Eteläkorealainen taloustieteen professori Ha-Joon Chang aloittaa artikkelinsa toteamalla Yhdysvaltain osakemarkkinoiden vuodenaloituksen olleen kehnoin koko markkinoiden historian aikana. Vastaavasti Japanin ja Euroopan markkina-arvosta on pyyhkiynyt pois 10–15 prosenttia, kiinalaiset osakemarkkinat suuntaavat alaspäin ja öljyn hinta on pudonnut alimmalle tasolleen kahteentoista vuoteen. Tämä kaikki kuvastaa (ja ennakoi) maailman talouden hidastumista, Chang arvioi.

Valtavirtataloustieteen hallitsevan kertomuksen mukaan vuoden 2016 oli määrä olla vuosi, jolloin talous toipuisi täysin vuoden 2008 romahduksesta, Chang toteaa ja jatkaa, että Yhdysvaltain piti johtaa tätä toipumista synnyttämällä kasvua ja työpaikkoja turvauduttuaan talouskonservatismiin ja liike-elämälle myönteisiin menettelytapoihin. Tarinan mukaan myös Iso-Britannia ja Irlanti, joihin talouskriisi iski kovemmin kuin Yhdysvaltoihin, tulisivat toipumaan komeasti, koska ne olivat turvanneet oikeistolaisiin — jos kohta epäsuosittuihin — toimenpiteisiin: menoleikkauksiin ja työpaikkojen lisäämiseen vaikeuttamalla sosiaaliturvan varassa elämistä. Ne päättivät järkevästi olla ”ylisääntelemättä” rahoitussektoria.

”Sanottiin, että jopa Euroopan taloudet olivat lopultakin toipumassa hyväksyttyään talouskurin tarpeen, työmarkkinauudistukset ja liike-elämän vapauttamisen. Maailma — ainakin rikas maailma — oli vihdoinkin matkalla kohti täyttä toipumista.”

Paitsi että maailmantalous ei ole toipumassa. Mikä siis on mennyt pieleen? kysyy professori.

Ne, jotka kehittelivät kertomuksen ja levittivät sitä, pyrkivät Ha-Joon Changin mukaan nyt jo ennakkoon syyttämään Kiinaa tulevista talousvaikeuksista. Hän jatkaa, että tässä äänekkäimpänä on ollut brittiministeri George Osborne, joka on tässä kuussa varoitellut ”uudesta vaarallisesta uhkasekoituksesta”, jonka muodostavat Kiinan valuutan devalvointi sekä öljyn hinnan lasku. Osbornen tulkinnan mukaan Britannian toipumisen viiveet johtuvat siitä, ettei Kiina osaa hoitaa talouttaan.


KIINA ON tärkeä tekijä maailman taloudessa 13 prosentin osuudellaan, mutta sen osuutta ei pidä liioitella, Chang sanoo ja muistuttaa, että Yhdysvaltain ja EU-maiden osuus on lähes puolet maailmankaupasta. Hänen mukaansa me emme voi syyttää taloutemme huonosta hapesta Kiinaa.

”Tosiasia on, ettei talous Euroopassa ja Yhdysvalloissa koskaan toipunut vuoden 2008 kriisistä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan inflaatiokorjattu tulo henkeä kohden (kansallisissa valuutoissa mitattuna) oli yhdessätoista maassa kahdestakymmenestä vuoden 2015 lopussa alempi kuin kriisiä edeltänyt taso.”

Ha-Joon_Chang. Kuva: Wikimedia Commons
Ha-Joon Chang. Kuva: Wikimedia Commons

Itävallassa, Islannissa, Irlannissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa päästiin alle puolen prosentin henkeä kohti laskettuun kasvuun. Vaikka kasvu oli Saksalla, Ruotsilla, Yhdysvalloilla ja Kanadalla jonkin verran korkeampaa, sekin oli silti heikompaa kuin Japanin ”menetettyjen vuosikymmenien” (1990–2010) yhden prosentin vuotuinen kasvu, Chang referoi.

Suurin osa tästäkin mitättömästä kasvusta johtuu varallisuuskuplista, joita paisutti kvantitatiivisen keventämisen (”määrällisen elvytyksen”) kautta rahoitusmarkkinoille pumpattu raha, Ha-Joon Chang muistuttaa. Varallisuuskuplien koko oli tolkuton jo vuosina 2013–2014, mutta vuonna 2015 se paisui entisestään.


NÄIN NÄHTYNÄ talouden nykyisen kiehunnan juurisyyt ovat rikkaissa maissa, erityisesti Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, koska rikkaat maat kieltäytyivät järjestelemästä talouksiaan uudelleen vuoden 2008 kriisin jälkeen. Ainoa tapa, jolla ne kykenivät synnyttämään yhtään kasvua, oli varallisuuskuplien pumppaaminen, toteaa professori. Rikkaiden maiden ”hallitukset ja rahoitussektori puhuivat aneemisesta toipumisesta merkittävänä nousuna luoden myyttiä siitä, että valtavat kuplat olisivat talouden terveyden mittari”.

Nähtäväksi jää, tapahtuuko tuleva romahdus hitaasti vai kertarysäyksellä: joka tapauksessa se on todiste siitä, että olemme tuhlanneet seitsemän vuotta pönkittämällä konkurssikypsää talousmallia, sanoo Ha-Joon Chang.

Lopuksi taloustieteilijä luonnostelee keinoja pahimman välttämiseksi:

”Ennen kuin on liian myöhäistä, ennen kuin asiat muuttuvat pahemmiksi, meidän tulee korvata nykyinen talousmalli sellaisella, jossa rahoitusektori on vähemmän mutkikas, pitkäjänteisempi ja sellainen, jossa reaalitalouteen kohdentuvia investointeja rohkaistaan taloudellisilla ja teknologisilla kannustimilla. Meidän tulee ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, joilla vähennetään [taloudellista] eriarvoisuutta niin että kysyntää voidaan ylläpitää ilman lisävelan luontia. Mikään tästä ei ole helppoa, mutta me kaikki tiedämme, mikä vaihtoehto on: pysyvästi hitaan kasvun kausi, epävakaus ja enemmistön kurjistuneet elinolossuhteet.”

Lähde

Chang, Ha-Joon | The Guardian (21.1.2016): Don’t blame China for these economic jitters http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/21/dont-blame-china-global-west-economic-recovery-asset-bubbles

Kommentti. Hyvinvointivaltio siirsi varallisuutta ylhäältä alas. ”Paremminvointivaltiossa” valtio sen sijaan pumppaa varallisuutta ja ostovoimaa alatasolta ylätasolle ja ylätaso siirtää saamansa varallisuuden verokeitaisiin, pois kierrosta.

Nykyjärjestelmässä varallisuus keskittyy massiivisesti. Tuoreen Oxfam-raportin mukaan maailman rikkain prosentti omistaa enemmän kuin koko muu maailma yhteensä. On syntynyt talouden nastamalli, jossa rikkaimmalla prosentilla on enemmän ostovoimaa kuin koko maailman muulla väestöllä. Tällaisissa olosuhteissa kokonaiskysynnän ylläpitäminen on mahdotonta. Kasvu ei siis hidastunut siitä syystä, että verohelpotuksia ja pääomien vapaata liikkuvuutta hinkuvalle investoivalle luokalle päätyvä osuus tuloista olisi vähentynyt vähentäen yrityshaluja.

.

41 KOMMENTTIA

 1. Muitakin vaihtoehtoja on. Pitäisi lähteä suunnittelemaan taloutta lähtien ihmisten todellisista tarpeista.

 2. On ollut puhetta perustulo-kokeilusta. Jokainen yli 18 vuotias saisi n. 700€ / kk. Mitä mieltä tästä ollaan onko tämä oikeanlaista talouden elvyttämistä? En tiedä asioista tarpeeksi ja haluaisin vähän kannanottoja / totuuskäsityksiä tästä kysellä.

  • Perustulo toimii ja se tulee olemaan ihmiskunnan kulmakivi tulevaisuudessa. Myös Suomen kehittämä hyvinvointivaltio-malli ilmaisen koulutuksen ja terveydenhoidon osalta tulee leviämään ympäri maailmaa. Koko koulutus-systeemi tulee muuttumaan sellaiseksi, että lapsille/opiskelijoille ei syötetä tietoa, vaan heiltä ammennetaan tietoa ja kyseinen tiedon taso tulee murskaamaan valheen perustuksiaan myöten. Maailma yhdentyy, kaikki tietotaito jaetaan – ei vielä – mutta lähitulevaisuudessa. Silloin – suuren muutoksen jälkeen – valtiot ovat kaupunkeja ja kaupungit kuntia. Silloin – suuren muutoksen jälkeen – oikeamieliset hallitsevat maailmaa, köyhyyttä ja sotia ei ole!

 3. System failure tämäkin: selvää hyvinvointivaltion purkua tehdään ajamalla opiskelijat ahtaalle ja kysyä tietysti sopii, kuten MV kysyy, miten suomalaisten opiskelijoiden köyhdyttäminen hyödyntää tuota “todellista koulutusvientiä”?

  Kokoomuksella muutakin painolastia kuin Alexander Stubb
  Juahana Variainen teki sen jälleen. Siis antoi lausunnon, jonka järkevyttää on pakko epäillä. Jopa omien.
  http://mvlehti.net/2016/01/29/kokoomuksella-muutakin-painolastia-kuin-alexander-stubb/
  On hienoa kun MV tuo näitä asioita esiin ja nostaa nämä ’sankarit’ syytettyjen penkille, jonne he todella kuuluvat.
  Nyt ei mikään hyssyttely auta, on sanottava asiat suoraan.

 4. Yhdysvaltain ja Euroopan johtama maailmantalouden järjestelmä on muuttumassa. Aasiasta on tulossa maailmantalouden veturi. Ei se sen kummempaa ole. Yhdysvaltain ja sen vasallien kuten Etelä-Korean talousmiehet ovat ymmärrettävästi huolissaan siitä, miten heidän käy.

  Sekä Intia että Kiina, maailman ylivoimaisesti väkirikkaimmat maat ovat paraikaa tekemässä valtavia investointeja infrastruktuureihinsa, erityisesti rautateihin ja teihin. Maailmantalous on tosiasiassa kasvussa, vaikkei kasvu tietenkään tapahdu Yhdysvalloissa eikä sen vasallimaissa.

  • US-koaliitio on päivä päivältä yhä syvemmällä omassa tunkiossaan.
   Euroopan pitäisi nyt kiireesti kääntää katse itään. USA on rappeutuva maa kuten PCG alla toteaa. Ja tuo washingtonsblog-artikkeli missä sanotaan, että amerikkalaiset vihaavat todella hallitustaan pätee aivan yhtä hyvin myös meidän suhteeseemme omaan hallitukseemme – kuten tuo PCG:n kommenttikin. Ja myös koko EU:n alhaisiin ja vaarallisiin puuhiin.
   Paul Craig Roberts is right after all:
   “The most corrupt government on earth, a government so utterly corrupt that it allows former executives of a handful of corrupt mega-banks to run the economic policy of the US solely in the interest of their banks, denying tens of millions of American retirees any interest income on their savings for 7 years and denying hard-pressed Social Security recipients any cost-of-living adjustments by falsifying inflation measures, a government so totally corrupt that it has destroyed seven countries and millions of Muslims solely on the basis of lies, this irredeemably corrupt government has accused the most admired political leader on earth of corruption…
   “The United States, once admired, then feared, is now the laughing stock of the world. The CIA-controlled German media is being abandoned by the German people who have figured out that their media is nothing but a Washington propaganda operation against Russia.”
   —————
   Americans Really, Really Hate The Government

   In America today, we are more divided as a nation than ever.  If you ask 100 different people how we should fix this country, you are going to get 100 very different answers.  We no longer have a single shared set of values or principles that unites us, and therefore it is going to be nearly impossible for us to come together on specific solutions.
   You would think that the principles enshrined in the U.S. Constitution should be able to unite us, but sadly those days are long gone. —- In fact, the word “constitutionalist” has become almost synonymous with “terrorist” in our nation. —- If you go around calling yourself a “constitutionalist” in America today, there is a good chance that you will be dismissed as a radical right-wing wacko that probably needs to be locked up.
   http://www.washingtonsblog.com/2016/01/americans-really-really-hate-government.html

 5. Eikä Ha-Joon Chang ole mikään kevyen sarjan ekonomisti, vaan aivan maailman eturiviä taloustutkijana.

  Amerikassa talous piristyi hieman kun liittovaltion keskuspankki FED lykkäsi 4,5 tuhatta miljardia uunituoretta rahaa pankkeihin ”ostamalla” velkakirjoja. Mutta ilmeisesti tuo raha ei siis reaalitalouteen siirtynyt, vaan höpö-höpö-papereihin joilla väitetään olevan arvoa. Euroopan velkakriisi (ei se ole euro-kriisi!) pysyy poissa otsikoista paitsi massamedian suosiollisella avustuksella, myöskin keskuspankkien rahoituksella. EKP ostaa kriisimaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta rajattomasti, ja kansalliset keskuspankit aloittivat nekin uuden projektin vuonna 2015 ja ”ostavat” omien maidensa velkakirjoja.

  Setelirahoitus on nyt kovassa käytössä.

  Mutta hyvä niin! Viisaampien suusta olen kuullut (tai lukenut) että maailma kärsiikin rahan pulasta. Eurooppalaisilla pankeilla on kuulemma kovia ongelmia saada rahaa lainattua. Siitä huolimatta että pankkilainojen korko on lähellä nollaa! Ja amerikkalaiset ovat kiinnittäneet talonsa korkeampaan hintaan kuin mitä niiden arvo on (jotta pankit saivat rahaa lainattua). On siis hyvä asia, että keskuspankit luovat nyt rahaa, kun pankeilla rahanluonti sakkaa.

  Taloushan ei kasva, ellei rahan lainaaminen kasva.

  Paul Craig Roberts ehdotti jo Euroopan velkakriisin alussa että meidän pitäisi tehdä kuten Yhdysvallat on aina velkakriisinsä hoitanut: setelirahoituksella. Eli siis lainannut lisää rahaa (keskuspankiltaan). Euroopassa on vihdoin annettu periksi ja seurattu Yhdysvaltain esimerkkiä. Hyvä niin!

  Pankkiirit eivät siitä kyllä tykänneet, koska rahan lainaaminen on pankkien bisnes. Jos valtiot tai niiden omistamat keskuspankit setelirahoittavat (eli luovat omaa rahaa), se on pois pankkiirien bisneksestä. Siksipä Euroopassakin keskuspankit itseasiassa ”ostavat” velkakirjoja jälkimarkkinoilta (eli pankeista) eivätkä suoraan lainaa valtioille! Eli veronmaksajien omistamat keskuspankit rahoittavat yksityisiä pankkeja jotta nämä voivat ostaa lisää velkakirjoja. Mitä järkeä siinä on? No, kaikki voittaa! Pankkiirit voittaa kun kansa ei huomaa että raha luodaan tyhjästä ja valtiot voisivat luoda oman rahansa, hoitaa budjettivajeensa ja velkansa lainaamatta pankeilta penninhyrrää. Ja valtiot voittavat kun velkakirjoilla on kysyntää. Ja köyhät eurooppalaiset voittavat, kun valtioiden ei tarvitse leikata sosiaalietuuksia ja palveluita.

  No, loppupeleissä pankkiirit voittaa eniten ja meitä piisitään silmään, mutta ei sen väliä kun kukaan ei huomaa.

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/poytakirja-paljastaa-jaon-ekpn-sisalla/n5pQyrgK

  http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/10/07/tanaan-on-h-hetki-suomen-pankki-katkaisee-velkakierteen/201513001/170

  • Vai niin. Luin molemmat linkit, joten pitäiskö euroopan kansan juhlia tätä Rothschld pankkiirien silmänkääntötemppua huraa-huudoin. Ei pidä – siinä ei ole pienintäkään järkeä. Tämänkaltainen pankkitoiminta on juuri sitä tyypillistä huijausta, jolla kansalaisille uskotellaan, että homma on hanskassa ja velka ’euroopan sisäisenä’ asiana taittuu. Ei taitu. Samat veijarit on puikoissa, joten huvittavaa tämä median hokema ”ulkopuolisesta”, jossa euroopan keskuspankki olisi muka itsenäinen elin pankkiiri-pedon ytimestä. Melkoista ironiaa edustaa myös ”veronmaksajien omistamat keskuspankit” toteamus, koska veronmaksajat eivät omista kierossa systeemissä mitään muuta kuin orjuutta ja velkaa. Tärkein ja siten myös ajankohtaisin kysymys kuuluu: missä on suomen kansan eläkerahasto? Voisiko joku Vastavalkean toimituksesta tehdä tutkimuksen siitä onko suomalaisten miljardit sijoitettu kenties taivaan tuuliin?

   Samaa huttua siis kaikki tyynni, koska EU keskuspankkeineen hajoaa sionistien suunnitelman mukaisesta viimeistään 2018-2019. Siinä olen kuitenkin samaa mieltä, että tässä vaiheessa ei ole mitään väliä kuinka paljon kansallisvaltiot velkaantuvat. Ihan sama kuinka monta nollaa on velka-saldomme perässä, koska koko paska läjähtää joka tapauksessa kansan silmille.

   • Et kai vaan lukenut kommenttiani kuin Piru Raamattua? Tottakai nykyinen rahajärjestelmä on susi ja luotu rahanlainaajien toimesta keräämään heille varallisuutta. Ja tämä järjestelmä sakkaa jo nyt lujaa, siitä on aivan selvä osoitus vuosikymmeniä hidastunut (ja nyt pysähtynyt) talouskasvu koko läntisessä maailmassa. Hurrikin jutussaan ja useassa muussa kirjoittamassa jutussaan aivan selkeästi moittii nykyistä järjestelmää,

    Mutta niin kauan kun meillä on nykyinen järjestelmä käytössä, nyt tehty setelirahoitus ON tarpeellista. Muussa tapauksessa politiikkana olisi ollut jatkuva palvelujen ja tukien leikkaaminen ja talouskasvun kääntyminen vielä pahempaan laskuun.

    • En lukenut. Vastasin kommenttiisi siksi, että vastavalkean lukijat eivät otaksuisi, että veronmaksajat omistaisivat euroopan keskuspankit. Sellainen käsitys on valitettavasti hyvin yleistä. Ihmiset täällä jenkkilässä ovat katsoneet ’kauniita ja rohkeita’, ja nukkeneet ruususen unta. He ovat alkaneet vasta viimeaikoina ymmärtää, että rahan luominen ei ole oman valtion käsissä vaan yksityisten pankkiirien.

     Rahan painamisesta sen verran, että se on ihan sama kuka sitä rahaa painaa, koska valta on AINA pääpedolla. Eurooppaa ei rahoiteta kansalaisten vuoksi vaan pakolaisvirran ylläpitämiseksi. Sodan ja kurjuuden organisoiminen eurooppaan on vielä sionisteilta kesken, joten kansalaiset täytyy pitää rauhallisena. Tärkein kysymys kuuluu: mitä tapahtuu sillä hetkellä kun sionistien rahahanat jihadesteja täyteen sullotussa euroopassa sulkeutuvat?

     • Suomen Pankki on Suomen valtion omistama, eli käytännössä meidän tavallisten kansalaisten omistama, koska valtio olemme (periaatteessa) me. Euroopan keskuspankki taas on kansallisten keskuspankkien yhteisesti omistama. Yhdysvalloissa tilanne on eri: liittovaltion keskuspankki on yksityisten pankkien omistama. En tiedä onko jossakin Euroopan maassa pankki yksityinen kuten Yhdysvalloissakin, mutta ainakin Englannin pankki kansallistettiin aikoinaan, joten lienee valtion omistama.

      Jep, kyllä rahanlainaajilla tuntuu olevan kova ote poliitikoista ja valtioista. Yritykset ja sijoittajat tietysti haluavat jatkossakin että rahaa saa lainata: niile olisi kauhun paikka jos rahan joutusi hankkimaan työllä tai yhtesikunnallista hyötyä katsovalta taholta. Velkaantuminen on tietysti silti asia, joka koskee siinä yrityksiä kuin kotitalouksiakin.

     • Pertti, ihan oikeesti? Toi on just se pirullinen silmänkääntötemppu, jolla eurooppalaisille syötetään illuusio kansanvallasta. Ei sillä ole mitään merkitystä kuka minkin instanssin paperilla omistaa, vaan kuka on isäntä talossa. Suomi on menettänyt itsenäisyytensä 100%sti – ei periaatteessa – vaan käytännössä!

     • Niin, Suomen Pankki noudattaa Euroopan Keskuspankin politiikkaa. Ja laki kieltää sitä nykyään rahoittamasta Suomen valtiota. Nuo molemmat on huonoja juttuja Suomelle. Mikään kansanvalta ei siis toteudu Suomen Pankissa.

      Se on silti yhä Suomen valtion omistuksessa ja voi tilittää puolet vuoden voitoistaan Suomen budjettiin. Laiha lohtu. Alle lainattu pykälistä vain kesusteluun liittyvät osat.

      4 §
      Riippumattomuus ja yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa

      Hoitaessaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän tehtäviä Suomen Pankki tai sen toimielimen jäsen ei saa pyytää tai ottaa vastaan toimintaansa koskevia määräyksiä muulta kuin Euroopan keskuspankilta.

      6 §
      Julkisen rahoituksen kielto

      Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

      21 §
      Rahoitustulo ja voiton käyttö

      Euroopan keskuspankkijärjestelmässä rahapoliittisten tehtävien hoidon yhteydessä kertyvä rahoitustulo lasketaan ja jaetaan kansallisten keskuspankkien kesken perussäännön määräysten ja Euroopan keskuspankin neuvoston tekemien päätösten mukaisesti.

      Suomen Pankin voitosta, sen jälkeen kun Euroopan keskuspankkijärjestelmässä kertyvä rahoitustulo on tilinpäätöksessä otettu huomioon, käytetään puolet vararahaston kartuttamiseen. Muu osa ylijäämästä siirretään käytettäväksi valtion tarpeisiin. Pankkivaltuusto voi päättää voiton käyttämisestä toisin, jos se pankin taloudellisen aseman tai vararahaston suuruuden vuoksi on perusteltua. Valtion tarpeisiin käytettävän voiton osan käytöstä päättää eduskunta.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980214

     • Tässä vaiheessa kysynkin taas nimimerkiltä Truth_hunter joka väittää pankkiirien olevan järjenvastaisesti kommunisteja, miksi kommunistit olisivat luoneet keskuspankkijärjestelmän joka ei saa rahoittaa julkista sektoria, vaan pelkästään yksityisiä pankkeja.

      Jos globalistit olisivat kommunisteja, heidän politiikkanaan olisi kansallistaa yksityiset pankit ja rahoittaa julkista sektoria. Herätys, Truth_hunter!

     • Pankkiirit ajavat kommunismia kuten NL:ssakin, jonka he viime kädessä loivat rahoillaan. Silloin he ovat vallassa ja vain he koska se joka luo rahan hallitsee kaikkea. Välineenä ovat lakeijat joista parhaita ovat Rapparit ja korporaatiot.
      Eivät globalistit tietoisesti ole kommunisteja eivätkä ymmärrä mikä on pankkiirimafian homman nimi. Lopulta nekin alistetaan. –Tätä mieltä Makow, joka lienee aika hyvin perillä mafian puuhista.
      NWO=globaali kommunismi, siis koko maailman kattava. Yksityisiä pankkeja rahoitetaan jotta ne voivat lainata valtiolle ja velkaannuttaa sen pankkiirien vallan alle. Minusta ihan loogista.

      http://www.veteranstoday.com/2016/01/31/infested/

      There is something terribly wrong with the USG.

      America’s government in DC is infested with traitorous vermin. Those who control these vermin are even worse, if you can imagine that.
      This massive infestation of parasites in DC has infected all of America, destroying the Rule of Law, rendering most USG agencies, Law Enforcement and its Courts of Law crooked, for the rich and connected special interests only.
      This corruption has spread to all major urban areas turning them into crime and violence infested jungles run by gangs and soulless minions of evil and darkness.
      The answer is disturbing but the main root cause is that a foreign power who set up and now runs Israel was allowed by bought-off and compromised Traitors in the America Government to hijack our monetary creation and distribution system in America in 1913. This group, the City of London Khazarian Mafia private central Bankers thus gained a foothold in America and could print and issue all the money they needed to continue buying and bribing the whole US Congress, member by member.
      — tuossa oli muutama ote linkin artikkelista joka kannatta lukea.

     • What is ”Communism” ?
      The central banking cartel is the ultimate monopoly. It has an almost global monopoly over government credit. Its object is to translate this into a monopoly over everything – political, cultural, economic and spiritual.   One world government = Rothschild monopoly = Communism.

      Any ideology that further concentrates wealth and power in the hands of the ”State” is Communism in another guise. These ideologies — socialism, liberalism, fascism, neo-conservatism, zionism and feminism — are fronts for ”Communism,” and are organized and funded by the central banking cartel.   Current events are all designed by the central bankers to increase government power. – See more at: http://henrymakow.com/what_is_communism.html#sthash.BeZ8emWV.dpuf

     • LÄNSIMAISET pankkiirit rahoittivat Leniniä. Kommunismissa ei ole pankkiireita, mutta kapitalistisissa valtioissa on, ja tottakai he voivat tehdä yhteistyötä kommunistisen valtion kanssa.

      Ja länsimaillahan oli paljonkin intressejä Leninin tukemiseen. Saksalaiset toivoivat Leninin heikentävän keistarillisen Venäjän sotaponnistelua Saksaaa vastaan ja hajoittavan valtiota. Länsimaat toivoivat bolsevikkien jatkavan sotaa Saksaa vastaan. Lopulta länsimaiden suunnitelmat epäonnistuivat, ja ne julistivat sodan Leninin bolsevikkihallinnolle: mukana oli mm. Yhdysvallat, Iso-Britannia, ranska, Italia, Kanada ja Japani. Tuon sinä vaan unohdat tai et tiedä: länsimaat kääntyivät bolsevikkihallintoa vastaan ja yrittivät sen kaataa.

 6. Kaija kirjoittaa ihan oikein tuolla ensimmäisessä kommentissa. Ihmisten tarpeista pitäisi lähteä. Se nyt on vaan turha yrittää tässä systeemissä. Lueskelin joitain blogeja. ”Vain työllä syntyy jaettavaa, kaikki työ on tärkeää, tarvitsemme työpaikkoja ja muuta soopaa”. Yksi kappale kutakin blogia riitti. Aika moni on vielä täysin kuutamolla mistä jaettavaa syntyy. Esimerkki:

  Ihmiset tarvitsevat tuotteita joita minä voin valmistaa. Rupean niitä sorvailemaan ja jakamaan ilmaiseksi. Työllä syntyi jaettavaa. Tulee ongelmia minulle, tarvitsen syötävää ja katon pään päälle. Ruvetaan vaihtamaan tavaroita niiden kanssa joilla noita tuotteita on. Virkamiehet kantavat lippuja, lappuja ja direktiivejä meille, mutta haistatamme niille pitkät, jäävät nuolemaan näppejään. BKT pysyttelee nollan tuntumassa, virastoja lakkautetaan ja viranhaltijoita irtisanotaan, ministereiden määrää vähennetään. Alkaa ennen näkemätön ryntäys EU-virkoihin.

  Toinen tapa on ottaa käyttöön raha. Laitan tuotteelleni hinnan, vaikka satasen. Tuotteeni hinta realisoituu kun joku ostaa tuotteen. Tuo joku on hakenut pankista satasen, hän on sen velkaa. Minä saan satasen, valtio saa siitä alv’n 24%, perii tuloveroa 25% ja kunta ottaa 20%. Lopulla ostan leipää. Nyt lähti kulkemaan. Ongelma siirtyi ostajalle. Hänen pitää palauttaa pankkiin lainaamansa satanen plus korko. Velkapyramidi lähti käyntiin.

  Syntyikö talouteen jaettavaa minun tekemästäni työstä? Ei syntynyt. Se syntyi tuosta pankista lainatusta satasesta. Se satanen voi myös määrätä mitä tehdään, missä ja kenelle. Tarpeita ihmisillä on, epäilemättä ja ihan oikeitakin, ei mitään luksustuotteita, mutta aika monelta puuttuu tuo satanen.

 7. Vielä yksi system failure joka vie kotitalouksia kohti konkkaa. Kansanedustaja Timo Heinonen (KOK) ärähti. Caruna (ex Fortum) korottaa kuulemma liikaa sähkönsiirtohintoja. Aikoo tehdä hallitukselle kysymyksen. Sillä lailla. Tulee vähän myöhässä, ei muuten.

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/169305-kansanedustaja-jyrahtaa-sahkoyhtion-jattikorotuksesta-ylittaa-kaiken-mista-puhuttu

  Puhuttu mitä puhuttu, tehty mikä tehty. 2013 loppuvuodesta verkot myytiin. Valtio oli enemmistöomistaja. Hallituksen kokoonpano silloin löytyy täältä. En muista kuka oli valtion omistuksista vastaava. Oliko Hautala?

  http://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/m1/72

  Ei ollut hallituksella mitään myyntiä vastaan ulkomaisille omistajille. Kataisen kertoman mukaan valtiolla ei ollut noille verkoille strategista merkitystä. Ei niin, mutta kansalaiselle ja kuluttajalle kyllä. Se on luonnollinen monopoli joka on yhtä kuin verotusoikeus. Caruna vain käyttää nyt tuota oikeuttaan ja hallitus nosti tuottorajaakin korkeammaksi. Kiitos. Kova leikkaus kun palkat eivät nouse vaan niitä vaaditaan alas. Oletan, että valtio ja kansalaiset eivät ole enää sama asia.

  Mitäs muuta puuhastellaan. Pääministeri kertoi äskettäin, että kolmenkymmenen miljardin valtion osakepottia harkitaan myytäväksi. Niin ja Metsähallitus aikoo panna vesialueet myyntiin, yksityistettäväksi. Luonnolliset monopolit ovat kysyttyä tavaraa maailmalla.

  • Minun järkeni ei riitä tämän eliittimme itsetuhoisen hulluuden ymmärtämiseen. Ehdottomasti epäpätevää väkeä kansamme johtoon.

   • Miten niin itsetuhoista hulluutta? Oikeistopuolueet haluavat yksityistää kaiken, jotta pääoma pääsee omistamaan niitä. Ahneutta se on eikä itsetuhoisuutta. JOS joku ajattelee että järjestelmä tulee joskus tulevaisuudessa kaatumaan, ei se estä tekemästä voittoa silloin kun siihen on mahdollisuus.

    • Ilmaus oli ehkä huono. Tarkoitin ’eliitin itsetuhoisella hulluudella’ sitä ahneen eliitin vetämää kehitystä, joka on johtanut maamme suureen ahdinkoon ja valtavan määrän kansalaisia alati kasvavaan kurjuuteen. Siis kansan kannalta itsetuhoista hulluutta jossa kansa on ikävä kyllä ollut mukana valitessaan juuri sen eliitin mikä meillä nyt hallitsee.

     • Ei ollut huono ilmaisu, eliitin toiminta on nimenomaan ”itsetuhoista hulluutta”. Ahne saa ahnehtimisestaan hyödyn, mutta itsetuhoinen hullu tuhoaa toiminnallaan itse itsensä ja sen euroopan korruptoitunut eliitti tulee vallan nopeasti huomaamaan. Rahaa ei voi syödä, eikä sen taakse voi piiloutua kun helvetin tulet päästetään maan päällä irti. Pankkiireita ja rahaa palvova eliitti tulee olemaan vittuuntuneen kansan maalitaulu tulevassa konfliktissa. Amen!

     • No tuolla tavoin ensin ajattelin itsekin mutta sitten korjasin tai selvensin kun Pertti oli ymmärtänyt eri tavalla.
      Mutta sama kohtalo täytyy toki olla kaikilla, myös eliitillä kuten sanot, vaikka se hetken aikaa ahneudellaan juhlisikin ymmärtämättä kohtaloaan itse.

     • Jos sanomme globalistien olevan ”itsetuhoisia hulluja”, satunnainen vierailija pitää meitä aivan höynähtäneinä. Joten pidättäydyn tuollaisesta propagandasta ja kutsun asiaa vähemmän provosoivasti ahneudeksi.

 8. Venäjä tarjoaa yhteistyötä vaikka eliittimme on tehnyt kaikkensa tuhotakseen välit. Mutta Venäjä ei pyöri niin pienissä ympyröissä kuin me. Se tietää että reilu peli on sitä mitä tarvitaan.

  Medvedev Pietarissa sen jälkeen, kun oli neuvotellut Suomen pääministeri Juha Sipilän kanssa:

  ”Olemme valmiit elvyttämään suhteet täysimittaisesti. Tärkeintä on, että tämän kuulisivat meidän kumppanimme, myös ne, jotka istuvat Brysselissä. Heti kun hyväksytään tarvittavat ratkaisut, suhteet Suomeen palaavat luonnollisesti entisiksi. Tarkoitan kaupallisen yhteistyön laajuutta ja tämän yhteistyön suuntia”, sanoi Medvedev yhteisessä tiedotustilaisuudessa Juha Sipilän kanssa.

  Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20160129/786144/venaja-suomi-suhteet.html#ixzz3yjb2cxac

  • Suomea painostetaan parhaillaan sekä idästä, että lännestä… maamme korruptoitunut eliitti on maalannut itsensä nurkkaan. Suomen maaperällä käydään parhaillaan suurvaltojen kädenvääntöä – armotonta taistelua – jossa pakolaisia käytetään poliittisena aseena. Selvää on se, että Venäjä ei tule katsomaan hiljaa vieressä kun USA integroi omia palkkasotilaitaan rajansa taakse… mikä on siis Venäjän seuraava siirto. Lähettääkö Venäjä Suomeen vastavedoksi omalla miehistöllään varustetun pakolaisvyöryn, vai ottaako se Suomen alusmaakseen?

   • Niinpä. Tässä sitä nyt ollaan länsi- ja EU-liisterissä, vailla itsenäisyyttä ja oikeutta päättää itse asioista. Kaikki ongelmat mihin olemme joutuneet ovat pääosin tulosta siitä, että menetimme itsenäisyyden ja oman rahan sekä oikeuden hallita sitä itse. Ja tietysti myös siitä, ettemme ole pysyneet puolueettomina.
    Selvää on että mikäli annamme aihetta niin Venäjä ei silittele. Miksi sen pitäisi silitellä maata, joka kääntyi sitä vastaan? Kohtuuton odotus.
    Kummasti vaan jaksaa tarjota yhteistyökättä kaikesta huolimatta.

   • Naurattaisi tuo meidän politikkojen pakolaispolitiikka tuolla itärajalla, jos ei pakolaisten kohtalo olisi niin kova. Ensiksi, kolmekymmentätuhatta pakolaista Ruotsista ei ollut ongelma, tehtiin ”järjestelykeskuksia”. Muutama on tullut itärajalta, tarvii heti mennä neuvottelemaan. Hulluksiko nuo meidän politikot ovat tulleet?

    Venäjä voi päästää kaikki halukkaat tulemaan jos niin haluaa. Kuka meidän politikoista voisi estää, ei kukaan. Venäjä on suvereeni valtio. No, Suomi kuulemma voi sulkea rajansa. Mitä sitten? Pakolaiset jäävät rajavyöhykkeelle kahden valtion väliin ja kuolevat sitten sinne. Tätä meinasivat varmaan ne politikot, jotka rajan sulkemista suunnittelivat.

    Ai niin. Meillä on sopimus Venäjän kanssa jota täytyy noudattaa. No kertokaa yksi sopimus mitä EU on noudattanut, noin niin kuin malliksi.

    Voihan kiesus. Nämä meidän suuret johtajat rakentelevat mielestään suurenmoisia ”pakotteita”. Estävät vielä meidän taviksien normaalin kanssakäymisen, kaupan ja seurustelun. Kansat kategorioidaan yhdeksi pahaksi, tai hyväksi. Sen mukaan meidän olisi oltava. Tyhmempää johtamista on vaikea kuvitella.

    • Juuri näin ja dropsit siitä, että käytit rajojen sulkemisen kohdalla sanaa ”kuulemma”. Suomi ei todellakaan kykene sulkemaan pitkää itärajaa, se on typerää haihattelua. Venäjä kykenee organisoimaan massiivisen pakolaisaallon niin halutessaan ja Suomi ei voi sille yhtään mitään. Itse uskon, että Venäjä käyttää juuri ’tätä valttikorttia’ painostuksena NATOn kanssa solmittua isäntämaasopimusta vastaan, jonka korruptoituneet pölhökustaat allekirjoittivat.

     Oma veikkaukseni on se, että Suomi alistuu Venäjän alusmaaksi ja se ei ole tässä mielisairaassa tilanteessa olleenkaan huono vaihtoehto….itseasiassa se voi olla jopa siunaus. Olen vakuuttunut siitä, että jos kansa saa valita muslimien ja venäläisten välillä, he valitsevat välittömästi Venäjän. Tilanne on siten melkoinen paradoksi. Maamme, joka oli ennen muinoin itsenäinen valtio, on ajautunut täsmälleen samaan tilanteeseen kuin Georgia ja Ukraina. Näyttää pahasti siltä, että Venäjän joukkoja tarvitaan, jotta psykopaatti-pankkiirien asettama nukkehallitus saadaan pois vallasta!

    • Eiköhän Eurooppaa ja meitäkin EU –maana odota ellemme viimeistään nyt ”kieltäydy” Afrikan mantereen suuresta ryöstöretkestä, vielä paljon suurempi pakolaisaalto öljyrikkaista Afrikan maista. USA ja sen Nato-liittolaiset, Italia EU:n etunenässä, ovat pakolaistulvien ja ISIS-kulissin varjolla valmistelleet edessä olevaa ryöstöretkeä Afrikan mantereelle. Yksi ISIS-ryhmittymistäkin taistelee nyt jo Libyassa.

     Saksan voitanee sanoa olevan EU-maista pakolaismyönteisin eikä ihme,sillä Saksahan on nytkin USA:n rinnalla eturivissä siirtymässä ryöstämään Afrikkaa (ja toistamiseen Libyaan).

     Joulukuussa 2015 aikaansaatu Libyan rauhansopimus sisältää melkolailla”ukrainalaiselta” vaikuttavan yhtenäishallituksen muodostamisen. Länsi aikoo rauhansopimuksen mukaisesti jälleen kerran käyttää tosiasiassa pakotettua, mutta muodollisesti lainmukaisesti syntynyttä hallitusta omiin tarkoituksiinsa. Sota Lähi-idässä siis laajenee. Syyrian lisäksi Irak ja myöskin Libya ovat jo pyytäneet Venäjän apua,

     Aikooko Sipilän hallitus todellakin olla mukana näissä imperialistisissa USA:n johtamissa nato-sodissa, joilla rikotaan jatkuvasti kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ?

 9. Etteköhän nyt hieman liioittele ystäväiseni?

  Kyllä Suomi saa rajat varmasti kiinni jos vain poliittista tahtoa löytyy!

  Voitte olla varmoja siitä että Venäjä ei hyödy mitään siitä että Suomeen muodostuisi uusi laaja islamistien keskus.

  Jos rajat menevät kiinni, Venäjä pistää nämä elintaso-loiset takaisin samaa reittiä pitkin mitä tulivatkin!

  • Ei liioitella. Tuolla pohjoisessa Venäjä ei ottanut takaisin Norjan palauttamia turvapaikan hakijoita. Jos molemmat valtiot pitävät kiinni kannastaan, pakolaisille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin rajavyöhyke valtioiden välissä. Tämä on tietenkin enemmän leikkimielistä spekulointia politikkojen lausunnoilla, mutta itse aloittivat. Pakolaismääristäkin näkee, että Venäjä on pitänyt enemmän kiinni sopimuksistaan kuin EU.

  • Meillä vaan ei taida tulla tarvetta. Pressakin oudolla ja huvittavalla tavalla piileksii vastuutaan ja näyttää tukevan mamuja. Jos tuo kansaan puree niin ihmetellä täytyy.
   Piti valita toisen kirjoittama blogi jota mainostaa ja saada itse maine ’tolkun kansalaisena’.
   Tolkkuhan tuosta hänen tyylistään on kaukana.

   • Viikonvaihteessa ollut paljon puhetta ’tolkun ihmisestä’. Pressa sen veti pintaan. Ja nyt se joka ei kannata tätä tolkkua on rasisti. Käsittämätöntä.
    Mutta mitä tuo tolkku tarkoittaa? Se on suhteellinen käsite ja riippuu tilanteesta. Nyt se on vedetty esiin mamujen takia; heihin pitäisi suhtautua tolkulla.
    OK, mutta onko ylipäätään mitään tolkkua koko mamu-politiikassa? Että isot mamu-määrät tulevat kutsumattomina maahan ja aiheuttavat kaaoksen? Ja että heille kaiken huippuna tarjotaan etuoikeuksia joita ei omille kansalaisille tarjota ja joista meitä velotetaan lupaa kysymättä.
    Jos koko maahantulo ei monista eri syistä kestä päivänvaloa niin miten voidaan puhua tolkusta ? Tolkutontahan tämä on. Se joka tällaista kannattaa on tolkuton ja on tuhoamassa omaa kansaansa. Tolkulla ymmärrän ettei nimenomaan tällaista saisi tapahtua.

 10. Alla on vaatimus saada lainaa
  .Voit Tarvitse olla yli 18-vuotias.
  .Voit tarvitsevat sähköpostiosoit joka on tällä hetkellä käytössä
  Huomaa tarjoamme lainaa 3% korko ja annamme minimi ja maksimi laina $5,000 USD, $1,000,000 USD. ota yhteyttä: sterlingfinancecompanyaid@gmail.com

 11. Alla on vaatimus saada lainaa
  .Voit Tarvitse olla yli 18-vuotias.
  .Voit tarvitsevat sähköpostiosoit joka on tällä hetkellä käytössä

  Sterling Finance Company®, nopea, helppo verkossa lainahakemuksia tarkoittaa yhtä asiaa: mahdollisuus auttaa enemmän perheitä, eläkeläiset, sairas tai loukkaantunut. Taloudellinen rasitus on helposti yksi suurimmista haasteista aikamme ja olemme liiketoiminnan löytää ratkaisuja. Tämä on tarkoitus Sterling Finance Company®: Rakentaa yhteisö, jossa ihmiset, kuten voit löytää taloudellista apua hädän hetkellä.
  Huomaa tarjoamme lainaa 3% korko ja annamme minimi ja maksimi laina $ 5,000 USD, $ 1,000,000 USD. Kiinnostuneet hakijat tulee täyttää hakemus ja palauttaa edelleen menettelystä ja lisätietoja. Heti kun hakija täyttää, lainat ja maksu suunnitelmat lähetetään sinulle ja kaikille muille information.Please yhteyshenkilö: sterlingfinancecompanyaid@gmail.com

  PALVeLuIsTAmme
  sijoittajat Lainat
  velka
  toinen kiinnitys
  Business Credit
  Henkilökohtaiset lainat
  Kansainvälinen lainat

  Lainahakemus
  Koko nimi:
  sukupuoli:
  Siviilisääty:
  Yhteystieto:
  Kaupunki / postinumero:
  valtiot:
  Ikä:
  Palkka kuukaudessa:
  Lainan määrä:
  Laina Kesto:
  Date Lainat tarvitaan:
  Viikkoansio:
  Ammatti:
  Laina tarkoitus:
  Yhteyspuhelinnumero:

  Odotetaan sinun kanssasi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here