Tarttui käteen Kierrätyskeskuksesta Eino S. Revon Pihlajanmarjat, jossa hän kertoo Uuden Suomen toimitussihteeristä Uuno Hirvosesta alias Simo Penttilästä, jonka kielenkäyttö ”oli kaameaa, lähes nykynuorison kielenkäytön veroista”.

Hirvosen suhtautuminen oman aikansa modernistiseen kirjallisuuteen ja kirjailijoihin oli mutkaton eli ehdoton torjuminen. ”Ne ovat sellaisia pimeässä kasvatettuja itiöitä, olmeja, jotka eivät tiedä muusta maailmasta mitään. Osaavatko ne edes purra naisen tissiä?” Tämä oli Revon mukaan tärkein kriteeri, jonka Uuno Hirvonen kirjailijoille asetti: ”Jos ne ei osaa, ei kannata kirjoittaa kirjojakaan.”

Journalistiikan opetukset olivat lyhyitä ja ytimekkäitä: Piste on paras tyylikeino. Puolet pois ja loput paperikoriin. Julkaisematon juttu on paras. Toimittaja on aina oikeassa, jos ei ole, pannaan pois. Omistusliitteet ovat suomen kielen häpeä. Sivistyssanat ovat puolisivistyneen kirjoittajan tapa harjoittaa itsetyydytystä. Jos et osaa muuttaa kirjoittajan otsikkoa, jätä juttu julkaisematta. Jos on kaksi adjektiivia peräkkäin, pyyhi molemmat pois. Huutomerkit ovat niitä varten, jotka eivät osaa kirjoittaa. Pyyhi ne pois.

Sisältöpuolella Uuno Hirvonen oli yhtä suoraviivainen ainakin, jos kyseessä oli kommunisti. Kun Pentti Haanpään pienoisromaani Jauhot ilmestyi, Repo kirjoitti siitä esittelyn, mutta sitä ei julkaistu kulttuuriosaston alakerrassa. Perustelu: ”Se on kommunisti ja kommunistikirjailijoita ei alakertaan panna.”

Kun Halldόr Laxness sai Nobelin, Repo kirjoitti jälleen jutun, jota tarjosi alakerraksi. ”Kyllä tämä hyvä juttu on, mutta ei tätä alakerraksi panna”, sanoi Uuno Hirvonen. Syy: Se on kommunisti. ”Mikä perkeleen (kielenkäyttö oli tarttunut) kommunisti se on. Sehän on kääntynyt katoliseksikin”, sanoi Repo. Ei auttanut tämäkään, vaan Hirvonen vastasi: ”On se ainakin sosialisti. Sitä paitsi se on käynyt Neuvostoliitossa.”

Myöhemmin Repo sai porttikiellon lehteen.

Että sellaista se sananvapaus oli siihenkin aikaan.

P.S. Kuka se sanoikaan: Jos haluat sananvapautta, perusta lehti. Nykyisin kai puhuttaisiin median omistamisesta. Kovin keskittynyttä on sekin tässä globaalissa maailmassa. Eikä syyttä. Kenellä on sana, sillä on valta ja päinvastoin.

Lähde

Eino S. Repo (1975): Pihlajanmarjat, Weilin+Göös, Helsinki.


Kaija Olin-Arvola on runoilija ja eläkkeellä oleva toimittaja. Hän on Journalistiliiton jäsen. Yllä oleva kirjoitus julkaistiin alun perin Aamulehden blogiosastossa.

15 KOMMENTTIA

 1. ”Kenellä on sana, sillä on valta”

  Tässä on sokea piste. Luullaan että vain valtion omistama media on valtion liittolainen. Kommunistimaita vastaan suunnattua propagandaa harjoittavat vapaan lehdistön mittarit, mittaavat lehdistön vapautta painostamisella mitä valtio harjoittaa mediaan. Mutta median vapaaehtoista liittoutumista valtionhallinnon kanssa ei pidetä ongelmana, koska se on median valinta. Ja media saa valita oman linjansa.

  Kuitenkin meillä on ongelma, koska suuri media on ensinnäkin hyvin keskittynyttä, ja toiseksi samat tahot jotka on kiinnostuneita valtion poliittisesta linjasta, on kiinnostuneita massojen mielipiteiden muokkauksesta. Vallanpitäjät siis hankkivat massamedian liittolaisekseen. Mistä johtuen suurin osa massamediasta ajaa samoja linjoja, ja jättää samat asiat kertomatta. Jos Suomen vapaaksi ylistettyä massamediaa vertaa koti- ja ulkomaiseen vaihtoehtomediaan, huomaa melko nopeasti että Suomen massamediakin on liittoutunut vallanpitäjien kanssa. Mutta ihmiset luulevat yhä lukevansa vapaata mediaa, koska vapaata journalismia rankkaavat järjestöt luokittelevat median vapaaksi.

 2. Mediaa lukiessa tai katsellessa on hyvä tiedostaa vähän sen taustoja, Miksi se kirjoittaa niin kuin kirjoittaa. Printtimediaa ja vähän muutakin tuo eteemme pääosin kaksi toimijaa, Sanoma ja Alma media. Jos katsoo niiden omistusta tietää kenen lauluja lauletaan. Sieltä on pääosin kotoisin long play, duunarit ja ammattiliitot ovat aiheuttaneet Suomeen laman.

  Näiden lisäksi on ilmaisjakelulehtiä joita kustantavat ”yrittäjät” mainoksillaan. Heistä ei siis pahaa sanaa. Lauteille on noussut pari päivää sitten mm. ilmaisjakelulehti ”Tamperelainen”, jonka päätoimittaja on motivoitunut suureksi yhteiskunnalliseksi ajattelijaksi. Hän syyllisti vain ja ainoastaan työttömät kaiken pahan aluksi ja juureksi.

  Ja sitten on YLE jonka pidämme yllä veroilla. Yle on poliittisesti ohjattu. Siis joka kerta kun äänestämme eduskunnan äänestämme myös YLE’n hallinnosta ja ohjelmista. Äänestämme myös johdon palkoista, vaikka emme sitä heti ymmärrä. Demarille maksettiin 16 t/kk ja se oli suuri. Kun taloon saatiin kokkari, 25 t/kk oli ”tavanomainen”. Aikamoinen jakopuolue tuo kokkarit. Ei paljon kepulle häviä. Ylintä päätösvaltaa YLE’ssä käyttää hallintoneuvosto. Sen jäsenet löytyvät täältä:

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/12/ylen-hallintoneuvosto

  YLE’llä on tietenkin hallitus johtamassa toimintaa. Se löytyy täältä:

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/20/ylen-hallitus

  Että näillä emmeillä menee YLE. Ohjelmien kokonaiskuvaa pohtikoon kukin päissään. Poliittinen satiiri ei satu ainakaan suurimpiin puolueisiin. Jos sitä nyt YLE’ssä enää juuri onkaan, muutamia hataria yrityksiä lukuunottamatta.

  Muistan hämärästi noita ”Repo-radion” ohjelmia. Niitä tosiaan haukuttiin kommunismiksi ja ties miksi. Sattuivat aika pahasti jonnekin. Minusta ne olivat satiiria parhaimmillaan ja olisivat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. (vaikka en ole vielä puoluettani löytänyt jolle uskollinen olisin, kirjoittajan huom.)

  • Vaihtoehtomedian tunnusmerkit:

   10 Most Influential People In The Alternative Media (2011)
   The criteria we’ve chosen to base these rankings of the most influential alternative media figures are the following;
   ▪ people that have the courage to seek the truth no matter where the information leads them; 
   ▪ those with the courage to question 9/11; 
   ▪ those who don’t buy into the false left-right political paradigm;
   ▪ those who are grounded in peace and liberty;
   ▪ those with the communication skills and platform to affect real change.

   http://www.activistpost.com/2011/06/10-most-influential-people-in.html

 3. Uutisista puheenollen, joku valopää keksi tässä pari päivää sitten, että Suomi on kallein euromaa. Kansa on tämän kyllä huomannut jo ajat sitten. Vastaavasti meillä on palkat jonkin verran pienemmät, että se vähän tasapainottaa taloutta.

  Hauras talous pysyy kuulemma pystyssä heikon kotimaisen kysynnän varassa. No, ensi vuonna sekin leikataan. On pakko, ei ole vaihtoehtoa, koska velkaannumme. Kun joku vielä selvittää minne velkaannumme ja miksi, olemme perimmäisen kysymyksen äärellä.

  Työn verotusta kevennetään 0,035% koska sitä ei voi enää nostaa. 80% työstä tehdään jo verottajalle. Pääomia ei voi verottaa koska pääomat lähtevät silloin Suomesta. (ts. lähtevät liukkaammin ilman veroja) Hallituksen on korotettava välillisiä veroja, kuten ennenkin. Uutena ideana on sakkojen korotus ennennäkemättömiin lukemiin. Ylinopeudesta 400 euroa ja sitä rataa. Tätä varten me eduskunnan ja hallituksen äänestämme. Korottamaan veroja ja rangaistuksia.

  Valtio ”arvioi” saavansa sakoilla tuommoiset 40 miljoonaa ekstraa. Taitaa olla euroopan ainoa valtio joka arvioi sakkotulot budjettiinsa etukäteen. Joten muistakaahan kansalaiset ajella ylinopeutta että valtio saa omansa. Suurempia rötöksiä ei tietenkään kannata tehdä. Niistä tulee valtiolle vain kuluja. Asianajajat ja tuomarit ovat kalliita. Kyllä se on ruuhkassa töihin kiirehtävä Suomen kansalainen paras rahastuksen kohde edelleen. Jos töitä vielä ensi vuonna on, saati jonkinlaista ruuhkaa.

  Pelkään pahoin että sakkojen budjetointi vetää vesiperän. Joku kahjo saattaa ajella vielä ylinopeutta mutta ei se töihin ole menossa. Jää siitäkin valtiolta rahat saamatta.

 4. Piti tietenkin kirjoittaa, että pienistä tuloista ja pienestä ylinopeudesta tulee jo tuo 400 euroa maksettavaa valtiolle. Sillä ”rikos” kuitataan. Suuremmista tuloista määrättävistä ylinopeussakoista olemme olleet jo kansainvälisestikin kuuluisia.

  On omakohtaisia kokemuksia. Ajelin pari kertaa ylinopeutta äskettäin, 8 km/h ja 12 km/h. En huomannut jarruttaa heti liikennemerkin kohdalla. Sakkoa maksoin 20% kuukauden netosta ja trafilta tuli kirje. Aja vielä kerran ja sinusta tulee jalkamies. Poliisilta saa lisätietoa. Rikolliseksi tässä itsensä tuntee. Ei ole kiva lähteä kauppaan räntäsateessa lampsimaan. Tulee kuusi kilometriä mennen tullen. Kunto kohenisi mutta kun on kannettava ostoksetkin.

  Ymmärtäähän sen, että poliisin on mentävä tien päälle tutkaamaan autoilijoita jos ”tuottovaatimus” sakoista on tuommoiset 40 miljoonaa ekstraa joka vuosi.

  • Enpä saanut minäkään. Äänet ilmeisesti katosi laskennassa.

   Sillä tietämyksellä mitä Eduskunnassa istuvilla on taloudesta ja velasta, ei ole ihme että ongelmissa ollaan! Eihän nuo ymmärrä perusasioitakaan.

   Ennen sentään sen verran ymmärsivät, että kansantalous supistuu kun pankeista ei heru lainaa. Ja valtio meni ja lainasi lisää (jota kutsuttiin elvyttämiseksi). Nykyään ei ymmärretä edes sitä.

   Nykyään vain leikataan valtion budjettia, ja toivotaan että Suomen kansantalous lähtisi pyörimään. Valtion budjetin leikkauksella tai miljoonien siirtelyllä yhdestä taskusta toiseen voidaan saavuttaa vain se tulos, että valtion hallinnon ei tarvitse ottaa lisää lainaa. Sellainen ei tietenkään tuo yhtään lisää rahaa kansantalouteen (koska sitä tulee lisää vain lainaamalla). Mutta siitä on se seuraus, että kotitalouksien tilanne heikkenee, ja niiden täytyy sitten velkaantua valtion puolesta. Jos pystyvät.

   Täytyy ymmärtää se hyvin yksinkertainen asia, että talouskasvu merkitsee velkaantumisen kasvua, koska raha talouteen tulee lainaamisen kautta, pankkien lainatiskiltä. Siinä ei ole kuin yksi mahdollisuus talouskasvuun: mennä sinne lainatiskille!

   Tai muuttaa jäjestelmä, jolla raha luodaan ja mitä vastaan. Ja ennen kaikkea: kenen toimesta.

   Liian isoja juttuja, joten tässä sitä kärsitään velan kanssa, koko maailma. Ja parlamenteissa edustajat tappelevat minne ohenevia verokertymiä ohjataan.

   • Äänestys näytti menneen niin kuin pitikin, hallituspuolueet jaa, oppositio ei. Uutisiin se ei päässyt. Uutinen oli eduskunnan uudeksi sihteeriksi valittu nainen. Persut säästyivät taas yhden leikkauksen julkisuudelta. Näkyy sitten kun alennettuja sairauspäivärahoja maksellaan. Ihmetellään kauheasti kuka päätti missä ja milloin.

    Hallituksen esitykset ovat pitkiä ja puuduttavaa luettavaa. Ilmeisesti jollekin maksetaan tulospalkkaa A4 sivumäärän mukaan. Asia sopisi yhdelle arkille. Tarkoitus on varmaan pitkillä selityksillä hämärtää itse asia. Kansanedustajat eivät ehdi lukemaan. Tarvitaan avustajia, kavereille ”työpaikkoja”. Sanotaan että 500 henkeä toimistossa riittää työllistämään toisensa. Ulkopuolelta ei töitä ehdi enää ottamaan.

    Rahasta. Ville Iivarinen on kirjoittanut hyvän kirjan, ”Raha- mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla”. Sen esipuhe kertoo jo miltei kaiken, kirja loput. Kirja löytyy vaikkapa linkistä alla. En suosittele heikkohermoisille.

    http://www.intokustannus.fi/kirja/raha/

    Pankkien ekonomistit hehkuttavat taas Irlantia. Sillä menee kuulemma hyvin kun palkat notkahtivat lamassa ja vienti ”vetää”. Näkemys se on tuokin mutta yksisilmäinen kuten pankin ekonomistin pitääkin olla, siitä ekonomistilaumalle maksetaan. Tilastot kertovat Irlannin ”hyvinvoinnista” ihan muuta. Vienti on tietenkin yksi mittari. Saadaan tuloja ulkomailta kun kauppatase on ylijäämäinen. Se edellyttää vain ja ainoastaan sitä, että joku toinen valtio suostuu velkaantumaan Irlannille. Työllistävät siis Irlantilaisia, mutta pienemmällä palkalla, kunnes joku toinen valtio panee palkat matalammaksi. Tällainen kilpajuoksu maailman markkinoilla on loputon.

    Olen funtsannut kumpi on paskempi valuutta, dollari vaiko euro. Tai paremminkin niiden rahajärjestelmä. Viime aikoina olen ollut mieltä että euro se on. Ei minkään maan valuutta, mutta sillä on luotu emumaihin täysi EKP’n diktatuuri. Demokratiasta ei enää tietoakaan.

    • Kiitos hyvästä joululahjavinkistä! Mutta kyllä on kova homma talousdemokratiasta kertoa tässä sinisilmäisten auktoriteettiuskovaisten maassa. Täällä ei kansa usko että rahajärjestelmä voisi olla mätä, koska muutenhan asia olisi jo hyväätarkoittavien poliitikkojen johdosta korjattu! Siispä talousdemokratian puolestapuhujat ovat ilmiselvästi jotain foliohattuja, kommareita tai hippejä, joita nyt ei kannata missään nimessä ottaa todesta.

     • Ole hyvä vaan. Raha- ja talouspolitiikassa se laman aiheuttaja on, mutta korjaaminen ei näytä kiinnostavan politikkoja ei ”ekonomisteja”. Odottavat jotain taivaalta putoavaa ihmettä joka korjaisi heidän virheensä. Mikäs on odotellessa kun liksa juoksee ja sitä voi itse korottaa.

      Kuuklasin kirjoituksia joissa asia sanottaisiin mahdollisimman yksinkertaisesti ja lyhyesti. Ari Ojapelto on kirjoittanut.

      http://ariojapelto.blogspot.fi/2013/12/miksi-talous-ei-vain-lahde-kasvuun.html

      Siinä. On noista kirjoitettu väsyksiin asti mutta ei tule vastakaikua päättäjiltä. Pää on pensaassa.

 5. Hyvää kommentointia yllä.
  Melkoinen ’lobotomian’ uhri ollut tämä kirjoituksen Uuno. On vain yksi tie ja minä tunnen sen sopisi Uunon motoksi. Nimikin osuu kohdalleen ja vahvistaa toimia. No, ei pahalla, uuno mikä uuno. Kyllähän tuo kertoo aika isosta itsetuntovauriosta: kun sisältä puuttuu niin manipuloidaan ja käsketään jotta huomataan ja nostetaan pelkokynnystä, sitä Herran pelkoa. Että tyhjät kallothan ne kolisevat eniten…
  Vallankäyttöähän tuo on, uhmaikään juuttuneen Uunon epätoivoista tapaa kohdata todellisuus. Ja eipä se ole mihinkään kadonnut valta- tai vallan mediasta mutta onneksi kansa tajuaa että pashaahan se valtaosin syöttää meille.

  Noihin kommenttiin yllä liittyen: voitaisiin tiputtaa kansanedustajien määrää puoleen tai jopa kokonaan lakkauttaa virka. Korkeasti ammattitaitoiset ja puolueettomat, koko kansan etua ajavat muodostaisivat hallituksen joka järjestäisi kansanäänestyksiä kaikista tärkeistä asioista.
  Ajatelkaa mikä valtava säästö syntyisi ja mikä käänne parempaan…!!!

 6. Kommentti koskien iltapäivälehtiä ja MV-lehteä.
  Kaikki muistamme kuinka presidentti kirjallisuuspäivillä kehotti lukemaan iltapäivälehtiä ja AkuAnkkaa jota hän mainosti vaimonsakin lukevan. Siinä heräsi ajatus että kyse on tyhmälistölle tarkoitetusta ansasta.
  Jos nyt oletetaan, että nämä iltapäivälehdet provosoivat lukijaa primitiivirektioihin niin silloinhan presidenttikin syyllistyy provosointiin, eikö…
  Totta on, että iltapäiv’lehdet hehkuttavat mm. russofobiaa ja fanittavat usaa ja ovat täynnä julkkistarinaa kun jokainen haluaa tunkea esiin ja (kertoa kaikille kuinka tyhmä on kun pitää tulla julkisuuteen) kaikki paljastaen…ihan munaskuita myöten Ellei paljasta ei ole mitään.
  Onhan se narsistista ja aika primitiivistä kieltämättä…
  Mutta MV-lehti… miten se toimii?
  Aika yllättävä tulos joka kertoo aivan muusta:
  Nyt se on todistettu: Maahanmuuttokriittinen ja sensaatiohakuinen MV-lehti haastaa valtamediat
  ”MV-lehti on onnistunut täydellisesti valtamedian nöyryyttämisessä sekä siinä että se tuo suomen kansalle todelliset uutiset maahanmuuton tuhoa tuovista tavoista ja ilmiöistä”
  “MV-lehti on onnistunut paljastamaan suomalaisen uutis- ja tirdonvälitystoiminnan politisoitumisen. Riippumatonta tiedonvälitystoimintaa ei enää ole. Oikeaa tietoa haluavan on seurattava useita lähteitä tietoisena kunkin agendasta ja tehtävä omat johtopäätöksensä”
  ”MV-lehti on tuonut asioita esille, mitä ihan selvästi valtalehdistö kaunistelee, tai ei kerro. Kuulun ESS lukijoihin ja olen huomannut että ko. lehti esim. maahanmuuttoasioista kaunistelee, tai ei kerro. Esimerkkinä SUPO:n tiedotustilaisuus. Siitä ei ollut sanaakaan ESS:ssa. Lisäksi kansalaisten kommenttioikeus, joka ilmeisesti on kokonaan muista lehdistä poistettu”
  http://www.mirlink.fi

  • Tsekkasin taas MV lehden etusivua ja luin muutaman kirjoituksen. Mielenkiintoisia olivat prof. Rothoviuksen ja Veli-Pekka Kortelaisen kirjoitukset.
   Kumma kun lehteä vainotaan. Jos asia on yksipuolista niin sitähän se on iltiksissäkin. Ja hyvä kun joku kertoo kadun toisesta puolestakin…

 7. Hommatkaa sinne hallitukseenne enemmän ISRAELILAISIA, he tietävät miten maata johdetaan. Se jolla on rahat, kontrolloi heitä jolla on sana. Usan osavaltioissa on meneillään uudet vaikeudet kansalle, saada tietoa osavaltioiden toiminnoista ? Niitä on jo kiellossa, tuomio-istuimen taholta. Läpinäkyväisyyttä on mainostettu kansan oikeudeksi, mutta nyt sekin on alkanut ”himmetä”. Jos meillä ei olisi huonoja uutisia, niin meillä ei olisi minkäänlaisia uutisia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here