Suomessa käytävä ulkopoliittinen keskustelu on ollut varsin vaisua. Vuoden 2014 joulukuussa presidentti Niinistö kutsui eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan päälinjoista. Keskustelujen jälkeen tuli julkisuuteen tiedote, jossa kerrottiin presidentin ja puoluejohtajien sopineen ulkopolitiikan pääkohdista.

Sen mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan painotukset ovat seuraavat:

 1. Itsenäinen, oma puolustus
 2. Yhteistyö Ruotsin kanssa
 3. Nato-kumppanuus
 4. Hyvät suhteet USA:han.


Mihin unohtuivat suhteet Venäjään?

Edellä mainitussa luettelossa kaikki muu on tuttua, mutta ”hyvät suhteet USA:han” mainitaan ensimmäistä kertaa. Jotenkin ihmetyttää se, ettei itänaapuristamme Venäjästä ole minkäänlaista mainintaa. Se on tietysti tarkoituksella jätetty mainitsematta; ei sitä vain unohdettu.

Näin ensimmäistä kertaa sodan jälkeen USA oli tullut Suomelle tärkeämmäksi kuin itänaapurimme Venäjä. Näin Paasikiven linja oli lopullisesti muutettu. Paasikivihän sanoi, että Suomen tulee etsiä ystävät läheltä.

EU:n yhteinen ulkopolitiikka ei sovi Suomelle

Lissabonin sopimus toi mukanaan EU:n yhteisen ulkopolitiikan. Sen tärkein koetinkivi ovat tähän menessä olleet EU:n Venäjään kohdistamat pakotteet. Suomi on orjallisesti noudattanut pakotteita, vaikka Suomi kärsii taloudellisesti lähes eniten niiden talousvaikutuksista.

Voi syystä väittää, että Suomi on menettänyt oman ulkopolitiikkansa. Tärkeimmät ratkaisut tekevät Saksa ja Ranska, eikä Suomella ole niihin paljoa sanomista.

Suomella pitää suurvallan naapurina olla oma ulkopolitiikka, ja tämä kysymys on mielestäni yksi peruspilareista Suomen säilymiselle EU:n jäsenenä. EU:n pitää säilyä itsenäisten valtioiden liittona, kuten juhlapuheissa aina painotetaan. Kuitenkin liittovaltion kannattajat ovat hiljaisuudessa viemässä EU:ta federaatioksi.

Suomen Venäjä-suhteet presidentinvaalien pääteemaksi

Maantiede ei ole muuttunut, vaan Venäjä on ja pysyy meille tärkeänä naapurina, ja maittemme väliset suhteet ovat meille edelleen elintärkeät. Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa, ja siksi tulevien presidentinvaalien tärkeimmäksi kysymykseksi on keskustelussa nostettava suhteemme Venäjään. Presidentti Niinistön aikana suhteet Venäjään ovat heikentyneet, ja Venäjän arvostelu valtamediassa, kuten Ylessä ja Helsingin Sanomissa, on jokapäiväistä. Positiivista uutista on vaikea löytää.

On selvää, että Venäjää tulee voida arvostella varsinkin asioissa, jotka koskevat Suomea. Sellainen neulanpistopolitiikka, jota Suomen valtamedian harjoittaa, ei kuitenkaan hyödytä maatamme.


Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.

15 KOMMENTTIA

 1. Taitaa olla liian myöhäistä huudella suveruden perään. Viekkaudella ja vääryydellä paneeuroppa henkiset meidät sinne vei. Kun sanotaan liittovaltioistumisen etenevän kriisien kautta,niin juuri iogelmat meidän pitkän eu ulkorajan valvonnnassa tuovat unionin omat joukot itärajallemme, siinä ei silloin meiltä paljoa kysellä. Kontioranta onkin sopivasti tyhjilään, vaikkapa esikunnaksi. Tosiasioden tunnustaminen mahdollistaa myös harkita ja aloitella taloudellista ja polittista yhteistyötä Venäjän federation eri subjekien ja tasavaltojen kanssa. Karjalan tasavallassa ja Komissa voisi olla paljonkin mahdollisuuksia yhteisille projekteille ja sitäkautta liiketoiminalle. Tiedossa on kuinka venäläiset ovat kiinostuneita meidän infastruktuurin toimivuudesta, vaikkapa sellainenkin meille itseselvyys, kuin asuinkerrostalo yhtiötoiminta on heidän näkökulmastaan tutustumisen arvoinen innovaatio, Seuraavien vuosikymmenten aikana siiellä pyritään eroon neuvosto aikaisesta asuntokiinteistöistä, siinä prosessissa luulisi olevan käyttöä meikäläiselle osaamiselle.

 2. Taideteoksen muokkaus on osunut täydellisesti nappiin.

  Suomi on jo menettänyt neitsyytensä ja itsenäisyytensä viimeisetkin rippeet NATOn kanssa solmitun isäntämaasopimuksen myötä. Laivaa ohjaavat parhaillaan HE, joiden isänmaana toimii raha ja valta. Niinistön on turha siten luikerrella, sillä hän oli yksi heistä, jotka veivät Suomen maanpetoksella EUn kuumaan ytimeen. Kansallisvaltioiden perustuslait, itsemääräämisoikeus ja kulttuurit eivät merkitse kyseisille globalisteille yhtään mitään.

  On helppo huomata, että EU – tuo valheen ja petoksen äärimmäinen instituutio – on vain suunnitelman mukaisesti hajoava välivaihe. Odotahan vain… aika sen tulee näyttämään. EU hajoaa, koska se on alunperin suunniteltu hajoamaan. Se tulee saattohoitamaan euroopan romahduksen partaalle ajetut kansat kohti uutta maailmanjärjestystä ja maailman valuuttaa.

 3. Ulkopoliittisen yksituumaisuuden vedätyksellä maamme oikeisto on onnistunut kääntämään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan oleelliset perusasiat päälaelleen. Hyvänä apuna tässä toimi edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), joka suorastaan innostuneesti ravasi esteitä huomaamatta (tai niistä välittämättä) USA:n ja EU:n myötäjuoksijana sekä Syyrian että Ukrainan konfliktien synnyttämisessä ja niiden ruokkimisessa länsimedian demonisoimiksi vihankohteiksi.

  Näin korkeimmalla valtiollisella ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksentekotasolla eli UTVA:ssa ei ollut tarjolla Sauli Niinistön Nato-hivutuksen suhteen ensimmäistäkään poikkipuolista ajatusta siitä, miten olisi ollut Suomen kannalta edullisinta edetä.

  SDP näyttäisi olevan vieläkin lähinnä kuohilaan asemassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Puolue kaipaisi kipeästi uusia voimia ulkopoliittisen keskustelun eturintamaan. Uusina voimina voisivat toki esiintyä ”vanhatkin”; lähinnä mieleen tulevat ansioituneet kansainvälisen tason toimijat Mikko Elo ja Hannu Vesa. Muitakin jo aktiivisesta valtiollisesta toiminnasta reserviin vetäytyneitä saattaa löytyä.

 4. Oudointa usa/nato hulinoinnissa on Niinistöä ajatellen se, että Niinistö sanoi alkuvaiheessa, ettei hän näe mitään syytä sille, että Suomen tulisi liittyä Yhdysvaltain johtamaan sotilasliittoon.

  Siinä mitä hesari ja muut natojohtoiset lehdet kirjoittavat ei tietenkään ole mitään uutta, mutta jotain uutta on tosiaankin siinä, miten Suomen ulkopolitiikkaa johdetaan.

  Mistähän tässä on kysymys?

  Ehkä onkin totta, mitä wikileaks aikoinaan väitti paljastaneensa, että kokoomus oli tehnyt sopimuksen Yhdysvaltain kanssa Suomen liittämisestä natoon.

  Ja silloin strategiana kokoomuksella olisi presidentinvaaleissa esittää Niinistö alkuun natovastaisena, jotta hänet saataisiin valituksi, Suomalaisten enemmistö oli kuitenkin selkeästi natovastaista. Siis salakuljettaa natotus Niinistön salkussa presidentinkansliaan.

  Eikä Niinistö tietenkään heti valituksi tultuaan voinut väittää muuttaneensa mieltään, petos olisi ollut liian ilmiselvä. Vaan Niinistö muuttuisi natomyönteiseksi sitten vähitellen, ikäänkuin olosuhteiden pakosta ja vähän niinkuin huomaamatta. Ja natosta voitaisiin lopuksi päättää natottajien hallussa olevassa eduskunnassa.

  Nyt on kuitenkin käynyt niinettä kokoomuksen kannatus on selvästi laskenut eikä naton kannatus kansalaistenkaan keskuudessa näytä nousun merkkejä. Ja viime vaaleissakin natoa vastustavat puolueet vaikuttavat selvästi voittaneen.

  Olisikohan käynyt niinettä Niinistö on nyt natottajien viimeinen toivo, ja kaikki panokset on pantu presidentinkanslian ja siis Niinistön natopyssyihin? Ja Niinistö on tullut kaapista ulos ja kaivanut natopaperit salkustaan?

 5. Jep. samaa mieltä!

  En ole oikein koskaan ymmärtänyt näitä Nato-kiihkoilijoita.

  Suomi ei tarvitse Natoa mihinkään!

  Uskottava ja toimiva maanpuolustus on mahdollista rakentaa ilman Natoakin.

  • Eihän Suomi tarvitsekaan, mutta USA tarvitsee. Oregonin lentokoneet ovat pian tulossa harjoituksiin tänne Pohjolan Venäjän pitkälle rajalle

   Mitä meidän oikein pitäisi ajatella Uuden Suomen uusista Nato-propaganda – uutisista :Nyt tuli jäätävä lausunto Euroopan huipulta: Venäjän käytös ”järkyttää ja tyrmistyttää” tai Nato avuksi pakolaiskriisiin? .Uutta Suomea voisikin pitää jo satiirilehtenä: parasta reaalisatiiria.

   Saksassa tyytymättömyys Merkeliin on jo kyllä huimassa kasvussa, mutta faktahan silti kuitenkin on että
   ”Aber egal wer nach Frau Merkel kommt sicherlich ein Herr Ferkel , dieses würde an diesen Volksverdummungssystem nichts ändern ! ”

 6. Eiköhän niitä neulanpistoja ole tullut ihan riittävästi tuolta idästä päin. Mitä muuta on esimerkiksi puuttumiset Suomen lastenhuoltojärjestelmään?

  Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että Venäjän mielestä Suomi kuuluu sen etupiiriin. Suomen kansan enemmistö ei sellaista halua, vaikka toisenlaistakin ajattelua on, jonka huomaa esimerkiksi tämän palstan kirjoituksista.

  Venäjän aiheuttama uhka Suomen itsemääräämisoikeudelle on todellinen, eikä ole ihme, että Suomi hakee vastapainoa painostukselle sieltä, mistä sitä on saatavissa. Venäjällä vallitsee yksinvaltius, ja sellaisten valtioiden politiikka on aina jossain määrin arvaamatonta.

 7. Hukkuva tarttuu oljenkorteen…niin voisi nyt sanoa
  Amerikka on hukkumassa pankkiiri-mafian teurastukseen ja Niinistön Nato-oljenkorsi on oman maamme tulevaisuuden vaarantava.
  Myös valtamedia on pakon edessä: pitää tunnustaa että olipa kerran USA jossa oli maailman suurin ja vaurain keskiluokka joka nyt kutistunut väestön pienimmäksi osaksi köyhien määrän kasvaessa kovaa vauhtia pankkiiri-mafian teurastuksessa:.
  ”Lammas teurastusta odottamassa” – näin pankkiiri puhuu asiakkaasta
  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2016/02/10/lammas-teurastusta-odottamassa-nain-pankkiiri-puhuu-asiakkaasta/20161534/139

  The American Dream Is Dead, And Now Even The Mainstream Media Is Starting To Admit It
  Once upon a time, the United States had the largest and most prosperous middle class in the history of the world, but now the middle class makes up a minority of the population, 51 percent of all American workers make less than $30,000 a year, and poverty is growing rapidly.  The American Dream is essentially dead, and even the mainstream media is starting to figure this out.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=128764
  http://www.againstcronycapitalism.org/2016/01/america-will-spend-more-on-taxes-than-food-clothing-and-housing-combined-graphic/

  ’tulevien presidentinvaalien tärkeimmäksi kysymykseksi on keskustelussa nostettava suhteemme Venäjään’
  EU-Suomi on nyt henkisessä kaaoksessa, taloudellisessa lamassa ja yhteiskunnallisessa murroksessa. Nykyisessä eduskunnassa ei ole yhtään puoluetta, joka ajaisi maamme  valtiollisen itsenäisyyden palauttamista tai edes omaan rahaan palaamista.
  http://ipu.fi/presidentin-vaaliin-2018-tarvitaan-musta-hevonen/

  • Kiinnostuneelle hyvä artikkeli: Lännen perikato ja miten se ilmenee
   alla muutama ote artikkelista … länsi vajoaa koko ajan alaspäin kohti tuhoa, johon mekin olemme itsemme kytkeneet
   HOW A GERMAN HISTORIAN PREDICTED THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION 100 YEARS AGO
   The Decline of the West, published in 1918 and largely unknown today, is work that very well could be among the greatest ideas ever conceived by the human mind. It smashes the linear model of history (always moving upward) presented in the public school system, and instead presents the idea that throughout history man and his civilizations go through periods of birth, growth, decline, and death.

   Whether you agree with his ideas or not, they’re intellectually fascinating, and worth a look.
   There is a lot of discussion these days about America and the other nations comprising Western Civilization being in decline, and there is certainly a lot of evidence to support this claim.
   America is currently and has been behaving as an imperialistic empire but is now slowly losing its power around the world, a culture that seems to completely disregard the importance of family, the building block of civilization, or a loss of religiousness and sense of purpose, signs that something is wrong are everywhere.
   You may be surprised to learn that many of the things that have been happening to Western Civilization were written down in a predictive model of history written by German historian and philosopher Oswald Spengler nearly 100 years ago.
   http://www.infowars.com/how-a-german-historian-predicted-the-decline-of-western-civilization-100-years-ago/

 8. Suomen tasavallan ulkoasiainministeriö (23.2.2017)
  Ministry for Foreign Affairs of Finland

  The Mission of the Ministry for Foreign Affairs :

  “The Ministry for Foreign Affairs promotes the security and welfare of Finland and the Finns, and works for a secure and fair world.”
  #
  FM #Soini and Foreign Minister of #Hungary Péter #Szijjártó: Finland and Hungary stand for free #trade – lots of po… https://t.co/za5xWf8pj7
  22.2.2017
  #
  ”Suomalaisyritys vie urkintavälineitä ihmisoikeuksia rikkoviin maihin”

  ”Long Playn, hollantilaisen De Correspondentin ja tanskalaisen Dagbladet Informationin yhdessä toteuttama selvitys valvontateknologian viennistä paljasti, että EU:n pyrkimys estää eurooppalaisten valvontalaitteiden leviämistä epädemokraattisiin maihin kärsii kirjavista tulkinnoista, joita jäsenmaat vientisäännöistä tekevät. Suomi on yksi Euroopan suurimmista viejämaista.”

  ”Työryhmä tutki 18 EU-maan vuosina 2015–16 myöntämät valvontateknologian vientiluvat, yhteensä 317 lupaa. Vain 14 lupahakemusta – nelisen prosenttia kaikista – hylättiin.”

  ”Kansainvälisen tutkivan journalismin yhteistyö selvitti, että oululainen EXFO Finland on myynyt kahden vuoden aikana kymmeniä mobiiliviestinnän salakuunteluun käytettäviä valetukiasemia EU:n ulkopuolelle. Monet kohdemaista rikkovat ihmisoikeuksia. Ostajia yhtiö on saanut muun muassa Arabiemiirikunnista, Omanista, Kuwaitista ja Kolumbiasta.”

  https://longplay.fi/sidetone

 9. Mutta eihän Syyria ole mikään avain, taikka onnellisuus muille Arabi- maille ? Miksi islamin uskoinen hyökkäisi toista islamilaista vastaan, heillä on jo yhteinen vihollinen ISRAEL,sekä heidän harhaoppinen ”Kristikuntansa” ?

 10. ”Monet kohdemaista rikkovat ihmisoikeuksia” ? Joka ainoa maa, koosta riipumatta joutuu pakostakin rikkomaan ihmisoikeuksia, koska ne oikeudet vaihtelevat riippuen maiden hallituksista, poliisilaitoksista sekä politikoista, puolustusvoimat (hyökkäyslaitokset) mukaanluettuina. Ihmisellä on vain kaksi oikeutta, syntyä ja kuolla, ensin mainittu voidaan estää, mutta ei jälkimmäistä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here