Kansainvälinen kalenteri on täynnään eliitin huippukokouksia, ja media rakastaa näitä tapahtumia niiden tarjoamien helppojen otsikoiden ja hyvien kuvien vuoksi, aloittaa Hakan Altinay.

”Piilo-oletus on, että ongelmamme ovat sellaisia, jotka eliitti tunnistaa ja osaa ratkaista, koska heillä on asiantuntemus — ja tietenkin valta.”

”Mutta on myös eliitin narsismin ongelma. Kuten ajattelijat ovat jo antiikin ajoista asti havainnoineet, valtaa tavoittelevat ovat usein moraalisesti epäpäteviä, kun taas moraalisesti pätevät eivät useinkaan tavoittele valtaa.”

Altinay mainitsee viimeaikaisen tutkimuksen osoittaneen, että päätoimitusjohtajat nappaavat neljä kertaa korkeammat pisteet sosiopatologiaa mittaavissa testeissä kuin muu väestö. Eliitti näyttää myös pitävän ahneutta oikeutetumpana kuin me muut, Altinay tuumii. Hän jatkaa toteamalla, että julkinen keskustelu keskittyy paljolti sellaisten tunnettujen filantrooppien kuin Bill Gates saavutuksiin ja hyviin töihin, vaikka tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet köyhien olevan auttamishaluisempia kuin rikkaat.

Keskittyminen eliitin tarjoamiin ratkaisuihin meitä kaikkia koskeviin ongelmiin on Hakan Altinayn mielestä pulmallista. Tavallisilla ihmisillä voi olla hallussaan enemmän ongelmien ratkaisuun tarvittavia aineksia kuin eliitillä, joka edustaa näkökantoineen vain pientä, erityisasemassa olevaa ryhmää. Palvova suhtautumisemme eliittiin saattaa sokaista meidät huomaamasta tavallisten ihmisten ilmentämän kohtuullisuuden ja muiden vahvuuksien varantoa.


MAAILMAN MIELIPIDETTÄ
mittaavassa World Public Opinion -kyselyssä eri maiden väestöltä kysyttiin, haluaisivatko he hallituksensa noudattavan kansainvälistä oikeutta kaiken aikaa vai sallisivatko he hallituksensa olevan noudattamatta kansainvälistä oikeutta, mikäli se katsoisi kansainvälisen oikeuden olevan ristiriidassa kansallisen edun kanssa. 57 % vastanneista halusi hallituksen noudattavan kansainvälistä oikeutta joka tapauksessa, ja vain 35 % halusi sen asettavan kansallisen turvallisuuden kansainvälisen oikeuden edelle, referoi Altinay. Vastaukset olivat samanlaisia riippumatta siitä, oliko vastaajana unilateraalisiksi (yksipuoliseen toimintaan suuntautuviksi) tiedettyjen Intian, Kiinan ja Yhdysvaltain väestö tai multilateraalisen (monenkeskisemmän) Euroopan väestö. Kyseessä on siis maailmanlaajuinen trendi.

Kun siltä 57 prosentilta, joka vastasi haluavansa hallituksensa noudattavan kansainvälistä oikeutta, kysyttiin katsoivatko vastaajat kuuluvansa enemmistöön vai vähemmistöön omassa yhteiskunnassaan, suurin osa katsoi kuuluvansa vähemmistöön. Vastaajat siis pääsääntöisesti aliarvioivat oman yhteiskuntansa monitahoisuuden ja monenkeskisyyden.

”Tämä on erikoislaatuinen tulos: kaikki nämä ihmiset, jotka hylkäävät kyynisyyden ja haluavat mieluummin toimia oikein, ovat enemmistönä paitsi omissa maissaan, myös koko maailmassa. Jokaista säädyllistä brasilialaista kohti on säädyllinen saksalainen, säädyllinen intialainen ja säädyllinen eteläafrikkalainen, ja silti kansainvälisten asioiden asiantuntijat ja kommentaattorit ovat saaneet tämän globaalin enemmistön tuntemaan itsensä luonnonoikuiksi, poikkeamiksi.”

Muuan näistä johtavista asiantuntijoista valittelee, että yhteisöt eivät siedä raa’an voiman käyttöä vaan haluavat mieluummin, että voima kiehautetaan moraalisen tavoitteen kanssa. Saattaahan olla, että tavalliset ihmiset ymmärtävät reilun pelin ja horisontaalisen yhteistyön arvon paremmin kuin omahyväinen eliitti, Altinay irvailee.

Yhteiskuntatieteet ainakin ovat viime aikoina heränneet horroksestaan ja alkaneet tutkia sitä, miten yhteisöt synnyttävät ja ruokkivat yhteistyötä ja säädyllisyyttä, Altinay tietää. Hän näyttää arvelevan, että löydökset ovat yllättäneet tutkijat. Tutkimustulosten perusteella ihmiset nimittäin luottavat toisiin ihmisiin, eikä tämä luottamus ole hölmöä, sokeaa sinisilmäisyyttä, vaan järkiperäinen valinta.

Kun ryhmä yhteisöllisiä ihmisiä alkaa työskennellä yhdessä, heistä muodostuu sinnikäs ja joustava kokonaisuus. Altinayn mukaan oman nokkeluuden ja henkilökohtaisen voiton tavoittelun hillitseminen sekä vuorovaikutteisuuteen ja vastapalveluksiin perustava yhteistyö ovat yhteisiä piirteitä tällaisessa yhteisöllisessä toiminnassa.

Eliitit saattavat olla tärkeitä, Altinay sanoo, ja jotkut niiden toimista ovat oikeutettuja. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa eivätkä edes pääasiallinen vastaus ongelmiin. Eliittien ihailun ei saa antaa sokaista meitä siltä, kuinka me tavalliset ihmiset jokapäiväisessä elämässämme ylläpidämme ja muokkaamme ennenkokemattoman globaalin keskinäisriippuvuutemme edellyttämiä kansalaistaitoja.

Lähde

Altinay, Hakan | The Mail&Guardian (11.12.2015): What is this infatuation with elites?
http://mg.co.za/article/2015-12-12-what-is-this-infatuation-with-elites

16 KOMMENTTIA

 1. Media rakastaa näitä tapahtumia, koska vallanpitäjät hankkivat aina massamedian tukemaan valtaansa. Valitettavasti massamedialla on taipumus olla vallanpitäjien liittolainen.

  Ja koska massamedia on liittoutunut vallanpitäjien kanssa, se haluaa mieluummin näyttää vallanpitäjien kokouksia ja juhlia, kuin kritisoida vallankäyttöä. ”Katso tänne, äläkä tuonne” -temppu.

  ”Suomen suurimman uutismedian” sisältö on kauheata luettavaa. Kyseessä on viihde- ja skandaalilehti. Kun Iltasanomien päätoimittaja taannoin kirjoitti pääkirjoituksen, jossa puolustettiin suomalaista miestä, päätoimittaja samalla mollasi toista naisjournalistia, Nasima Razmyaria, tämän väittäessä että ”naisen kehon seksualisoinnilla ja hyväksikäytöllä on myös suomalaisessa kulttuurissa pitkät perinteet.” Kun kommentoin takaisin että tottahan tuo on, Iltasanomat on täynnään uutisia bikinitytöistä, paljastaviin asuun pukeutuneista tähtösistä, sängystä toiseen hyppivistä tosi-TV-tyrkyistä ja niin pois päin, kommenttini jäi tietysti julkaisematta.

  Tässäpä karmea lista, joka osoittaa mitä suomalaiset lukevat. Eivät nämä ainakaan uutisia ole! Mutta eipä sillä väliä, Iltasanomien uutiset on yhtä surkeaa moskaa. Ja aivan sama pätee Iltalehteen. Tässä listaa luetuimmista uutisista. Pelkkää viihderoskaa!

  Iltasanomat, viikon luetuimamat 23.01.2016
  1 Hanna, 21, julkaisi järkyttävän kuvan alkoholinhuuruisen illan seurauksista – ”Lääkärit luulivat, että olen aivokuollut”
  2 Liiasta suihkussa käynnistä jopa haittaa – oikeasti vain kaksi paikkaa kehossa kaipaavat pesua
  3 Tähän kauhujen bunkkeriin ruotsalaislääkäri vangitsi naisen – poliisi löysi viitteitä järkyttävistä suunnitelmista
  4 Ex-lapsitähden kauneusoperaatio epäonnistui kammottavalla tavalla – ”Kuin painajaisesta”
  5 Perheen auto hyytyi -30 asteen pakkaseen, kyydissä puolivuotias vauva – pelastajaksi ilmaantui 19-vuotias jääkäri
  6 Natalia, 22, treenaa kamppailulajeja ja painaa 93 kiloa – ”Näetkö näissä kuvissa merkittävästi lihavan ihmisen?”
  7 Pahoinpidelty Miss Helsinki: Tämän takia rikosilmoitusta ei tehty
  8 Hurja laskelma: katso, miten lujaa pakkolait iskisivät 2000–5000 € / kk tienaavaan
  9 Poliisi epäilee ulkomaalaistaustaisten miesten joukkohyökkäystä uudenvuodenyönä – äiti joutui katsomaan vierestä, kun tyttären naamaa nuoltiin
  10 17-vuotiaaksi esittäytynyt turvapaikanhakija paljastaa IS:lle – valehteli ikänsä Sipilälle
  11 Kuva jäykistyvästä lämmitysjohdosta leviää Facebookissa – näin Defa vastaa kritiikkiin
  12 Ilmatieteen laitoksen ennuste: Raju muutos säässä ensi viikolla
  13 Karmea tapaturma helsinkiläisessä yökerhossa – tosi-tv-kaunotar loukkaantui vakavasti ja kiidätettiin sairaalaan
  14 Kolmen lapsen äiti Kourtney Kardashian, 36, poseeraa täysin alasti – ”Teemme siskoista kateellisia”
  15 2 asiaa ällistytti australialaista Nicholasta Suomessa – ”En tajunnut, että se on niin tärkeä osa kulttuuria”
  16 Kyläkauppias Sampo järkyttyi Thaimaan-lomallaan – ”Itse laittaisin tällaisen melkein boikottiin”
  17 Saksan Auto Bild: Suomalaisten pitkäaikaisen suosikkimerkin laatu on romahtanut – ”Ongelmaa pimitetty vuosia”
  18 Autokauppias lehdelle: Nämä kaksi säilyttävät arvonsa jopa yli 300 000 km mittarissa – näissä taas hinta tippuu selvästi reippaammin
  19 Mystisiä pamahduksia eri puolilla Suomea, kivitalon seinä halkesi – mistä on kyse?
  20 Puolet sairastaa salakavalaa silmätautia tietämättään – voi johtaa merkittävään näön menetykseen

  Iltalehti, viikon luetuimmat 19.01.2016
  1. Mies, suihkussa ei ehkä kannattaisi masturboida
  2. Kaksivuotias käveli yksin hoitoon – äiti makasi kuolleena kotona
  3. Isä virui viikon kuolleena kotonaan – 72 000 euron yllätyslasku
  4. Hauska kuva leviää – jäätytön minihame sai KHL-pelaajat tuijottamaan
  5. Mieshieroja avautuu naisten lääppimisestä: ”Ei auta muuta kuin vetäytyä taaemmaksi”
  6. Naiset kertovat: Näin tökerösti mies yrittää kiihottaa
  7. Onko tililläsi tapahtunut outoja? Täällä skimmauslaitteita on ollut
  8. Seiska: SPR:n työntekijä jäi kiinni seksistä turvapaikanhakijan kanssa – rikkoi SPR:n sääntöjä
  9. 11 asiaa, jotka sinä sait tehdä lapsena, mutta lapsesi eivät
  10. Teuvo Hakkaraisen sahalta löytyi ruumis – ei rikosta
  11. Hauska yhdennäköisyys! Kaksi entistä Salkkarit-tähteä muistuttaa toisiaan
  12. Yleinen kaulaliinamoka: Ethän tee sitä enää?
  13. Hyvinkään paloittelusurmaaja vapautuu
  14. Meteoriittijärven jäähän tuli mystinen reikä – sukeltajat tekivät outoja löytöjä järven pohjasta
  15. Anssi Koivuranta tyrmistyi Vuoden urheilija -äänestyksen lopputuloksista – ”Kääntäkää kellot tähän päivään”
  16. Selkeä käänne säässä – lauha tulee lännestä
  17. Jutta Gustafsberg muistaa ökyvaiheen: Louis Vuittoneita on jo tarpeeksi
  18. Mies marssi naisten suihkutiloihin – nuorille turvapaikanhakijoille porttikielto uimahalliin Haukiputaalla
  19. Miesten hiihtovaellukselle järkyttävä päätös – toinen löytyi kuolleena, toinen pahasti kylmettyneenä
  20. Naisilta hurjia ehdotuksia isännöitsijöille: ”Kaapit tarkastettu, voitko tarkastaa lakanatkin?”

  • No Iltisten tarkoitushan on vain kerätä rahaa kaikilla mahdollisilla keinoilla, siis lööpeillä.
   Kummastuttaa että niinkin moni antaa itsensä niiden käyttöön ja jopa nauttii siitä kun on lööpeissä. Se kertoo että narsismi on pinnassa. — ”Ellen ole lööpeissä en ole mitään.” Vaikka totuus on toisinpäin: fiksua ei sinne saa.

   Luku sinänsä on sitten monien rahajulkkisten jatkuva esilläolo joilla manipuloidaan lukijoita erityisesti ’jenkkihenkisyyteen’ … pintakiiltoon, onttoon ekshibitionismiin jne.
   Tietenkin tällaisen pitkäaikainen lukeminen – ellei sitä tee nauru suupielessä – vaikuttaa omaan psyykeen alitajuisesti ja se on suunniteltua toimintaa jolla meitä yritetään ottaa ns. jalat alta ja pitää ajatukset pois eliitin kusetuksista.

 2. Psykopaateilla on kuulemma voimakas taipumus hakeutua johtotehtäviin, koska valta antaa tilaisuuden kiusata ja nöyryyttää muita ihmisiä. Psykopaatti menestyy hyvin yrityssaneeraajana koska on täysin tunteeton toisten ihmisten kärsimyksille, kertoi Hannu Lauerma, joka on paljon tutkinut ihmisten mielenliikkeitä.

  Paljonkohan meillä on psykopaatteja johtotehtävissä? Ettei olisi yksi valintakriteeri? ”Työmarkkinat” ainakin lähtivät menemään täysin vituralleen kun konsultit tulivat laatimaan ”työpaikkailmoituksia” ja valkkaamaan työntekijöitä.

 3. ’Eliitit saattavat olla tärkeitä, Altinay sanoo, ja jotkut niiden toimista ovat oikeutettuja. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa eivätkä edes pääasiallinen vastaus ongelmiin. ’
  Jos eliitillä ymmärtää johtoa niin silloin se on aina tärkeä sillä eihän ilman sitä mitää tapahdu. Mutta johtajan tulisi aina olla mukana vain siksi, että pitää hanketta tärkeänä kaikilie, ei vain siksi että itse hyötyy kuten nykyisin on laita.
  Nykyisin todella oma etu ajaa kaiken edelle.
  Laitan tähän pätkän Mickosin ’kalakoulu-opista’. Suluissa omia kommentteja:
  http://www.hs.fi/ura/a1431657962611

  ”Olen asunut 12 vuotta Yhdysvalloissa. Siellä uskotaan, että ihmiset ovat eriarvoisia. On isoja kaloja ja pikkukaloja. Minusta se on pötyä. Olemme kaikki vain silakoita. Tai neulamuikkuja.”
  Nyt Mickos kertoo, mitkä ovat digiajan pomon seitsemän tärkeintä sääntöä. 
  Näitä pitäisi soveltaa myös yhteiskuntapoliittiseen organisaatioon, siis valtioon.
  Esimerkki:
  Mårten Mickos, 52, on yksi maailmalla kovimman uran tehneistä suomalaisista yritysjohtajista. Hän on päätynyt siihen, että paremmalla johtamisella voidaan parantaa mitä vain.
  ——(Siis varmasti myös yhteiskunnan eikä vain yrityksen tilaa! Ja ehkä jopa estämään se, ettei valtio joudu yritysten juoksupojaksi kuten on tapahtumassa.)

  Siksi hän on ryhtynyt nyt jakamaan omia kokemuksiaan ja oppejaan nuorille yrittäjille verkkovideoiden muodossa ja perustanut School of Herring -nimisen johtamisblogin (schoolofherring.com). Verkkokoulu on maksuton, eikä sillä ole mitään opetussuunnitelmaa.
  2. Kohtele kaikkia tasavertaisesti
  Tämä on modernin johtamisen perusajatus: kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, sanoo Mickos.
  ”Johtamisen pitää perustua siihen, että olemme kalaparvi. Joitain kaloja pannaan eteen, joitain taakse, joitain sivulle. Jokainen ymmärtää, mikä on organisaation tarkoitus, ja tietää, mihin suuntaan pitää uida.”
  Kun organisaatio toimii täydellisesti, ulkopuolisen on mahdotonta havaita missä ja miten päätöksiä tehdään. Aivan kuten on mahdotonta päätellä, mikä johtaa kalaparvea.
  ——(Valtio on myös suuri organisaatio. Jos yritysjohtaja sanoo, että kaikki ovat samanarvoisia, niin se tarkoittaa, että kansalaisetkin ovat samanarvoisia omine tehtävineen.
  Mutta onko näin käytännössä? Ei ole. Meitä johtaa joukko, joka ei ole yhteydessä kansalaisiin eikä kysy heidän mielipidettään heitä koskevista tärkeistä asioista päätettäessä. Tuo joukko on toiminut ja toimii jopa vastoin kansalaisten enemmistön tahtoa, mikä on harvainvaltaa. Siis autoritaarisesti ja vastoin Mickosin tässä esittämiä oppeja.
  Valtio ei toimi sellaisena organisaationa, joka olisi ylin koossapitävä voima, jonka yli ei voida astua. Nyt valtio ikään kuin uhraa itsensä korporaatiovallalle, jolle kansalaiset ovat vain välineitä.)


  Kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti, mutta se ei tarkoita, että kaikkia kohtelisi samalla tavalla.
  ”Kalaparven keskelle voi heittää ison kiven. Se vain jatkaa matkaa. Jäykistyneet organisaatiot tasapäistyvät. Niissä kaikkia käsitellään samalla tavalla – ei yksilöinä, vaan pieninä sotilaina, jotka ovat korvattavissa milloin tahansa.”
  ——(Juuri näin. Poliittinen eliittimme on jäykistynyt ja se toistaa samaa agendaa nimien vain vaihtuessa. Se on tiukasti kahleissa, tasapäistynyt. Kansa ei pääse väliin, sitä ei kuunnella. Kritiikki torjutaan ja halutaan vaientaa. Eriarvoisuus on vallitseva tila.)

  Hyvän johtajan tärkein persoonapronomini on me, ei minä.
  ”Tapaan koko ajan johtajia, jotka sanovat, että minä tein sitä ja tätä. Hyvä johtaja ei edes ajattele noin.”
  ——(Meidän poliittinen eliitti toimii juuri näin. Sen persoonapronomini on MINÄ, ei me (kansa). Näyttää, että kaikkein minäkeskeisimmät ovat pesiytyneet tuohon johtoon.)


  Entä kriittinen palaute? Mickoksen mukaan siihen ei tarvita mitään hampurilaismalleja, jossa pihvi pehmennetään kehumalla aluksi ja lopuksi.
  ”Joskus norsu pitää nostaa pöydälle. Ainoa sääntö on se, että vastaanottajan pitää tietää, että välität hänestä ja haluat hänen parastaan. Silloin voi sanoa suoraan mitä vain.”
  —— (No, ehkei nyt ihan mitä vain mutta norsu pitäisi aina voida nostaa pöydälle mutta nyt se on kiellettyä. Myös valtamedia tuomitsee sellaisen yrityksen ja puolustaa vain eliittiä, jonka valtaa ja toimia ei saisi kritikoida. Kritiikki on propagandaa ja median omistava taho kieltää sen. Ei saa sanoa suoraan tai suoraa puhetta ei ainakaan kuunnella, ei vaikka enemmistö sanoo. Ja vaihtoehtomediaa vainotaan, sen toimittajat leimataan vaarallisiksi ’äärioikeistolaisiksi’, jotka pitää eristää vaikka heidän sanomansa on yleensä rauha ja yhteinen hyvä.)

  Eräässä firmassa tuore talousjohtaja tuli toimitusjohtaja Mickoksen huoneeseen ja sanoi, että ’kuule Mårten, nyt puhumme sinun heikkouksistasi’.
  ”Se oli kova aloitus. Hän kertoi huomanneensa, etten tykkää ikävistä päätöksistä. Kiemurtelin tuolissani. Mutta sen keskustelun jälkeen hän osasi tukea minua niissä tilanteissa.”
  Johtaja voi tuntea omat heikkoutensa. Mutta olennaista on, että alaiset saavat myös sanoa ne ääneen. ”Kun he saavat ilmaista tämän, siitä tulee heille voimavara.”
  —— (Sanopa valtamedialle tai päättäjillemme, että nyt puhumme heikkouksistasi. Ei se tule kyseeseen koska heillä ei niitä omasta mielestä ole. Sinut nuijitaan maan rakoon ja koko tulevaisuutesi voi olla uhattuna. Tämä on kylmä totuus monissa maissa. Heikon itsetunnon omaava yleensä kieltää heikkoutensa ja näyttelee vahvaa ja kaikkivoipaa.)


  ”Siksi bad news is good news on niin tärkeä periaate.”
  Johtajan pitää vaatia, että hänelle tuodaan huonot uutiset. Hänen pitää palkita niitä, jotka tuovat huonoja uutisia, ja muistuttaa jatkuvasti, että huonot uutiset pitää kertoa.
  ”Viestintuojaa ei saa koskaan tuomita. Muuten kukaan ei enää anna negatiivista palautetta.”
  —— (Mutta … niin, taas mutta. Näin ei vain ole. Huonot uutiset pannaan maton alle ja viestinviejälle nauretaan tai hänet nolataan julkisesti. Kaikki tapahtuu siis juuri päinvastoin kuin Mickos esittää ja vain valtaapitävien ehdoilla. Saman kohtalon kokenee tämäkin ’huono uutinen’, siis tämä artikkelin oma kommentointini.)


  ”Ihmiset pitää saada innostumaan, päätökset tehtyä, tieto leviämään, tehtävät delegoitua.”
  ——(Siis avointa ja suoraa kommunikointia, opposition mukaan ottamista, tiedottamista ja kansanäänestyksiä tärkeistä kansaa koskevista asioista pienen eliitin mielivallan sijasta. Niin ihmiset saadaan mukaan. Nythän ei vaalien alla YLE eikä valtamedia antanut maan itsenäisyyttä ajaville pienpuolueille mitään tilaa julkisuudessa. Strategia oli savustaa ne kokonaan pois häiritsemästä ’isojen poikien leikkejä’.)
  
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/johtamisen-rocktahti-antaa-neuvon-suomen-hallitukselle/W7nDERJg?ref=iltalehti:


 4. Ei siinä toteamuksessa paljon uutta ole, että ’eliitti edustaa näkökantoineen vain pientä, erityisasemassa olevaa ryhmää’. Eikä siinäkään, että ’tavalliset ihmiset ymmärtävät reilun pelin ja horisontaalisen yhteistyön arvon paremmin kuin omahyväinen eliitti’.

  Mutta liian suuri joukko ihmisistä vaaleissakin äänestää kuitenkin eliitin takaisin valtaan. Siinä olisi pohdittavaa, miksi näin on.

  • Ja kun Suomella menee huonosti, ja valtion budjettia halutaan leikata, yksi mitä toitotetaan joka paikassa, on kansanedustajien määrän lasku puoleen.

   Mitä typeryyttä! Sen jälkeen meidän olisi entistä vaikeampi saada ketään muuta kuin wanhoja urapoliitikkoja ja puoluejyriä eduskuntaan! Ja entistä pienempi korruptoituneiden piiri saisi hoitaa hämärät hommat rauhassa, kun ei ole ”pikkukaloja” vastarannankiiskiksi.

   Kas kun ei lopeteta omaa kansanedustuslaitosta kokonaan, ja jätetä asia Brysseliin! Siellähän meillä ei olisi kuin 13 elättiä!

   • Ei se noin mene. Määrä on merkityksetön. Voitaisiin hyvin vähentää puoleen jos muutetaan systeemi. Ja menot putoavat heti puoleen ja kansanvalta vain paranee. Hyvä artikkeli MV:stä, muutama ote:
    SUORA DEMOKRATIA KÄYTTÖÖN
    Kaikki poliitikot etenevät yleensä kuntavaalien kautta oman kuntansa päättäviin elimiin, joista edustajat äänestetään seuraavaksi kansanäänestyksessä eduskuntaan. Näitä kaikkia ohjaa pääpirut itse, puolueen johto Helsingissä. Kunnissa ei voida tehdä viisaita päätöksiä, koska Helsigistä käsin keskitetysti kerrotaan, miten teidän kuntaa tai kaupunkia tulee hoitaa ja millä politiikalla. Jos toimit puolueen vastaisesti, saat potkut puolueelta. Vaikka omatuntosi sanoisi mitä kaupungin puolesta, on pakko olla puolueen edustamalla kannalla.

    Suora demokratia on sitä, että äänestetään kuntapoliittisesti oman kunnan asukasta paikallisyhdistyksessä, joka ei ole milläänlailla kytköksissä valtapuolueisiin, kuten Kokoomukseen, SDP:hen, Perussuomalaisiin jne. …. Jos näin ei menetellä, kuten on tänä päivänä, pitää liittyä kankeaan paikallispuolueeseen, saamaan luottamus siellä, ja jotta voisit saada oman äänesi kuuluviin… jos sattuu olemaan oma kansanedustaja paikalla, hän kertoo eteenpäin ja sitä kautta asiat etenevät. Sitten kun puolue sanoo kyllä, niin voi kaikissa muissakin kunnissa ajatella näin, mutta samat ongelmat eivät kosketakaan välttämättä toisia kuntia, ja taas tehdään epäedullinen päätös muille. Tätä sanotaan politiikan luomiseksi ja tämmöiseen paskan luovimiseen tarvitaan turhia virkamiehiä aivan helvetisti.
    Sveitsin malli on tästä syystä järkevä vaihtoehto ja osoitus suoran demokratian toimivuudesta. Kuoritaan käytännössä kermat päältä joka kohdassa ja annetaan paskojen asioiden olla. Mamuilullekin voi sanoa jotain suoraan, ja kukaan ei Helsingistä voi hengittää niskaan.

    http://mvlehti.net/2016/01/24/perussuomalaiset-hajoavat-suora-demokratia-ratkaisu/

    • Kansanedustajien määrän pudottaminen on todella huono asia. Kysyppä vaikka IPU:lta, kuiuinka helppoa olisi uudele puolueelle saada ensimmäinen edustajansa, jos edustajien määrä laskettaisiin puoleen!

     Sitäkö me haluasimme, että vain puolueiden ydin olisi Eduskunnassa? En minä ainakaan! Mitä laajempi edustus, sitä demokraattisempi eduskunta on.

     Suora demokratia olisi minustakin hyvä asia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä kansanedustajien määrän vähentämisen kanssa. Tässä oli kyse edustuksellisen demokratian, nykyisen järjestelmämme, kansanedustajista. Älä sekoita! Suoraa demokratia ei juuri näe ehdotettavan jos kansanedustajien määrän puolittamista ehdotetaan.

     Suoraa demokratiaa minäkin kannattaisin, mutta uusia pienpuolueita lukuunottamatta sille ei paljon kannatusta näy. Siinäkin mallissa voi olla kansanedustajia, tai sitten kansanedustajia ei olisi lainkaan. Valitettavasti tässä maassa ei ole perinteitä siihen että kansa ottaisi osaa politiikkaan. Lapset pitäisi koulusta alkaen opettaa poliittiseen vaikuttamiseen ja äänestämiseen, jota suorassa demokratiassa vaaditaan. Tässä maassa on kiinnostusta ainoastaan sellaiseen viihde-politiikkaan, jota iltapäivälehdet repii lööpeissään. Muuten ihmiset eivät viitsi tehdä sen enempää, hyvä jos jaksavat käydä vaaleissa äänestämässä. Nukkuvien puolue on surullisen suuri, ja äänestäjilläkin kiinnostus vaikuttamiseen katoaa äänestyksen jälkeen.

     • Totta, nukkuvien puolue on luvattoman suuri. Mutta olisiko syy juuri siinä, ettei ole suoraa demokratiaa, ei mahdollisuutta ottaa kantaa siten, että tuolla kannanotolla olisi todellista merkitystä.
      En ole noin pessimistinen, kansa voisi hyvinkin herätä ja innostua asiasta. Jo nyt näemme esim. MV lehdestä kuinka politiikka alkaa kiinnostaa. Lukija- ja kommenttimäärät kasvavat eli tarvetta puhumiseen on.
      Mitä puolueisiin tulee niin niitä ei tarvita montaa jos ylipäänsä lainkaan mikäli suora demokratia toimii. Voidaan hyvin kuvitella tilanne jossa kansan asioita hoitaa puolueeton hallitus joka koostuu kansan parasta ajavista viisaista ja parhaan mahdollisen tietotason omaavista henkilöistä ja sen päätökset alistetaan kansan hyväksyttäviksi. Ja sille voivat kansan luottamusta nauttivat henkilöt myös esittää kansan keskuudessa virinneitä aloitteita toteuttamista varten.
      Tämä on vielä utopiaa mutta täysin mahdollista ja takaisi parhaan mahdollisen demokratian jolla kansa pidettäisiin yhtenäisenä ja eheänä, omaa parastaan ajavana riidattomana eikä itseään hajottavana ryhmänä mitä se tänään on.

  • Sande sanoo suoraan
   ”Tämä hallitus, aikaisempien tapaan, on siis päättänyt, että jokainen vuosi tuhansia suomalaisia kuolee hallinnollisin toimin. Joukkomurhaaminen suoritetaan siksi, että valtion taloudessa on säästettävä. Euroon ja EU-jäsenmaksuihin on löydyttävä rahaa. Suuryritysten veronkevennyksiin ja tukiin on riitettävä miljardeja. Nopein tapa saada aikaan säästöjä, on murhata muutamia tuhansia suomalaisia joka vuosi. Jokainen kuollut suomalainen lakkaa olemasta menoerä hallituksen ja virkamiesten papereissa ja on siis siten suoraa säästöä. Tuhansien suomalaisten joukkomurhaamiselle on siis löydetty taloudelliset perusteet.”

   Mutta pakolaisten hyysäämiseen meillä on varaa.
   ja mikä huvittavinta nyt on siinäkin pääsyylliseksi saatu Venäjä vaikkei sieltä mitään suurempaa tulvaa edes ole. Muta nykyään kaikkeen löytyy syyllinen: Venäjä.
   Uskomatonta ja sikamaista on meno maassa nyt.
   Suomen pitäisi vaatia tiukemmin Venäjältä selvitystä, ohjaileeko se pakolaisvirtoja itärajalla, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.
   — Mutta lännestä voi vapaati tulla…

   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1453610644435.html

 5. Useimmat tutkimukset tehdään Suomessa vain hyväosaisten elämät huomioonottaen ja hyväosaisten ehdoilla tai sitten vain huono-osaisten elämät huomioonottaen, mutta hyväosaisten ehdoilla, riippuen siitä, millaisia tuloksia tutkimuksesta halutaan ja ketkä tutkimuksen rahoittavat.

  Se antaa asioista ja Suomesta täysin virheellisen ja vääristyneen kuvan.

  Tulisi saada tutkimusidea-boxi nettiin yliopistoille, korkeakouluille, jne., jonne kansa voi jättää ehdotuksia asioista, joita olisi ja on tärkeä tutkia, mutta joista ei ’jostain kumman syystä’ tule tutkimuksia.

 6. Mutta, Mutta kun sana eliitti ainakin Usassa ei enää tarkoitakaan vain oikeistolaisia rikkaita. Nyt valtaan pyrkivät kiihkoisat ovatkin taipuneet muodottomiksi VASEMMALLE. Mitä se merkitsee, vaikka onhan heitä aina ollut jossakin määrin, ainakin taka-alalla sotkemassa menoa. Suuntaukset ja uskomukset muuttuvat jatkuvan paineen alla. Usan vasemmisto vaatii Trumpin ulos, vain sen takia etteivät ole hänen kanssaan mistään samaa mieltä, pelkästään periaatteesta. Mielipuolista menettelyä, ja ajan sekä varojen tuhlausta. Sillävälin Kiina sekä Venäjä osoittavat edistystä omissa valtioissaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here