Määritellään ensin termit. Käyttäessäni sanaa ”robotti” en viittaa pelkästään automatisoituihin koneisiin tai androideihin, kommunikaatiokykyisiin, ihmisenkaltaisiin robotteihin. Tässä artikkelissa ”robotilla” viitataan mihin tahansa keinotekoisesti luotuun olentoon, jolla on korkea aistimiskyky ja älykkyyden taso samaan tapaan kuin joillain tieteiselokuvien ihmismäisesti viestivillä käyttöjärjestelmillä.

Roboteilla tarkoitan pääasiassa tekoälyä. Sitä tietenkin on jo. Se vain ei näytä samalta kuin menneiden vuosikymmenten tieteisfiktion ennustuksissa. Kun kirjoitat jotain Googlen hakukenttään ja siihen ilmestyy hakusanaehdotuksia, on kyseessä algoritmipohjainen tekoäly. Alkeismuotoisesta tekoälystä on kyse myös Applen puheentunnistukseen pohjautuvassa Siri-avustajassa. Meillä on taipumus ottaa tällaiset ohjelmat selviöinä, mutta ne ovat hämmästyttäviä teknologisia edistysaskeleita, jotka olisivat näyttäneet mahdottomilta aiemmille sukupolville.

Tulevaisuudessa tekoälyn kehitys on niin dramaattista ja nopeaa, että tuskin kykenemme sanomaan, missä vaiheessa vahva tekoäly ohittaa ihmisälyn. Joidenkin mukaan näin on jo käynyt. IBM:n Watson-supertietokoneen kaltaiset innovaatiot ovat ylittämässä ihmisälyn rajat, ja tietokoneohjelma nimeltä Eugene Goostman on läpäissyt Turingin testin.

Tässä en pyri arvioimaan tekoälyn kehitystä enkä edes spekuloimaan sen tulevaisuudella. Jälkimmäistä olen käsitellyt omassa artikkelissaan. Tässä artikkelissa kysyn: onko tulevaisuuden tekoälyjärjestelmillä enemmän oikeuksia kuin lihaa ja verta olevilla ihmisillä?

Tämä vaikuttaa äkkiseltään harhaanjohtavalta kysymykseltä, johon sisältyy kaikenlaisia sudenkuoppia. Ensinnäkin ihmisoikeudet ovat itsessään tunteenomaisesti latautunut ja lainopillisesti vaikeasti hahmotettava aihe. Ihmisoikeuksia loukataan alinomaa ja jopa maailman demokraattisimmissa, pintapuolisesti ihmisläheisissä yhteiskunnissa kokonaisilta ihmisryhmiltä puuttuu perusoikeuksia, joihin luen terveydenhuollon, koulutuksen, ruuan ja veden.

Nykyaikana pääasialinen syyt ihmisoikeuksien näivettymiseen ovat harvainvalta (oligarkia), varakkaiden valta (plutokratia) ja suuryritysten valta (corporatocracy). Varallisuuden ja suuryritysten voima alistavat yksilöiden ihmisoikeudet. Tätä ilmentää esimerkiksi tunnettu Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaisu. Toinen merkittävä ilmentymä suuryritysten ihmisoikeudet ylittävistä oikeuksista on TPP-sopimus (Trans-Pacific Partnership), ennenkokemattoman salainen kauppasopimus, joka sallii suuryritysten tuomioistuinten kumota kansallisesti säädetyt lait. [toim. huom. Meille eurooppalaisille tunnetumpi esimerkki on TTIP-sopimus.]


PALATAAN KYSYMYKSEEN aistivien ja autonomisten robottien oikeuksista. Arvioni mukaan roboteilla ei ole aluksi oikeuksia, ja koko ajatukselle naureskellaan. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisen sukupolven heikkoa tekoälyä edustavat robotit eivät tule vaikuttamaan kovin ihmismäisiltä. Tämä liittyy pelottavalta näyttävään lähes-ihmismäisyyteen, josta käytetään englannissa nimitystä ”uncanny valley”. Jokin näyttää jo melkein ihmismäiseltä, kuten seksinukkerobotin kasvot, mutta tuntuu jostain syystä väärältä (ehkä siksi, että kyse on seksinukkerobotista).

Siinä vaiheessa kun tekoäly etenee Ray Kurzweilin kuvaileman kehityksen varhaiselle asteelle, käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen ja mitä älykkyys on, muuttuvat lopullisesti. Tilanne monimutkaistuu ihmisten päivittäessä kehojaan ja mieliään kyberneettisillä välineillä ja transhumanistisella teknologialla. Tällaiset edistysaskeleet hämärtävät biologisen ja keinotekoisen älyn rajaa.

Tulevien vuosikymmenten kuluessa ihmiset alkavat lähes varmasti tehostaa itseään tekoälyllä. Tulemme näkemään oikeustapauksia, joissa erilaisia rikoksia puolustellaan vetoamalla tekoälyn tekemiin ratkaisuihin. Toisaalta vahvan tekoälyn itsenäiset ilmentymät tulevat lopulta haastamaan oikeuteen ihmisiä, joiden he katsovat tahraavan ja halventavan tekoälyä (oletettavasti sen jälkeen kun ”tekoäly” nimikkeenä on korvattu jollain sellaisella kuin ”aistivat ja autonomiset olennot”).

Äskettäin julkaistussa artikkelissa kaksi lakitieteen professoria pitää todennäköisenä, että tulevaisuudessa sananvapaus annetaan myös vahvalle tekoälylle. Ihmisyys katsotaan oikeudessa riittäväksi, mutta ei välttämättömäksi perusteeksi sananvapaudelle. Professorit päätyvät siihen, että tekoälylle myönnetään Yhdysvalloissa maan perustuslaissa määritellyt henkilöllisyyden oikeudet. Viime vuosikymmeninä olemme nähneet tämän sanan luonteen muuttuvan — mutta emme tekoälyn tai robottien vallankumouksen, vaan monikansallisten yritysten tahdittaman globalistien vallankumouksen seurauksena. Toistaiseksi ”yrityshenkilöys” (corporate personhood), ei robotiikka, on laajentanut henkilöllisyyden määritelmää.

Ainakin aluksi vahva tekoäly tulee melko varmasti olemaan suuryritysten ja hallitusten omaisuutta. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös osoittaa, että ihmisten luomilla suuryrityksillä voi olla laillisia oikeuksia siinä missä lihaa ja verta olevilla biologisilla olennoillakin. Näitä oikeuksia pönkittää ja vahvistaa suuryritysten valtava varallisuus, joka antaa niille valtaa lainsäätäjien ylitse — ja tämän seurauksena myös yksittäisten ihmisten ylitse.


ESITETÄÄN RÄJÄHDYSHERKKÄ hypoteettinen kysymys: Kumpi joutuu todennäköisemmin rikosoikeudelliseen vastuuseen — poliisi, joka ryöstää Googlen toimipisteen, varastaa arkaluontoisia tietoja ja myy ne hakkereille, vai poliisi joka ampuu mustaihoisen miehen? Väitän, että edellinen.

Tulevaisuudessa saatetaan kysyä, syyllistyykö Amazon-verkkokaupan aistivan ja autonomisen jakelulennokin (tai vaikkapa vastaavanlaisen sotilaslennokin) alasampuja murhaan. Väitän, että vastaus on myönteinen, ja että suuryritysten ja hallitusten omistamilla tekoälyisillä roboteilla tulee olemaan vankemmat ihmisoikeudet kuin ihmisillä itsellään. Näin siksi, että vahvan tekoälyn myötä kuvaan astuvat suuret rahat, yksityisomistuksellinen lähdekoodi, tuotemerkit ja mahdollisesti kansalliseen turvallisuuteen liittyvä informaatio, ja kaikkien näiden voidaan osoittaa olevan vallanpitäjille tärkeämpiä kuin ihmisten oikeudet.

Maailma, jossa automaatio on hitaasti mutta varmasti korvaamassa ihmistyövoiman ja suuryritykset jatkavat ennennäkemättömän globaalin valtansa lujittamista, antaa perusteet johtopäätökselle, että tulevaisuudessa työväenluokkaiset ihmiset ovat harvoin mitään muuta kuin suuryritysten tekoälyn hallitseman velkaorjuusjärjestelmän sopimussuhteisia palvelijoita.


Jake Anderson.
Jake Anderson.

Jake Anderson on kalifornialainen riippumaton journalisti. Yllä oleva artikkeli on lyhennetty versio theAntiMedia.orgin alkuperäisjulkaisusta ”Soon Robots Will Have More Rights than Humans”.

10 KOMMENTTIA

 1. Tiedemiesten arvio: 12 todennäköisintä maailmanlopun syytä, alla 7 todennäköisintä
  Tutkimuksen idea ei ole uusi mutta asia ei juurikaan ole kiinnostanut poliittisia tai akateemisia piirejä mikä tekee asian keskustelusta vaikean.
  ”Olemme hämmästyneitä havaittuamme, ettei kukaan muu ole tehnyt listaa globaalisista vaaroista ja niiden vaikutuksista, jotka seuraamuksineen ovat lopullisia,” sanoo Dennis Palmin (Global Challenges Foundation).
  ”Emme halua syyllistyä pelotteluun. Haluamme vain saada päätöksentekijät puhumaan.”

  1) Tekoäly. Tämä on kaikkein todennäköisin.
  Sitten tärkeysjärjestyksessä:
  2) Väärä totalitaarinen maailmanhallinta, joka esim. laiminlyö köyhyyden seuraamusten hoidon ja johtaa globaaliin anarkiaan.
  3) Globaali ekonomis-poliittinen romahdus.
  4) Ekologinen romahdus.
  5) Tuntemattomat, vaikeasti ennustettavat seuraamukset ihmisen nykyisistä toimista.
  6) Nanoteknologia.
  7) Synteettinen biologia (itse tuotettu patogeeni).

  linkistä lisää:
  12 likely causes of the Apocalypse, as seen by scientists

  Filmmakers, authors, and media have widely speculated about how human life on Earth will end. Now scientists have come up with the first serious assessment, presenting 12 possible causes of the Apocalypse.

  https://www.rt.com/news/232591-12-causes-apocalypses-scientists/

 2. Ihmetyttää kyllä vähän ,eivätkö ydinaseet kuulu lainkaan todennäköisimpiin maailmanlopun syihin? Venäjä on jopa rakentanut tai vielä rakentamassa erityistä maailmojentuhoamiskonetta, järjestelmää nimeltä Perimeter.

  • Et lukenut linkkiä jossa ydinsota on mukana. Mutta sitä ei ole helppo aloittaa koska se voisi tuhota aloittajankin.

 3. Eliitin ylläpitämästä ydinasepelotteesta ollaan monta mieltä, sillä yhä suurempi määrä ihmisiä on ryhtynyt vahvasti epäilemään Hiroshiman ja Nagasakin aitoutta. Atomipommin jälkeisestä kuvamateriaalista on kiistelty pitkään, koska ne muistuttavat hätkähdyttävästi raskaan ilmapommituksen jälkeistä tilaa. Herää siis kysymys, että oliko näissä tapauksissa kysymyksessä psykologinen sodankäynti ja onko edelleenkin näiden ”maailmojentuhoamiskoneiden rakentamisessa” ja jatkuvassa ydinasevarustelussa kysymyksessä psykologinen sodankäynti. Kansaa pidetään ruodussa pelolla, eli eliitin syöttämä valhe ja propaganda on se, joka pitää vanhaa järjestelmää pystyssä.

  Itse pidän ihmiskunnan suurimpana uhkana kemiallista sotaa, jossa järkyttävää tuhoa tuottava ja nopeasti leviävä bakteeri leviäisi maailmanlaajuisen lentoliikenteen avulla nopeasti kaikkialle kuin musta rutto. Tämänkaltainen ASE on halpa tuottaa, sitä olisi äärimmäisen vaikea hallita ja psykopaattien käsissä se olisi maaplaneetan todellinen kauhuskenaario.

  • Hiroshiman ja Nagasakin tapahtumien väärentäminen olisi ollut niin mittava operaatio, että se olisi kyllä tullut ilmi. Samaan huijaukseen pitäisi liittää myös kaikki tehdyt ydinkokeet.
   Toisekseen ydinasehuijaus ei pelotteena palvelisi vallanpitäjiä niin kuin esimerkiksi terrorismi, jonka avulla voidaan heikentää kansalaisten perusoikeuksia.

   Omasta mielestäni kaksi ihmiskunnan suurinta uhkaa ovat ydinsota ja pöllyyttäjien häviäminen.
   Pelkästä ydinsodasta varmaan selviäisi joukko ihmisiä vietettyään aikansa luolissa. Mutta jos pöllyyttäjät häviää, niin loppuu ennen pitkää ruoka viimeiseltäkin sinnittelijältä.

 4. Robotit ovat parhaita kumppaneita rikollisille, koska tuomioistuimet eivät voi tuomita koneita rikoksista. Robotin voi ohjelmoida tekemään mullistavia tuhoja, ilman vastuuta. Ja mitä vielä me tarvitsemme itse-tuhoomme. Koneet hakkaavat ihmisen ”kylmäverisemmiksi tappajiksi”, pelkällä ohjelmoimisella. Sellainen taka-ajatus on hyvä ottaa myöskin huomioon. ”Syyntakeettomat Robotit”? Milloinka viimeksi joku on keksinyt jotakin ” rauhanomaista ”?

 5. Kun pölyttäjät loppuvat, me voimme käydä pankissa nostamassa seteleitä, joista saa maistuvan keitoksen.

 6. Kieroontuneet aivot ne robotit kuitenkin panevat toimintaansa. Jonkinlainen tarkoitusperä siinäkin piilee.
  Älykoneiden keksijät eivät asu viidakoissa, vaan Kaliforniassa. Robotteja on mahdotonta saada osoittamaan ”syyttömyyttä”, koska se ei kuulu ohjelmointiin. Giljotiinin kahvasta vetävä robotti ei tunne syyllisyyden tunnetta. Kaikki mainostettu ”älykkyys” on menossa vikasuuntaan, jopa avaruusmatkatkin, eväät pitää ottaa mukaan maan mullasta kuitenkin, kaikesta viisaudesta huolimatta. Suuressa viisaudessaan, kukaan ei ole niin harhateillä, kuin ”viisas ihminen”.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here