Saksalaistuomarien kattojärjestö Deutscher Richterbund on antanut lausuntonsa EU-komission ehdotuksesta perustaa sijoittajansuojaoikeusistuin ratkomaan valtioiden ja sijoittajien välisiä riitoja. Komissio esitti viime syys- ja joulukuussa Euroopan ja Yhdysvaltain käymiin TTIP-vapaakauppasopimusneuvotteluihin liittyen, että nykyinen tribunaali (niin kutsuttu ISDS-menettely) korvataan eurooppalaisella, TTIP:n yhteyteen rakennettavalla oikeusistuimella (ICS, Investment Court System).

Saksalaistuomarit toteavat, että komission luonnoksen määritelmien mukaan koko sijoittamisen määritelmä laajenisi, jolloin sijoittajan suojakin laajenisi pelkän siviililainsäädännön tarjoaman suojan ohi mm. verotuksen ja sosiaalilainsäädännön alueille. Tämä taas tarkoittaisi, että sijoittajansuojaoikeusistuin saisi valtaa näillä alueilla rajoittaen jäsenvaltioiden omien tuomioistuimien valtaa. Tämä rajoittaisi EU:n jäsenvaltioiden sekä EU-instituution itsensä lainsäädännöllistä valtaa, jonka EU:n perussopimukset niille takaavat.

Tuomarit kyseenalaistavat myös sen, että komission ehdottamalla tavalla toteutettuna ICS:issa voisi olla taloudellisesti ja teknisesti riippumattomia tuomareita. Tuomariyhdistys on sitä mieltä, ettei sijoittajansuojaoikeusistuimen rakentamiselle ole laillisia perusteita eikä tarvetta.

TTIP-neuvottelujen 12. kierros alkaa Brysselissä 22. helmikuuta 2016.

3 KOMMENTTIA

 1. Kiitokset taas Riikka Söyring. Olisi tuokin lausunto jäänyt löytymättä. Suurempi media meillä tuskin katsoo sitä julkaisemisen arvoiseksi. Aika näyttää onko lausunnolla merkitystä TTIP neuvotteluissa. Euroopalla saattaa vielä olla pieni toivonkipinä. Joulusatu kävi toteen. Jostain tuli viisaita miehiä (naisia?)

  Komissio näyttää ajavan TTIP sopimusta kuin käärmettä pyssyyn. Jos ei ISDS kelpaa, niin sitten ICS. Samaa paskaa uudessa paketissa. Kumma juttu, että kaupan esteitä ei voi purkaa vaikka yksi kerrallaan. Täytyy tehdä ”kaiken kattava” sopimus, joka antaa ”sijoittajalle” jumalaisen vallan yli kansallisen, jopa euroopan unionin. Siinä mitätöidään tähän saakka laaditut lait ja sopimukset.

  Sanoihan joku pankkiiri Wall Streetillä tekevänsä jumalan työtä. Jumalansa nimeä ei maininnut. Paras arvaukseni, se on Molok.

 2. Toivottavasti tälle syntymäsairaalle TTIP-sopimukselle näytetään persettä oikein olan takaa!

  Jos Väyrynen on tosissaan niin tulen varmasti äänestämään hänen uutta puoluettaan jotta olisi edes olemassa toivo Suomen Eu-jäsenyyden loppumisesta.

  En äänestänyt Suomen Eu-jäsenyyden puolesta ja yhä olen tätä paskaa vastaan!!

  Näemmä olin oikeassa Eu:n suhteen jo silloin vaikka nuorena miehenä autot ja tytöt kiinnostivat paljon enemmän kuin politiikka.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here