Syyrian kurdien kansanpuolustusyksikkö (YPG) paikallisine liittolaisineen suunnittelee suurhyökkäystä kaapatakseen viimeisen terroristiryhmä Isisin hallussa olevan Syyrian ja Turkin rajalla sijaitsevan alueen, tietää uutistoimisto Reuters. Onnistuessaan offensiivi katkaisisi reitin, jota Isis on (Nato-maa Turkin myötävaikutuksella) käyttänyt aseiden ja ulkomaisten värvättyjen kuljettamiseen alueelle.

Se saattaisi kuitenkin johtaa konfliktiin Turkin kanssa, joka pelkää kurditaistelijoiden menestyksen Syyriassa ruokkivan separatismia oman kurdivähemmistönsä keskuudessa. Turkki on jo ilmoittanut, ettei se salli kurdien militian siirtyä länteen Eufrat-joesta. Maa on käynyt sisällissotaa kurdeja vastaan Turkin kaakkoisosassa jo vuosikymmeniä.

Tilanne Turkin, Syyrian ja Irakin rajojen yhtymäalueella. Kurdien asuttama alue on vaaleanpunainen. Tummemman punaiset alueet ovat YPG:n ja oranssit alueet Isisin hallussa. Lähde: Syria Needs Analysis Project
Tilanne Turkin, Syyrian ja Irakin rajojen yhtymäalueella. Kurdien asuttama alue on vaaleanpunainen. Tummemman punaiset alueet ovat YPG:n ja oranssit alueet Isisin hallussa. Lähde: Syria Needs Analysis Project

Turkin kurdeille itsehallintoa vaativan, vuonna 1978 perustetun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtaja Cemil Bayik on syyttänyt Turkkia Isisin suojelemisesta. Brittien yleisradioyhtiö BBC:n uutisessa kerrotaan raporteista, joiden mukaan Turkki on kohdistanut enemmän hyökkäyksiä PKK:ta kuin Islamilaista kalifaattia (IS) vastaan. Turkki kiistää kalifaatin vastaisen kampanjan olevan peiteoperaatio, jolla estetään kurdien aseman vahvistumista.

Syyrian kurdien YPG on tärkein maasotaa käyvä liittolainen Nato-maa Yhdysvaltain johtamassa, ilmaiskuja tekevässä liittoumassa. Turkki puolestaan tukee Syyriassa useita maan hallitusta samoin kuin Isisiä vastaan taistelevia ryhmiä.

Syyrian armeija liittolaisjoukkoineen on parhaillaan Venäjän tekemien ilmaiskujen tukemana lähestymässä Isisin hallussaan pitämää al-Babin kaupunkia, joka sijaitsee Aleppon alueella.

Kurdeilla on autonomiset alueet Pohjois-Irakissa ja Koillis-Syyriassa. Kurdistanilla tarkoitetaan runsaan kurdiasetuksen yhtenäisaluetta, johon sisältyy osia Syyriasta, Iranista, Irakista, Armeniasta ja Turkista. Kurdistan ei ole valtio — ainakaan vielä.

2 KOMMENTTIA

 1. Näitä Lähi-idän sotauutisia lukiessa tulee aina mieleen miksi niitä pitää lukea, miksi uhrata aikaa moiseen hulluuteen kun olisi niin paljon kotimaistakin ongelmaa joka kaipaisi remonttia? Miksei keskittyä niihin?
  Onko kyse vain näiden kotimaan asioiden pakenemisesta kun niihin ei pääse vaikuttamaan ja se turhauttaa? Miksei näinkin. Mutta onko se järkevää?
  Toisaalta kaikki vaikuttaa kaikkeen ja sidottuamme itsemme Eurostoliiton kahleisiin olemme aivan liian riippuvaisia sen kohtalosta vaikkemme siihen edes pysty vaikuttamaan lainkaan. Se on kylmä tosiasia ja siksi olemme nyt vakavan mamu-ongelman alla. Saamme vain olla mukana pankkiiri-mafian hankkeissa, joita EU on alistettu toteuttamaan.

  Pitäisikö tehdä jotain aivan muuta kuten Islanti teki? Keskittää kaikki voimavarat Islannin mallin toteuttamiseen. Kyllä, siinä olisi järkeä, avautuisi uusi tie eikä ruuti palaisi turhaan kuten nyt.
  Sanden blogi kannattaa lukea. Hän kirjoittaa mm.:
  ”—Islantisaatio on uhka koko eliitille, pankkiireista poliitikkoihin. Islantisaatio voisi muuttaa koko maailman. Islantisaatio osoittaa, että pankit voidaankin kaataa. Se osoittaa, että valtio voi olla velaton. Kansa voi olla velaton. Maa voikin hyvin ilman velkaa.
  —Juuri siksi ette kuule suomalaisesta mediasta juuri mitään Islannista. Se uhkaisi koko median luomaa talouskonstruktiota. Islanti osoittaa, että kaikki suomalaiset taloustoimittajat, uutiset ja asiantuntijat ovat valehdelleet tai eivät oikeasti tiedä mitään.
  —-Ennenkaikkea islantisaatio uhkaa valtaa. Islannissa ei nimittäin tapahtunut mitään pientä. Siellä tapahtui vallankumous, oikeasti.” http://rayhablogi.blogspot.fi/2016/01/suurin-uhka-lansimaissa.html
  Mitä mieltä on roikkua pankkiiri-mafian (Khazaria Mafia) hirttoköydessä http://www.veteranstoday.com/2016/01/31/infested/

  Pankki maailman hallintaan
  http://kaarle.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33856-pankki-maailman-hallintaan

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here