksuja enemmän kuin jakaa rahaa ulos. Valtiolla on tämä taikakeino jolla se voi luoda itselleen velatonta rahaa, eli verottaa kansaa. Kansalaisilla valitettavasti ei ole samanlaista taikakeinoa, ja niinpä valtiovelan lyhentäminen tarkoittaa sitä että kotitaloudet ja yritykset velkaantuu entistä pahemmin yrittäessään selvitä pienemmillä tuilla ja palvelujen muuttuessa maksulliseksi. Ja jos tuo taikakeino rahan luontiin onkin valtiolla, kaiken sen rahan jota se kerää, ovat kansalaiset lainanneet pankista, eli kansa toimii lainaajana valtion sijasta. Se todellinen rahan luontioikeus kun valtiolta otettiin pois. Jep, se oli suuri virhe, mutta pankit voi lainata Kataista: ”me tienataan tällä.”
Hyvät oli videot. Ensimmäinen video kertoo tarkalleen mitä tekee EKP nyt. Ihan samaa kuin Englannin keskuspankki. Hukkaa muutaman tuhat miljardia, taas. Reaalitalouteen ne eivät tule, vaikka kaino toivomus ”sijoittajille” kerrotaankin kun velkakirjoja ostellaan. Toinen video kertoo rahasysteemin jossa elämme. Monet olettavat, että duunarit painavat hommia, tienaavat ja tallettavat rahat pankkiin joita pankki sitten lainailee. Työllä saattaa vielä joskus tienata elantonsa, mutta vain pankista noudettu ja kiertoon kulutettu raha tuo lisäarvoa talouteen. Jos vaaditaan velatonta rahaa valtioille jonka luo oma keskuspankki, alkaa pirujen maalaaminen seinille. Sitä vastaan taistellaan, tottakai. Onhan kyseessä suuret rahat ja varsinkin provikat.
Positive moneyn puolestapuhuja Suomessa on Talousdemokratia. Ei ole juuri saanut ääntänsä kuuluviin. Eiköhän sekin aika vielä tule kun systeemi räjähtää käsiin. Sille on saatu vain jatkoaikaa kippaamalla välillä velkoja valtioille eli veronmaksajille. Fantastista tässä on, että maksaja noille julkisille ja privaattiveloille on sama, yksityisellä puolella hääräävä veronmaksaja. Kun tähän soppaan lisätään palkkaleikkaukset, veronkorotukset, sote-uudistus jossa kepu saa tuhat uutta virkaa ja kokkarit avattua verovarat yksityiselle rahastukselle, niin eiköhän tämä ala olla valmista. Kuutamolla ovat koko porukka.
Monet politikkorassukat luulevat vieläkin, että työ luo lisärahaa talouteen. He luovat ”työpaikkoja”. Kaikki työ on ”tärkeää”. Ei se näin ole, heille vain sellainen työ jota voi verottaa suoraan tai kulutuksen muodossa on tärkeää, oli työ mitä tahansa, vaikka vahingollista. Se tuo valtiolle tuloja. Mutta, se edellyttää taas yksityisen sektorin velkaantumista. Ja politikkojen luomat ”työpaikat” ovat tulleet veronmaksajille helkkarin kalliiksi. Ei ihme että rahat ”loppuvat”.
Työeläkevarat on sijoitettu maailman suurimpaan kasinoon, pörssiin. Kun velkapyramidi romahtaa, menevät myös eläkevarat. Kyynisimmät sanovat, että ne on menetetty jo. Siinä menevät ihmisten säästötkin. Säästöille ei enää saa edes minkäänlaista tuottoa kun korot on painettu alas siinä toivossa että joku ottaisi vielä velkaa. Säästäjän kuppaaminen on varmistettu jo direktiiveilläkin. Säästäjästä on tehty pankkien sijoittaja ja velkoja, joka on viimeisenä jonossa vaatimassa saataviaan. Säästöistä tuli pankeille pelkkä rasite kun niille annettiin oikeus rahanluontiin. Miksi ottaa säästöjä ja maksaa korkoa kun velkarahan voi luoda itse.