YK:n ihmisoikeusvirasto on julkistanut uusia tietoja YK-operaatioihin osallistuneiden joukkojen tekemistä raiskauksista ja lasten hyväksikäytöstä Keski-Afrikan tasavallassa. Ala-asteikäisten lapsiuhrien joukossa on sekä poikia että tyttöjä.

Keski-Afrikan tasavallan entinen siirtomaaisäntä Ranska lähetti usean tuhannen hengen joukot maahan vuonna 2013, jolloin muslimien ja kristittyjen välillä puhjenneet väkivaltaisuudet ajoivat tuhannet ihmiset pakoon kodeistaan. YK ja EU osallistuivat operaatioon vuonna 2014.

YK:n tutkijaryhmä on haastatellut Banguissa, M´Pokon lentokentän lähellä sijaitsevassa turvaleirissä vuonna 2014 hyväksikäytön kohteeksi joutuneita lapsia ja naisia.

YK:n antamien tietojen mukaan seksuaalista hyväksikäyttöä ovat harjoittaneet sekä ranskalaisiin että Euroopan unionin sotilaallisiin operaatioihin osallistuneet henkilöt, mutta myös YK:n rauhanturvaajat sekä YK-poliisit Bangladeshista, Nigeriasta, Kongosta ja Senegalista. EU-joukot tulivat Ranskan ohella pääasiassa Latviasta, Virosta, Luxemburgista, Hollannista, Puolasta, Romaniasta, Espanjasta sekä Suomesta.


RAISKAUSEPÄILTYJEN KOTIVALTIOT
ovat esittäneet tavanomaisen ”suuren huolensa ja pahoittelunsa” tapahtuneesta.

YK voi tutkia tapauksia, mutta tuomitseminen jää raiskaajien kotivaltioille. Ihmisoikeuskomissaari Zeid Raad al-Husseinin toimiston puhemies Rupert Colville sanoo, ettei ole tietoinen siitä, että tähän mennessä ilmitulleista tapauksista olisi annettu tuomioita.

Ongelma on löyhästi verrannollinen Nato-maa Yhdysvaltain miehitetyissä maissa alihankkijoina käyttämien palkkasotureiden tekemiin ilmitulleisiin rikoksiin: ”siviilihenkilöinä” palkkasotilaita ei voida tuomita sotarikostuomioistuimessa, joten rikokset ovat jääneet pääasiassa rangaistuksitta.

Maailmanlaajuisesti YK:n ja EU:n joukkojen suojattomiin siviileihin kohdistuneita hyväksikäyttötapauksia oli viime vuonna 69 kappaletta 16 eri maassa. Tapauksista noin kolmasosa raportoitiin Keski-Afrikan tasavallasta.

Lähteet

 

2 KOMMENTTIA

  1. Tuo rauhanturvaajien toiminta taitaa olla seurausta yleisestä käytännöstä. Rauhanturvaajien esimiehet ovat ammattisotilaita. Miehitysarmeijat saavat yleensä toimia lain ulkopuolella: miehitettyjen maiden lait ja viranomaiset eivät koske miehittäjiin. Omia rikoksia katsotaan sormien läpi, eikä ketään haluta syyttää.

    Raiskaukset on vain miehistön tekemiä rikoksia joihin vielä voisi puuttua. Mutta halu ja tarve toimia laittomassa tilassa palvelee paljon isompaa ja järjestäytynyttä bisnestä: huumekauppaa, ryöstelyä ja ihmissalakuljetusta. Ne on kuitenkin black ops -operaatioita jota ei uutisiin tule. Salamurhat samoin on helpompia laittomissa olosuhteissa.

  2. Parikymmentä vuotta sitten Suomalaiset rauhanturvaajat olivat vielä arvostettuja, koska tulivat puolueettomasta maasta. Rauhanturvaajat eivät tuolloin ampuneet takaisin kuten nykyisin. Tämä tieto on tosin peräisin tuon ajan medialta. Suomalaisena tietysti kiinnostaa, koskevatko epäilyt nyt suomalaisia rauhanturvaajia?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here