Syyrian tilanne voidaan nähdä siten, että Venäjällä on pitkän aikavälin näkökulma ja se haluaa vakaan Isiksen jälkeisen Syyrian. Ranskalla ja Yhdysvalloilla on lyhyen kantaman näkökulma, eikä niillä ole toteuttamiskelpoisia suunnitelmia Syyrian tulevaisuudelle. Turkki ei näytä juurikaan ajatelleen Syyrian tulevaisuutta. Tai sitten Ankara haluaa nähdä Syyrian vajoavan päättymättömään sekasortoon, jos se vain vahingoittaa yhtäältä presidentti Bashar al-Assadin hallitusta ja toisaalta kurdeja.

Venäjä saattaa olla ainoa osapuoli, joka on kiinnostunut Syyrian pitkän aikavälin poliittisesta vakaudesta. Ei ole epäilystä siitä, että presidentti Vladimir Putin on länsimaisia johtajia päättäväisempi toimimaan sen tosiasian pohjalta, etteivät Assadia vastustavat ”maltilliset” osapuolet kykene toimimaan yhdessä ja ettei Yhdysvaltain toimilla voida korjata tilannetta. Venäjän näkökulmasta tämä merkitsee sitä, että Damaskoksen hallitus on ainoa vakauden lähde Syyriassa.

Tämä ymmärrys, eikä mikään Neuvostoliiton ajan nostalgia, on johtanut Venäjän tukeen Assadin hallinnolle ja sen toimintakykyiselle hallitukselle ja armeijalle, joita jokainen maassa oleva uskonnollinen vähemmistö tukee.

Jotkut voivat väittää vastaan, että sekä Assad että Putin ovat ”diktaattoreita” ja ”roistoja” (sivumennen sanoen hyvinpukeutuneet roistot ovat liiankin yleinen näky Yhdysvaltain hallinnossa). Mutta tätä ei voi pitää vakavana vastalauseena. Ainoa vaihtoehto Damaskoksen voitolle on päättymätön sisällissota, joka johtaa maan jakautumiseen sotaherrojen hallitsemiin alueisiin [kuten kävi Libyassa, toim. huom.].

Yhdysvallat ja Ranska

Näyttää siis siltä, että Yhdysvallat sen enempää kuin Ranskakaan ei ole todella kiinnostunut Syyrian kansallisesta vakaudesta. Sen jälkeen kun Isiksen nykyinen sotilaallinen voima on eliminoitu, molemmat maat saattavat jatkaa salaisesti tukea muille Assadin hallitusta vastaan toimiville ryhmille. Tässä ne saisivat tukea Turkilta, kurdeilta ja Israelilta. Tulos olisi Syyrian väestön jatkuva tuhoaminen ja maan alueellinen pirstaloituminen.

Ikään kuin oikeuttaakseen Yhdysvaltain strategiaa presidentti Barack Obama, vierellään Ranskan presidentti François Hollande, kehuskeli äskettäin, että USA johtaa ”65 valtion liittoumaa” taistelussa terrorismia vastaan Syyriassa. Tämä on kuitenkin tyhjä väite. Useimmat näistä valtioista ovat vain nimellisesti liittouman jäseniä ja jotkut niistä, kuten Saudi-Arabia ja Persianlahden valtiot, pelaavat kaksilla korteilla. Venäjän Obama kuittasi ”sivulliseksi” ja ”kahden jäsenen liittouman” edustajaksi. Näissä kahdessa valtiossa — Venäjässä ja Syyriassa — on kuitenkin Syyrian kansan paras toivo tulevasta vakaudesta.

On tosiasia, että Yhdysvaltain politiikka Syyriassa oli tuomittu häviöön juuri siksi, että se on ollut Assadin hallituksen vastaista. Washington on pommittanut Isistä ilmasta käsin, mutta sillä ei ole maajoukkoja eikä mitään vastausta poliittiselle tyhjiölle Syyriassa. Kumpikin näistä löytyy Moskovan ja Damaskoksen liittoumasta.

Tämän liittouman torjuminen on altistanut Washingtonin kasvavalle uuskonservatiivien painostukselle amerikkalaisten sotilaallisen läsnäolon lisäämiseen alueella. Mutta maajoukot ovat paitsi vaarallinen, myös tarpeeton vaihtoehto. Syyrian hallituksen joukot kykenevät hoitamaan homman, jos niitä tuetaan asianmukaisesti. Tätä tukea on tullut Venäjältä, Iranilta ja Hisbollahilta. ”Ulkopuolisia” ovat Yhdysvallat ja sen liittouma.

Turkin kytkös

Ei ole helppoa selittää Turkin vihamielisyyttä Damaskosta vastaan. Ennen Syyrian sotaa Turkilla ja Syyrialla oli hyvät suhteet. Sitten jokin muuttui. Siinä saattoi olla kyse jostain niinkin typerästä kuin presidentti Recep Tayyip Erdoganin henkilökohtaisesta loukkaantumisesta Assadin päätettyä seurata Iranin eikä Turkin neuvoja sodan alussa. Olipa syy mikä tahansa, se johti Ankaran Assadin vastaiselle ristiretkelle.

Tässä on luultavasti taustakertomus Turkin edesvastuuttomalle päätökselle ampua alas maan rajan läheisyydessä Syyrian hallitusta tukenut venäläinen sotilaslentokone.

Turkin mukaan venäläinen hävittäjä poikkesi Turkin ilmatilaan. Venäjä kiistää tämän. Turkin mukaan konetta yritettiin kehottaa poistumaan ja kun se ei vastannut, se tuhottiin.

Äskettäin Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi, että Ankara ei tiennyt alasammutun koneen kansallisuutta ennen kuin Moskova kertoi sen. Tämä väite on suoraan sanoen epäuskottava ottaen huomioon, että Davutoglu heti perään myönsi, että Turkki oli valittanut Venäjälle sotilaslennoista juuri kyseisellä raja-alueella, ja esitti, että sekä Venäjän että Syyrian pitäisi lakata toimimasta kyseisellä Pohjois-Syyrian alueella, koska Isis ei toimi siellä. Tässä väitteessä ei ole järkeä, koska Damaskoksen tavoite on vahvistaa hallituksen asemaa tuhoamalla kaikki aseistetut kapinalliset.

On vaikea sanoa, pitävätkö Turkin väitteet sotilaskoneen tunkeutumisesta ilmatilaansa paikkansa. Useimmat esitetyt todisteet, kuten äänitetyt varoitukset venäläiskoneelle, on helppo väärentää. Viime kädessä sillä ei ole merkitystä, ylittikö kone rajan. Sen alasampumiselle ei ollut tarvetta.

Jos venäläiskone harhautui Turkin ilmatilaan, siihen olisi voitu reagoida eri tavoin. Turkilla täytyi olla varmuus siitä, ettei venäläiskoneella ollut vihamielisiä aikeita maata kohtaan, ja turkkilaisten olisi pitänyt olettaa — seurausten minimoimiseksi — ettei Venäjän taholta ollut kyse provokaatiosta. Toisin sanoen Turkin olisi pitänyt toimia siltä pohjalta, että väitetty rajanylitys oli virhe. Turkin hävittäjät olisivat sitten voineet seurata venäläiskonetta ja pakottaa sen takaisin Syyrian ilmatilaan, minkä jälkeen Turkki olisi voinut esittää Moskovalle muodollisen vastalauseen tapauksen johdosta. Tämän asemesta se teki pahimman mahdollisen ratkaisun ja pudotti koneen. Nyt sekä Ankara että Washington huutavat kovaan ääneen Turkin oikeudesta puolustaa aluettaan huolimatta siitä, ettei venäläiskone missään vaiheessa ollut mikään uhka.

Kaikessa Syyrian sisällissodan verenvuodatuksessa, väestön siirroksissa ja kauhuissa vähimmälle huomiolle on jäänyt Syyrian kansa ja sen tulevaisuus. Isis tullaan lopulta tuhoamaan ainakin nykyisessä muodossaan. Mutta vaikka sen tuhoaminen on välttämätöntä, se ei riitä Syyrian pitkän aikavälin vakauden saavuttamiseen.

Tällä hetkellä sen edellytyksenä on Damaskoksen ylläpitämän järjestyksen palauttaminen. Washingtonissa, Pariisissa ja Ankarassa ei ehkä pidetä ajatuksesta, mutta niissä ihmisiä ei uhkaakaan sekasorto. Mitä enemmän ne asettuvat Damaskoksen tielle, sitä suurempaa kaaosta ne ruokkivat.


Lawrence Davidson on historian professori West Chesterin yliopistossa Pennsylvaniassa. Hän on kirjoittanut mm. kirjan Foreign Policy, Inc.: Privatizing America’s National Interest.


Alkuperäinen artikkeli:

Davidsson, Lawrence | Consortiumnews (29.11.2015): Is Assad Part of a Solution?
https://consortiumnews.com/2015/11/29/is-assad-part-of-a-solution/

Kirjoituksen suomensi Vesa Raiskila. Vastavalkea on saanut luvan Consortiumnews-sivuston artikkelien uudelleenjulkaisuun.

15 KOMMENTTIA

 1. Artikkelin kirjoittajan esiin nostama tapa hoitaa alueen vakava konflikti on epäilemättä se, johon tulisi pyrkiä. Mutta tietäen erään tahon hallun vain ylläpitää ja edistää kaaosta (hajota ja hallitse) kansalaisten kohtaloista piittaamatta niin se tuskin toteutuu.
  Turkin käytökselle on kyllä syytä epäillä syvempiä syitä, joita ei haluta paljastaa. Maa lienee näytellyt ? hyviä suhteita Damaskokseen mutta kulisseissa voi piileksiä suuria kummituksia. Erdoganin loukkaantuminen ei riitä alkunkaan selittämään tapahtumia, sanovat monet lähteet. Tässä miehen suhde sionisteihin vaatisi tarkempia selvityksiä.

  • Juuri luin:
   Irakin tiedustelupalvelu kertoo kuinka Turkkii tekee öljybisnestä ISIksen kanssa ja hoitaa ja lääkitsee sen taistelijoita kute Israelkin.

   Irakischer Geheimdienst: Türkei macht Erdölgeschäfte mit IS und versorgt dessen Kämpfer medizinisch
   Der „Islamischer Staat“ verdient Millionen von US-Dollar über den Öl-Schwarzmarkt, der vom Irak bis zur Türkei reiche, sagte der irakische Abgeordnete und ehemalige nationale Sicherheitsberater, Muwaffak al-Rubaje, im Interview mit RT. Zudem würden laut Informationen des irakischen Geheimdienstes IS-Kämpfer in türkischen Krankenhäusern verarztet.
   https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/35803-irakischer-geheimdienst-wirft-turkei-erdolgeschafte/

   Tästähän olen linkittänyt jo aiemmin:

   The “ISIS Rockefellers”: How Islamic State Oil Flows to Israel
   “Israel has in one way or another become the main marketer of IS oil. Without them, most IS-produced oil would have remained going between Iraq, Syria and Turkey. Even the three companies would not receive the oil if they did not have a buyer in Israel,” said the industry official.
   http://www.globalresearch.ca/the-isis-rockefellers-how-islamic-state-oil-flows-to-israel/5491897

   • Outoa — Erdogan yrittää epätoivoisena kääntää Venäjän Syyrian öljyn salakuljettajaksi. Kaipa maalla on enemmän kuin tarpeeksi öljyä omasta takaa.
    http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015120320774047_ul.shtml
    Myös Italian media tukee Erdoganin syyllisyyttä: Venäjällä vahvat todisteet jotka Erdogan mitätöi eikä hyväksy että häntä panetellaan. Väitteet leimaa totaalisesti absurdeiksi myös Steve Warren ja korostaa Turkin roolia liittouman yhteisessä taistelussa Isistä vastaan.. Linkissä hyviä kuvia todisteena Turkin osallisuudesta salakauppaan.

    Erdogan ostaa öljyä Isikseltä ja rahoittaa öljytuloilla terrorismia.
    Mosca mostra prove ‘inconfutabili «Erdogan compra petrolio da Isis»
    «Gli introiti derivati dalla vendita di petrolio, circa 2 miliardi di dollari, è una delle più importanti fonti di finanziamento delle attività terroristiche in Siria», ha aggiunto il ministro della difesa Antonov.
    «Il presidente turco Recep Tayyip Erdogan e la sua famiglia sono coinvolti nel traffico di petrolio della Turchia con lo Stato islamico». La dichiarazione arriva da funzionari del ministero della Difesa russo che parlando a un evento a Mosca hanno lanciato nuove accuse al governo di Erdogan, dopo l’abbattimento del jet russo al confine tra la Siria e la Turchia (la Russia è intervenuta militarmente in Siria dagli inizi di settembre).
    Erdogan sembra voler smorzare le polemiche. «Nessuno ha il diritto di calunniare », ha dichiarato il presidente turco che si è detto anche pronto alle dimissioni nel caso in cui le accuse dovessero dimostrarsi vere …. mentre il Pentagono difende il partner turco con il portavoce Steve Warren che tuona: «Rifiutiamo categoricamente l’idea che la Turchia stia lavorando con l’Isis. È totalmente assurdo», sottolineando come Ankara «partecipi attivamente ai raid della coalizione contro i jihadisti».
    http://www.corriere.it/esteri/15_dicembre_02/erdogan-petrolio-dell-isis-mosca-mostra-prove-cd981f68-98fb-11e5-85fc-901829b3a7ed.shtml

     • Nyt Saksa jo mukana sodassa. Miksi???? Mike Whitney näkee asian näin ja se ei hyvältä näytä:

      Erdogan Blackmails NATO Allies
      You know the country has really gone to the dogs when Washington’s main allies in its war on Syria are the two biggest terrorist incubators on the planet. I’m talking about Saudi Arabia and Turkey, both of which are run by fanatical Islamic zealots devoted to spreading violent jihad to the four corners of the earth. Not that the US doesn’t have blood on its hands too. It does, but that’s beside the point.

      I smell that a trap is being laid, likely via a treacherous Turkey, to somehow threaten Russia with, or involve it in, a wider war. This would include military attacks in east-Ukraine or Crimea as well as in Syria. Obama demanded European backing in case the issue gets out of hand. No other reason I have found explains the current panic. The terrorists the “west” supports in Syria are in trouble. The real terrorist sympathizers need to rush to their help. It is a start of all-out war on Syria and its Russian protectors.” (“Terrorist Sympathizers” Want To Wage War On Syria … And Russia“, Moon of Alabama)

      Is that what’s going on? Has Turkish President Erdogan figured out how to hoodwink the NATO allies into a confrontation with Russia that will help him achieve his goal of toppling  Assad and stealing Syrian territory?

      It’s hard to say, but clearly something has changed,  after all, neither France, nor Germany nor the UK were nearly as gung-ho just a few weeks ago. Now they’re all hyped-up and ready for WW3. Why is that?

      Get it? So there was a quid pro quo that no one wants to talk about.  In other words, Germany, France and the UK agreed to support Erdogan’s loony plan to conduct military operations in Syria, risking a serious dust-up with Russia, in order to save their own miserable political careers.

      http://www.counterpunch.org/2015/12/03/erdogan-blackmails-nato-allies/

 2. Eipä näy muiden kommentteja. Vielä tämä minulta tähän aiheeseen täällä:

  Destroying Syria to Create Sunnistan. US Bombs Syrian Military Base. Turkey Invades Northern Iraq
  Bingo. Lopulta, terrorismin vastainen sota on PR viikunanlehti, ennalta suunniteltu salajuoni ja Washingtonin pyrkimys hallita maailmaa. On mahdotonta saada tolkkua touhuista ympäri maailmaa ilman jotakin käsitystä siitä, miten sattumanvaraisilta vaikuttavat väkivaltaisuudet ja terrori mahtuvat laajempaan ja kattavampaan geopoliittiseen strategiaan luoda uusi yksinapainen maailmanjärjestys, murskata kaikki kehittyvät kilpailijat, ja laajentaa Yhdysvaltain globaalia (full spectrum-dominance) ylivoimaa ympäri planeettaa.

  What is the connection between the US bombing of a Syrian military base in Ayyash, Syria, and the Turkish invasion of northern Iraq?
  Both of these seemingly isolated events are part of a larger plan to Balkanize the Middle East, to strengthen Washington’s grip on dwindling resources, to draw Russia into a costly and protracted war, and to ensure that ME oil remains denominated in US dollars. Author Joseph Kishore summed it up like this in a recent post at the World Socialist Web Site. He said:
  “The basic force behind the war in Syria is the same as that which has motivated the imperialist carve-up of the Middle East as a whole: the interests of international finance capital. The major imperialist powers know that if they are to have a say in the division of the booty, they must have also done their share of the killing.” (“The new imperialist carve-up of the Middle East“, World Socialist Web Site)
  Bingo. Ultimately, the war on terror is a public relations fig leaf designed to conceal Washington’s attempt to rule the world. It’s impossible to make sense of goings-on around the globe without some grasp of how seemingly random acts of violence and terror fit within the broader and more comprehensive geopolitical strategy to create a new unipolar world order, to crush all emerging rivals, and to extend US full-spectrum-dominance across the planet.
  http://www.globalresearch.ca/destroying-syria-to-create-sunnistan-us-bombs-syrian-military-base-turkey-invades-northern-iraq/5494700

  • The tiny pill fueling Syria’s war and turning fighters into superhuman soldiers
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=126330
   The following Washington Post report fails to highlight those who are behind the drugs that turn “fighters into superhuman soldiers”. Yet only yesterday United Nations Drugs and Crime (UNODC) Deputy Director Yury Fedotov claimed that ISIL (also known as ISIS, Islamic State or Daesh) was specifically involved with the production and distribution of the drugs.

 3. Ei vieläkään muita kommentteja …?
  Tämä kuuluu tänne
  In this illuminating interview on French television program LCP, France’s former Foreign Minister Roland Dumas claims Britain planned to invade Syria long before protests against Assad began in the country, and that it would do this in order to defend Israel.

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=126315

  • Olemme näköjään jo varsin hyvin ’koulutettuja’ kun kommentteja ei näy…. Näinkö tilanne on? kuten Makow kuvaa:
   ”This isn’t about protecting dogs, is it? 
   It’s about training white males.” —ei ole kyse koirien suojelusta vaan valkoisen miehen koulutuksesta…
   – See more at: http://henrymakow.com/#sthash.76zhjw03.dpuf

 4. Putinin apu syyrialle ”piruuttaa” Israelia, sekä US-aata, koska se hidastaa heidän suunnitelmiaan ryöstää Syyria.

 5. Assadin haastattelussa kuulija saa helposti kuvan, miten mies kullostaa puhuvan tottta. Lännellä on tapana mustamaalata jokaisen maan hallitsijat, jotka ovat heille tulppana tavoitteidensa estona. Israel seuraa tilanteita
  lännen tehdessä likaisemman työn. Ilman Venäjää tilanne olisi jo viety loppusuoralle. Ainakin tässä tilanteessa, Venäjä on säästänyt suuren määrän ihmishenkiä, osallistuessaan auttamaan Syyriaa.

 6. USA/SAUDI coalition has plans to bring Saudis pipeline across SYRIA, but there’s one problem, SYRIA’s president Bashar al-Assad,will not allow it to happen. Turkey is waiting if USA will do the dirty work in their behalf.

 7. Venäjä on tappanut enemmän Syyriassa kuin Ukrainassa 2014 jälkeen..Ukraina 1932-1933 ainakin 4,6 miljonaa kuollutta, pääosa nälkään. Ukrainaisten kuoltua heidän kotinsa saivat venäläiset. 1945-1953 sama juttu sota , jossa tapettiin noin 100 000 ukrainalaista sotilasta ja tuotiin lisää venäläisiä erityisesti Luhansk ja Donetsk alueelle ja luotiin herrakansa, jolla oli eri oikeudet alempiarvoisini ukrainalaisiin nähden.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here