Yhdistyneiden kansakuntien (YK) toistaiseksi julkaisemattoman 51-sivuisen raportin mukaan Jemeniä pommittava Saudi-Arabian johtama liittouma on kohdistanut iskunsa siviileihin ja siviilikohteisiin, mukaan lukien hääseurueet, koulut, lääkintätoimipisteet ja pakolaisleirit, ja rikkonut näin kansainvälistä oikeutta.

Sunni-islamin fundamentalistista suuntausta wahhabismia noudattava, sharia-lakia toteuttava Saudi-Arabia tekee ilmaiskuja shiia-islamilaisten huthien hallussaan pitämille alueille Jemenissä. Tarvittavan aseistuksen Saudi-Arabia hankkii länsimaista.

Pääministeri David Cameron, joka vuonna 2012 teki asemyynnin edistämismatkan Lähi-itään ja jonka kaudella Britannian asemyynti Lähi-Itään on moninkertaistunut, vakuuttaa Isolla-Britannialla olevan mitä tiukimmat säännöt asemyynnistä.

Britannian asemyynti Saudi-Arabiaan nousi viime vuonna ennätyksellisen korkealle.


TODELLISUUDESSA alahuoneen asevientiä valvova komitea ei ole kokoontunut liki kymmeneen kuukauteen, kirjoittaa The Guardian. Sen jälkeen kun Jemenin pommitukset alkoivat maaliskuussa 2015, on myönnetty yli sata vientilupaa Saudi-Arabiaan toimitettaville aseille.

Yhdysvallat on antanut saudien johtamalle liittoumalle tiedustelutietoja ja logistista tukea sekä myynyt aseita liittoumaan kuuluville maille. Liittouman tiedetään käyttävän myös palkkasotureita Jemenissä.

Lähi-Idän asioista vastaava brittiministeri Tobias Ellwood sanoi parlamentin istunnossa, ettei ole saanut YK:n raporttia — heiluttaen samalla mainittua raporttia kädessään. ”Tietysti minulla on se, mutta en ole vastaanottanut sitä eikä minulla ole ollut aikaa… [naurunremahduksia] En ole vastaanottanut sitä virallisesti… En ole vastaanottanut sitä virallisesti[…]”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here