Euroopan parlamentti totesi vuonna 2013:

”Talous- ja finanssikriisi on lisännyt köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä eri puolilla unionia. […] jopa 120 miljoonaa ihmistä uhkaa joko köyhyys tai syrjäytyminen. […] 43 miljoonalla eurooppalaisella ei ole joka toinen päivä varaa ateriaan, joka sisältäisi lihaa, kanaa tai kalaa. […] Arvioiden mukaan unionissa oli vuosina 2009 ja 2010 jopa 4,1 miljoonaa koditonta.”

Nicholas Shaxson, mies joka kirjoitti kirjan Treasure Islands: Tax Havens and the Men Who Stole The World, toteaa: ”Veroparatiisit ovat tärkein yksittäinen syy siihen, miksi köyhät ihmiset ja köyhät maat pysyvät köyhinä.” Raymond Baker, teoksen Kapitalismin akilleen kantapää kirjoittaja, sanoo veronkierrosta ja rahanpesusta, että ne ovat ”rumin luku globaalitaloudellisissa liiketoimissa sitten orjuuden”.

Suomen hallintarekisterissä olevista osakkeista maksetaan vuosittain 2,5–4,5 miljardia euroa osinkoja tuntemattomille saajille. Osinkoja ohjataan erilaisin keinotekoisin järjestelyin maihin, joiden kanssa Suomi on tehnyt osinkojen verottomuutta tai alhaista veroprosenttia edellyttävän verosopimuksen. Tällaisia maita ovat mm. Iso-Britannia, Alankomaat sekä Yhdysvallat.

Verotusneuvos Markku Hirvonen totesi A-studion haastattelussa 25.3.2013: ”Olen aika hämmästynyt tästä tilanteesta, koska meillä virallisesti kuitenkin puhutaan siitä, että veroparatiisien torjunta on esimerkiksi hallituksen kärkitavoitteita. Käytännössä näin ei näytä tapahtuvan.”


MAAILMAN VALLITSEVALLA
talousjärjestelmällä on monet kasvot. Ne ovat kapitalismin kasvot, mutta samalla kertaa liberaalikapitalismin, tuhokapitalismin ja rosvokapitalismin kasvot. Väite on perusteltavissa useilla mittareilla – mm. tulonjaon, varallisuuserojen ja veroparatiisijärjestelmän mittareilla.

Yhtenä esimerkkinä voidaan viitata Ylen 18.1.2016 välittämään uutiseen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin tuoreesta raportista, jonka mukaan maailman 62 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin köyhempi puolikas maailman väestöstä, eli noin 3,5 miljardia ihmistä. Myös Oxfamin mukaan suurin syy eriarvoisuuden kasvamiselle on rikkaiden verovälttely.

Järjestön mukaan esimerkiksi Afrikan rahallisesta varallisuudesta 30 prosenttia on veroparatiiseissa, mistä seuraa maanosalle noin 14 miljardin vuosittaiset verotulojen menetykset. Uutisessa viitataan Oxfamin kansainvälisen toiminnanjohtajan Winnie Byaniman lausuntoon, että lähes kahdellasadalla johtavalla monikansallisella yrityksellä on tili ainakin yhdessä veroparatiisissa.

Uutinen kertoo paljon maailman vallitsevasta talousjärjestyksestä eli kapitalismin raa’asta todellisuudesta.


YHDEN SUOMALAISEN
on väitetty vastaavan kymmentä itänaapuria (1:10). Pakko myöntää, että maailman ultrarikkaat ovat panneet paremmaksi. Yksi ultrarikas vastaa, mitä omistukseen tulee, noin 56 000 000 maailman köyhempään väestönpuolikkaaseen (noin 3,5 miljardia ihmistä) kuuluvaa ihmistä (1:56 000 000).

Tämän vallitsevan olotilan maailman valtaeliitti ja valtamedia näyttävät hyväksyneen ilman suurempia protesteja. Miksi? No siksi, siksi että maailmassa ihmiset on alistettu yhden ainoan talousjärjestyksen käsikassaroiksi, ja sen vuoksi, että mainitut eliitit hyötyvät vallitsevasta olotilasta.

Taloustieteilijät, nuo valtaeliitin juoksupojat, vaikenevat. Eikä löydy Olof Palmen kaltaista, ei myöskään Che Guevaran kaltaista, puhaltamaan peliä poikki.

Ja sen tähden Suomessakin leikataan. Leikataan köyhiltä. Porvarihallitus, se Sipilän SSS-hallitus, leikkaa. Se hallitus, jonka valtiovarainministerinä ”toimii” kokoomuksen puheenjohtaja. Se mies, josta oikeuskansleri päätöksessään totesi: ”Minulla ei ole […] syytä epäillä, että valtiovarainministeri olisi antanut eduskunnan kyselytunnilla hallintarekisteriasiaa koskevia virheellisiä tietoja tarkoituksellisesti.”

Good night, and good luck!


Tapio Kuosma.
Tapio Kuosma.

Tapio Kuosma on tietokirjailija ja oikeustieteen lisensiaatti. Hän on kirjoittanut kirjan Veroparatiisit: saalistajaeliittien turvapaikat (Helsinki 2014).

45 KOMMENTTIA

  1. Täyttä asiaa Tapio Kuosmalta – kiitos.

    Ahneuden, valheen ja alistamisen syöpä on levinnyt maailman jokaiseen valtioon yritys- ja virkamiestason huipulle, joten tasa-arvoisuuden yhtälö on mahdoton. Hitaasti tappavaa syöpää edustaa kansallisvaltioiden kierot presidentit, hallitukset, eduskunnat, oikeuslaitokset, lakituvat, yliopistot, lääketeollisuus, pankit, lakimiehet, aseteollisuus, koulut, hyväntekeväisyysjärjestöt, NATO, YK, huumeteollisuus, NASA, asianajajat, monikansalliset yritykset, sekä lukuisat salaseurat kuten vapaamuurarit. Syöpä rakastaa kansan alistamista ja valhetta, joten se lymyää vatikaanissa, kirkoissa, temppeleissä ja synägoogissa. Niin, kuten huomaatte, koko systeemi alusta loppuun on umpimätä.

    Elämme loputtomien valheiden kulta-aikaa – harmaa eminenssi. Länsiliittoutuman poliittinen johto ja terroristiryhmiä edustavat palkkasotilaat puhaltavat sulavasti yhteen hiileen ja aseteollisuus kiittää. Nukkehallitus ja eduskunnan vale-oppositio puhaltaa sulavasti yhteen hiileen ja kansa kiittää.

    Kansallisvaltioiden omaisuutta siirretään järjestelmällisesti eliitin taskuun ja kansan velka sen kun kasvaa. ”Olemme eläneet yli varojemme” saarnaa henkilökohtaisia varojaan piilotteleva pääministeri. Niinkö… hmmm… ihanko oikeasti, herra Sipilä? Tarkoitatte varmaan, että TE – arvoisa veroparatiisi-eliitti – olette eläneet yli varojenne. Suokaa anteeksi, mutta missä mahtaa olla suomalaisten eläkerahasto? Epäilen vahvasti, että kyseiset miljardit ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.

    Kokonaiskuva on todellakin lohduton. Sionisti-pankkiireista koostuva pieni rikollisryhmä vetelee verhon takana naruja ja hirttosilmukkaan asetettu kansa tanssii.

    • Hyvä analyysi jälleen kerran sinulta. ”Tää korutont on kertomaa…”
      Sen vielä jotenkin ymmärtää, etteivät apatiaan vaipuneet köyhät ja syrjäytyneet enää välitä mistään mutta että ns. keskiluokka ja sivistyneistökin tukee näitä verenimijöitä… se menee kyllä yli kaiken ymmärryksen… ettei synny tervettä vihaa. Ei sitä voi käsittää.

      Suomen ev.lut. kirkon pääjohtaja avaa sanaisen arkkunsa. Maksamalla kirkollisverosi hyväksyt hänen ajatuksensa omiksesi!
      http://mvlehti.net/2016/01/19/arkkipiispa-makinen-on-natsismia-jos-suomi-ei-anna-taytta-sossun-tukea-kaikille-suomeen-pyrkiville/

      Ääni muuttunut kirkossamme. Näin oli joskus
      ”Tämä on monille alistetuille vaikeaa, kun he ovat tottuneet siihen, että vihastuminen on moraalisesti tai uskonnollisesti väärin”, sanoo Raamattuopiston johtaja Rauno Mäkelä ja jatkaa: ”Mutta ei se ole. Uudessa Testamentissakin kehotetaan: vihastukaa, mutta älkää tehkö syntiä. Vihastuminen ja vihaaminen ovat eri asioita. Kun meidän oikeuksiamme poljetaan, meidän pitäisi suuttua siitä, eikä suinkaan jäädä alle. Osoita vihastumisesi tavalla tai toisella. Käytännössä tämä merkitsee riitelemistä. Ne jotka ovat joutuneet alistetuksi ovat yleensä ihmisiä, jotka inhoavat riitelemistä ehkä yli kaiken. Se on heille suunnattoman vastenmielistä. Koko heidän olemuksensa on sitä vastaan, mutta on vain opittava riitelemään”.
      Ja lisää luennosta 9.12.2004: Miksi minusta tuli luonnehäiriöisen uhri? — miten voin vapautua alistajastani? : ”Tämä voi ärsyttää teitä, mutta uskallan sanoa sen näin: Olennainen asia tapahtuu uhrissa itsessään. Hänessä täytyy tapahtua muutos. Jos hänessä tapahtuu sisäinen muutos, se alkaa heijastua hänestä ulospäin… vaikkei hän sanoisi mitään, vaikkei hän tekisi mitään. Se alkaa vähitellen muuttaa häntä itseään myös siten, että hän voi löytää keinoja, joilla hän voi tilannetta muuttaa, vaikka radikaaleja keinoja ei olisikaan käytettävissä.”
Upeita sanoja Mäkelältä.

      • Viha on energiaa siinä missä rakkauskin.

        Molemmat ovat tarvittavia energioita.

        Kaikilla tunteilla on tarkoituksensa.

        Viha ja inho:

        Osa 1

        Vihaa ja inhoa pois. Vihan ja inhon tunteet ovat oikeudenmukaisuutta suojelevia tunteita.

        Kun kokee jonkin asian, tilanteen tai ihmisen epäreiluksi, vääräksi, saattaa herätä vihan tai inhon tunne.

        Vihan ja inhon tunteet kertovat siitä, että kokemusta oikeudenmukaisuudesta tai oikeudenmukaisuutta on rikottu.

        Yksi vihan ja inhon herättäjä on se, että räikeisiin epäoikeudenmukaisuuksiin ei puututa.

        Miten vihaan ja inhoon kannattaa suhtautua? Niitä ei tule tukahduttaa, koska se vain pahentaa vihan ja inhon vaikutuksia.

        Maaperä on kokemuksen jälkeen otollinen arvojen ja pelisääntöjen kirkastamiselle, kun asia tuodaan esiin.

        Osa 2

        Viha on energiaa. Vihan voi jalostaa hyötykäyttöön. Vihaa tarvitaan silloin, jos halutaan puuttua vääryyksiin ja epäkohtiin. Vihan avulla pystytään myös puolustautumaan, suojelemaan ja turvaamaan asioita.

        Aggressio voi olla hyvä apu oman tahdon ilmaisussa, itsesuojelussa, puolensa pitämisessä ja joskus myös luovuuteen tarvitaan aggressiota.

        Itsessään oleva viha on hyvä tunnistaa. Vihan jatkuva kieltäminen voi sairastuttaa ihmistä monella lailla fyysisesti ja henkisesti. Osissa masennuksista on kyse sisäänpäin kääntyneestä vihasta, jonka on päästävä esiin.

        Viha, joka on tunnistettu, ilmaistu ja purettu ‘rakentavasti’ vapauttaa. Viha myös suojaa meitä.

        Jämäkällä vihalla voimme estää ylitsemme kävelyn.

        Tunteiden kieltäminen johtaa niiden epäsuoraan ilmaisuun, esim. henkisen väkivallan eri muotojen käyttöön: kiusaaminen, nöyryyttäminen, nujertaminen, alistaminen, jne.

        On olemassa mm. kulttuurisesti tukahdutettua vihaa, lapsuuden tukahdutettua vihaa (ylikävely), aikuisena koettua nykyhetkeen liittyvää vihaa …

        Kannattaa tutustua johonkin alan teokseen? Aihe on laaja …

  2. Onkohan vielä jossain on-line se hallituksen vuodettu salainen asiakirja, jonka IPU:n puoluejohtaja Antti Pesonen julkaisi Verkkomediassa? Kyseisessä asiakirjassa hallituspuolueilta kyseltiin näiden mielipidettä hallitusohjelmasta jossa taisteltaisiin harmaata taloutta ja talousrikollisuutta vastaan. Kokoomus ja RKP vastustivat kaikkea talo harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastaista toimintaa. Kertoi hyvin selvästi, että talousrikollisuus on oikeistopuolueiden mielestä OK.

  3. Suuri kiitos kommentoijille.

    Pertin tarkoittama asiakirja löytynee (?) osoitteesta = > http://uusi.voima.fi/tiedostot/harmaa_talous250511.pdf

    Seuraavassa ote Voimassa taannoin julkastusta jutusta ”Muistio: Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjuntaa” (Teksti Susanna Kuparinen & Jari Hanska) [http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoomus-ja-rkp-jarruttavat-harmaan-talouden-torjuntaa/]:

    [Lainaus alkaa:] Fifille vuodettu muistio paljastaa, että kokoomus ja RKP jarruttivat hallitusneuvotteluissa harmaan talouden valvontaa ja ehkäisyä. Puolueiden neuvottelijat vaativat poistoja keskeisimpiin toimenpiteisiin.

    Fifi sai haltuunsa hallitusneuvotteluista viisisivuisen muistion (PDF-tiedosto). Kyseessä on harmaan talouden työryhmän pohjapaperi, joka paljastaa työryhmän neuvotteluasemat 25. toukokuuta, viikkoa ennen kuin kuuden puolueen pohjalta käydyt neuvottelut katkesivat.

    Työryhmän puheenjohtajana toimi Jukka Gustafsson (sd.) ja työryhmään osallistui edustajia jokaisesta kuudesta hallitusneuvotteluihin osallistuneesta puolueesta. Sosialidemokraattien laatimaan pohjapaperiin on kirjattu lukuisia ehdotuksia harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjumiseksi sekä sijoitustoiminnan avoimuuden edistämiseksi.

    Muistion perusteella vasemmistoliitto, vihreät ja kristilliset tukivat demareiden esitystä. Sen sijaan kokoomus ja RKP vaativat useiden kohtien poistamista kokonaan tai niiden muuttamista.

    Kokoomus ja RKP asennoituvat nihkeästi muun muassa viranomaisten tietojen saannin helpottamiseen, ulkomaisten yritysten ja työntekijöiden verovalvontaan ja sijoitusten läpinäkyvyyteen.

    Kokoomus esimerkiksi ei halua antaa työsuojeluviranomaisille oikeutta tarkistaa, että työntekijöiden ”palkkaus on työpaikkaa koskevan työehtosopimuksen mukainen”.

    Rakennusalalla on pidetty ongelmallisena työsuojeluviranomaisten hampaattomuutta valvontatehtävissä. Urakat valuvat yrityksille, jotka käyttävät usein ulkomailta tuotua alipalkattua työvoimaa. Kokoomuksen vaatimus heikentää kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten kilpailuasemaa.

    Fifille toimitettu muistio osoittaa, että kulisseissa on valmisteltu hallitusohjelmaa, jossa suurin puolue kokoomus pyrki vesittämään lähes kaikki valvontaa tiukentavat toimenpiteet RKP:n säestämänä.

    Harmaan talouden työryhmän pohjapaperissa esitetään esimerkiksi seuraavaa:

    ”Suomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintarekisteröityjä tilejä, edellytetään selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys.”

    Kokoomus vaati kohdan poistettavaksi.

    RKP vastustaa viranomaisrekistereiden jakamista kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön.

    ”Se olisi toiminut aivan liian tehokkaasti harmaata taloutta vastaan”, harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen kommentoi tuoreeltaan Fifille.

    Syynä RKP:n linjauksille Hirvonen näkee puolueen taustavaikuttajat, kuten Björn Wahlroosin kaltaiset suursijoittajat.

    Varovaisten arvioiden mukaan Suomi menettää kansainvälisen sijoitustoiminnan veronkierron seurauksena 800 miljoonaa euroa vuodessa. Yksi syy on se, että ulkomaisten sijoitusyhtiöiden ei tarvitse ilmoittaa Suomen veroviranomaisille sijoittajien henkilöllisyyttä.

    Pohjapaperissa tilanne pyrittiin korjaamaan:

    ”Suomessa toimivilta etävälittäjiltä vaaditaan vuosi-ilmoitukset sijoituksista”.

    Sama velvoite on jo Ruotsissa käytössä, mutta RKP vaati kohdan poistettavaksi.

    Sijoitustoiminnan läpinäkyvyyden kannalta oleellista olisi lisätä viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia. Hallintarekisteröinnin laajentaminen suomalaisiin sijoittajiin vaikeuttaa tiedonsaantia.

    Pohjapaperissa vaaditaan, että viranomaisten mahdollisuuksista saada tietoja huolehditaan. RKP kuitenkin lisäsi vaatimukseen varauksen: ”vaarantamatta suomalaisten yritysten kilpailuasemaa”.

    ”Eli harmaata taloutta saa vaikka kasvattaa, jos se parantaa suomalaisten yritysten kilpailuasemaa”, Hirvonen toteaa.

    Viime hallituskaudella Suomi solmi valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla useita kymmeniä tietojenvaihtosopimuksia. Jos suomalainen sijoittaja piilottaa omistuksensa veroparatiisiin, verottaja voi sopimusten nojalla vaatia tietoja henkilöiden sijoituksista ja tuloista eri maissa.

    Tähän päivään mennessä sopimuksia ei ole kertaakaan käytetty. Sopimusten käyttö koettiin monimutkaiseksi ja yksilöityjä tapauksia, jossa tietoja olisi voitu pyytää, ei tullut eteen.

    Pohjapaperissa ongelmaan puututtiin:

    ”Kansainvälisissä verosopimuksissa edellytetään automaattista verotietojen vaihtoa”.

    Kokoomus kuitenkin ehdotti kohdan muuttamista muotoon edistetään. Näin vaatimus konkreettisista toimenpiteistä katosi.

    Muistio osoittaa, kuinka kokoomuksen neuvottelijat yrittävät liudentaa sitovat vaatimukset epämääräisiksi lupauksiksi ja suosituksiksi.

    Pohjapaperiin on listattu useita uusia velvoitteita ulkomaisille yrityksille, kuten ennakkoilmoituksen tekemistä Suomen veroviranomaisille, jos yritys lähettää Suomeen työntekijöitä. Kokoomus pyyhkäisi kaikki toimenpiteet lyhyellä muotoilulla, jossa puolue ehdottaa ainoastaan nykyisten säännösten tehostamista.

    Kokoomus politikoi taitavasti ja ehdottaa muutaman kiistakohdan siirtämistä kolmikannan käsiteltäväksi. Kolmikannassa istuvat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt yhdessä hallituksen kanssa. Tällä menettelyllä ärhäkämmät aloitteet saadaan kuihdutettua kompromisseiksi tai haudattua loppumattomien selvittelyryhmien alle.

    Esimerkiksi edellisellä hallituskaudella säädettyä tilaajavastuulakia pidetään tehottomana, koska se tehtiin kolmikantatyönä. Lopputulos oli hampaaton laki.

    (…) [Lainaus päättyi.]

      • Ollos hyvä. Kysyvä ei tieltä eksy. Harvat enää kysyvät. Kiitos Tapio Kuosmalle hyvästä keskustelun avauksesta. Tällaiset asiat eivät ole valtamediassa olleet muodissa enää vuosikymmeniin.

        Pertille kapitalismista. Kannattaa lukea Matti Hyryläisen lyhyet ja nasevat kirjoitukset ”Mikä kapitalismissa vikana”. Onhan sekin eräänlainen -ismi, joka tekee kannattajansa sokeaksi kuten mikä tahansa ideologia. Siksi vierastan kaikkia ismejä. Niiden vuoksi soditaan ja tapetaankin. Vapaa markkinatalous sen sijaan olisi poikaa, mutta sellaista ei mistään tahdo löytyä.

    • Kiitos yhteenvedosta, en ole yllättynyt. Tämänkaltaiset ”salaiset” asiakirjat paljastavat juuri sen, että suomea ollaan ajamassa tietoisesti alas. Se käynnistyi globalisti-Koiviston aikakaudella ja siitä se on jatkunut jokaisen nukkehallituksen myötä. Suomea, kuten myös EUta johdetaan euroopan rajojen ulkopuolelta – Yhdysvalloista – rikollis-pankkimafian ytimestä. Tätä kansallisvaltioiden järjestelmällistä tuhoa kutsutaan globalistien kultaisessa käsikirjassa; demokratiaksi.

      Suomen kansa maksaa kovaa palkkaa rakkaan isänmaansa tuhoajille, joiden kirkkaimpana päämääränä on tehdä lisää työttömiä, tuoda lisää jihadisteja ja siirtää valtion omaisuus globalisti-eliitin hallintaan!

  4. ” Harmaan talouden työryhmän pohjapaperissa esitetään esimerkiksi seuraavaa:

    ”Suomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintarekisteröityjä tilejä, edellytetään selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys.” ”

    Täsmälleen tämä hallintorekistereitä ja tilien omistajia koskeva salailu on asia, josta nykyistä kokoomuslaista valtiovarainministeri Stubbia korvennettiin.

    Kokoomuksen agenda on selvästikin puolustaa harmaan talouden asemia.

    Sipilä lienee juonessa mukana. Keskustapuolueen yksi musta piste on sen viha ay -liikettä kohtaan, (jonka etu olisi harmaan talouden ja pimeän työvoiman torjunta) ja toiseksi keskustan agenda on yrittää pitää hallitus koossa koko vaalikauden, niinpä kokoomusta ei ole varaa suututtaa liikaa.

    • SSS – presidentillä vahvistettuna – tekee kyllä hyvää työtä sen eteen jotta nämä Spenglerin ajatukset länsimaiden perikadosta toteutuvat:
      Muutama ajatus:
      Henki ajattelee — raha johtaa. Sellainen on loppuaan kohti kulkevan kulttuurin järjestys.
      Metropoleissa henki muuttuu aineeksi ja kulttuuri massoittuu ajanvietteeksi. Hengetön ihminen miettii kivettyneessä ympäristössään miten saisi aikansa kulumaan.
      Kokemuksellisesti todellisuus muuttuu yhä vaikeammaksi eläytyä. Tässä mielessä länsimaista kulttuuria ei enää ole olemassa.
      Sivilisaation viimeinen taistelu käydään reaalisen tekniikan ja abstraktin rahan välillä.
      Lopulta reaalinen voittaa rahan kun teknologiaeliitti ja sen aseistamat sotilaat kääntyvät rahaa ja sen manipuloimaa rahvasta vastaan.

      Tuo viimeinen kalskahtaa vallankaappaukselta, diktatuuriltakin. Voisiko olla niin, että reaalinen (maailman syrjäytyvien ja köyhtyvien ’eliitti’) kääntyy rahamafiaa ja sitä palvovaa globalistien lakeijajoukkoa vastaan….?

      • Juuri niin tulee käymään, vaikkakin se tapahtuu maailmanlaajuisen kärsimyksen ja kaaoksen kautta. Ihmisiä orjuuttava järjestelmä (uskonnot /politiikka /raha) tulee romahtanaan ja kun se romahtaa, se tulee alas ’Danielin patsaan’ lailla perustuksiaan myöten!

  5. Kapitalismi on OK, mutta rajat sillä pitäisi olla. On hirvittävää että muutama harva voi niin verottaa muiden työtä, että tällainen epätasapaino varallisuudessa on pässyt syntymään. Ja kuinka paljon omaisuutta ovat huippurikaat piilottaneet ja säätiöineet, mitä heihin ei voida yhdistää?

    Kamalaksi on Suomineidonkin kasvot menneet! Noin yhdeksänsataatuhatta elää köyhyysrajan alla, kun vuoden 1990 alussa määrä oli kolmesataatuhatta. Velkaantuminen on räjähtänyt käsiin: suomalaiset kotitaloudet on Euroopan velkaisimpien joukossa, 120% velkaa vuoden tuloista vuonna 2012, kun 1970-luvulla velkaa oli 40% vuoden tuloista.

    1980-luvulla talouskasvun arvo oli joka vuosi yli 10%. Sen jälkeen on ollut jatkuvasti laskeva trendi (ja 90-luvun alussa paha kuoppa) ja viimeiset vuodet talouskasvu on ollut negatiivistä. Koko Euroopassa talouskasvu on lähes yhtä surkea: pari prosenttia plussalla, eikä sillä makseta edes lisääntyneen rahan korkoa (talouskasvua ei ole ilman rahan lainaamisen lisääntymistä). Eikä se siitä mihinkään muutu: sama laskeva trendi on vuosikymmeniä pitkä.

    Ja kova työttömyys kiusaa jatkuen. Työpaikkoja on ulkoistettu halpatuotantomaihin satojatuhansia, varsinkin tuotantoa, ja tilalla on pätkätyötä, orjatyötä ja puhelinmyyntiä.

    En koskaan äänestänyt SDP:tä, mutta kyllä sosiaalidemokraattien aikaan maan kehitys sentään kulki parempaan suuntaan, toisin kuin viimeiset kolmisenkymmentä vuotta.

  6. Tellus anno Domini 2016

    #Rikkain prosentti maailman ihmisistä omistaa enemmän kuin loput 99 % yhteensä.

    #Maailman väkiluku on tammikuussa 2016 arviolta 7.396.000.000.

    #Maailman ihmisistä 73.960.000 omistaa siis enemmän kuin muut 7.322.040.000 yhteensä.

    #Joka yhdeksännellä ihmisellä maailmassa ei ole tarpeeksi syötävää.

    #Enemmän kuin 1.000.000.000 ihmistä elää äärimmäisessä köyhyydessä alle euron päivätuloilla.
    ¤
    En procent äger mer än resten av oss
    FNB–TT–GUSTAV SJÖHOLM
    Publicerad: 18.01.2016

    Gapet mellan de extremt rika i världen och de fattiga fortsätter att öka, skriver biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.

    Den rikaste procenten har tillsammans mer tillgångar än resten av världen, enligt biståndsorganisationen Oxfam. Gapet mellan de fattiga och rika eskalerar snabbare än befarat.

    Den rikaste procenten av världens befolkning har nu mer än resten av världen tillsammans, uppger organisationen och hänvisar till data från bland annat Credit Suisse och Forbes.

    En procent av världens befolkning har tillgångar värda 755 900 dollar eller mer, motsvarande 694 000 euro, enligt en rapport från Credit Suisse.

    Oxfam hade förutspått att skiftet skulle inträffa först i år.

    – Men den här koncentrationen av rikedomar har redan inträffat. Vi har en kris när det gäller ojämställdhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20–30 åren, säger Helen Szoke, expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT.

    Kritik mot skatteflykt

    Ett annat problem som Oxfam ser är kopplingen mellan pengar och makt.

    – Det krävs en modig regering för att utmana storföretag och väldigt rika personer för att få dem att betala en skälig skatt, för de är oroliga för de politiska konsekvenserna.

    Oxfam attackerar bland annat skatteflykt och hoppas att världens länder kan enas i att bekämpa frågan. Rapporten släpps inför att makthavare möts under Världsekonomiskt forum i Davos i veckan.

    – Man säger ju att transparens är det bästa botemedlet mot skatteflykt, men regeringar har varit för försiktiga med att ta tag i den här kritiska frågan, säger Helen Szoke.

    Motverkar fattigdomsbekämpning

    Beräkningar som organisationen hänvisar till visar att 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer, och 7,6 biljoner dollar av individers personliga tillgångar som gömts i skatteparadis.

    – Det är väldigt mycket pengar som tas ur cirkulation. Om de hade beskattats rättvist hade de kunnat användas av stater till att bekosta skolor, sjukhus, vattensystem – saker som behövs för att hantera fattigdom, säger Helen Szoke.

    http://hbl.fi/nyheter/2016-01-18/785992/en-procent-ager-mer-resten-av-oss
    ¤
    An Economy For the 1%

    How privilege and power in the economy drive extreme inequality and how this can be stopped

    The global inequality crisis is reaching new extremes. The richest 1% now have more wealth than the rest of the world combined. Power and privilege is being used to skew the economic system to increase the gap between the richest and the rest.

    A global network of tax havens further enables the richest individuals to hide $7.6 trillion. The fight against poverty will not be won until the inequality crisis is tackled.

    https://www.oxfam.org/en/research/economy-1

  7. The Best Column Ever from Paul Craig Roberts? —- Kovaa tekstiä, josta muutama ote:
    USA auttamattomasti kuolee ja Itä korjaa voiton, siinä se lyhyesti. Ja niin käy meillekin kun kusimme pottimme jo kauan sitten kun eksyimme EU:n sokkeloihin ja hylkäsimme puolueettomuutemme.
    Ellei Usa tuhoa maailmaa ydinsodalla maailma rakentuu uudella tavalla jossa korruptoitunut ja rappeutunut Länsi jää sen merkityksettömäksi osaksi.

    Introduction by Eric Zuesse

    The sheer courage of Paul Craig Roberts, to separate himself so publicly from the very same corrupt system that he had formerly served with distinction, and thus knowingly to isolate himself from that incredibly powerful and wealthy circle and place himself now among an elite of the opposite type, as admirable as the former one was despicable, is itself shocking, and this shockingly established fact radiates through all of his writings for over a decade now. Perhaps it is the case that as a news-commentator, he has no peer.
    ———–
    Russia and China now have a strategic alliance that is too strong for Washington. Russia and China will prevent Washington from further encroachments on their security and national interests. Those countries important to Russia and China will be protected by the alliance. As the world wakes up and sees the evil that the West represents, more countries will seek the protection of Russia and China.

    In “freedom and democracy” America, the government and the economy serve interests totally removed from the interests of the American people. The sellout of the American people is protected by a huge canopy of propaganda provided by free market economists and financial presstitutes paid to lie for their living.

    When America fails, so will Washington’s vassal states in Europe, Canada, Australia, and Japan. Unless Washington destroys the world in nuclear war, the world will be remade, and the corrupt and dissolute West will be an insignificant part of the new world.

    http://www.washingtonsblog.com/2016/01/best-column-ever-paul-craig-roberts.html#more-53320

    • Pieni korjaus lauseeseen ’Ellei Usa tuhoa maailmaa ydinsodalla maailma rakentuu uudella tavalla jossa korruptoitunut ja rappeutunut Länsi jää sen merkityksettömäksi osaksi.’
      Merkityksetön on huono sana… parempi sanoa sen vähemmän tärkeäksi osaksi.

    • ”Russia and China now have a strategic alliance that is too strong for Washington. Russia and China will prevent Washington from further encroachments on their security and national interests. Those countries important to Russia and China will be protected by the alliance. As the world wakes up and sees the evil that the West represents, more countries will seek the protection of Russia and China.”

      Olen melko tavalla samaa mieltä Eric Zuesse’n kanssa tuosta. Ja tosiasiassa Aasia monet maat ovat jo liittoutuneet Venäjän ja Kiinan kanssa ’Shanghai Cooperation’ liittoutuman kautta ja pääosin Kiinan ja Venäjän aikaansaaman Aasian infrastruktuuri-investointipankin kautta. (AIIB)

      — —

      Ks.

      http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/12/30/filippiinit-osallistuu-aasian-investointipankkiin/201517252/12

      ”AIIB:hen on tulossa mukaan 57 maata mukaan lukien Saksa, Britannia, Australia, Singapore ja Etelä-Korea. Yhdysvallat ja Japani sen sijaan eivät ole mukana.”

      ”Filippiinit on viime hetkellä päättänyt osallistua Kiinan ajamaan Aasian infrastruktuuri-investointipankkiin (AIIB).”

      — —

      Mukaan AIIB hen tuli siis jopa Filippiinit, joka on Yhdysvaltain aikoinaan (1899 – 1902) valloittama ja edelleen nukkehallinnon kautta hallinnoima valtio.

      • Eipä tuo Filippiinit iso uutinen ole AIIB:n jäsenissä. Mukana on lähes kaikki EU-maat myös, mukaan lukien Suomi. Iso nippu UKUSA-maita on myös mukana, vaikka julki on vuotanut että Etelä-Koreaa Yhdysvallat painosti ettei se liittyisi.

  8. Yhdysvallat selvästi hävisi pelinsä Aasiassa. Yhdysvallat yritti estää koko pankin perustamisen, mutta lopulta pankkiin liittyivät suurelta osin jopa Yhdysvaltojen liittolaisetkin Aasiassa, Japania lukuun ottamatta.

    EUn valtioista lähes kaikki merkittävimmät liittyivät pankkiin. Suomikin pienellä merkittävyydellään, vaikka onkin pääosin Yhdysvaltojen vasalli sekin.

  9. Venäjä aika hyvin suojassa — kyllä käyp katteeks..
    Venäjä voi olla rauhallinen taloutensa puolesta. Harkittujen ja ajallaan hyväksyttyjen toimenpiteiden ansiosta maa on saanut itselleen vastustuskyvyn jopa maailmanlaajuisia kriisejä vastaan, arvioi sveitsiläinen analyytikko Matthias Siller.
    Huolimatta ruplan kurssin laskusta, maassa ei ole havaittavissa rajua inflaatiota. Tavallaan maa jopa voittaa öljyn alhaisesta markkinahinnasta johtuen, koska omavaraisuuden taso on kasvanut merkittävästi.
    Venäjällä ei ole tällä hetkellä suurta ulkomaalaisten investointien tarvetta, koska peruspääoman taso on saavuttanut maassa riittävän korkean tason. Talouden pääpaino on onnistuneesti siirretty tuonnin korvaamiseen kotimaisilla tuotteilla.

    Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/talous/20160123/769258/venaja-talous-analyytikko.html#ixzz3y9Z6iF65

  10. Varallisuus jakautuu Suomessa aiempaa epätasaisemmin, kertovat Tilastokeskuksen tuoreimmat tilastot.

    Kotitalouksien vauraimpaan prosenttiin ylsi vuonna 2013 vajaan 1,4 miljoonan euron netto-omaisuudella.

    Varakkaimpaan kymmenesosaan ylsi vajaalla puolella miljoonalla eurolla.
    #
    Vuonna 2015 Suomessa oli 580 ”ultrarikasta” eli henkilöä, jonka omaisuuden arvo ylittää 30 miljoonaa dollaria. Määrä on kasvanut noin 50 prosentilla vuosikymmenessä, kertoo maailman varakkaista vuosittain raportin julkaiseva kiinteistökonsultointiyhtiö Knight Frank.

    Koko maailmassa ultrarikkaita oli vuonna 2015 yhteensä runsaat 187 000 eli 61 prosenttia enemmän kuin vuosikymmen sitten.

    Miljonäärejä Suomessa oli viime vuonna 49 200. Heidän määränsä on kasvanut noin puolella kymmenessä vuodessa.

    Suomen rikkain prosentti omisti Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 kaikesta nettovarallisuudesta 13 prosenttia. (Nettovarallisuus saadaan laskettua, kun varallisuudesta, esimerkiksi asunnoista, osakkeista ja talletuksista, vähennetään velat.)

    Knight Frankin raportin mukaan ultrarikkaiden into kerätä luksusesineitä on suurempi kuin koskaan. Luksustuotteista eniten kallistuivat klassikkoautot. Niiden hinnat nousivat viime vuonna 17 prosenttia. Erittäin varakkaat käyttävät rahojaan myös esimerkiksi asuntoihin ja huvialuksiin.

    Kookkaiden jahtien menekki on kovassa kasvussa. Knight Frankin mukaan yli 24-metristen huvialusten myynti kasvoi viime vuonna 40 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

    http://www.hs.fi/talous/a1457233345895

  11. Nokian Renkaiden ex-toimitusjohtaja Kim Gran asuu nyt Portugalissa

    Gran jätti toimitusjohtajan paikan vuoden 2014 syyskuussa täytettyään 60 vuotta. Gran toimi Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtajana vuosina 2000-2014 ja ansaitsi toimitusjohtajakaudellaan 24 miljoonaa euroa.

    Jäätyään eläkkeelle sekä myytyään osakkeensa Gran muutti Lagosin kaupunkiin (Portugali). Lagos on yksi Portugalin suosituimmista turistikohteista.

    Granin muuton taustalla on Portugalin ja Suomen välinen verosopimus, jonka mukaan Suomi ei saa verottaa Portugalissa vakituisesti asuvan eläkkeitä, jotka ovat kertyneet työsuhteesta yksityiseen yritykseen, tässä tapauksessa Nokian Renkaisiin.

    Granin eläke on 33 333 euroa kuukaudessa, eikä hän verotussopimuksen ansiosta maksa lainkaan veroja.

    399 996 euroa vuodessa puhtaana käteen !

    Helmikuun lopussa 2016 Kauppalehti paljasti Nokian Renkaiden manipuloineen talvi- ja kesärenkaidensa testituloksia vuosikausien ajan. Gran myi kaikki omistuksensa Nokian Renkaista ennen yhtiön jättimäisen rengasmanipulaation paljastumista ja tienasi myynnillä lähes puoli miljoonaa euroa.

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030721229691_uu.shtml

  12. Oikaisu Kim Granin asunnosta
    Maanantai 7.3.2016 klo 22.16
    Nokian renkaiden johtaja HS:ssa: ”Se oli työelämäni pahin päivä”
    Iltalehti kertoi maanantaina, että Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran asuu nykyisin Portugalissa. Jutussa oli kuva asunnosta, jonka kerrottiin olevan Kim Granin koti. Kyseessä on kuitenkin asunto, jossa Gran asui aiemmin vuokralla vuoden verran ja josta hän on sen jälkeen muuttanut uuteen vuokra-asuntoon Portugalissa.
    IL
    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030721233427_uu.shtml

  13. Kahdeksan (8) miljardin euron pörssiosingoista veroja alle 400 miljoonaa

    Verottajalta jää saamatta satoja miljoonia euroja kevään 2016 jättiosingoista. Monet suuromistajat eivät maksa veroa osingoistaan. Pörssiyhtiö Koneen pääomistaja Antti Herlin saa Koneen vuoden 2015 tuloksesta osinkona yli 160.000.000 euroa. Hän maksaa osingostaan pääomaveroa 7,5 miljoonaa. Veroprosentti on 4,7.

    Käytännössä vain piensijoittajat maksavat osingoistaan täyden 30 prosentin pääomaveron. Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, pääomatulosta suoritetaan veroa 34 prosenttia.

    Se, joka omistaa yli 10 prosenttia pörssiyhtiöstä, ei joudu maksamaan lainkaan veroa sanotusta yhtiöstä saadusta osingosta. Sellaisia omistajia löytyy esimerkiksi Fiskarsista. Sen suurin omistaja on Alexander Ehrnrooth. Hänen yhtiönsä saa keväällä 2016 Fiskarsista yli 9.000.000 euron osingot mutta ei maksa osingosta veroa. Paul Ehrnrooth ja Louise Fromondin perhe omistavat niin ikään yli kymmenesosan Fiskarsista. He saavat vastaavasti 6.500.000 euron ja 6.000.000 euron Fiskars-osingot. Veroprosentti on nolla (0).

    Pitkän linjan sijoittaja Kim Lindström on todennut, että käytännössä piensijoittajat maksavat osinkoveron: ”Minusta se ei ole oikeudenmukaista. En ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa että jos omistaa riittävän paljon, ei tarvitse maksaa veroa osingoistaan.”

    Veroja välttäviä sijoittajia ovat myös yleishyödylliset säätiöt ja sijoitusrahastot. Myös niin kutsutun vakuutuskuoren alle sijoituksensa laittaneet eivät maksa osingostaan pääomaveroa. Vakuutuskuoren alla on muun muassa pääministeri Sipilän miljoona-omaisuus. Pääministeri ei maksa veroa kevään 2016 osingoista.
    Suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät vuoden 2015 aikana yhteensä noin 16.000.000.000 euron tuloksen. Yhtiöt maksavat osinkoja noin 8 miljardia. Puolet summasta menee ulkomaisille sijoittajille. Näin ollen suomalaistileille maksetaan noin neljä (4) miljardia euroa.

    Verottaja saisi yli miljardin (1.000.000.000) euroa, jos kaikki maksaisivat osingoistaan täyden veron. Täyden pääomaveron maksavien piensijoittajien osuus maksetuista osingoista on kuitenkin vain viidennes.

    (ks. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/07/8-miljardin-porssiosingoista-veroja-alle-400-miljoonaa)

  14. Oikaisu (Iltalehden välittämiin tietoihin):

    Kohupomo Kim Gran: ”Maksan veroni Suomeen”
    Maanantai 7.3.2016 klo 22.11
    Kovan riepottelun kohteeksi joutunut Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran puolustautuu kertomalla maksavansa eläkkeestään veroa Suomeen.
    Kim Gran kertoo maksavansa huomattavan suuresta eläkkeestään yli 50 prosenttia veroa Suomeen.

    Grania on kritisoitu siitä, että hän asuu Portugalissa eikä verotussopimuksen ansiosta maksa veroja Suomeen, vaikka hänen eläkkeensä on yli 33 000 euroa. Gran kertoo kuitenkin maksavansa veroja kuten kuuluukin.
    – En ”nauti” verovapaudesta Portugalissa. Maksan kaikki veroni täysimääräisesti Suomeen. Eläkkeestäni maksan eläkeläisen raippaveron mukaisesti 55,5 prosenttia veroa Suomeen, Gran kirjoitti Iltalehdelle sähköpostiviestissään.

    Henkilöverotiedot vuodelta 2015 eivät ole vielä julkisia, joten Iltalehti ei pysty tarkistamaan Granin väitteen paikkansapitävyyttä.

    – Tässä tapauksessa joudutte luottamaan sanaani, Gran kommentoi verotietojaan.

    Iltalehti julkaisi sunnuntain printtilehdessä kuvat hulppeasta Portugalin Lagosissa sijaitsevasta omakotitalosta, jossa Gran asui vielä jokin aikaa sitten.

    – En asu enää kyseisessä osoitteessa, jossa olin vuoden vuokralla. Olen muuttanut Cascaisiin, myös vuokralle, Gran kertoi asumiskuvioistaan.

    Cascais on noin 190 000 asukkaan kunta Portugalissa Atlantin valtameren rannikolla.

    (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030721232952_uu.shtml)
    #
    Iltalehden aiemmin julkaisemien tietojen mukaan ”Granin eläke on 33 333 euroa kuukaudessa, eikä hän verotussopimuksen ansiosta maksa lainkaan veroja”.

    Nyt siis kyseinen henkilö on oikaissut Iltalehden tietoja.

    Granin mukaan hän maksaa eläkkeestään veroja Suomeen 55,5 %.
    Tämä tarkoittaa, että hänen kuukausittainen nettoeläkkeensä on 14.833,19 euroa.
    Nettoeläkkeen vuotuismäärä on siten 177.998,98 euroa.

    No, eiköhän sillä elä siellä Cascaisissa.
    ———-
    Cascais is a coastal town and a municipality in Portugal, 30 kilometres (19 miles) west of Lisbon. It is a cosmopolitan suburb of the Portuguese capital and one of the richest municipalities in Portugal. The population in 2011 was 206,479, in an area of 97.40 km². The former fishing village gained fame as a resort for Portugal’s royal family in the late 19th century and early 20th century. Nowadays, it is a popular vacation spot for both Portuguese and foreign tourists.

  15. Vertailun vuoksi todettakoon, että Espoossa kaupan työntekijä saa 3. vuotena PALKKAA A-palkkaryhmässä 1.754 euroa / kk ja palkkaryhmässä D 2.094 euroa / kk.

    Ja vielä muistin virkistämiseksi: Kim Granin nettoELÄKE on 14.833,19 euroa / kk.

    This is Capitalism.
    ¤
    ”Oikeudenmukaisuuden nimissä meidän on myönnettävä, että kapitalismi on usein jättänyt kuilun ylenpalttisen rikkauden ja viheliäisen köyhyyden välille. Se on luonut olosuhteet, jotka ovat tehneet mahdolliseksi riistää joukoilta elämän välttämättömät tarvikkeet, jotta muutamat harvat saisivat ylellisyyttä. Ja kapitalismi on rohkaissut kovasydämisiä ihmisiä muuttumaan tylyiksi ja hylkäämään omantuntonsa niin että he, kuten rikas mies Lasaruksen edessä, pysyvät kylminä kohdatessaan kärsivän, puutteenalaisen ihmiskunnan” (Martin Luther King, Jr.).
    #
    “The essence of capitalism is to turn nature into commodities and commodities into capital. The live green earth is transformed into dead gold bricks, with luxury items for the few and toxic slag heaps for the many. The glittering mansion overlooks a vast sprawl of shanty towns, wherein a desperate, demoralized humanity is kept in line with drugs, television, and armed force” (Michael Parenti).

  16. Global Economic, Political and Military Configurations
    By Prof. James Petras
    Global Research, March 08, 2016
    (…)
    ” The growth and advance of neoliberal and austerity regimes are largely the outcome of domestic or internal class conflicts. These, in turn, are the result of political-electoral contests where the imperial powers play an indirect role (mostly financial/propaganda).

    In other words, the advance of neoliberal capitalism is not a result of imperial wars. It conquers because of its electoral advances and because of the defeats, retreats and capitulations of the trade unions and leftist political parties.

    The limits of neoliberalism have been clearly set by destructive wars from the imperial military centers; the sanctions imposed on independent capitalist countries; and the alliances with destructive, aspiring regional hegemons (Israel, Turkey and Saudi Arabia).

    The prolonged war economy and the neoliberal policies of the imperial centers have concentrated wealth, undermined economic growth, provoked downward social mobility and led to massive population displacement in war zones.

    Widespread malaise among voters subject to the destabilization and disintegration of the European Union and the brutal concentration of wealth, power and privilege within the US has led to the emergence of social democratic and rightwing nationalist mass electoral movements.

    High intensity warfare and prolonged austerity and social polarization have created a chaotic political universe and a multitude of diverse conflicts within the capitalist system.

    If the anti-capitalist left is nowhere near overthrowing the system, the system may self-destruct, in a war of all against all: the great sow devouring her own progeny.”
    ———-
    James Petras is a Bartle Professor (Emeritus) of Sociology at Binghamton University, New York.

    He is the author of more than 62 books published in 29 languages, and over 600 articles in professional journals, including the American Sociological Review, British Journal of Sociology, Social Research, and Journal of Peasant Studies. He has published over 2000 articles in nonprofessional journals such as the New York Times, the Guardian, the Nation, Christian Science Monitor, Foreign Policy, New Left Review, Partisan Review, TempsModerne, Le Monde Diplomatique, and his commentary is widely carried on the internet.

    He has a long history of commitment to social justice, working in particular with the Brazilian Landless Workers Movement for 11 years. In 1973-76 he was a member of the Bertrand Russell Tribunal on Repression in Latin America. He writes a monthly column for the Mexican newspaper, La Jornada, and previously, for the Spanish daily, El Mundo. He received his B.A. from Boston University and Ph.D. from the University of California at Berkeley.

  17. Finanssikriisi (2007 – 2009 =>)

    “Olen lojaali amerikkalainen ja uskon hyvin syvästi tämän maan perustajien perusperiaatteisiin. Mutta ajan kuluessa näin, miten petimme ne periaatteet, menetimme demokratian tajumme ja meistä tuli kapitalistinen korpokratia, imperiumi, imperialistinen maa.” (John Perkins)
    *
    Maailmantaloutta koetteli 1930-luvulla suuri lama. Rahoitusmarkkinoilta reaalitalouteen levinnyt kriisi ajoi ympäri maailmaa miljoonia ihmisiä työttömyyteen ja köyhyyteen. Samalla monet valtiot, suuret yritykset ja pankit ajautuivat selvitystilaan. Lama nosti myös monien ääriliikkeiden suosiota ja oli omalta osaltaan vauhdittamassa toisen maailmansodan syntyä.

    Laman jälkeen valtiojohtajat vakuuttivat yksituumaisesti, että tämä ei enää toistuisi. Globaali kasinotalous päätettiin sulkea kehittämällä uusi maailmantalouden sääntelyarkkitehtuuri eli niin sanottu Bretton Woods -järjestelmä. Järjestelmässä haitallisen keinottelun mahdollisuuksia kavennettiin pääomakontrolleilla ja resursseja ohjattiin hyvinvointivaltioiden kehittämiseen ja täystyöllisyyden tukemiseen.

    1970-luvulle tultaessa Bretton Woods -järjestelmä oli kehittynyt jo niin tehokkaaksi, että aiemmin keinottelulla eläneiden rahoituslaitosten asema oli muuttunut tukalaksi. Niiden voittoasteet laskivat lähelle nollaa, mikä asetti paineita uudistaa koko maaimantalouden rahoitusjärjestelmä. Samaan aikaan Bretton Woods -järjestelmää alettiin kuitenkin kritisoida voimakkaasti. Uusliberalistiset taloustieteilijät Milton Friedmanin johdolla hyökkäsivät aggressiivisesti järjestelmää ja sen taustalla ollutta keynesiläistä talousajattelua kohtaan. Julkista sektoria alettiin pitää tehottomana ja sääntelyä hintamekanismia vääristävänä: ennen pitkää ne johtaisivat vain inflaatioon ja maailmantalouden kriisiytymiseen.

    Nämä ajatukset saavuttivat nopeasti suosiota etenkin elinkeinoelämän ja poliittisen oikeiston keskuudessa, mutta hyvin nopeasti niitä alettiin suosia laajemminkin. Niinpä Bretton Woods -järjestelmä ajettiin alas asteittain 1970-luvun ensimmäisinä vuosina. Tämän ja esimerkiksi uusien veroparatiisitalouksien syntymisen seurauksena yksityisen rahoituspääoman asema vahvistui jälleen.
    Pääomakontrollien purkamisen jälkeen yksityisen velkaantumisen aste lähti kasvuun, kun pankit alkoivat lainoittaa entistä innokkaammin spekulatiivista kauppaa käyviä sijoittajia. Samalla yhä suurempi osa maailman kokonaisvarallisuudesta alkoi kanavoitua reaalitaloudesta rahoitusmarkkinoille: yksityistä velkaa oli tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta maailmantalouden kasvu kuitenkin hidastui ja työttömyys kääntyi nousuun ympäri maailmaa.
    Rahoitusmarkkinoiden holtiton vapauttaminen loi myös uusien finanssikriisien kasvualustan. Yksityisen sektorin velkaantumisen yhdistäminen keinotteluun arvopaperimarkkinoilla on osoittautunut tuhoisaksi reseptiksi. 1980-luvulta alkaen maailmantaloutta on koetellut jo yhdeksän laajamittaista finanssikriisiä.
    Ennen vuotta 2007 maailmantalous oli aina onnistunut toipumaan kriiseistä samalla konseptilla: yksinkertaisesti kattamalla vanhat velat uusilla. Tämä oli johtanut tilanteeseen, jossa yksityisen sektorin velkaantumisaste oli noussut sietämättömäksi. Esimerkiksi USA:ssa yksityistä velkaa oli vuonna 2007 jo 300 prosenttia bruttokansantuotteesta, Isossa-Britanniassa yli 400 prosenttia.
    Myös yhä uusia elämänalueita oli integroitu alati laajentuneiden velka- ja rahoitusmarkkinoiden piiriin. USA:ssa julkinen asuntotuotanto oli ajettu alas useita vuosia aiemmin. Pienituloisten asuntotarpeeseen oli pyritty vastaamaan tarjoamalla heille uudenlaisia subprime-asuntolainoja. Näitä lainoja taas paketoitiin eteenpäin ABS-papereiksi, joita sijoittajat ostivat innokkaasti. Maksuvaikeuksia ei pidetty uhkana, koska asuntojen hintojen uskottiin kasvavan loputtomasti.

    Illuusio asuntomarkkinoiden loputtomasta kasvusta särkyi kuitenkin nopeasti vuonna 2007, kun julkisuuteen alkoi tippua tietoja yhä laajamittaisemmista maksuvaikeuksista. Subprime-lainoista paketoitujen arvopaperien hinnat kääntyivät nopeasti jyrkkään laskuun, ja pääomasijoittajien taseet heikkenivät. Arvopapereita oli ostettu raskailla velkarakenteille, joista selviäminen kävi nyt vaikeaksi. Sijoittajien ainoaksi vaihtoehdoksi jäi myydä kiireesti omaisuuttaan ja maksaa velkaa pois myynneistä kertyneillä varoilla.

    Paniikki rahoitusmarkkinoilla levisi nopeasti subprime-johdannaisten ulkopuolelle, kun kauppaa alettiin käydä laskevilla hinnoilla. Seuraavaksi rahoituslaitosten halukkuus lainoittaa uusia investointeja vähentyi, sillä kasvunäkymiä ei ollut juuri millään markkinoilla. Niiden oma vakavaraisuustilanne myös huonontui, koska sijoittajat pyrkivät katkaisemaan aiempia velkasuhteitaan.

    Lopulta seurauksena oli maailmanlaajuinen luottolama. Yritykset eivät saaneet enää rahoitusta toimintojensa ylläpitämiseen ja uusiin investointeihin. Näin ollen ne joutuivat nopeasti irtisanomaan henkilöstöään tasapainottaakseen oman taloutensa. Nopeasti lisääntynyt työttömyys taas heikensi hyödykkeiden kysyntää. Tämä taas pakotti yritykset uusiin irtisanomisiin. Katastrofi maailmantaloudessa oli valmis.

    Useimpia pankkeja ei kuitenkaan haluttu päästää konkurssiin, jotta vielä suuremmalta kriisiltä voitaisiin välttyä. Näin ollen keskuspankit alkoivat työntää perusrahoitustaan suoraan rahoituslaitoksille ja ne tiputtivat ohjauskorkonsa ennätyksellisen alhaiselle tasolle. Rahoituslaitokset taas käyttivät keskuspankkien hätärahoituksen siihen, mitä ne parhaimmin osaavat eli keinotteluun.
    Kurssit kääntyivätkin vuoden 2009 puolessavälissä nousuun varallisuusmarkkinoilla. On kuitenkin vielä liian aikaista väittää, että kriisi olisi ohi. Varallisuusmarkkinoiden nopeassa elpymisessä onkin kyse vain uudesta kuplasta. Epäselvää on ainoastaan se, kuinka pitkään meillä on aikaa hengähtää.

    Käsitteellä ’finanssikriisi’ kuvataan tässä yhteydessä vuonna 2007 alkanutta maailmanlaajuista pankki- ja rahoituskriisiä. Kriisi alkoi USA:sta, jossa syynä olivat keskuspankin (Fed) pitkään ylläpitämä matala korkotaso, maksukyvyttömien asiakkaiden holtiton asuntoluototus liittovaltion painostuksesta, asuntolainoille vuonna 1997 säädetyt veroedut, rahoituslaitosten suunnaton riskihalukkuus ja monikymmenkertaisella velkavivulla sijoittaminen, laajaksi paisuneen johdannaiskaupan läpinäkymättömyys, pankkivalvonnan vakavat puutteet sekä lainsäädännön porsaanreiät.

    Finanssikriisin käynnisti asuntoluottojen subprime-kriisi, joka levisi nopeasti koko pankkisektorille. USA:ssa monet pankit ajautuivat vaikeuksiin, kun ne olivat jakaneet ihmisille holtittomasti niin kutsuttuja subprime-asuntoluottoja. USA:n keskuspankki (Fed) oli pitänyt korot vuosia historiallisen alhaisella tasolla (esimerkiksi 1,25 prosenttia vuonna 2003), mikä oli luonut osakkeiden ja etenkin asuntojen hintakuplaa. Lisäksi USA:n hallitus ajoi luottolaitokset lainaamaan pääosin matalatuloisille. Tämä johti asuntolainoihin köyhille ihmisille, joilla ei ollut edes 10 prosenttia asunnon hinnasta.

    On perusteltua väittää, että subprime-kriisistä tuli finanssikriisi, koska asuntoluotoista tehtiin edelleenmyytäviä, nimellisarvoltaan monikymmenkertaisia johdannaisia kansainvälisille markkinoille. Asuntolainojen arvopaperistaminen otettiin käyttöön USA:ssa 1970-luvulla.

    Liittovaltio piti korot varsin matalina, mikä nosti asuntojen ja osakkeiden hintoja. Valtio painosti pankit lainaamaan erityisen paljon vähävaraisimmille ihmisille. Lisäksi puolivaltiolliset Freddie Mac ja Fannie Mae takasivat tai ostivat puolet asuntolainoista. Syntyi asuntokupla; hinnat paisuivat keinotekoisen korkeiksi. Vuonna 1997 säädetyt asuntolainojen veroedut paisuttivat synnytettyä kuplaa.
    Kyseisessä tuhansien miljardien arvoisessa johdannaiskaupassa sijoittajat pelasivat liian suurella velalla ja valtavilla riskeillä, joiden määrästä ei ollut likimääräistäkään tietoa. Riskin lauetessa tiedon puutteesta johtunut epävarmuus aiheutti paniikkia, joka jatluvasti pahensi syöksykierrettä.

    Pankit siirsivät luottoriskiä investointipankeille, jotka muodostivat asuntolainoista johdannaisia myydäkseen niitä eteenpäin sijoittajille. Hyvätuottoiset arvopaperit saivat yleensä luottoluokituslaitoksilta parhaat arvosanat, joten varovaisimmatkin sijoittajat, kuten eläkesäätiöt, innostuivat ostamaan niitä. Niinpä vuosikymmenen puolivälissä asuntoluottojohdannaisten kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti: niiden osuus amerikkalaisista joukkovelkamarkkinoista oli jo neljännes ja ylitti 4500 miljardin dollarin arvollaan jopa USA:n valtion velkakirjasijoitusten määrän 2007. Bear Sterns, Morgan Stanley ja Lehman Brothers sijoittivat omia varojaan yli 30-kertaisella velkavivulla näihin johdannaisiin.

    Asuntoluottovelkakirjat olivat merkittävin osa luottovelkakirjoja (Collateralized Debt Obligations, CDO), joiden markkinat saattoivat kasvaa siksi, että luottotappioiden varalle oli otettavissa ”vakuutus” (Credit Default Swap, CDS). Maailmalla liikkeellelaskettujen luottojohdannaisten määrä 12-kertaistui 2004-2007, kaikkiaan 5100 miljardiin dollariin. 90 prosenttia niistä oli CDS-sopimuksia, joita ei kolme vuotta aiemmin tunnettu. Useat riskirahastot myivät CDS-sopimuksia. Merkittävin yksittäinen CDS-vakuuttaja oli amerikkalainen vakuutusjätti AIG, jolle kertyi vastuita 400 miljardin dollarin edestä.
    Subprime-kriisi muuttui finanssikriisiksi, kun asuntolainapankkien luottotappiot alkoivat kertautua lainoista muodostettuihin, nimellisarvoltaan monikymmenkertaisiin johdannaisiin. Pankeille itselleenkin selvisi vasta useiden kuukausien mittaan, millaisia tappioita niille muodostui, mikä vähensi luottamusta entisestään.

    Alkuvuonna 2007 useat asuntoluottopankit ajautuivat konkurssiin. Tämä heijastui investointipankkeihin ja riskirahastoihin pienellä viiveellä. Kesäkuussa 2007 Bear Stearns -investointipankki ei onnistunut saamaan 3,2 miljardin dollarin lainaa subprime-rahastonsa pelastamiseksi. Bear Stearnsin lainahanat sulkeutuivat ja pankki myytiin suuremmalle kilpailijalleen JP Morgan Chase. Huhumyllystä seurannut talletuspako koitui brittiläisen Northern Rock -pankin kohtaloksi. Britannian hallitus joutui antamaan 31 miljardin euron hätäluoton. Talven ja kevään 2008 mittaan muun ohella Lehman Brothers ja UBS-pankki ilmoittivat yhä uusista, miljardiluokan luottotappioarvioistaan.

    Syyskuun 15. päivänä.2008 yksi johtavista yhdysvaltalaisista investointipankeista Lehman Brothers hakeutui yrityssaneeraukseen. Markkinat olivat olettaneet, ettei valtio voi antaa sen tapahtua, koska seurausvaikutukset rahoitusjärjestelmässä olisivat vielä pahemmat. Kun liittovaltio ei puuttunut peliin, paniikki yltyi. Tilannetta vaikeutti huomattavasti tiedon puute. Markkinoilla ei tiedetty rahalaitosten vastuiden suuruudesta. Epätietoisuus lietsoi paniikkimyyntejä, vakuustakavarikkoja ja aiheutti itseään ruokkivan arvonalennusten kierteen. Epävarmuuden tilassa pankkien keskinäinen lainaaminen lopetettiin, mikä pysäytti koko rahoitusjärjestelmän.

    Osakkeiden kurssilasku oli alkanut monissa maailman suurissa pörsseissä touko-kesäkuussa 2008 ja kulminoitui voimakkaaseen romahdukseen New Yorkin Wall Streetin pörssissä maanantai-iltana 29.9.2008. Välitön syy tähän oli talouden elvytysehdotuksen kaatuminen kongressissa.

    Suomessa 60 prosenttia luotoista ja talletuksista on ulkomaisten pankkien hallussa. Syyskuussa 2008 EU-ministerit halusivat yhtenäistää pankkien raportointijärjestelmän 2012 mennessä. Britannia, Ranska ja Saksa halusivat valvoa pankkeja kotimaasta. Suomi halusi antaa valvontatehtävän pankkien isäntämaalle eli ulkomaisille omistajille.

    Tammikuussa 2008 havaittiin jättiskandaali pankkitoiminnassa. Société Générale –pankin työntekijä onnistui ohittamaan turvajärjestelmät. Jérôme Kerviel teki johdannaiskaupoilla Société Générale –pankissa tappiota 4,9 miljardia euroa.
    Nasdaqin entinen johtaja Bernard Madoff pidätettiin marraskuussa 2008 epäiltynä Ponzi-huijauksesta. Syytteen mukaan sijoittajat ovat menettäneet huijauksessa 50 miljardia dollaria, mikä tekisi siitä kaikkien aikojen suurimman yksityishenkilön suorittaman sijoitushuijauksen. Asiakkaina oli kansainvälisiä pankkeja, yhdistyksiä ja yksityisiä sijoittajia.

    Sijoitushuijaukset heikensivät osaltaan sijoittajien luottamusta ja lisäsivät myyntipainetta erittäin sekavassa tilanteessa.

    Lokakuussa 2008 Britannia julisti 37 miljardin punnan (42 miljardua euroa) tuen. Tammikuussa 2009 asuntolainoja elvytettiin ja perustettiin 50 miljardin punnan rahasto keskuspankille arvopaperien ostamiseen. Royal Bank of Scotland tappiot vuonna 2008 oli pankin mukaan 7-8 miljardia puntaa. Yritysostojen tappiot saattavat nostaa kokonaistappiot 28 miljardiin puntaan.

    Talouskriisi kaatoi Islannin hallituksen tammikuussa 2009. Reykjavikissä mielenosoittajat lokakuusta tammikuuhun joka lauantai vaativat uusia vaaleja ja hallitusta. Valtio otti omistukseensa lokakuussa 2008 Islannin suurimmat pankit: Landsbanki, Glitnir ja Kaupthing. Niiden velat olivat moninkertaiset kansantuotteeseen verrattuna. IMF myönsi Islannille lainan vuonna 2008. Pohjoismaat lainasivat 10 miljardia dollaria vuoden 2008 lopussa. Kirjailija Einar Már Guðmundssonin mukaan Islannissa ihmiset ottivat valtavia lainoja ja alkoivat sitten uskoa olevansa rikkaita.

    Finanssikriisin kronologia

    USA
    11.1.2008 Bank of America osti pankin Countrywide Financial 4 miljardilla dollarilla
    16.3.2008 JPMorgan Chase osti Bear Stearnsin
    7.9.2008 Asuntoluotottajat Fannie Mae ja Freddie Mac liittovaltion haltuun
    15.9.2008 Lehman Brothers konkurssiin
    17.9.2008 USA:n hallitus pelasti AIG:n 85 miljardin dollarin lainalla
    25.9.2008 JPMorgan Chase osti Washington Mutualin
    29.9.2008 USA:n pörssi romahti
    3.10.2008 Uusittu pelastuspaketti hyväksyttiin kongressissa
    6.-10.10.2008 Osakemarkkinoiden huonoin viikko 75 vuoteen
    14.10.2008 Pankkituki USA:ssa

    Aasia
    13.10.2008 Japani: Mitsubishi UFJ osti 9 miljardilla osuuden Morgan Stanleystä
    Nomura osti Lehman Brothersin Euroopan, Aasian ja Lähi-idän toiminnot
    Mizuho 1,2 miljardilla dollarilla Merrill Lynchiin
    Sumito Mitsui sijoitti 1 miljardia dollaria Barclays-pankkiin

    Eurooppa
    Joulu 2007: Narvikin kunnan talous romahti: tappio 100 miljoonaa euroa Citygroupin kuntaobligaatioista
    Elokuu 2008: Tanskan Roskilde Bank keskuspankin haltuun
    Syyskuu 2008 Tanskan EbH Bank (350 työntekijää) keskuspankin haltuun
    Tanska: isot pankit ostaneet kolme pikkupankkia
    29.9.2008 Glitnir Islannin valtiolle
    9.10.2008 Kaupthing Islannin valtiolle. Rata keskeytti pankin Suomen toiminnan
    13.10.2008 EU: 1300 miljardia euroa luotto- ja pääomatukea
    24.10.2008 IMF-apu Islannille 2 miljardia dollaria

    Euroopan unionin (EU) tilanne vuonna 2013

    EU:n talousalueella asuu 500 miljoonaa ihmistä.
    120 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella (Heidän nettotulonsa ovat alle 60 prosenttia keskimmäisen tulonsaajan nettotuloista.)
    26 miljoonaa on vailla työtä. Työttömyysprosentti on 11,8 prosenttia.
    Espanjan työttömyysprosentti on 26,6 prosenttia ja Kreikan 26 prosenttia.
    Espanjalaisnuorista vailla työtä on 56,5 prosenttia.
    (Katriina Mäkelä: Köyhyysloukku uhkaa etelää. Iltalehti 12.1.2013, s. 16-17)

    USA:n imperiumi on rakennettu merkittävältä osalta muilla kuin suoranaisilla sotilaallisilla keinoilla. Avainasemassa ovat olleet kansainväliset konsultit, joiden avulla maailman ainoa supervalta on ottanut valvontaansa suuren osan maailman raaka-ainevaroista, muun ohella öljyn. Taloudellisen hallinnan keinot on paljastettu entisen sisäpiiriläisen John Perkinsin kirjassa Confessions of an Economic Hit Man. Käsitteellä Hit Man tarkoitetaan palkkatappajaa. Perkins on kuvannut Hit Man -toiminnaksi omaa toimintaansa kansainvälisessä bostonilaisessa konsulttitoimistossa. Perkins oli yhtiön pääekonomisti. Alun perin Perkins työskenteli USA:n Kansallisen turvallisuuden virastolle (NSA), joka rekrytoi lupaavia bisnesmiehiä rakentamaan yhdysvaltalaista imperiumia yksityisten yritysten avulla. Liikemiehillä ei ollut todistettavaa yhteyttä hallitukseen eikä USA:n hallitus olisi ollut vastuussa mistään ongelmien ilmaantuessa .

    Perkinsin työnä oli houkutella USA:lle strategisesti tärkeitä valtioita (kuten Ecuador, Indonesia, Iran, Panama, Ecuador, Iran ja Saudi Arabia) ottamaan jättilainoja infrastruktuurinsa kehittämiseen ja pitää huoli siitä, että projektit tilattiin yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä. Kohdevaltiot valjastettiin niin suuriin velkoihin, etteivät ne kyenneet maksamaan niitä takaisin. Velkavaltiot joutuivatkin käytännöllisesti USA:n valvontaan Maailmanpankin (World Bank) ja muiden kansainvälisten luottojärjestöjen avustuksella.

    Perkinsin mukaan talouden palkkatappajat ovat viimeisten 30-40 vuoden aikana luoneet historian laajimman imperiumin. Keinot ovat moninaiset, mutta tyypillisesti aina ensiksi valitaan jokin kolmannen maailman valtio, jolla on USA:n tarvitsemia resursseja, tavallisesti öljyä. Panaman tapauksessa kysymys oli tietysti kanavasta.

    USA:n luoma järjestelmä järjestää kysymyksessä olevalle valtiolle valtavan lainan kansainvälisten luottolaitosten kautta. Yleensä prosessia johtaa Maailmanpankki. Yksi lainan ehdoista on se, että 90 prosenttia siitä palautuu takaisin USA:han, sen suuryhtiöille. Yhtiöt rakentavat lainoitettaville valtioille voimalaitoksia, valtateitä, satamia ja teollisuuspuistoja, suurprojekteja, joista hyötyvät pääasiassa varakas väestö. Köyhät ja keskiluokka eivät hyödy lainoista eivätkä projekteista, mutta heidän sosiaaliturvaansa leikataan velkaa maksettaessa.

    Monikaan kehitysmaa ei selviä lainoistaan. Sen vuoksi Perkinsin kaltaiset talouden palkkatappajat (konsultit) palaavat niihin ja vaativat vastikkeeksi jotakin muuta, kuten esimerkiksi halpaa öljyä yhdysvaltalaisille öljy-yhtiöille. Sen vuoksi Ecuadorkin on ollut pakotettu tuhoamaan sademetsiään.

    USA:n imperialismin palveluksessa olevat talouden palkkatappajat ovat tehneet työtään ympäri maailmaa toisesta maailmansodasta lähtien. Ja tänään USA valvoo suurinta osaa maailman raaka-aineista.

    Maailmanlaajuista imperiumia valvovat varsin harvalukuiset miehet, korpokraatit (corporatocracy). He ovat suuryhtiöiden, suurpankkien ja hallitsevan poliittisen valtaeliitin (presidentin kabinetin) johtajia ja usein sama mies on tuota kaikkea. Korpokraattien tehtävänä on edistää yhdysvaltalaisen liike-elämän etuja, korporatokratiaa (yhtiövalta).

    Korporatokratia on saavuttanut yhtiövallan eliitin kannalta kiistattomia tuloksia. Maailman sadasta suurimmasta taloudesta 52 on yhtiöitä ja niistä 47 on yhdysvaltalaisia.

    Korporatokratian päätavoitteena on maksimoida voitto sosiaalisista ja ekologisista haitoista piittaamatta. Kaksi muuta ominaisuutta ovat yritysten sääntelyn purku sekä kaiken vastuun (mukaan lukien vankilat ja koulut) sälyttäminen niille eli yhteiskunnan yksityistäminen. Nämä kolme tavoitetta ovat johtaneet erittäin epävakaaseen ja vaaralliseen maailmaan. Itse asiassa meillä on ensimmäistä kertaa historiassa globaali järjestelmä, joka ei toimi. Hyvä merkki sen toimimattomuudesta on se fakta, että maailman väestöstä 5 prosenttia elää USA:ssa, mutta yhdysvaltalaiset kuluttavat 25 prosenttia maailman resursseista.

    ’Talouden palkkatappajat’ astuivat ensimmäisen kerran suureen rooliin Iranissa 1950-luvun alussa. Iranin pääministeri Muhammad Mossadeq oli demokraattisesti tehtäväänsä valittu, kun hän kääntyi öljy-yhtiöitä vastaan ja kansallisti niiden omaisuuden. Öljy-yhtiöt hermostuivat ja USA päätti puuttua asiaan. Kylmän sodan aikana ja ydinsodan uhan ollessa todellinen USA ei rohjennut iskeä sotilaallisesti Neuvostoliiton naapuriin. Joukkojen sijaan Iraniin lähetettiin CIA:n agentti (Kermit Roosevelt) mukanaan miljoonia dollareita. Hän järjesti mielenosoituksia ja mellakoita, heitti Mossadeqin ulos ja palautti Shaahin takaisin valtaan.

    Shaahin Iranissa yhdysvaltalaiset yhtiöt tekivät jättimäisiä urakoita ja suunnattomasti rahaa vuosikymmenten mittaan.

    ’Talouden palkkatappajien’ suurin menestys on ollut Saudi-Arabia.
    1970-luvun alussa öljynviejämaiden järjestö OPEC näytti lihaksiaan, vähensi öljyntuotantoa ja saattoi USA:n talouden alamäkeen. USA:n valtiovarainministeriön edustajat tulivat ’talouden palkkatappajien’ luokse ja vaativat suunnitelmaa, ettei OPECin menettely toistuisi. ’Talouden palkkatappajat’ käsittivät, että Saudi-Arabia oli avainasemassa. Heillä oli enemmän öljyä kuin millään muulla valtiolla, ja hallitseva kuninkaallinen Saudien perhe oli varsin korruptoitunut.

    ’Talouden palkkatappajat’ saivat aikaan sopimuksen, jonka mukaan Saudien kuningashuone investoi suurimman osan öljydollareistaan takaisin USA:han. Yhdysvaltalaiset yhtiöt rakensivat Saudi-Arabiaan suuria kaupunkeja keskelle autiomaata, voimalaitoksia, valtateitä ja tietenkin McDonald´seja. Kaiken kaikkiaan Saudi Arabiasta rakennettiin varsin länsityylinen valtio.
    Saudien kuningashuone sitoutui pitämään öljyn hinnan alhaalla ja yhdysvaltalaisten saatavilla. Ja yhdysvaltalaiset sitoutuivat pitämään kuningashuoneen vallassa.

    Saudit ovat investoineet yhdysvaltalaisiin yhtiöihin arviolta 860 miljardia dollaria, joten he omistavat USA:n talouselämästä 6-7 prosenttia. Pelkästään Bushin dynastian ja sen lähipiirissä toimivien yhtiöiden bisneksiin saudit ovat sijoittaneet 1,4 miljardia dollaria.

    Saudi Arabian jälkeen vuorossa oli Irak. Mutta Saddam Husseinia ei saatu suostuteltua samanlaiseen diiliin kuin saudisukua. Häntä ei myöskään onnistuttu salamurhaamaan. Niinpä Saddam syrjäytettiin poikkeuksellisesti sotilaallisella miehityksellä.

    USA:n hallinnon käyttämäksi tunnustautunut ’talouden palkkatappaja’ John Perkins on omistanut kirjansa Confessions of an Economic Hit Man kahdelle entiselle presidentille, Ecuadorin Jaime Roldosille ja Panaman Omar Torrijosille, jotka toteuttivat valtioissaan yhteiskunnallisia uudistuksia ja vastustivat USA:n ylivaltaa. Molemmat kuolivat lento-onnettomuuksissa 1980-luvun alussa, ja kummankin lento-onnettomuuden kohdalla on vihjailtu salamurhasta. Perkinsin mukaan heidät murhattiin, koska he vastustivat hallitusta, suuryhtiöitä ja pankkiireita, joiden tavoitteena oli maailmanlaajuinen imperiumi. ’Talouden palkkatappajat’ epäonnistuivat Roldosin ja Torrijosin suhteen, minkä jälkeen esiin astuivat toisenlaiset palkkatappajat, CIA:n tappajat, jotka aina kulkivat ’talouden palkkatappajien’ jäljessä.
    *
    Länsimaiden kansalaiset on huiputettu uskomaan voittoa tavoittelevaan kapitalismiin. Sen teorian ekonomisti Milton Friedman sommitteli ja Ronald Reagan, Margaret Thatcher ja muut toivat 80-luvulla käytäntöön. Yksinkertaistettuna: sen mukaan vapaat markkinat tuottavat tehokkaimmin yhteistä hyvää silloin, kun niitä ei säädellä. On huolehdittava vain voittojen maksimoimisesta. Kriitikoiden mukaan systeemin hyötyjinä ovat lähinnä suuryritysten eliitti; laskun jää köyhimpien ja luonnon maksettavaksi.

    (Jatkuu …)

  18. (jatko-osa)

    Virallisesti eli.valtionpäämiesten ja viranomaisten puheissa finanssikriisiä (2007 – 2009 =>) ei ole kutsuttu katastrofiksi. Herää kysymys, johtuuko tämä ainakin osittain myös siitä, ettei finanssikriisin syyllisiä ole haluttu saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Joka tapauksessa tavallisten kansalaisten osalta kysymys on monessa tapauksessa ollut todellisesta katastrofista. Kriisi on ajanut monet asuntolainaajat, investointipankit ja hedge-rahastot konkurssiin. Finanssikatastrofin aiheuttamia suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä ei olekaan syytä vähätellä.

    Yhden perimmäisen syyn mainitsemista valtionpäämiehet ja viranomaiset ovat vältelleet kuin ruttoa, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tuo yksi ainoa rohkea on ollut paavi Benedictus XVI. Paavi Benedictus XVI:n mukaan ”sääntelemätön kapitalismi uhkaa maailman vakautta”. Uudenvuodentervehdyksessään 1.1.2013 paavi tyrmäsi vallalla olevan itsekkään ja yksilökeskeisen mielenlaadun, joka ilmenee muun ohella sääntelemättömänä finanssikapitalismina [un capitalismo finanziario sregolato; un capitalisme financier non régulé; an unregulated financial capitalism]. Hän peräänkuulutti uusia taloudellisia malleja ja eettisiä säännöksiä markkinoille. Paavin mukaan maailmanlaajuinen talouskriisi osoittaa, että ”kapitalismi ei suojele yhteiskuntien heikoimmissa asemissa olevia”.
    *
    Representational Pictures, Inc.:n perustaja, dokumentaristi, tietokirjailija, filosofian tohtori Charles Ferguson on kirjoittanut kirjansa ’Rosvojen valtio : yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen’ muun ohella sen vuoksi, että rahakriisin aiheuttaneet ”konnat eivät joutuneet kiinni”. ”Vuoden 2012 alussa yhtäkään merkittävää rahapomoa ei edelleenkään ole asetettu syytteeseen rahakriisiin liittyvistä asioista.” USA:ssa köyhien lukumäärä on noussut jyrkästi yli 15 prosenttiin väestösät vuonna 2011, joukossa yli 16 miljoonaa lasta. Samaan aikaan USA:n väestön ylin yksi (1) prosentti on jatkanut osuutensa kasvattamista USA:n kokonaistuloista ja vauraudesta, ja se on nyt korkeimmillan sitten 1920-luvun lopun. Yhdysvaltalaisten vaurain prosentti omistaa noin kolmanneksen USA:n kansan koko vauraudesta ja yli 40 prosenttia USA:n koko rahaomaisuudesta.

    Rosvojen valtio on Fergusonin kuvaus siitä, miten saalistava eliitti on vaihe vaiheelta ottanut valtaansa USA:n. Ferguson kertoo, miten yliopistomaailman, rahoitusmaailman ja poliittisen vaikutusvallan verkostot ovat valmistelleet näiden rosvojen valloitusretkeä USA:han muutaman viimeisimmän hallinnon aikana.
    Muutaman viime vuosikymmenen aikana USA:ssa on tapahtunut yksi historiansa radikaaleimmista sosiaalisista ja taloudellisista muutoksista: Rahoituksesta on tullut USA:n hallitseva teollisuuden ala ja muut ovat jääneet sen varjoon. Rahoitusala on korruptoitunut yhä voimakkaammin, ja nykyään sen toiminta perustuu laajalti petokseen. Vauraat yksilöt ja erittäin kannattavat yritykset maksavat vähemmän liittovaltion veroa kuin kertaakaan edellisen 60 vuoden aikana. USA:n perinteinen kaikille tarjoama mahdollisuus yhteiskunnalliseen nousuun on nyt loppumassa. Sanotut muutokset eivät ole syntyneet sattumalta. Ne ovat tietoisen toiminnan hälyttävää tulosta. USA:n nykykäytännöt ovat pelottavassa mitassa leviämässä myös muuhun maailmaan ja uhkaavat koko maailmantaloutta.

    Charles Ferguson on osoittanut, että rahoitusalan toimijat (investointipankit, pankit, rahoitusyhtiöt, yritykset, firmat, johtajat ymv.) ovat 1980-luvulta lähtien syyllistyneet lukemattomiin rikoksiin ja lainvastaisuuksiin. Rikosten tekomuotoja ovat olleet muun ohella seuraavat: arvopaperipetokset, kirjanpitopetokset, postipetokset, lahjonta, väärä vala, trustien vastaisten lakien rikkominen ja veronkierto.

    Esimerkkeinä rikoksentekijöitä Ferguson on maininnut muun muassa Fannie Maen, Freddie Macin ja JPMorgan Chasen. Fergusonin mukaan “sekä Fannie Mae että Freddie Mac tekivät valtavaa kirjanpitorikosta useiden vuosien ajan ennen kuin ne paljastuovat vuosina 2003 – 2004. Nämä petokset eivät johtaneet rikosoikeudenkäynteihin” (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 197).

    Puolivaltiollinen asuntolainoja rahoittava yhtiö Fannie Mae (The Federal National Mortgage Association) hallitsi yhdessä puolivaltiollisen kiinnitysluottoja myöntävä yhtiön Freddie Macin (The Federal Home Loan Mortgage Corporation) kanssa noin puolta USA:n asuntolainamarkkinoista. USA:n luottokriisi ajoi Fannie Maen ja Freddie Macin koviin vaikeuksiin. USA:n liittovaltio päätti 7.9.2008 ottaa hallintaansa sanotut yhtiöt.

    JPMorgan Chasen Charles Ferguson on väittänyt maksaneen lahjuksi Alabaman Jeffersonin piirikunnan viranomaisille (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 199). Lahjusten maksaminen on kiistatta rikollista. “JPMorgan Chasea ei kuitenkaan ole asetettu syytteeseen” lahjusten antamisesta (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 175).
    JPMorgan Chase & Co. on yhdysvaltalainen rahoitusalalla toimiva suuryritys. Yhtiön pääkonttori toimii New Yorkissa. Yrityksellä on yli 90 miljoona asiakasta ja se toimii yli 50 valtiossa. Yritys muodostui vuonna 2000 Chase Manhattan Corporationin ja J.P. Morgan & Co:n fuusioituessa.

    Esimerkin yhdysvaltalaisten rahoitusjättiläisten erikoiskohtelusta ja rikosoikeudellisesta suojasta tarjoaa muun ohella Goldman Sachs. The Goldman Sachs Group, Inc., tavallisemmin Goldman Sachs (NYSE: GS), on yksi maailman suurimmista liikepankeista. Pankki on perustettu vuonna 1869, ja sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Goldman Sachsilla on toimistoja maailman johtavissa talouskeskuksissa, kuten New Yorkissa, Chicagossa, Los Angelesissa, Bangaloressa, Frankfurtissa, Zürichissä, Pariisissa, Lontoossa, Hongkongissa, Milanossa, Sydneyssä, Tokiossa ja Torontossa. Goldman Sachs toimii maailmanlaajuisesti taloudellisena neuvonantajana monille merkittäville yhtiöille, valtioille ja varakkaille perheille. Pankin työntekijöiden, mukaan lukien sihteerit, keskipalkka on 600 000 dollaria vuodessa. Yhtiön johtoportaasta eronnut Greg Smith julkaisi 14.3.2012 New York Timesissa kriittisen erokirjeen, jossa hän syytti yhtiötä moraalisesta rappeutumisesta.

    Goldman Sachs myi sijoittajille asuntomarkkinoiden sijoitusjohdannaisia mutta salasi asiakkailta, että niiden takana oli miljardööri John Paulsonin hedgerahasto, joka valitsi mukaan riskialttiita arvopapereita. Samalla rahasto myi johdannaisia ”lyhyeksi”, koska uskoi niiden romahtavan. Sijoittajille koitui miljardien eurojen tappiot, mutta pankki itse sai tuottoa. Pankkia vastaan nostettiin aluksi syyte, mutta heinäkuussa 2010 USA:n rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen SEC ja Goldman Sachs tekivät kiistassa sopimuksen. Sen mukaan pankki maksaa 550 miljoonan dollarin (426 miljoonan euron) korvaukset USA:n valtiovarainministeriölle (300 miljoonaa dollaria) ja sijoittajille (250 miljoonaa dollaria). Pankille sopimus oli edullinen, sillä jos se olisi joutunut maksamaan sakkoja, ne olisivat voineet nousta jopa yli miljardiin dollariin. (Pankki myönsi antaneensa sijoittajille liian vähän tietoa.)

    USA:n surullisenkuuluisat pankkijättiläiset ovat tulleet tutuiksi myös Euroopan unionin kansalaisille. Kyseiset pankit tekivät suuria voittoja auttamalla Kreikkaa vuosia jatkuneessa tilastohuijauksessa.

    Wall Streetin suuret investointipankit kuten Goldman Sachs ja JPMorgan Chase ovat antaneet panoksensa ainakin Kreikan ja Italian ”luovaan kirjanpitoon”.
    Goldman Sachsilla oli merkittävä osuus siihen, että Kreikka pääsi Euroopan rahaliittoon ja eurovaluuttaan. Pankki laati monimutkaisen järjestelyn, jolla Kreikka kykeni kätkemään miljardeja veloistaan piiloon muilta euromailta. Todellisuudessa Kreikka ei olisi ollutkaan lähelläkään Maastrichtin sopimuksessa määrättyjä rajoja, joiden mukaan julkinen velka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta eikä valtion budjetin alijäämä saa ylittää kolmea prosenttia bkt:sta.

    Goldman Sachsin vuonna 2001 järjestämässä operaatiossa välineenä olivat johdannaisinstrumentit, joilla voidaan suojautua esimerkiksi korkotasossa tai valuuttakursseissa tapahtuvia heilahteluja vastaan.

    Kreikan tapauksessa huomattava summa dollareissa ja jeneissä otettua velkaa vaihdettiin määräajaksi euroiksi ja uuden määräajan kuluttua uudelleen dollareiksi ja jeneiksi.

    Vaihdoissa käytettiin tekaistuja valuuttakursseja. Kreikka otti virallisesti velkaa 10 miljardia dollaria, mutta sen päälle tuli vielä yksi (1) miljardi, joka ei näkynyt tilastoissa velkana.

    Goldman Sachsille järjestely oli varsin tuottoisa. Se sai palkkioksi 300 miljoonaa euroa. Palkkio maksettiin Kreikan valtion myöhemmin saatavilla tuloilla.
    Kyseinen Aeolos-sopimus lupasi Kreikan lentokenttien laskeutumismaksut investointipankille aina vuoteen 2019 asti. Toinen osa, Ariadne, sitoi Kreikan valtion arpajaisten tulevat tuotot pankin saataviksi.

    Ulkopuolisia tahoja johdettiin harhaan, ja huijaukseen turvautuva valtio saattoi jatkaa elämistä yli varojensa. Ainoaksi todelliseksi voittajaksi jäi pankki, Goldman Sachs. Goldman Sachs myi edellä tarkoitetun sopimuksensa vuonna 2005 suurelle kreikkalaiselle liikepankille. Yhdysvaltalaispankki on kuitenkin ollut aina valmis uusiin järjestelyihin.

    Kreikka ei ole ainoa luovaa kirjanpitoa harjoittanut. Tiedossa on, että Italia sai vuonna 1996 budjettinsa kuntoon vastaavankaltaisella johdannaisjärjestelyllä. Sen kumppanina toimi toinen suuri yhdysvaltalainen investointipankki JPMorgan Chase!
    *
    Yhdysvaltalaiseen finanssijärjestelmään siis kuuluu, etteivät pankkien ja muiden rahalaitosten ja niiden johtajien tai muiden palkollisten tekemät rikokset ja lainvastaisuudet johda rikossyytteisiin ja rikosoikeudenkäynteihin. Järjestelmää kuvaava esimerkki saatiin maanantaina 7.1.2013. Tällöin julkistettiin kaksi sopimusta, jotka liittyvät viime vuosikymmenen asuntolainasotkuihin. Bank of America ilmoitti sanottuna päivänä maksavansa 11,6 miljardia dollaria eli lähes yhdeksän miljardia euroa rahoitusyhtiö Fannie Maelle sopiakseen kiistan surullisenkuuluisista asuntolainoista vuosina 2000 – 2008. Fannie Mae oli ostanut suuren Bank of American myöntämiä asuntolainoja tietämättä niiden kelvottomuudesta. USA:n viranomaisten mukaan jättipankki tiesi, että lainat jäisivät maksamatta. Sovun mukaan Bank of America maksaa Fannie Maelle suoraan 2,8 miljardia ja käyttää runsaat viisi miljardia euroa ostaakseen takaisin kelvottomia lainoja Fannie Maelta. Sopu päättää kaikki auki olleet kiistat yhtiöiden välillä.

    Vuonna 2011 Bank of America pääsi vastaavaan sopuun toisen hallituksen omistaman asuntoluottojätin Freddie Macin kanssa. Finanssikriisin tunnetuimmat ruumiit Fannie Mae ja Freddie Mac omistivat tai takasivat kriisivuosina yli puolet kaikista USA:n asuntolainoista.

    Toisessa erillisessä kiistassa kymmenen yhdysvaltalaista pankkia joutuu maksamaan runsaan 6,5 miljardin euron arvoiset korvaukset asuntolainojen ottajille. Rahalaitokset olivat valvovien viranomaisten mukaan syyllistyneet väärinkäytöksiin ulosottojen yhteydessä. Viranomaiset käynnistivät keväällä 2011 selvityksen siitä, olivatko lainanottajat joutuneet lainvastaisesti ulosoton kohteeksi tai kärsineet oikeudettomia taloudellisia menetyksiä ulosottoprosessin yhteydessä. Epäillyt väärinkäytökset olivat sattuneet vuosina 2009 ja 2010. Väärinkäytöksistä epäiltiin USA:n tunnetuimpia rahalaitoksia kuten Bank of Americaa, Citigoupia, JPMorgan Chasea. Nyt syntyneen sopimuksen mukaan rahalaitoksen maksavat yhteensä 2,5 miljardia euroa suoraan lainanottajille ja käyttävät noin neljä miljardia euroa lainojen muuntamiseen ja anteeksiantoon. Korvauksia tulee saamaan 3,8 miljoonaa asuntolainan ottajaa. Ne vaihtelevat sadoista euroista lähes 100 000 euroon. Asuntolainasotku on tullut maksamaan Bank of Americalle jo ennen tammikuun 2013 sopimuksia yli 30 miljardia euroa. Yhä kesken olevista kiistoista pankille on luvassa lisäkustannuksia.

    Selvää on, että mainittujen rahalaitosten edustajat käsittivät rahalaitosten syyllistyneen rikoksiin ja muihin lainvastaisuuksiin. Muutoin nuo rahalaitokset eivät tietenkään olisi suostuneet tekemään kysymyksessä olevia sopimuksia.

    Summa summarum: USA:n rahoitusala, so. maailman finanssijärjestelmän veturi,
    on ollut pitkään epäeettinen ja rikollinen. Se muodostaa nykyisellään vakavan vaaran maan taloudelliselle terveydelle. Päätelmä on järjestelmän kriitikkojen mielestä varsin selvä: Sääntelemätön rahoitus on aiheuttanut ja aiheuttaa valtavia nettokustannuksia USA:n taloudelle ja maailmantaloudelle. ”Rahoitusalan muutos ja sääntelyn purkaminen (…) ovat olleet taloudellisesti tuhoisia, vieläpä suuressa mittakaavassa” (Charles Ferguson: Rosvojen valtio, s. 211).

    Lähteet ja kirjallisuus

    Attac.fi
    Attac.org
    Avaaz.org
    Elo, Henri: Subprime-kriisi paljasti rahoitusjärjestelmän haurauden, osa ½. http://sijoittajaksi.blogit.kauppalehti.fi/blog/8336
    Ferguson, Charles H.: Predator Nation: Corporate Criminals, Political Corruption, and the Hijacking of America. Random House 2012.
    Ferguson, Charles H.: Rosvojen valtio : yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Terra Cognita 2012.
    Finanssimyrsky kieputti maailmantaloutta. YLE 30.12.2008.
    GlobalResearch. Centre for Research on Globalization. Globalresearch.ca / Globalresearch.org / Mondialisation.ca
    Hanhivaara, Jussi: Paavi ruoti kapitalismia. YLE Uutiset 1.1.2013.
    Harakka, Timo: Luoton loppu. WSOY 2009.
    How Government Stoked the Mania. WSJ 3.10.2008.
    Hurri, Jan: Liittovaltiokehitys imee Suomeakin velkasyöveriin. Taloussanomat (joulukuu 2012).
    Hurri, Jan: Näin se etenee – eurokraattien vallankaappaus. Taloussanomat (joulukuu 2012).
    Hurri, Jan: Kolme reittiä ulos kriisistä – ”kaikki mahdottomia”. Taloussanomat (marraskuu 2012).
    Hurri, Jan: Näin Suomenkin pulittama hätäraha kiertää pankeille. Taloussanomat (syyskuu 2012).
    Hurri, Jan: Tätä menoa keskuspankit ja valtiot tuhoavat rahan. Taloussanomat (syyskuu 2012).
    Hurri, Jan: Pankkiunioni kasvattaisi eniten Suomen pankkiriskiä. Taloussanomat (elokuu 2012).
    Hurri, Jan: Euro leijuu tyhjän päällä yhä uhkarohkeammin. Taloussanomat (huhtikuu 2012).
    Hurri, Jan: Pankit rahastavat kriisimaita viimeiseen pisaraan. Taloussanomat (helmikuu 2012).
    Hurri, Jan: Suomen piikissä kymmenen kertaa sotakorvaukset. Taloussanomat (tammikuu 2012).
    Kennedy, Jr., Robert F.: Crimes Against Nature: How George W. Bush and His Corporate Pals Are Plundering the Country and Hijacking Our Democracy. Harper Collins 2004.
    Kuo, Patricia: U.S. Subprime Woes to Cost $150 Billion in Losses, Calyon Says Bloomberg. 15.8.2007.
    Kuosma, T.: Attentaatteja ja katastrofeja : vallan totuudet kritiikin puntarissa. Tampere 2013.
    Maailmantalous.net
    Mäkelä, Katriina: Köyhyysloukku uhkaa etelää. Iltalehti 12.1.2013.
    Penttinen, Jorma: Yhtiöiden valta maailmantaloudessa. Maailmantalous.net.
    Perkins, John: Confessions of an economic hit man. Ebury Press. London 2006.
    Pope Benedict XVI’s Message for World Day of Peace 2013. News.va.
    Reich, Robert B.: Kuinka kapitalismi tappaa demokratian. Suomennos Markus Ojala. Maailmantalous.net.
    Shiller, Robert J.: The subprime solution : how today’s global financial crisis happened, and what to do about it. Princeton University Press. Princeton 2008.
    Sorsa, Ville-Pekka: Subprime-kriisistä kestävään rahoitukseen. Maailmantalous.net
    Talouskaaos eteni kriisistä kriisiin. Taloussanomat 13.9.2009.
    Tieto&trendit. Nro 7/2008. Tilastokeskus. Helsinki 2008.
    Veroparatiisien maailmantalous. Attac.fi.

  19. Historiallisen suuri tietovuoto (3. ja 4.4.2016) veroparatiisista paljastaa, miten poliittiset vallankäyttäjät,
    talouselämän vaikuttajat ja viihdetähdet ovat hyödyntäneet veroparatiiseja.

    Suomalaisia nimiä on mukana satoja. He ovat pienyrittäjiä, suursijoittajia, huippu-urheilijoita, perheitä, lakimiehiä, yhtiöitä, sekä rikoksesta tuomittuja henkilöitä. Asiakirjojen mukaan heillä on yhtiö veroparatiisissa.

    Tietovuotoa koskevassa aineistossa on tietoja kahdestatoista nykyisestä ja entisestä valtionpäämiehestä sekä 128 muusta poliitikosta tai korkean tason virkamiehestä. Vuodetut dokumentit paljastavat muun
    muassa Islannin pääministeri Sigmundur Dav Gunnlaugssonin salaisen veroparatiisiyhtiön Brittiläisillä
    Neitsytsaarilla.

    Vuodettujen asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö perusti asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä.
    Niiden johtajina toimi veroparatiisipalveluja tarjoavan panamalaisfirman rivityöntekijöitä. Oikeiden
    omistajien eli Nordean asiakkaiden nimet eivät ole näkyneet rekistereissä.

    Vuodettujen asiakirjojen perusteella oikeisiin omistajiin kuuluu varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja
    Pohjoismaista (myös Suomesta).

    Veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet 140 poliitikkoa yli 50 maasta, selviää panamalaisesta
    asianajotoimistosta vuodetusta aineistosta.

    Asiakirjojen mukaan veroparatiisiyhtiön omistavat muun ohella Saudi-Arabian kuningas Salman ibn Abd al-Asis, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sekä Georgian entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili. Listalta löytyy myös suuri määrä valtion päämiesten perheenjäseniä (kuten Britannian pääministeri David
    Cameronin isä).

    http://www.yle.fi/tekstitv/txt/P103_01.html
    http://www.yle.fi/tekstitv/txt/P110_01.html
    http://www.yle.fi/tekstitv/txt/P162_01.html

  20. ”Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull on häikäilemättömyydestään tunnetun amerikkalaisen investointipankin Goldman Sachsin fyrkkatehtaan karaisema finanssihai. Hän on Björn Wahlroosin valitsema piinkova suomenruotsalainen pankkiiri, joka on johtanut ruotsalaista rahalaitosta viime marraskuun alusta.” Tuo on Olli Ainolan tekstiä Iltalehdessä 5.4.2016.

    Von Koskull oli Ainolan mukaan saanut tiedot Panaman tietovuodoista noin kaksi viikkoa sitten. Median hyökyaalto näytti silti yllättäneen hänet ”liituraitahousut nilkoissa”. Maanantai-iltana Ruotsin tv:n uutislähetyksessä von Koskull sanoi olevansa vihainen pankkinsa aikaisemmasta toiminnasta. Hänen mukaansa Nordea ei silti ole tehnyt mitään väärää. Tästä huolimatta Nordea katkaisee heti välinsä panamalaiseen lakitoimistoon Mossack Fonsecaan.

    Katkaisee yhtestyön, Ainola ihmettelee, vaikka ei mitään väärää? Lausuntonsa ristiriitaa von Koskull selitti saamillaan ”uusilla tiedoilla” pankin yhteistyökumppanista. ”Mitä nämä uudet tiedot ovat, sitä pankkiiri ei täsmentänyt. Verovilppiuutisia suoltava tutkivien toimittajien verkosto sen sijaan on leimannut panamalaisen lakifirman rikollisjärjestöjen ja diktaattorien neuvonantajaksi.”

    ”Moni suomalainen on kantanut rahaa Kansallispankkiin. Alkusysäys on voinut olla sinisen oravan täyttäminen kolikoilla. – Paavo Lipponenkin haukkui pari viikkoa sitten Nordean ekonomistin pystyyn. Nyt lähtee santa pankin lattialta. Miten käy ekonomistin?” (Timo Soinin ploki 5.4.2016)

    ”Veroparatiisin syöttäminen on moraalista rappiota. Nordealta katosi kaikki uskottavuus toimia asuntovelallisen asialla. Halpaa lainaa…veroparatiisiin jemmattavaksi. Voi helvetti tätä ihmisen ahneutta” (Timo Soinin ploki 5.4.2016).

    ”On vaikea ymmärtää, että yksi keskeinen toimija verojen välttelyssä vaikuttaa olleen pohjoismainen pankki Nordea. Vuosikymmenien ajan Pohjoismaissa on taisteltu hyvinvointivaltion puolesta ja verojen välttelyä vastaan. Meidän yhteiskuntamallissamme hyvinvointi syntyy siitä, että kaikki osallistuvat yhdessä sen rakentamiseen. Nordealla on nyt peiliin katsomisen paikka. SDP ei voi olla tällaisen pankin asiakas” (Antti Rinne).

    ”Vihreiden kansanedustaja Emma Kari ilmoitti maanantaina Facebook-päivityksessään lakkauttaneensa tilinsä Nordeassa. Kari on ollut Nordean asiakas pienestä pitäen.

    – Nyt julkaistuista Panamapapereista käy ilmi, että Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. En halua pitää tiliäni pankissa, joka murentaa hyvinvointivaltion perustaa, Kari kertoo.

    Emma Kari muistuttaa, että veronkikkailun hinta Suomen valtiolle on arvioitu olevan jopa useita miljardeja euroja. Nämä rahat ovat pois lastemme kouluista, terveysasemista ja vanhainkodeista.

    –Jos nämä luvut pitävät paikkaansa, veronsuunnittelun estämisellä voitaisiin perua Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset kokonaan, Kari ehdottaa.

    – Pahin asia on kuitenkin se, että Suomi ei ole tukenut monikansallisten yritysten velvoitetta maakohtaiseen tilinpäätösraportointiin.” http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/380885-nyt-lahtevat-asiakkaat-nordeasta-tama-kansanedustaja-avasi-pelin
    #
    Valtamedia näyttää järjestelmällisesti jättäneen kertomatta, että veroparatiisijärjestelmä on ’lännen’ luomus ja että maailman suurimmat veroparatiisit ovat USA:n New Yorkin Manhattan ja Yhdistyneen kuningaskunnan Lontoo eli täsmällisemmin Lontoon City (City of London, City of London Corporation, virallisesti: Mayor and Commonolty and Citizens of the City of London).

    T. Kuosma: Veroparatiisit : saalistajaeliittien turvapaikat (2014).

  21. ”Suomalaisten asiakkaiden merkitys Nordean Luxemburgin-konttorin toiminnalle on selvästi suurempi kuin pohjoismaiden pankkikonserni on julkisuudessa antanut ymmärtää. – Nordean Luxemburgin-yksikön lainakannassa on Suomeen myönnettyjä luottoja lähes kahden miljardin euron arvosta.”

    Määrä on yli 20 kertaa enemmän kuin Ruotsiin myönnetyt lainat. Lainoja on myönnetty monien vuosien kuluessa. ”Luvut käyvät ilmi Nordean Luxemburgin-yksikön tilinpäätöstiedoista.”

    Vielä maanantaina 4.4.2016 Ylen haastattelussa Nordean maajohtaja (Ari Kaperi) vähätteli suomalaisasiakkaiden roolia Nordean Luxemburgin-yksikön toiminnassa.
    – Meidän Luxemburgin konttorin asiakaskunta on kansainväliset asiakkaat siis ei pohjoismaiset asiakkaat, joten lähtökohtaisesti siellä ei nyt pitäisi olla suomalaisten asioita eikä siellä ole suomalaisten asiakkaiden asioita joiden kotipaikka on Suomi (Nordean Kaperi).

    Nordea ei ole antanut Ylelle haastattelua aiheesta. Nordea vastasi kysymyksiin ainoastaan sähköpostilla. Nordean mukaan Luxemburgin-yksikön suuri lainakanta Suomessa liittyy muutamiin merkittäviin yritys- ja henkilöasiakkaisiin.
    – Luxemburgin asiakasmääriä ei ole kerrottu julkisuuteen kilpailusyistä, ei myöskään Suomessa asuvien Luxemburgin asiakkaiden määrää. Luxemburgin vuosikertomuksessa oleva lainasaatavien määrä koostuu muutamasta suuresta suomalaisesta henkilö- ja yritysasiakkaasta, joilla on laajaa kansainvälistä toimintaa (Nordea s-postissaan).

    Yle on käynyt läpi satoja suomalaisten omistamia tai hallinnoimia luxemburgilaisia yhtiöitä. Niistä moni toimii tai on toiminut samasta osoitteesta kuin Nordean Luxemburgin-yksikkö. (Yhtiöiden asiakirjoihin on joissakin tapauksissa merkitty suoraan Nordean yhteystiedot.)

    ”Yhtiöitä on perustettu jo Nordean edeltäjän eli Meritan aikana. Merita perusti Brittiläisille Neitsytsaarille kolme ’anagrammiyhtiötä’. Itarem Ltd, Ratiem Ltd ja Atirem Ltd ovat kaikki sanamuunnoksia Meritasta.”

    Mainitut kolme yhtiötä perustivat Luxemburgiin yhtiöitä suomalaisille asiakkailleen. Asiakkaisiin kuului tunnettuja suomalaisia yrityksiä ja vauraita yksityishenkilöitä. Ainakin eräät perustetuista yhtiöistä liittyvät eläkejärjestelyihin. ”Osa yhtiöistä toimii edelleen.”

    ”Nordea on tarjonnut Luxemburgin ja Sveitsin asiakkailleen mahdollisuutta perustaa säätiöitä ja trusteja esimerkiksi Liechtensteiniin. Näistä tietojen saaminen on selvästi vaikeampaa kuin yhtiöistä. Nordean mukaan säätiöiden avulla on pikemminkin haluttu varmistaa että verojen maksu tapahtuu oikein.
    – Asiakkaalla saattaa olla erittäin monimutkaisia tarpeita ja hänellä voi olla varallisuutta, yritysomistuksia ja perillisiä useilla lainkäyttöalueilla. Tällöin verotuksesta voi muodostua todellinen viidakko ja kaksinkertaisen tai väärän verotuksen riski on suuri. Nordea Luxemburg auttaa asiakkaita tällaisissa ja myös vähemmän monimutkaisissa tilanteissa, jotta asiakas voi maksaa veronsa oikein.”

    (Trusti on omistusjärjestely, jonkalaista ei tunneta Suomessa. Trustissa on kolme osapuolta: perustaja, omaisuuden laillinen omistaja ja omaisuuden asiallinen omistaja.)

    (lähde: http://yle.fi/uutiset/nordealta_vaaraa_tietoa__luxemburgista_annettu_miljardiluottoja_suomeen/8798786)

  22. ”Rikoksesta voisi olla kysymys” (harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen Nordean toiminnasta 9.4.2016).

    Markku Hirvosen mielestä Nordean Luxemburgin-konttori on ollut väylä niille, jotka ovat halunneet välttää veroja Suomessa. (Nordea ei ole halunnut kommentoida Hirvosen väitteitä.)

    Keskijohto ei Hirvosen mielestä ole voinut olla palvelujen tarjoamisesta tietämätön. Hirvonen ei yllättynyt suomalaisista nimistä ns. Panaman-papereissa:
    ”Minulla on pitkään ollut käsitys, että Nordean Luxemburgin-konttori on melkoinen väylä niille, jotka haluavat välttää veroja Suomessa.”

    Ylen aamu-tv:ssä haastatellun Hirvosen mielestä veroparatiisiyhtiöpalvelu näyttää olleen selkeä osa konttorin toimintaa. Laittomuuksistakin saattaa yksittäistapauksissa olla kyse: ”Tilanteet, joissa Nordea on vaatinut sopimuksia muutettavaksi jälkikäteen, viittaavat siihen, että siinä jonkinlaisesta rikoksesta voisi olla kysymys.”

    Yrityksiä on perustettu paitsi Panamaan, myös Luxemburgiin. ”Luxemburg tarjoaa tällaista vähän veroparatiisinomaista suojaa tiukan pankkisalaisuutensa ansiosta” (Markku Hirvonen).

    Nordeaa on arvosteltu, kun Panamasta vuotaneiden tietojen mukaan pankki on perustanut satoja yhtiöitä asiakkailleen veroparatiisiin. Käytännön toimista on vastannut Nordean Luxemburgin-yksikkö.

    (http://yle.fi/uutiset/verotusneuvos_hirvonen_nordean_toiminnasta_rikoksesta_voisi_olla_kysymys/8799713)

    Yksityiset rahavirrat ja eri syistä piilotettavat yritysomaisuudet ovat siirtymässä perinteisistä veroparatiiseista USA:han. Peiteyhtiöiden joukkomuutto USA:han on alkanut Sveitsistä, Karibian saarivaltioista ja Keski-Amerikasta.

    USA:ssa on osavaltioita, joissa peiteyhtiön perustamiseen ei tarvitse ilmoittaa henkilötietojaan eikä toimintaa veroteta. Puolitoistakerroksinen tiilirakennus Wilmingtonin pikkukaupungin keskustassa, Delawaren osavaltiossa, saattaa olla maailman suurin toimistorakennus. Sinne on rekisteröitynyt 285 000 yritystä.
    Delawaren osavaltio itärannikolla on yksi USA:n pienimmistä. Asukkaita on alle miljoona, mutta yrityksiä sinne on perustettu 1,1 miljoonaa.

    Muita yritysystävällisiä osavaltioita USA:ssa ovat Etelä-Dakota, Nevada ja Wyoming.

    USA:ssa tuli vuonna 2010 voimaan laki, joka vaatii muita maita ilmoittamaan sen verottajalle yhdysvaltalaisten sijoittajien ja yksityishenkilöiden ulkomaiset varat.
    Lain tarkoitus on estää amerikkalaisten veronkiertoa, rahanpesua ja rahojen siirtoa esimerkiksi terroristijärjestöille. Suomi alkoi noudattaa lain myötä tehtyä FATCA-sopimusta vuosi sitten. Sopimus koskee yritysten lisäksi niitä USA:ssa työskenteleviä Suomen kansalaisia, joita USA verottaa.

    FATCA-sopimuksen mukaan suomalaisten rahoituslaitosten on ilmoitettava verottajan kautta henkilö- ja yritysasiakkaansa tilien ja sijoitusten yhteissumma USA:han.

    OECD on laatinut sopimuksen maailmanlaajuisesta automaattisesta verotietojen vaihdosta. Suomi alkaa noudattaa tätä CRS-vaihtoa ensi vuonna. Bahrain, USA ja Vanuatu eivät ole hyväksyneet OECD:n laatimaa sopimusta. (USA:sta onkin tulossa maailman suurin veroparatiisi.)

    (ks. http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suurin_veroparatiisi__ei_tarvetta_panamalle/87995769)

  23. Anneli Jäätteenmäki asian ytimessä:

    ”Euroopan komissio arvioi, että EU:n alueella menetetään vuosittain 1 000 miljardia euroa verotuloja. Summa ylittää suuruudellaan inhimillisen käsityskyvyn rajat. – Veronkierto on yhteiskunnan syöpä, joka syö valtioiden edellytyksiä kansalaistensa hyvinvoinnin turvaamiseen. Epäoikeudenmukaisuuden tunteelta ei voi välttyä.

    EU:n tukikäytännötkin on käytävä läpi. Veronmaksajien varoin tuetaan Ukrainaa, jonka korruptoitunut presidentti Poroshenko seikkailee niin ikään veroparatiiseissa. EU-varojen valuminen veroparatiiseihin on estettävä.

    Joko vihdoin herää EU:n todellinen tahto verovälttelyn estämiseksi?

    Nyt on korkea aika lopettaa Euroopan omien veroparatiisivaltioiden, kuten Hollannin, Belgian, Luxembourgin, Irlannin epäeettinen toiminta. – Vai paljastuiko nyt keskeisin syy veroparatiisien toiminnan jatkuvuudelle? Monilla vaikuttajilla on niihin liian läheiset suhteet.”

    (Anneli Jäätteenmäki: Huonoja uutisia paratiisista. Länsiväylä 9.4.2016)

  24. {Neljän finanssijättivaltion valtaeliitin huijaaman länsimaisen valtamedian suuri vedätys?}

    Ote Thierry Meyssanin kirjoituksesta Pourquoi les « Panama Papers » ? [Miksi Panama-paperit?]

    Contrairement aux apparences, la campagne des « Panama Papers » n’aura pas pour conséquence de restreindre les malversations financières, ni d’augmenter les libertés, mais exactement le contraire. Le système va se contracter un peu plus autour du Royaume-Uni, de la Hollande, des États-Unis et d’Israël, de sorte qu’eux et eux seuls en auront le contrôle. En violant le principe d’égalité devant la Justice et leur éthique professionnelle, les membres de l’International Consortium of Investigative Journalists se sont mis aux service des ennemis de la liberté et des défenseurs du Grand capital, et le fait qu’ils aient épinglé au passage quelques malfrats n’y changera rien. Explications.

    Réseau Voltaire | Damas (Syrie) | 6 avril 2016

    La doctrine Romer : contraindre les paradis fiscaux non-anglo-saxons à renoncer, et déstabiliser l’Union européenne jusqu’à ce que les capitaux refluent vers les paradis fiscaux du Royaume-Uni, de la Hollande, des États-Unis et d’Israël.

    La stratégie économique des États-Unis

    Au début de son mandat, le président Obama a désigné l’historienne Christina Romer pour présider son Comité des conseillers économiques. Ce professeur à l’Université de Berkeley est une spécialiste de la crise de 1929. Selon elle, ni le New Deal de Roosevelt, ni la Seconde Guerre mondiale n’ont permis de sortir de cette récession, mais l’afflux de capitaux européens, à partir de 1936, fuyant la « montée des périls ».

    C’est sur cette base que Barack Obama a conduit sa politique économique. En premier lieu, il a agi pour fermer tous les paradis fiscaux que Washington et Londres ne contrôlent pas. Puis, il a organisé la déstabilisation de la Grèce et de Chypre, de sorte que les capitaux européens se réfugient dans les paradis fiscaux anglo-saxons.
    (…)
    ———-
    Thierry Meyssan
    Consultant politique, président-fondateur du Réseau Voltaire et de la conférence Axis for Peace. Dernier ouvrage en français : L’Effroyable imposture : Tome 2, Manipulations et désinformations (éd. JP Bertand, 2007). Compte Twitter officiel.

    http://www.voltairenet.org/article191130.html
    ¤
    Selective Leaks Of The #Panama Papers Create Huge Blackmail Potential. “Smear People the U.S. Dislikes”
    By Moon of Alabama
    Global Research, April 05, 2016
    Moon of Alabama 4 April 2016

    A real leak of data from a law firm in Panama would be very interesting. Many rich people and/or politicians hide money in shell companies that such firms in Panama provide. But the current heavily promoted “leak” of such data to several NATO supporting news organization and a US government financed “Non Government Organization” is just a lame attempt to smear some people the U.S. empire dislikes. It also creates a huge blackmail opportunity by NOT publishing certain data in return for this or that desired favor.
    (…)
    A year ago someone provided tons of data from Mossak Fonseca to a German newpaper, the Sueddeutsche Zeitung. The Munich daily is politically on the center right and staunchly pro NATO. It cooperates with the Guardian, the BBC, Le Monde, the International Consortium of Investigative Journalists and some other news organization who are all known supporters of the establishment.

    The SudDeutsche Zeitung claims that the “leaked” data is about some 214,000 shell companies and 14,000 Mossak Fonseca clients. There is surely a lot of hidden dirt in there. How many U.S. Senators are involved in such companies? Which European Union politicians? What are the big Wall Street banks and hedge funds hiding in Panama? Oh, sorry. The Sueddeutsche and its partners will not answer those questions. Here is how they “analyzed” the data:

    The journalists compiled lists of important politicians, international criminals, and well-known professional athletes, among others. The digital processing made it possible to then search the leak for the names on these lists. The “party donations scandal” list contained 130 names, and the UN sanctions list more than 600. In just a few minutes, the powerful search algorithm compared the lists with the 11.5 million documents. For each name found, a detailed research process was initiated that posed the following questions: what is this person’s role in the network of companies? Where does the money come from? Where is it going? Is this structure legal?
    (…)
    There is no story about any U.S. person, none at all, nor about any important NATO politician. The highest political “casualty” so far is the irrelevant Prime Minister of Iceland Sigmundur David Gunnlaugsson who, together with his wife, owned one of the shell companies. There is no evidence that the ownership or the money held by that company were illegal.

    So where is the beef?

    As former UK ambassador Craig Murray writes, the beef (if there is any at all) is in what is hidden by the organizations that manage the “leak”:

    The filtering of this Mossack Fonseca information by the corporate media follows a direct western governmental agenda. There is no mention at all of use of Mossack Fonseca by massive western corporations or western billionaires – the main customers. And the Guardian is quick to reassure that “much of the leaked material will remain private.”What do you expect? The leak is being managed by the grandly but laughably named “International Consortium of Investigative Journalists”, which is funded and organised entirely by the USA’s Center for Public Integrity. Their funders include

    Ford Foundation
    Carnegie Endowment
    Rockefeller Family Fund
    W K Kellogg Foundation
    Open Society Foundation (Soros)

    The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is part of the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) which is financed by the U.S. government through USAID.

    The “leak” is of data selected by U.S. friendly organization out of a database, likely obtained by U.S. secret services, which can be assumed to include much dirt about “western” persons and organizations.

    To only publish very selected data from the “leaked” data has two purposes:

    It smears various “enemies of the empire” even if only by association like the presidents Putin and Assad.
    It lets other important people, those mentioned in the database but not yet published about, know that the U.S. or its “media partner” can, at any time, expose their dirty laundry to the public. It is thereby a perfect blackmailing instrument.

    The engineered “leak” of the “Panama Papers” is a limited hangout designed to incriminate a few people and organization the U.S. dislikes. It is also a demonstration of the “torture tools” to the people who did business with Mossak Fonseca but have not (yet) been published about. They are now in the hands of those who control the database. They will have to do as demanded or else …

    http://www.globalresearch.ca/selective-leaks-of-the-panama-papers-create-huge-blackmail-potential-smear-people-the-u-s-dislikes/5518635

  25. Kapitalismin musta kirja

    Le Livre noir du capitalisme (’Kapitalismin musta kirja’) on vuonna 1998 ilmestynyt ranskalaisten tutkijoiden Gilles Perrault’n johdolla tekemä teos, joka käsittelee kapitalistisen politiikan ja talouden yhteydessä tehtyjä kansanmurhia ja muita ihmisoikeusrikoksia 1500-luvulta 1990-luvulle.

    Kapitalismin mustassa kirjassa kapitalismin uhrimääräksi arvioidaan noin 147 miljoonaa.

    Ouvrage collectif
    Le Livre noir du capitalisme
    Origines du capitalisme, libéralisme totalitaire, économie, trahison, répression…

    Préface par Gilles Perrault. Caroline Andréani, Francis Arzalier, Roger Bordier, Maurice Buttin, Canale, François Chesnais, Maurice Cury, François Delpla, François Derivery, André Devriendt, Pierre Durand, Jean-Pierre Fléchard, Yves Frémion, Yves Grenet, Jacques Jurquet, Jean Laïlle, Maurice Moissonnier, Robert Pac, Philippe Paraire, Paco Pena, Gilles Perrault, André Prenant, Maurice Rajsfus, Jean Suret, Subhi Toma, Monique et Roland Weyl, Claude Willard, Jean Ziegler. Le bilan du capitalisme, de la traite des noirs à la mondialisation financière. Chaque auteur intervient sur un sujet qui lui est familier.

  26. Toivakka MTV:lle: Pyydän anteeksi, että olen johtanut harhaan

    Annette Blencowe / Yle Uutiset Politiikka 28.4.2016 klo 7:15 | päivitetty 28.4.2016 klo 8:59

    Lenita Toivakka myöntää olleensa juridisesti vastuussa Belgiaan perustetun holdingyhtiön perustamisesta.

    Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pahoittelee Belgiaan perustettuun yhtiöön liittyviä puheitaan. Toivakka pyysi tänään torstaina [28.4.2016]MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä anteeksi sitä, että on johtanut harhaan sanomalla, ettei ole ollut mukana perheyrityksensä toiminnassa holdingyhtiötä perustettaessa.
    (…)
    – Totta on se, että juridisesti ja nimellisesti, koska olin tuolloin vielä yhtiön hallituksen jäsen, olen vastuussa kaikista päätöksistä, mitä tämä yhtiö on tehnyt, Toivakka sanoi tänään torstaina MTV3:n Huomenta Suomessa.
    (…)
    – Pyydän anteeksi, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana, koska tietenkin, kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta, Toivakka jatkoi.
    – Olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että olen johtanut tällä lauseella harhaan, hän toisti.

    Toivakan mukaan belgialaisyhtiö perustettiin tilanteessa, jossa Toivakan yrityksen osittain omistama kauppakeskus oli määrä myydä ulkomaiselle omistajalle. Kauppa ei kuitenkaan koskaan toteutunut.
    (…)
    ¤
    Osakeyhtiölaki (624/2006)

    6 luku Osakeyhtiön johto ja edustaminen
    (…)
    Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko

    2 § Hallituksen yleiset tehtävät

    Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä (yleistoimivalta). Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

    Hallitus tai hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen, hallintoneuvoston tai hallituksen tekemää päätöstä, joka on tämän lain tai yhtiöjärjestyksen vastaisena pätemätön.

    (…)
    ¤
    Ehrnrootheilta paljastui oma veroparatiisitehdas – yhtiöllä ollut tiivis suhde Panaman Mossack Fonsecaan

    Vaikutusvaltaiset suomalaissijoittajat Georg ja Henrik Ehrnrooth ovat hankkineet omistukseensa luxemburgilaisen yhtiön, joka on tehtaillut asiakkailleen yhtiöitä veroparatiiseihin eri puolille maailmaa. LWM palvelee myös suomalaisia talousvaikuttajia kuten Jorma Ollilaa ja Kari Stadighia. LWM:n yhteistyökumppanina oli pitkään lakitoimisto Mossack Fonseca, josta Panaman paperit vuodettiin. Yhtiön Ehrnrootheille myi ruotsalainen SEB-pankki, joka myöntää nyt, ettei toiminta enää täyttäisi sen arvoja.
    (…)
    LWM tarjoaa asiakkaidensa yhtiöille erilaisia hallintopalveluita. Sen avulla hallinnoidaan vähintään satojen miljoonien eurojen arvosta suomalaisten varallisuutta, käy ilmi asiakasyritysten tilinpäätöksistä.
    (…)
    LWM on hankkinut tai perustanut yhtiöitä myös Suomen talouseliittiin kuuluville vaikuttajille – esimerkiksi Nokian entiselle toimitusjohtajalle Jorma Ollilalle, Sampo-konsernin johtajalle Kari Stadighille, pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larmalle ja Ehrnroothin suvulle. Ylen tavoittamat asiakkaat (…) kieltäytyivät haastatteluista.

    Sisäpiirirekisteritietojen mukaan Ehrnroothit hankkivat LWM:n omistuksen itselleen kesällä 2014. Georg ja Henrik Ehrnrooth kuuluvat vauraaseen sukuun, joka on käyttänyt pitkään taloudellista valtaa Suomessa. Kaksikolla on merkittäviä omistuksia useissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä kuten muotitalo Marimekossa, sijoitus- ja varainhoitoyhtiö eQ:ssa ja konsulttiyhtiö Pöyryssä.

    SEB: Toiminnan laillisuus ei riitä, verojen maksu kestävyyskysymys

    Ylen MOT-ohjelma paljasti aiemmin huhtikuussa, että pohjoismaiden suurin pankki Nordea on auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. SEB-pankki näyttää olleen vuonna 1999 perustetun LWM-yhtiönsä kautta vielä Nordeaakin aktiivisempi toimija veroparatiiseissa.

    Käytännössä LWM:n toiminta on samankaltaista kuin panamalaisen Mossack Fonsecan. LWM on perustanut tai järjestänyt asiakkailleen yhtiöitä ainakin Luxemburgiin, Panamaan, Brittiläisille Neitsytsaarille ja piskuiseen Niuen saarivaltioon. Se tarjoaa asiakkailleen myös yhtiöiden hallintopalveluita.

    SEB:n vastuullisuusjohtajan Gent Janssonin mukaan asiakkailla on ollut erilaisia syitä hallintayhtiöiden perustamiseen.
    (…)
    Eurooppalaisten holding- eli omaisuudenhoitoyhtiöiden osalta valtaosin kyse on Luxemburgista, jota pidetään eurooppalaisena veroparatiisina. (…)
    (…)
    Yle kävi läpi Luxemburgin kaupparekisterin tietoja vuosilta 1996–2016. Pelkästään sieltä löytyi lähes 450 yhtiötä, jotka LWM on perustanut tai joita se hallinnoi asiakkaittensa puolesta.
    (…)

    Ehrnroothit vaikenevat

    Yle olisi halunnut kysyä Georg ja Henrik Ehrnroothilta muun muassa, miksi he hankkivat omistukseensa LWM:n ja mitä he ajattelevat yhtiön toimintatavoista. He kieltäytyivät antamasta Ylelle haastattelua tai vastaamasta kysymyksiin edes sähköpostitse.

    “En ole tavoitettavissa haastattelua varten”, totesi Georg Ehrnrooth tekstiviestissään.

    Georg Ehrnrooth on LWM:n hallituksen puheenjohtaja. Sen toimitusjohtaja, satoja LWM:n asiakkaiden yrityksiä johtava Eric Leclerc ei myöskään suostunut vastaamaan Ylen kysymyksiin.

    “Ammattisalaisuus koskee kaikkia asiakkaitamme, oli kyse sitten yksityishenkilöistä tai yhtiöistä. Lukuun ottamatta lain vaatimuksia ei ole ammattimaista keskustella asiakkaiden asioista millään tavoin”, Leclerc vastasi sähköpostitse.

    Hän totesi lisäksi, että yhtiön nykyiset omistajat eli Ehrnroothit eivät voi kommentoida millään tavoin LWM:n toimintaa aikaisemman omistajan eli SEB:n aikana.

    Ruotsin upporikkailla Wallenbergeilla tiivit välit Ehrnrootheihin

    LWM:n suurin asiakasryhmä ovat Ylen selvityksen perusteella ruotsalaiset, mutta ainakin yli 20 sen hallinnoiman yhtiön omistajina on suomalaisia. Noin puolessa niistä omistajina ovat Georg ja Henrik Ehrnrooth.

    Ruotsalainen SEB on merkittävä rahoitus- ja omaisuudenhoitopalveluiden tarjoaja Pohjoismaissa. SEB:n suurin omistaja on Ruotsin vaikutusvaltaisimpana pidetty Wallenbergien suku.

    Wallenbergeilla on puolestaan tiiviit liikesuhteet Ehrnrootheihin. Nämä kaksi taloussukua ovat muun muassa hallinnoineet yhteisen omaisuudenhoitoyhtiön kautta omistuksiaan konepajayhtiö Wärtsilässä.

    (Yle Uutiset 27.4.2016; http://yle.fi/uutiset/tuoreimmat/)

  27. Pöytäkirjan asiakohta PTK 45 / 2016 vp
    Täysistunto Torstai 28.4.2016 klo 16.06
    2.1

    Suullinen kysymys ministeri Toivakan toiminnasta kiinteistösijoitusyhtiössä (Antti Lindtman sd)

    Suullinen kysymys SKT 48/2016 vp
    Suullinen kyselytunti Puhemies Maria Lohela
    Edustaja Lindtman.
    Keskustelu
    16.07 Antti Lindtman sd
    Arvoisa rouva puhemies! Tiistaina tässä salissa käytiin kansanedustajien aloitteesta tärkeä keskustelu veroparatiiseja ja verovälttelyä koskien. Keskustelu on erittäin ajankohtainen. Panama-paperit ovat paljastaneet eliitin keskuudessa rehottavan moraalisen rappion verojen välttelyssä. Keskustelun kuluessa kansanedustaja Timo Harakka nosti esiin tärkeän kysymyksen, korkovähennyssäädökset, joihin jäi kiinteistöyhtiöiden osalta porsaanreikä. Tässä yhteydessä edustaja Harakka totesi, että ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. Ministeri Toivakka tässä keskustelussa kiisti olleensa mukana kiinteistöyhtiössä ja totesi, että hän ei ole ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että edustaja Harakan tiedot pitävät paikkansa.
    Arvoisa puhemies! Haluaisin kysyä ministeri Toivakalta: miten haluatte tänään kommentoida asiaa?
    16.09
    Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Todellakin kävimme tärkeästä asiasta keskustelua, ja tuossa keskustelun kuluessa kerroin sen asian, että vuonna 2007 perheyhtiö perusti holdingyhtiön, jossa itse olin hallituksen jäsenenä. Mutta se, mitä tuossa keskustelussa, tai itse asiassa omassa puheenvuorossani, halusin tuolloin kertoa, on se, että en ollut missään vaiheessa operatiivisessa toiminnassa mukana, en tekemässä päätöksiä tämän yhtiön perustamisesta. Mutta se, mitä haluan tässä vaiheessa nyt teille kertoa, arvoisa edustaja ja kaikki kansanedustajakollegani, on, että ymmärrän toki sen, että ollessani yhtiön hallituksessa jäsenenä kannan kokonaisvastuuta yhtiön toiminnasta, mutta tässä operatiivisessa päätöksessä liittyen tämän yhtiön perustamiseen en ole ollut mukana. Siitä tämä puheenvuoroni, jonka tiistaina täällä salissa käytin.

    Puhemies Maria Lohela
    Pyydän niitä edustajia, jotka haluavat esittää lisäkysymyksiä tästä aiheesta, ilmoittautumaan.
    16.10
    Antti Lindtman sd (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa rouva puhemies! Tämä oli todellakin tärkeä keskustelu, joka tässä käytiin. Verovälttelyn kitkeminen on tärkeä asia, ja on erityisen tärkeää, että kaikki tekevät tässä oman osansa. On tärkeää isänmaan edun kannalta, että hallitus on aktiivinen tässä asiassa, ja erityisen tärkeää, että yksittäiset ministerit omalla esimerkillään osoittavat, että puheet ja teot ovat yhtä.
    Arvoisa puhemies! Haluaisin kysyä vielä kerran ministeri Toivakalta, että nyt kun on käynyt ilmi, että se, mitä täällä tiistaina edustaja Harakka totesi, pitää paikkansa, että te olitte hallituksen jäsenenä tässä yhtiössä, kun tämä yhtiö perustettiin, niin onko jotain, mitä haluatte sanoa eduskunnalle, ja onko jotain, mitä haluatte sanoa edustaja Harakalle.
    16.11
    Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (vastauspuheenvuoro)
    Tässä yhteydessä haluan ensinnäkin sanoa sen, kuten olen edustaja Harakalle jo aikaisemmin sanonut, että minä pyydän anteeksi ja pyydän koko eduskunnalta anteeksi sopimatonta kielenkäyttöäni täällä eduskunnassa tässä puheenvuorossani. Haluan myös kertoa sen, että olen pahoillani ja pyydän anteeksi sitä, että puheestani on moni saanut väärän käsityksen siitä, mikä on roolini tässä yhtiössä, joka perustettiin, ja ylipäätänsä yrityksessä. Mutta sen haluan myös sanoa, että operatiivisessa toiminnassa, kuten silloin sanoin, en ole ollut mukana vuoden 2005 jälkeen, jolloin lopetimme kauppiaana. Siinä mielessä tässä päätöksenteossa en ole mukana, mutta haluan vilpittömästi pyytää anteeksi, kuten äsken asian ilmaisin.
    16.12
    Antti Rinne sd (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Hienoa, että ministeri Toivakka on valmis pyytämään anteeksi eduskunnan edessä sekä käytöstään että asiasisältöään. Se on hyvä asia.
    Kuitenkin haluaisin täsmentää nyt, arvoisa ministeri, teidän puhettanne. Haluaisin kuulla vielä tarkemmin tuosta osakeyhtiöstä, että olenko ymmärtänyt nyt oikein, että te olette ollut osakeyhtiön hallituksen jäsen ja että teidän olisi pitänyt olla ainakin tietoinen siitä, jos ette ole päätökseen osallistunut, että tämmöinen yhtiö on perustettu. Tämän haluaisin tietää.
    16.12
    Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Olen siis ollut tämän yhtiön hallituksen jäsen vuoteen 2008 saakka. Yhtiö perustettiin 2007. Yhtiön perustaminen liittyy operatiiviseen toimintavaltaan. Tätä operatiivista toimintavaltaa käytti yhtiön toimitusjohtaja, ja itse en ole ollut missään vaiheessa tämän yhtiön operatiivisessa toiminnassa tai päätöksenteossa mukana, en sen vuoden 2005 jälkeen, jolloin lopetimme kauppiaana.
    (…)
    16.15
    Paavo Arhinmäki vas (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa rouva puhemies! Pääministeri Sipilä on toivonut positiivisuutta keskustelussa, ja nostan yhden positiivisen asian alkuun esille. Teidän hallituksessanne ainakin kahdella ministerillä on kokemusta veroparatiisiyhtiöistä, ja tämä toivon mukaan helpottaa työtänne nyt, kun olette luvanneet puuttua tähän veroparatiisitoimintaan.
    Arvoisa rouva puhemies! Tiistaina, kun täällä keskusteltiin, ministeri Toivakka samassa noin minuutin pituisessa puheenvuorossa antoi toisaalta väärää tietoa eduskunnalle ja samassa puheenvuorossa syytti vielä kahdesti kansanedustajaa valehtelusta. Tämä on nostattanut hyvin paljon tunteita, kun tiedetään, että aikaisemminkin ministeriaitiosta on tämän hallituksen aikana annettu väärää tietoa. Kysymykseni kuuluukin, pääministeri Sipilä, miten te nyt toimillanne palautatte tavallisten ihmisten uskon politiikkaan niin, että siihen, mitä ministeri sanoo, voidaan luottaa, ettei kansalaisten tarvitse joka kerta epäillä, pitääkö se, mitä ministeriaitiossa sanotaan, paikkansa.
    (…)
    16.17
    Li Andersson vas (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Pääministeri on aivan oikeassa siinä, että tämä on arvovalintakysymys, ja kyllä hallituksella on erittäin kova näytön paikka, mitä tulee sen todistamiseen, että hallitus myöskin suhtautuu vakavuudella verovälttelyyn ja veroparatiiseihin. Ministerit ovat jo kahdesti puhuneet muunneltua totuutta eduskunnalle, ja molemmilla kerroilla se on liittynyt juuri verovälttelyyn. Arvoisa pääministeri Sipilä, milloin tämä hallitus aikoo ryhtyä konkreettisiin tekoihin tämän ongelman kitkemiseksi? Milloin tuotte toimenpideohjelman harmaan talouden torjumiseksi eduskuntaan ja tuleeko se myöskin sisältämään esityksiä laillisen verovälttelyn eli aggressiivisen verosuunnittelun suitsimiseksi?
    (…)

    16.21 Timo Harakka sd (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa rouva puhemies! En ollut aikonut käyttää tässä keskustelussa puheenvuoroa, sillä nämä kaksi päivää ovat olleet hyvin raskaita, (Naurua) mutta on pakko puuttua,
    koska toisin kuin pääministeri Sipilä sanoi,
    ministeri Toivakka ei tuossa tiistain puheessaan maininnut sitä, että hän oli tämän yhtiön hallituksen jäsen.
    Hän korosti silloin, että hän ei ollut operatiivisissa tehtävissä, ja hän on korostanut tätä myöskin tänään, vaikka se ei ole lainkaan olennaista tässä asiassa.
    Osakeyhtiölain 6 luvun 17 §:ssä rajataan toimitusjohtajan eli operatiivisen johdon valtaa. Toimitusjohtaja ei voi yksin perustaa yhtiötä, vaan siihen tarvitaan hallituksen päätös tai vähintään tietoisuus. Vain hallituksen jäsen on se, joka oikeasti perustaa yhtiön hallituksena.
    Näin ollen tässä koko ajan mennään epäolennaisuuteen ja siihen, että hän ei vieläkään tunnusta tässä reilusti sitä vastuuta, joka hänelle kuuluu,
    ja olen siitä hyvin pahoillani.

    Puhemies Maria Lohela
    Tästä ei kukaan löytänyt kysymystä.
    (…)
    16.24
    Eero Heinäluoma sd (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Todellakin, elämme vaikeita aikoja taloudellisesti, ja se tarkoittaa sitä, että monesta joudutaan tinkimään. Tämä ulottuu niin lapsiperheisiin, eläkeläisiin kuin työttömiinkin, ja on aika kovia leikkauksia eduskunta osaltansa viime vuoden aikana ja tänä vuonnakin päättänyt. Silloin tulee tietysti iso kysymys, miten verot kootaan niin, että kaikki ovat mukana verojen maksussa — ettei käy niin, että sitten kun osa välttää, taakka muodostuu niille, jotka maksavat, entistä kohtuuttomammaksi. Ja tämähän kiinnostaa kansalaisia.
    Nyt olen vähän hämilläni tämän keskustelun johdosta kuunneltuani ministereiden vastauksia ja myös, pääministeri Sipilä, teidän vastaustanne, miten te suhtaudutte ministeri Toivakan lausuntoihin sekä tiistaina että tänään täällä. Siis onko tässä teidän mielestänne, pääministeri Sipilä, hallituksella aihetta ehkä kertaalleen vielä vetäytyä ja miettiä tämä hallituksen linja myös omien ministereidensä osalta suhteessa siihen, miten verojen kanssa toimitaan?
    16.25
    Pääministeri Juha Sipilä (vastauspuheenvuoro)
    Arvoisa puhemies! Tässä ei ole kyllä mitään epäselvää, etteikö hallitus toimisi ja tekisi kaikkensa sen eteen, että verojen kertymä on niin suuri kuin mahdollista. Siinä työssä harmaan talouden torjunta ja esimerkiksi veroparatiisiyhtiöiden käyttäminen verojen välttelyyn, tämän toiminnan estäminen on keskiössä. Teemme kaikkemme siinä EU-tasolla ja kansallisella tasolla, ja tulemme myöskin valtion omistajaohjausstrategian julkistamisessa osoittamaan sen, kuinka me teemme myöskin valtionyhtiöissä ja valtionyhtiöistä esimerkin näissä toiminnoissa.
    Se, mitä täällä ministeri Toivakka on sanonut tiistaina, minusta se asia on aika tarkkaan käsitelty. Tässä on puolin ja toisin ymmärretty asiaa osin väärin, ja ministeri Toivakka on selkeästi sanonut sen, (Paavo Arhinmäki: Mikä on toinen puoli?) että hän on juridisesti vastuussa tästä päätöksestä, vaikka se ei tullut juuri tässä vastauksessa tiistaina esille. Mutta hän on kertonut sen tänään, hän on kertonut myöskin syksyllä, että hän on juridisesti vastuussa päätöksistä.

    Kysymyksen käsittely päättyi.

  28. Finansparasiterna dödar den verkliga ekonomin – det är därför västs ekonomier dör
    30.04.2016 by Michael Thudén

    Alla borde lyssna på intervjun med ekonomiprofessor Michael Hudson om neoliberala finansparasitism och hur den dödar den verkliga ekonomin. (…)

    Som jag skrivit (…) behöver inte staten ”låna” fullständiga påhitt från bankerna för att finansiera välfärden – staten skulle kunna skapa egna pengar och vi skulle knappt behöva betala någon skatt. När vi idag betalar skatt matar vi mao bara finansparasiterna – vi finansierar ingen välfärd.

    Bankernas beskattning av oss alla gör att lönerna i den verkliga, producerande ekonomin måste höjas. Detta gör att Sverige får svårare att konkurrera mot t.ex Asiatiska länder. Den producerande ekonomin dör då finansparasiterna suger ut den på allt innehåll. Arbetarna får sedan ta skulden för att de inte kan konkurrera varvid politikerna kräver att lönerna sänks- vilket leder till minskade skatteinkomster (då finansparasiter inte betalar skatt) – vilket i sin tur gör att de prostituerade politikerna skyller på de svaga – samtidigt som staten och kommunerna måste ta mer påhittade ”lån” från banksystemet. Vilket gör att staten och kommunerna måste ta ut mer skatt på de som jobbar…. Och så där rullar det på i nedförsbacke i accelererande hastighet.

    Säg att staten skapade pengarna som behövs för att finansiera välfärden. Vi skulle då inte behöva betala skatt för att finansiera välfärden då vi inte längre behöver mata de finansiella parasiterna (banksystemet). Våra löner skulle då inte längre behöva stiga så mycket och vi skulle kunna konkurrera med andra länder.

    (…) istället har vi de prostituerade politiker vi har som väljer att hjälpa parasiten att mjölka oss alla.

    Michael Hudson påpekar att ALLA klassiska ekonomer gjorde skillnad mellan att ha inkomst genom att göra något produktivt och att få sin inkomst genom improduktivt utnyttjande av de som gör något (dvs parasitism). De klassiska ekonomerna ville bort från det feodala samhället där feodalherren ”hyrde ut” jord och kunde leva på bönderna som arbetade på fälten – de såg feodalherren som den parasit han var. Dagens politiker, oavsett färg, håller på att införa samma feodala agenda under neoliberalt flagg – Hudson kallar det för neofeodalism – finansparasiterna är de nya feodalherrana som lever på att suga ut andras arbete.

    Faktum är att parasitens rätt att suga ut allt och alla har gått så långt att även om staten skapar pengarna för att finansiera välfärden och medborgarna fick ALLT gratis skulle i alla fall inte amerikanska arbetares löner kunna konkurrera (säkert samma sak i Sverige). Detta då finansparasiterna höjt levnadskostnader genom att t.ex skapat bostadspriser som är extrema. Samma sak där – bankerna har inget lånat ut och inget skapat mer än ett enormt skuldberg som tynger hus”ägarna” (skuldslavarna är ett bättre ord). Hudsom sager (runt 22:40 in i videon):

    ”What if American factory workers were to get all of their consumer goods for nothing. All their food, transportation, clothing, furniture, everything for nothing. They still couldn’t compete with Asians or other producers, because they have to pay up to 43% of their income for rent or mortgage interest, 10% or more of their income for student loans, credit card debt. 15% of their paycheck is automatic withholding to pay Social Security, to cut taxes on the rich or to pay for medical care.

    So Americans built into the economy all this overhead. There’s no distinction between growth and overhead. It’s all made America so high-priced that we’re priced out of the market, regardless of what trade policy we have.”

    För att sammanfatta:
    Så länge finansparasiterna får fortsätta hålla på kommer de fortsätta suga ut och döda den verkliga ekonomin. Och så länge vi har prostituerade i Riksdagen samt presstituerade i media kommer denna långsamma död bara fortgå och vår ekonomi hamna närmare och närmare ättestupet.
    Det enkla faktumet är att om finansparasiten lägger på en massa påslag på den produktiva delen av ekonomin så kan inte den produktiva delen överleva konkurrensen från andra länder.
    Vi ska inte göra hembesök hos de fattiga och svaga för att se om de gömt några korvören under sängen – vi ska göra hembesök hos Wallenberg samt hos de prostituerade politikerna vars tjänster finansparasiterna köpt upp.
    —————————-
    NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!
    Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!
    Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?
    Nej! Banker är INTE företag.
    NEJ! Du är aldrig låntagare av det som står på ditt konto! Banken är ALLTID låntagare av det som står på ditt konto.

    https://parasitstopp.wordpress.com/2016/04/30/finansparasiterna-dodar-den-verkliga-ekonomin-det-ar-darfor-vasts-ekonomier-dor/

    Läs mer: http://www.bakom-kulisserna.biz/news/finansparasiterna-dodar-den-verkliga-ekonomin-det-ar-darfor-vasts-ekonomier-dor/

  29. Oxfam jyrähti: Koronapandemia uhkaa tuomita miljoonia ihmisiä köyhyyteen kymmeniksi vuosiksi, mikäli talousjärjestelmää ei uudisteta

    ”Todistamme suurinta epätasa-arvon kasvua sitten mittausten alkamisen.
    Syvä jako rikkaisiin ja köyhiin on osoittautumassa yhtä tappavaksi kuin virus”
    (Oxfam Internationalin toiminnanjohtaja [Executive Director] Gabriela Bucher).

    Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam on varoittanut, että koronaviruspandemia voi johtaa suurimpaan globaalin epätasa-arvon kasvuhyppäykseen mittausaikana, elleivät valtiot muuta radikaalisti talousjärjestelmiään. (Oxfam julkaisi raporttinsa Epätasa-arvon virus herättääkseen keskustelua Maailman talousfoorumin WEF:n virtuaalikokouksen alkaessa.)
    – Oxfamin raportin mukaan maailman rikkaimmat 1000 miljardööriä saivat koronan aiheuttamat taloustappionsa katettua 9 kuukaudessa. Köyhiltä voi kestää vuosikymmenen päästä samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. – [Rikkaiden hyväksi] viritetyt taloudet kanavoivat vaurautta rikkaalle eliitille, joka selviää pandemiasta ylellisyyden keskellä. Samaan aikaan pandemian etulinjassa olevat ( terveydenhuollon ja kauppojen ja torimyyjät) joutuvat kamppailemaan saadakseen laskunsa maksetuksi ja riittytävästi ruokaa.

    Oxfam haastatteli raporttia varten 295 ekonomistia 79 maasta. Heistä 87 % arvioi, että tulojen epätasa-arvo kasvaa tai kasvaa vahvasti heidän maissaan. 78 % vastaajista uskoi, että varallisuuden epätasa-arvo kasvaa. Yli puolet vastaajista odotti sukupuolten välisen epätasa-arvon kasvavan ja 2/3 arvioi rotujen välisen epätasa-arvon lisääntyvän. 2/3 vastaajista ajatteli, ettei heidän maidensa hallituksilla ollut suunnitelmaa epätasa-arvoa vastaan.

    Oxfamin varoitus: Mikäli globaali epätasa-arvo kasvaa Maailmanpankin pahimman skenaarion mukaan, köyhyys on vuonna 2030 korkeammalla tasolla kuin ennen pandemiaa ja 3,4 miljardia ihmistä elää alle 5,50 dollarilla päivässä. – Jos hallitukset ryhtyisivät toimiin epätasa-arvon vähentämiseksi, köyhyys voitaisiin palauttaa kriisiä edeltäneelle tasolle jo kolmessa vuodessa.

    Koronavirus on iskenyt varsin epätasa-arvoisesti eri väestöryhmiin. Oxfamin mukaan USA:ssa lähes 22.000 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta latinoa ja mustaa olisi yhä hengissä, jos noiden ryhmien kuolleisuus olisi sama kuin valkoisilla yhdysvaltalaisilla.

    Mikäli naiset ja miehet olisivat tasaisesti edustettuina pandemian koettelemilla taloussektoreilla, 112 miljoonaa naista vähemmän olisi vaarassa menettää työnsä ja tulonsa.
    Gabriela Bucherin mukaan äärimmäinen epätasa-arvo ei ole väistämätöntä vaan kysymyksessdä on poliittinen valinta. Oxfam esittää esimerkkinä väliaikaisveron, jolla olisi verotettu pandemian aikana eniten hyötyneitä globaaleja yhtiöitä. Järjestön laskelmien mukaan globaalien suuryhtiöiden ylimääräisten voittojen verolla olisi vuonna 2020 ollut mahdollista kerätä 104 miljardia dollaria (86 miljardia euroa). Sillä olisi voitu maksaa työttömyyskorvaukset ja tukea rahallisesti lapsia ja vanhuksia matala- ja keskituloisissa maissa.

    Valtiot ovat koettaneet pitää taloutta pyörimässä ennen näkemättämän suurella tuella, mikä on luonut osakemarkkinoille buumin. Se on kasvattanut miljardöörien varallisuutta. Sen sijaan reaalitaloutta uhkaa edelleen syvin taantuma vuosisataan. Globaalisti miljardöörien varallisuus kasvoi 3,9 tuhannen miljardin dollarin eli noin 3,2 tuhannen miljardin euron verran maaliskuusta joulukuuhun 2020. (Se on nyt noin 11,95 tuhatta miljardia dollaria eli noin 9,84 tuhatta miljardia euroa. Tämä vastaa rahamäärää, jonka G20-järjestön maat ovat käyttäneet pandemian seurausten hoitoon.)

    Maailman kymmenen rikkaimman ihmisen (joihin lasketaan muun ohessa Amazonin Jeff Bezos, Facebookin Mark Zuckerberg, Microsoftin Bill Gates, Teslan Elon Musk ja sijoittaja Warren Buffett) yhteenlaskettu varallisuus on kasvanut 540 miljardin dollarin (440 miljardia euroa) verran, vaikka maailmantalous on pienempi kuin ennen pandemian alkua. Tuolla summalla voitaisiin (Oxfamin mukaan) estää maailman ihmisiä putoamasta köyhyyteen viruksen takia ja maksaa rokotteet kaikille.

    Lähteet: (1) Oxfam International: Mega-rich recoup COVID-losses in record-time yet billions will live in poverty for at least a decade. Press release. Published: 25th January 2021. https://www.oxfam.org/en/press-releases/mega-rich-recoup-covid-losses-record-time-yet-billions-will-live-poverty-least ; (2) Yle Uutiset 25.1.2021 ; (3) AP ; (4) AFP

  30. [EU ja AstraZeneca – onko kysymys petoksesta?] [Pieni pohjoinen tasavalta EU:n huutolaispoikana, maksumiehenä ja pahnanpohjimmaisena odottaa, milloin EU:n valtiailta {Saksa & Ranska} heruu rokotealmuja unionin heittopusseille] [Pienen pohjoisen tasavallan kansallinen rokotetuotanto ajettiin alas 2003. Olen kysellyt puolueilta, miten ne suhtautuvat kotimaisen rokoteteollisuuden ylösajoon. Vain KD on vastannut. Sillä on ”positiivinen kanta” asiaan. ”Tämä on tärkeää vielä kun tämä Astran rokote viivästyy” {KD:n puoluesihteeri 26.1.2021}]

    Valtamediamme on tammikuun lopulla 2021 kertonut EU:n maksaneen AstraZenecan rokotteesta etukäteen. Rokotteiden on kuitenkin pelätty päätyneen muualle. EU onkin uhannut asettaa rokotteille vientikiellon unionin ulkopuolelle. EU on rahoittanut rokotteen kehittämistä ja tuotannon nopeuttamista 336 miljoonalla eurolla, mutta 22.1.2021 AstraZeneca ilmoitti, ettei se ei aiokaan toimittaa luvattuja 100 miljoonaa rokoteannosta kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

    EU on vaatinut, että rokotevalmistajat kertovat läpinäkyvästi, minne ne ovat toimittaneet rokotteita ja minne ne ovat niitä toimittamassa. Reutersin mukaan EU epäilee EU-valtioille luvattujen (ja osittain jo maksettujen) rokotteiden päätyvän muualle. Esimerkiksi Britanniassa ei AstraZenecan rokotteesta ole ollut pulaa. Britanniassa noin joka 10. ihminen on rokotettu, pääosa AstraZenecan rokotteella.

    Ylikansallisten lääkejättien ’pelissä’ EU:kin näyttää olevan voimaton. Ihmiskunnan sairauksilla käydään kauppaa ja tehdään suunnattomia taloudellisia voittoja. Sellaista on kapitalismi, jota EU:kin ylläpitää.

    Oxfam on vaatinut Lännen talousjärjestelmän muuttamista. Oikeutettu vaatimus. Aika, joka on käymässä vähiin, näyttää, onko Lännellä riittävää tahtoa muutokseen. Eräät katsovat viimeisen rannan ja Megiddon vuoren jo häämöttävän.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here