Tuhansia syyrialaisia on paennut kiihtyviä taisteluja Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Aleppon kaupungin hallinnasta Turkin rajan läheisyyteen. Syyrian hallituksen joukot ovat hyökänneet kapinallisten hallussa oleville alueille Venäjän ilmaiskujen tukemina. Aleppo on ollut osittain kapinallisten hallinnassa vuodesta 2012 lähtien.

Kapinallisia lähellä olevan Shahba Press -uutistoimiston mukaan kapinallisten päähuoltoreitti Aleppon ja Turkin välillä on katkaistu.

Turkki on pitänyt rajansa toistaiseksi kiinni Aleppon pakolaisilta, joiden määrä on YK:n mukaan noin 20 000. Eri arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia saattaa lisäksi olla matkalla kohti Turkin rajaa.

Turkki on päästänyt maahan pieniä määriä pakolaisia kerrallaan ja kertonut toimittavansa Syyrian puoleisella pakolaisleirillä oleville avustustarvikkeita. Turkin viranomaiset ovat kuitenkin korostaneet, että maa päästää loputkin pakolaiset rajan yli, jollei muuta vaihtoehtoa ole.

Turkin sisällä suhtautuminen syyrialaisiin pakolaisiin on kiristynyt viime aikoina. Asukkaat rajan läheisyydessä sijaitsevassa Kilisin kaupungissa kokevat, ettei kaupunki kykene ottamaan enää vastaan lisää avuntarvitsijoita.

Kaupungissa asuva sairaanhoitaja totesi Middle East Eye -uutistoimistolle ”On kuin eläisi Syyriassa. Joka askeleella, jonka ottaa Kilisissä, kohtaa syyrialaisen.”


ALEPPON PÄÄTYMINEN
Syyrian hallituksen hallintaan merkitsisi tarkkailijoiden mukaan kuoliniskua ainakin maan ”maltilliseksi” luonnehditulle aseelliselle oppositiolle, mistä Saudi-Arabia, Turkki ja myös Yhdysvallat ovat hyvin tietoisia. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on panostanut Syyrian rauhanneuvotteluihin, jotka keskeytyivät opposition edustajien jäätyä pois niistä. Jos Syyrian armeija kuitenkin kukistaa vastustajiensa merkittävimmät jäljellä olevat sotavoimat, rauhanneuvottelujen merkitys voi jatkossa jäädä vähäiseksi.

Kerryn kerrotaan tokaisseen ärtyneenä viime viikolla pidetyn Syyrian avustuskonferenssin yhteydessä paikalla olleille avustustyöntekijöille, että neuvottelujen epäonnistumisesta pitää syyttää oppositiota. Erään avustustyöntekijän mukaan Kerry sanoi ”Mitä haluatte minun tekevän? Alkavan sotia Venäjää vastaan? Sitäkö te haluatte?”

Tätä tukevat Kerryn kommentit viime perjantaina pidetyssä ulkoministeriön tilaisuudessa. Kerry painotti siinä, ettei tilannetta auta ”neuvottelupöydästä pois käveleminen tai osallistumatta jättäminen”. Kerry korosti neuvottelujen välttämättömyyttä pyrittäessä siihen, että kaikki osapuolet noudattavat sopimuksia, sallivat avustusten perillepääsyn ja ryhtyvät tulitaukoon.

Niin ikään perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministeriön puhemies John Kirby korosti maansa Syyria-politiikan keskittyvän poliittiseen ratkaisuun, joka mahdollistaisi tulitauon. Useissa kysymyksissä Kirbyltä perättiin hieman tuskastuneeseenkin sävyyn vastausta siihen, miksi Yhdysvallat ei pyri voimakkaammin vaikuttamaan tilanteen muuttumiseen taistelukentällä siten, että Syyrian hallitus ja Venäjä olisivat halukkaampia panostamaan tulitaukoon ja neuvotteluihin. Varsin ympäripyöreissä vastauksissaan Kirby ainoastaan toistuvasti painotti kaikkien osapuolten tarvetta pitäytyä aiemmissa sitoumuksissaan ja toimeenpanna tulitauko.

Middle East Eyen mukaan Yhdysvallat on hylännyt vaatimuksen presidentti Assadin astumisesta syrjään. Yhdysvaltain hallinnossa kerrotaan etsittävän tapoja ”myydä” Assadin valtaan jääminen amerikkalaisyleisölle tilanteessa, jossa presidentin eroa on vuosien ajan vaadittu edellytyksenä rauhalle.

Syyrian tilanteesta on tarkoitus jatkaa neuvotteluja Münchenissä tulevana viikonloppuna.

Lähteet

.
OIKAISU 12.2.2016: Muutoksia ensimmäiseen paragrafiin. Aleppon kaupunki on ollut osittain, mutta ei pääosin, kapinallisten hallinnassa vuodesta 2012 lähtien.

23 KOMMENTTIA

 1. Jokaisen sodan jälkeen on tullut jäleenrakentamisen aika, toivottavasti maamme polittinen johto ja elinkeinoelämä ovat valmiita rakentavaan toimintaan, tosin jos Assadin hallinto onnistuu pysymään vallassa urakat taitavat mennä hänen hallintoaan tukeville tahoille.

 2. No huh huh, just joo. Kylläpäs oli taas onnistuttu kirjoittamaan kokonainen artikkeli pelkkiä valheita: ”John Kerry/Yhdysvallat ponnistelee rauhanneuvotteluissa”…… just joo… hetken luulin lukevani Iltalehteä!

  Nyt ollaan toistamassa jälleen kerran sitä surullista WW2 näytelmää, missä musta maalataan juutalaispankkiirien oveluudella valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Isis on Yhdysvaltojen/länsi- ja arabiliittoutuman luoma, rahoittama ja aseistama, palkkasotilaista koottu saatanallinen ryhmä, joka on nimenomaan olemassa Lahi-idän ja euroopan tuhoamiseksi. Piste. Kaikki VAIHTEHTOMEDIAT täällä Yhdysvalloissa tietää sen – kaikki. Päivä päivältä yhä enemmän lukijoita menettävä valhemedia huojuu parhaillaan savijaloillaan, kun korruptoituneet toimittajat yrittävät valkopestä sionistien käärmepesää osoittamalla sormensa ironisesti kohti Venäjää.

  Ja voi hyvää päivää… pidot senkun paranee: ”Yhdysvallat on hylännyt vaatimuksen presidentti Assadin astumisesta syrjään. Yhdysvaltain hallinnossa kerrotaan etsittävän tapoja ”myydä” Assadin valtaan jääminen amerikkalaisyleisölle tilanteessa, jossa presidentin eroa on vuosien ajan vaadittu edellytyksenä rauhalle.” Onko naurettavampaa argumenttia kuultu? Kuka on se mysteerinen ”amerikkalaisyleisö”, joka on vaatinut Assadin syrjäyttämistä – kuka? Nämä laskelmoivat sionisti psykopaatit yrittävät piiloutua kansan selän taakse – amerikan kansan – joka on vuosikymmeniä protestoinut Yhdysvaltojen veristä lähi-idän politiikkaa.

  Näinhän se One World Government-suunnitelma etenee, eli euroopan kansan tulee olla valppaana. Voit olla varma siitä, että aina kun NATOhaukat puhuvat RAUHASTA, he haluavat SOTAA. He provosoivat sotaa kaikin mahdollisin keinoin omistamansa valhemedian suorittamalla aivopesulla… surullista että Suomi on tässä mukana!

  • Hyvä Tulenkantaja,

   Kirjoitin ”Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on panostanut Syyrian rauhanneuvotteluihin”. Muotoilu saattaa tosiaan antaa kuvan etäisyydenoton puutteesta, mistä pahoitteluni. Yhtä kaikki Kerry on ainakin virallisesti panostanut neuvotteluihin. Viime aikoina USA ei myöskään ole enää ehdottomasti vaatinut Assadin eroa.

   Hallinnossa saatetaan haluta mahdollisuuksien mukaan esittää asia luontevasti sen jälkeen kun ensin ollaan vuosia vaadittu kovaan ääneen Assadin ehdotonta väistymistä. Näin siis ainakin Middle East Eyen haastatteleman lähteen mukaan.

   En itse suhtautuisi aivan yhtä luottavaisesti amerikkalaisten kriittisyyteen valtamediassaan rummutettuja kulloisiakin viholliskuvia kohtaan. Reutersin-Ipsosin viimevuotisessa kyselytutkimuksessa neljännes republikaanien kannattajista piti Assadia kaikkein suurimpana uhkana *Yhdysvalloille*.

   http://americannews.com/poll-americans-feel-that-obama-is-a-more-imminent-threat-than-putin-and-assad/

   Vastavalkeassa ollaan hyvin tietoisia Isiksen taustoista:

   http://vastavalkea.fi/2015/05/28/usan-tiedustelu-naki-isisin-valineena-syyrian-eristamiseen/

   • Pahoitteluni huonosta sanojen asettelusta, en missään tapauksessa kritisoinut artikkeliasi.

    Kirjoituksesi on todenperäinen. Se vastaa juuri sitä, mikä on USAn lähi-idän politiikassa kaiken kaikkiaan meneillään, eli teeskentelevä hyökkäys heidän omaa terroristi organisaatiotansa vastaan ja Venäjän vastainen propaganda, jossa Suomikin on valitettavasti mukana. Toin siten ehkä liiankin voimakkaasti esiin näkemykseni siitä, että Kerryn jeesustelevat rauhanneuvottelut ovat pelkkää puppua, niissä ei ole totuuden hiventäkään.

  • Varmaan Yhdysvallat ja Kerry on tehneet paljonkin yrityksiä ja työtä neuvottelujen ja rauhansopimusten eteen. Mutta minkälaisten neuvottelujen ja rauhansopimusten?

   Ei neuvotteleminen tarkoita että ollaan alettu puolueettomaksi tai käännetty takkia. Mutta tosiasiat vaatii että jonkunlaista sopimusta olisi saatava aikaan, tai käy vielä kehnosti.

  • ’Nämä laskelmoivat sionisti psykopaatit yrittävät piiloutua kansan selän taakse – amerikan kansan – joka on vuosikymmeniä protestoinut Yhdysvaltojen veristä lähi-idän politiikkaa.’

   Don’t be fooled by Bernie Sanders — he’s a diehard communist
   As polls tighten and self-described socialist Bernie Sanders looks more like a serious contender than a novelty candidate for president, the liberal media elite have suddenly stopped calling him socialist. He’s now cleaned up as a “progressive” or “pragmatist.”
   http://nypost.com/2016/01/16/dont-be-fooled-by-bernie-sanders-hes-a-diehard-communist/

 3. Aika avutonta ja läpinäkyvää on länsimedian käymä informaatiosota Syyrian tiimoilta tässä tilanteessa. Nyt on havaittu, että Venäjän pommitukset aiheuttavat pakolaisliikehdintää. Sellaista ei ole havaittu (ts siitä on visusti vaiettu) USA:n ja sen liittolaisten pommitusten seurauksena, saati sitten Syyriassa riehuvien terroristien aiheuttamina.

  Terroristien huoltoyhteys Turkista Aleppoon lienee nyt katkaistu, mikä on riittävä syy lännen älämölöön.

  Kaiken aikaa on hoettu, että Syyrian kriisiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Nyt sellainen on näköpiirissä, kun maan laillinen hallinto on saamassa maan alueet takaisin hallintaansa. USA:lle ja sen aseteollisuudelle kriisin pitkittäminen olisi ollut ilmeisen kannattavaa. Niiden pitänee etsiä uutta sodittavaa muualta.

  Johonkinhan ne täytyy sijoittaa Syyriasta nyt siellä komennuksella olevat ja siitä ”vapautuvat” terroristitkin.

  • Iran on myynyt öljyä aiemminkin euroissa ja muissa valuutoissa. Muistan pari vuotta sitten lukeneeni uutisen, jossa Iran ilmoitti kelpuuttavansa minkä hyvänsä valuutan. Mutta tuossa Reutersin uutisessa Irania näyttäisi kiinnostavan juuri euro. No, hyvä eurolle.

 4. Jolle, eikös Irak yrittänyt tuota jo aikaisemmin joskus 2000-luvun alkupuolella ennen kuin Jenkit pommitti paskaksi kaiken 2003?

  Muistan jostain kuulleeni tai lukeneeni asiasta.

 5. Kaikkien suomalaisten pitäisi saada tietää näistä kehityksistä, mutta valtamedia on täysin epäonnistunut tehtävässään. Totuus pitää saada leviämään kaikkialla, internetissä mutta myös suusta suuhun kaduilla ja toreilla. Toivottavasti nämä Lähi-idän kaaokseen ajaneet yhdysvaltalaiset sotarikolliset vielä minun elämäni aikana saataisiin oikeuden eteen ja vankilaan. Talous romahtaa, kolmas maailmansota alkaa, mutta Suomi-neito vaan venyttelee ja haukottelee ja lukee juutalaisten diiba-daaba uutisia, vaikka nyt pitäisi äkkiä soittaa kelloja ja herättää ihmiset tilanteen vakavuuteen.

  • Juuri näin. Totuutta pitää levittää, sillä eurooppaa tuhotaan tietoisesti.

   Hienoa kun meillä on Vastavalkea – kiitos toimitukselle!

 6. Hyvä artikkeli ja hyvät lähteet.

  Kyllä sota loppusuoralla on. Ja amerikkalaiset yrittävät kai neuvotteluilla pelastaa (itselleen), mitä pelastettavissa on.

  Jos tulitauko ja jopa rauha saataisiin tässä vaiheessa aikaan, amerikkalaiset voisivat yrittää jakaa maan niinettä pohjoiseen jäisi jonkinlainen pysyvä ’oppositio’, joka voisi yrittää kaataa al Assadin hallinnon myöhemmin?

  Amerikkalaiset ovat tehneet melko ilmeiseksi, että Obaman aikaan alkanut Venäjän saarto ja hyökkäykset Venäjän ystävävaltioita tulevat todennäköisesti jatkumaan seuraavankin hallinnon aikana.

 7. Viikonlopun Münchenin turvallisuuskonferenssi tuonee ”käännekohtaan” jonkinmoista selvyyttä. .

  Venäläislähteissä kylläkin ounastellaan ,ytrewg, aivan muuta.Niiden mukaan on hyvin todennäköistä, että USA:n johtamat koalitiojoukot marssivat Syyriaan verukkeenaan pakolaisten turvaaminen. Lähde ei pidä YK:n mandaattiakaan lainkaan mahdottomana. Joukkojen tarkoitus olisi perustaa niin pohjoisosaan kuin Syyrian eteläisiin maakuntiin kvasipakolaisleirejä. Nämä humanitääriset objektit olisivat sitten saudien, USA:n erikoisjoukkojen , Nato-joukkojen ym. kontrollin alaisia. Joukkojen läsnäoloa perusteltaisiin maassa asuvan rauhanhaluisen väestön turvaamisella. Tällä USA kuitenkin pyrkii saamaan kontrolliinsa Syyrian kaakkoisosan, jossa on maan suuret öljy ja kaasuesiintymät. Washington ja turkkilais-arabialainen alianssi yrittäisivät sitten väestön tuella kaataa Damaskuksen hallinnon.

  • Juuri jotain tuontapaista tarkoitin sillä ’oppositiolla’:

   ’että USA:n johtamat koalitiojoukot marssisivat Syyriaan verukkeenaan pakolaisten turvaaminen’.

   Amerikkalaiset yrittää nyt pelastaa, mitä pelastettavissa on, ja miehittää Syyrian pohjoisosan, tavalla tai toisella.

   Mutta vaikuttaa siltä, ettei Yhdysvallat taida nyt ehtiä. Ja niiden apurit kieltäytyi tulemasta ’neuvotteluihin tulitauosta’, vaan päättivät ’jatkaa sotaansa’, mikä kai käytännössä tarkoittaa, että vetäytyvät takaisin Irakiin, mistä ovat pääosin tulleetkin(?)

   Kerry olisi halunnut tulitauon, missä Yhdysvaltain apurit olisivat jääneet paikalle, jottei Yhdysvaltain omilla joukoillaan tarvitsisi kovin paljoa suoraan miehittäjänä toimia. Silloin kun jo Sokea Reettakin, kuten suomalaislehtiä lukevat, olisi nähnyt mistä tässä sodassa on kysymys.

  • Mutta kun tuo YK:n mandaatti ei nyt Syyriaan onnistu. Venäjä ja Kiina saivat jo tarpeekseen Libyan petoksesta, jossa siviilien suojelun mandaattia käytettiinkin täysimittaiseen sotaan hallinnon armeijaa vastaan ja hallinnon kaatamiseen.

   Niin, Venäjän sodankäynnin demonisoinnilla voidaan tietysti hakea kansalta ja poliitikoilta kannatusta osallistua sotaan, ”turvaamaan siviilejä”. Mutta voisi demonisoinnilla olla muitakin tavoitteita. esimerkiksi painostaa Venäjän sisäistä oppositiota ja rahamiehiä, jotka haluaisivat suhteiden jo normalisoituvan EU:n kanssa. Siitä voisi seurata Venäjän halu painostaa Syyriaa hyväksymään neuvotteluissa ikäviä ehtoja. Joka tapauksessa, vihollisen demonisointi ei valu hukkaan.

 8. Venäjä puolestaan painostaa Turkin kanssa vuonna 1921 solmimansa rauhansopimuksen purkamisella..

  ”Das russische Außenministerium wird einen Antrag von Duma-Abgeordneten prüfen, den am 16. März 1921 in Moskau mit der Türkei unterzeichneten Friedensvertag aufzukündigen. Das teilte Ministeriumssprecherin Maria Sacharowa am Mittwoch mit.”

  Kaksi muuta Kaukasus valtiota Georgia ja Armenia ovat olleet sopimukseen tyytymättömiä.

  Naton puolustusministerit kokoontuvat nyt viikonlopulla Brüsselissä samaan aikaan Münchenisssä pidettävän turvallisuuskonferenssin kanssa.

  Peter Orzechowskin näkemys on kaikkea muuta kuin rauhan näkymät.

  http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/geostrategie/peter-orzechowski/die-welt-vor-dem-grossen-krieg.html

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here