Presidentti Obama kielsi viime vuonna Keystone XL -putkiston rakentamisen. Putkistoa oli määrä käyttää tervahiekkaöljyn kuljettamiseen.

Nyt öljy-yhtiö TransCanada suunnittelee vaativansa oikeusteitse Yhdysvalloilta $15 miljardia korvauksena projektin torppaamisesta ja menetetyistä tuotoista. Yhdysvaltain ja Kanadan välillä solmittu vapaakauppasopimus NAFTA mahdollistaa tämän.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni neuvottelevat parhaillaan TTIP-vapaakauppasopimusta.

2 KOMMENTTIA

  1. Suppea uutinen? Olisiko taustatiedot siitä miksi kiellettiin paikallaan? Itsellä ainakin ensimmäisenä herää voimasuhteiden muuttuminen kun Kanadassa päämajaansa pitävä yritys nostaa Yhdysvaltoja vastaan oikeusjutun (voittaa varmasti) Valtiot ovat menettäneet voimansa globaaleja yrityksiä vastaan.

  2. Hauskaa tässä on, että TTIP sopimustakin markkinoidaan ”vapaakauppasopimuksena”, vaikka sen tarkoitus on juuri päinvastainen. Ehkä kaikki neuvottelijamme eivät ole sitä ymmärtäneet tai poliittinen korruptio on tehnyt tehtävänsä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here