Kun mikään ei riitä, tukehtuu omaan ahneuteensa.

Jälkipörssissä puhuvat päät pähkäilivät eilen, mikä on, kun suksi ei luista. He myös halkoivat hiusta siitä, onko Suomi nyt investointi- vai kulutusvetoinen maan. Parhaillaan ei tunnu olevan kumpaakaan. Kauppa ei käy, koska ihmisillä ei ole tarpeeksi rahaa, eikä investointeihin liittyviä riskejä samasta syystä haluta ottaa: Ei täällä mikään kannata.

Yksi ongelmista on, että poliitikot tekevät bisnestä. He yllyttävät kaikki ryhtymään yrittäjiksi, jos ei muuten niin 700 euron starttirahalla/kk, vaikka jokainen ymmärtää, ettei sillä rahalla tehdä muuta kuin siivotaan työttömyystilastoja. Velkarahalla yrittäminen on suuri riski, jonka seurauksena moni yrittäjä on joutunut löysään hirteen.

Kulutuskyvyn parantamiseksi on ehdotettu tulojen lisäämistä, mutta todellisuus on toinen. Sosiaalitukia ei koroteta eikä palkkoja nosteta, vaikka todellisiakin tarpeita vähävaraisilla olisi. Tonnin lisäys pienituloisimpien kukkaroihin panisi kauppojen ovet paukkumaan. Pahuusko estää? Eikö tämä olisi täysin mahdollista, kun pankkien kerrotaan luovan rahaa tyhjästä. Setelikone vain käyntiin ja pankin seinään rulla, josta seteleitä voisi käydä repimässä kuin vessassa vessapaperia.

Miksi ei? Siksi, että raha on aina tiivistettyä hikeä. Kaikki uusi arvo luodaan työllä. Kulta ja timantit maan syvyyksissä ovat arvottomia niin kauan kuin niihin ei ole kukaan koskenut. Tosipaikan tullen todellista arvoa on vain omaisuudella ja reaalivakuuksilla. Ilman niitä et pankista velkaa saa. Nyt jo tulevienkin sukupolvien työ on sidottu velkojen maksuun.

Pääomat ovat kasaantuneet tappiin. Viime päivien uutisissa on kerrottu kansainvälisen avustusjärjestön Oxfamin raportista, jonka mukaan maailman 62 rikkainta miljardööriä omistaa jo yhtä paljon kuin 3,69 miljardia köyhintä yhteensä. Pääomien kasaantumisen vauhti on edelleen kiihtynyt, niin että jo tänä vuonna yksi prosentti omistaa maailmasta yhtä paljon kuin loput yhteensä.


PÄÄOMAN OMISTAJIEN
tärkein tavoite on tietysti pääomien kasvattaminen, mikä on tapahtunut työtä tekevien työn tulosten riistämisellä, suoranaisella ryöstämisellä, perimisellä sekä varkaudella, jota kutsutaan verosuunnitteluksi. Kapitalistien pääoma on realisoitunut vuosisatojen saatossa voittoina, korkoina ja vuokrina.

Pääomien kasaantuminen on kapitalismin laki, jota kukaan ei ole kyennyt kiistämään. Hedelmistään puu tunnetaan. Nyt kun kaikki omaisuus on kasaantunut pienelle joukolle superrikkaita, niin miksi pitäisi enää investoida? Siihen sisältyy aina riski. Huvikseen voi tietysti pelata niin kuin maailman rikkain mies Warren Buffett, joka istuu vuorokaudet ympäriinsä kultaisessa rullatuolissa ammattipelaajansa vieressä ja nauttii pelin tuomasta jännityksestä. Hän on myös sanonut: ”Käynnissä on luokkasota ja me olemme voitolla.”

Miksi investoida, kun kaikki omaisuus on jo hyppysissä?

Kapitalismin kehitys on saavuttanut tason, jossa nopeat voitot ovat mahdollisia vain pörssissä. Talous ei toimi, koska ihmisiltä puuttuu kyky kuluttaa, mikä ei tarkoita, ettei todellisia tarpeita olisi paljon. Joka viides ihminen menee maapallolla nälkäisenä nukkumaan, ja joka päivä 17 000 ihmistä kuolee suoranaiseen nälkään ja puutteeseen.

Pääoman omistajat makuuttavat mieluummin rahojaan veroparatiiseissa kuin laittavat niitä investointeihin, josta seuraisi taloudellista hyvinvointia. Se on näille ahneille kuitenkin liian suuri riski. Mieluummin maassa kuin jumalattoman suussa, sanoi vanha kansa. Tutkimusten mukaan maailman rikkaiden pahin pelko on, että heidän jälkeläisensä tuhlaavat heidän omaisuutensa.


SELVÄÄKIN SELVEMPÄÄ
on, että näin ei voi jatkua. Kansainvaellukset ovat jo alkaneet. Ihmisten tietoisuus maailman epäoikeudenmukaisuudesta kasvaa joka päivä. Omaisuuksien uudelleen jakamista vaaditaan entistä kovemmalla äänellä. Enää kauaa ei valtamedian asettama tavoite rikkaudesta kaiken onnen ylimpänä saavutuksena toimi.

Kirkot maallistuvat. Niistä ei ole maallistuneiden jäsentensä moraalin vartijoiksi. Edessä on aika, jolloin on pakko ruveta järjestämään uudelleen ihmisten elämää oikeudenmukaisella tavalla. Tätä vaatii luonto ja ympäristökin.

Tai sitten edessä on hirvittävä sota: kaikkien sota kaikkia vastaan.

Luettavaa

Oxfam varoittelee Sveitsissä kokoontuvaa eliittiä
Davosin kokouksessa ennätysmäärä suomalaisia
NASA:n tuore tutkimus ennustaa romahduksen — kyse vain vuosikymmenistä
62 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä


Kaija Olin-Arvola on runoilija ja eläkkeellä oleva toimittaja. Hän on Journalistiliiton jäsen.

15 KOMMENTTIA

 1. Oxfamin raporttia on taas lainailtu kovasti. Kyllä se aina säikäyttää ihmisiä, kunnes unohtuu ja jatketaan taas samalla v-tyylillä. Edellisessä raportissa maailman omistajien määrä oli muistaakseni 85, nyt 62, laskua noin kolmannes. Kapitalismin huippuhan on se, että yksi ihminen omistaa kaiken. Tasaisen taulukon mukaan saavutamme sen muutamassa vuodessa.

  Ja mikä tässä on nurinkurista, paitsi että köyhiä tehdään kuin liukuhihnalla, kapitalismia markkinoidaan ihmisille markkinataloutena, joskus myös vapaana markkinataloutena, vaikka näillä on keskenään yhtä paljon tekemistä kuin kapitalismilla ja kommunismilla. Tässä linkkejä Matti Hyryläisen kirjoituksiin. Niistä voi oppia.

  http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/2011/11/mika-kapitalismissa-on-vikana-i.html
  http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/2011/11/mika-kapitalismissa-on-vikana-ii.html
  http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/2011/11/mika-kapitalismissa-on-vikana-iii.html
  http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/2011/11/mika-kapitalismissa-on-vikana-iv.html

 2. Varoituksia ja huutoja mykille seinille on riittämiin.

  Postmoderni on muuttunut postdemokratiaksi, jossa politiikasta on tullut oma yhteiskunnallinen mallinsa etujen, asemien ja varallisuuden hankintaan.

  Käynnissä on kaikki elämänalat käsittävä teknologinen ja teollinen vallankumous, jonka jäljiltä mikään ei tule olemaan entisellään. Valloilleen päästetty kansainvaellus, jota pakolaisuus ilmentää, kuuluu olennaisesti kaiken kattavaan murrokseen.

  Kun aikakausi vaihtuu, mullistuksen ymmärtäminen tulee aina jälkijunassa, jos ollenkaan. On korkea aika pelastaa politiikka tai se mitä siitä on jäljellä. Vaalikausien puitteissa esitettävä spektaakkeli ei ole politiikkaa eivätkä roolihahmot ole poliitikkoja.

  Jos muutosta ei saada aikaan, peli on menetetty.

 3. Hyvä kirjoitus taas Kaijalta.
  Edessä olisi kaikkien sota kaikkia vastaan… ehkä ei sentään vaan sorrettujen ja riistettyjen sota riistäjiä vastaan. Se kyllä on edessä mutta miten se käydään jää nähtäväksi.
  Tuo teksti kuvan alla Kultaa, joka kuuluu kaikille, herätti ajatuksen puuttuuko lopusta sana vielä? Niin pelottavaa vauhtia jo se maaperäkin, johon meidät luotiin on siirtymässä yksityisiin käsiin.
  Suurkapitalisti tai kapitalisti ylipäätään on mammonan orja. Hän kärsii raha-addiktiosta, himosta, johon ei antabus auta. Se vaatisi melkein pakkohoitoa kuten itselle ja muille vaarallinen psykoosi vaatii. Mutta ei ole hoitopaikkoja eikä siihen tarvittavaa henkilökuntaa ja mikä pahinta tuota addiktiota ei vielä edes luokitella sairaudeksi.
  Spontaani paraneminen on utopiaa. Voi toki spekuloida, että – kuten syyllisyyden tunteen käydessä ylivoimaiseksi kestää – ihminen kokee herätyksen, kääntyy ja ottaa vastaan Jumalan armon ja tekee täyskäännöksen. Mutta sekään ei näytä aina toimivan kun ’uskovaiset’ miljonäärit johtavat meitäkin. He ymmärtävät olevansa Korkeimman suosiossa, valittuja, poikkeuksellisia yli-ihmisiä. Viis köyhistä, häipykööt jaloista iloa pilaamasta!
  Toiseksi syyllisyyttä ei psykopaatti tunne. Se on vieras tunnelaji koska hän ei omaa empatiakykyä. Vasta se herättää kohtaamaan toisen aseman ja kenties näkemään oman osuuden siinä. Psykopaatteja on 1-2% ja määrä on nousussa. Lisäksi on sosiopaatteja ja narsisteja varmaan vielä enemmän. Pääosin nämä ovat niitä, joiden käsissä meidän ’tiivistetty hikemme’ on. Eikä heitä voi helpolla voittaa.
  Mutta heidät voi eristää ja voi irtaantua heidän elämän mallistaan. Ja se lienee varmin tie heidän valtansa lopettamiseen. He slummiutuvat ja ’gettoutuvat’ kun heidät tehdään tarpeettomiksi, kun ei enää olla heitä matkimaan innostuneita eikä muutenkaan kiinnostuneita. Kun koko pelin henki muuttuu niin Iso raha on silloin kuin mato koukussa järvessä jossa ei ole kaloja.
  Hyvin yksinkertaista. Mutta jotta se onnistuisi pitäisi meidän ensin itse irtaantua kulutushysteriasta ja elintason mittaamisesta aineellisen kautta. Pitäisi löytää uudet arvot. Ja kun tällaisia ihmisiä on riittävästi he voivat valita valtaan hallituksen, joka ei salli yksityisten pankkiirien harjoittamaa säälimätöntä velkaorjuutusta ja säätää lait joissa tunnetaan käsite ahneuskatto – aivan kuten liikenteessä kattonopeus.
  Tämä nyt oli yksi ehdotus miten tuo sota, josta alussa oli puhe, voitaisiin käydä. Kenellä on parempia ehdotuksia tuokoon ne esiin. Odotan mielenkiinnolla.

  • Näin velkarahat kuitataan…maata vastaan. DEBT FOR TERRITORY
   Koko planeetta voidaan ostaa jos ihmiset sen sallivat. Kansallisvaltiot voidaan tuhota jos se sallitaan alistumalla valkaorjuuteen.
   Näin sionistinen pankkimafia valloittaa nyt Argentiinaa…milloin omaa maatamme???
   Zionists Set their Sights on Patagonia
   By Adrian Salbuchi: 
   The Coming World Government: Tragedy and Hope, 2012, IX: Territory in Jeopardy- The Patagonia 
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=127930

   Israel is a proxy for the central bankers who plan to enslave the world using fictitious ”debt.”
   Argentine researcher Adrian Salbuchi explains that this enslavement will include amputation of territory. This is why Israelis are ”taking the measure” of Patagonia and provoking attacks from the locals. 
   • 18th March 2002 – Buenos Aires financial newspaper ”El Cronista Comercial” (page 12) published an article called ”Debt for Territory” which described a proposal from a US consultant to then president Eduardo Duhalde of swapping public debt for government land, adding that ”the idea would be to transform our public debt default into direct equity investment in which creditors can become land owners where they can development industrial, agricultural and real estate projects. In this way, the public debts would be reduced and the economy reactivated. 

   – See more at: http://henrymakow.com/2016/01/zionists-set-their-sights.html#sthash.qnEQHBHP.dpuf

  • Sande paljastaa hyvin kuinka meitä johtavat puhdasveriset psykopaatit, joille me tavikset emme merkitse yhtään mitään.
   Miksi he saavat meitä yhä johtaa…??????? Tietenkin koska valtuutamme heidät siihen.

   • ”Miksi he saavat meitä yhä johtaa…??????? Tietenkin koska valtuutamme heidät siihen.”

    Valtuutammeko todellakin? Kuka tai ketkä päättävät ehdokkaista, joista äänestäjät sitten valitsevat valtuutetut? Missä asioissa näillä ”valtuutetuillamme” eli kunnanvaltuutetuilla, kansanedustajilla, euro”parlamentaarikoilla” on todellinen valta päättää? Vähiin jäävät esim. EU-komission, Suomen hallituksen, kv. suuryritysten ja suurten pankkien rinnalla valtuutettujen valtuudet. Georges Sorel näki asian aikoinaan osuvasti: ”Demokratia on paratiisi, josta rahamiehet uneksivat.” Entäpä Gaetano Moscan toteamus: ”Kaikki yhteiskunnat ovat oligarkioita ja demokratia huiputusta.”

    • Olipa hyvä kommentti. ’”Demokratia on paratiisi, josta rahamiehet uneksivat.” Entäpä Gaetano Moscan toteamus: ”Kaikki yhteiskunnat ovat oligarkioita ja demokratia huiputusta.”

     Tarkoitin valtuuttamisella sitä, että olemme valinneet heidät. Miksi?
     Olisimme esim. viime vaaleissa voineet antaa äänemme IPU:lle joka olisi alkanut toimia maamme parhaaksi irrottamalla meidät EU:sta, luomalla oman rahan ja pankin joka siitä vastaa. Ja kansan ääntä kansanäänestysten avulla Sveitsin malliin kuunnellen. Mutta niin emme tehneet.
     Lopulta paljon parjattu ja katteettomasti syyllistetty kansallissosialismi oli talousdemokratiaa jossa rahan loi oma kansa sen omaksi parhaaksi ilman että joku ulkopuolinen taho saattoi tulla rahastamaan siihen väliin ja velkaorjuuttamaan kansalaisia. Ainakin tässä se kelpaa malliksi.
     Yhteiskunnan ei tarvitse olla oligarkia jos niin päätetään. Mutta siihen ei päästä ellei ole kansanäänestyksiä ja ellei niissä annettuja ilmaisuja noudateta.

 4. Kansan vaihtaminen on ollut hallituksen agendalla jo 90-luvun alusta saakka kun valtaa piteli kepu-kokoomus Ahon -Viinasen voimin. Silloin se ei onnistunut. Nyt siihen on mahdollisuus kun on kriisi ja ihmisiä joutuu lähtemään pakolaisiksi minne tahansa massoittain. Kansa on vaihdettava koska meillä on kriisi, jonka kansa on aiheuttanut.

  Meillä on huippujohtajat joille on maksettava paljon, koska muuten joku suuri toimija kaappaa heidät kansainvälisiin tehtäviin ja silloin meille tulee suuri kriisi. Kansa ei ymmärrä johtajiemme neroutta, eikä sitä, että työtä on tehtävä halvemmalla tai ilmaiseksi kun on kriisi. Vasta muutama kymmenentuhatta suomalaista on voitu ohjata ilmaiseen työhön ja heidätkin vain pitkään jatkuneen työttömyyden kautta. Kansa ei vielä ymmärrä, että lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia ei tarvitse noudattaa kun on kriisi. Kun johtajamme saavat uuden paremman kansan, he voivat ratkaista kaikki kriisit.

 5. Hyvä, Kaija ! Painavaa tekstiä. Ja mikä upea kuva !
  Kiitos ja hyvää elämänjatkoa

  t. Tapio

 6. Lännen vaaleihin ei enää monikaan usko. Ovatko ”rehelliset Suomalaiset politikot” menneet edelle lännen
  lokarien juonitteluja. Miksi Suomen kansa ei halua muutosta, vai onko se jo myöhäistä koska olemme EUun
  kuolettavassa puristuksessa. Epätoivoisuus paiskaa käsivarret ylös, koska mitään ei ole tehtävissä. Apaattisuus
  koleassa ympäristössä kertoo mielen synkkyydestä. Vastenmielistä ajatella ettei mitään ole tehtävissä niitä
  vastaan jotka vievät maata jalkojemme alta. Onko johtajiemme ”saunilloissa” yhdelläkään omaatuntoa tehdä
  jotakin entisen kansansa eteen, josta koko kansa hyötyisi, eikä se tapahtuma heitä köyhdyttäisi, päinvastoin.
  Me kuolevaiset, pääsemme alta pois, joten jotakin lohtua on olemassa. Kukaan ei selviä täältä hengissä, heh.

 7. Kaijalta vuoden kiinnostavin kirjoitus. Vuoden 2016 kirjoitus ei vanhene, vaan saa kannatusta lisääntyvästi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here