Tänään tiistaina, 9. helmikuuta kello 21.30 Suomen aikaa lanseerataan uusi eurooppalainen poliittinen liike. Kreikan entinen valtiovarainministeri Giánis Varoufákis käynnistää demokraattisempaa Eurooppaa ajavan DiEM 25 -liikkeen (Democracy in Europe Movement) Berliinissä. Tilaisuus striimataan suorana Volksbühne-teatterista.

Varoufákis vastaili aamulla toimittajien kysymyksiin yhdessä aktivistifilosofi Srećko Horvatin kanssa. Myös Vastavalkea oli paikalla Volksbühnen Punaisessa salongissa.

Varoufákisin ajatuksena on ohittaa perinteiset puolueet ja koota aktivisteja kaikkialla Euroopassa kunta- ja aluetasolta valtakunnalliselle tasolle digitaalisten ja fyysisten pöytien ääreen pohtimaan demokraattisemman, taloudellisesti järkevämmän ja oikeudenmukaisemman EU:n toteuttamista. Liikkeen on esimerkiksi tarkoitus julkistaa mobiilisovellus, jonka avulla liikkeeseen rekisteröityvät kannattajat saavat tiedon toisista kannattajista lähiympäristössään ja voivat organisoitua omatoimisesti ruohonjuuritasolla.

Liikkeen linjausten tarkemmat yksityiskohdat ovat yhä auki, mutta Varoufákis vakuuttaa, ettei liike hänen omasta vasemmistolaisuudestaan huolimatta ole vasemmistoliike, vaan avoin kaikille EU:n demokraateille sosialidemokraateista liberaalidemokraatteihin. Vasemmistoleiman välttäminen ja poliittisen keskustan mukaan saaminen tulee olemaan haastavaa. Jo lehdistötilaisuudessa oli havaittavisssa ristiriita lehdistön hahmottaman vasemman laidan ja tavoitellun laajan poliittisen kirjon välillä.

DiEM 25 pyrkii siis olemaan poliittisia aatteita yhdistävä eikä esimerkiksi vasemmistoa entisestään pilkkova voima. Massoille niin tärkeän imagokysymyksen ratkaissee se, tuleeko mukaan näkyviä keskustaoikeistolaisia ja konservatiivisia vaikuttajia. Varoufákis korosti, että uhattuna on nimenomaan porvarillinen demokratiakäsitys, ja mainitsi jopa thatcheriläisten ystäviensä jakavan suuren osan hänen keskeisistä huolenaiheistaan.


TOINEN VAKAVA HAASTE
kannatuspohjan luonnissa tulee olemaan liikkeen voimakas EU-myönteisyys. Siinä missä monet EU:n olemattomaan demokraattisuuteen ja pieleen menneeseen talousmalliin pettyneet ovat kääntyneet ratkaisuissaan kohti kansallisvaltiota ja -valuuttaa vähintäänkin takaportin tasolla, DiEM 25 asettuu selkeästi näitä ratkaisuja vastaan. Liikkeen ainoana toiminta-ajatuksena on EU:n demokratisointi ja paremman eurojärjestelmän luonti.

Vaikka monen nationalistisemmallekin kannalle kallistuneen euroskeptikon lienee mahdollista hyväksyä ajatus, että Varoufákisin Eurooppa todella olisi tiiviinäkin liittoumana paljon nykymallia parempi, on usko EU:n ja varsinkin euron korjauskelpoisuuteen romahtanut. EU-kriittisen älymystön mukaan saanti ei tule olemaan helppoa. Kenties liike tavoitteleekin niitä, joiden kriittisyys on vasta herännyt eikä vielä artikuloitunut näkemyksiksi ratkaisumahdollisuuksista.

Liike tarvitsee varsinkin alkuvaiheessa hyvin informoitua väkeä: Varoufákisin ajattelun ytimessä oleva sinänsä oikea ja osuva talouskritiikki on mennyt ohi monelta neoklassisiin oppeihinsa takertuneelta asiantuntijaltakin. Toisaalta talouspoliittisen ajattelun valtavirta – kenties Saksaa lukuun ottamatta – on selvästi alkanut lähestyä keynesiläisempiä sävyjä. Ajatus siitä, että DiEM 25 -liikkeen teeseistä osa voisi päätyä jopa EU:n talouspoliittisiksi kulmakiviksi, ei siksi ole täysin mahdoton.

9 KOMMENTTIA

 1. EU on täysi susi. Ymmärrän kyllä heitä, jotka haluavat sen korjata. Mutta siinä on liian paljon lakeja ja rakenteita jotka on kertakaikkiaan mahdotonta saada muutettua.

  Parempi olisi ottaa oppia virheistä, ja vaikka koittaa uudelleen. Vaikka olenkin patriootti, niin en silti tuomitse lainkaan yritystä Eurooppalaisesta yhteisöstä. Liittovaltio se ei voi olla, eikä varsinkaan tällainen salaileva, epädemokraattinen, urapoliitikoiden ja pankkiireiden johtama byrokratiahirviö.

  Euroopan yhteisön pitäisi varsinkin tähdätä Euroopan etuun, eikä globalistien ja Yhdysvaltain etuun. Yhteisön pitäisi suojata Euroopan sisämarkkinoita halpatuontimailta, työpaikkojen vienniltä ja pääoman vienniltä: tällä hetkellä se tekee päinvastoin.

  Eikä Euroopan turvallisuutta voi rakentaa Yhdysvaltain tai Venäjän narunukkena, joka tekee sen mitä naruistavetelijä haluaa. Sen seurauksina Eurooppa on uus-kolonialistissa sodissa ja kahden blokin valtakamppailun pelinappulana. Itsenäisellä Euroopalla olisi mahdollisuus koittaa ajaa rauhanomaisempaa ja humaanimpaa politiikkaa, suurena talousvaltana mutta ei sotilaallisesti orientoituneena päällepäsmärinä.

  EIkös Soinin pitäisi liittyä tuohon sitten?

 2. En todellakaan komppaa Obamaa, mutta tässä kohtaa on pakko lainata hänen tokaisuaan: ”You can put lipstick on a pig, it’s still pig.”

 3. Pitäisikö Diem25-liike nähdä kuitenkin globaalin pankkijärjestelmän romahtamisen jälkeiselle ajalle tarkoitetuksi ohjelmaksi?

  Vuoden 2016 alusta suurten pankkien osakkeiden arvojen menetykset ovat olleet hälyttävän suuria, jopa puolet kuten suurimmat brittiläiset pankit 52%. Die Deutsche Bankin menetykset ovat 42 %:n luokkaa.
  Schäuble kyllä puhuu pankin vakauden puolesta, muttei vakuuta kaikkia, josta nimi die Täusche Bank

  http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2016/02/der-globale-banken-crash-ist-angelaufen.html#ixzz3zqEi8FAo

  • Kun luin Ylen tämän artikkelin jäin kummastelemaan miksi nyt tällainen tieto jaetaan meille näin avoimesti kuin tarjottimelta? Onko tässä taas joku metku takana ja mihin tällä pyritään?
   ’….. Siksi englantilainen laatulehti The Guardian päätti lähettää juuri hänet ottamaan selvää, mitä pankkiirien salatussa maailmassa tapahtuu. Ajatus oli, että täydellinen ummikko osaisi ehkä avata rahamaailman saloja parhaiten tavallisille lukijoille.
   Luyendijk haastatteli kahden vuoden aikana lähes 200 pankkiiria, lähinnä Euroopan rahamaailman keskuksessa, Lontoossa. Suurin osa haastatteluista piti tehdä nimettöminä.’
   http://yle.fi/uutiset/uusi_ja_entista_suurempi_romahdus_on_tulossa__satoja_pankkiireja_haastatellut_toimittaja_jarkyttyi/8661953

 4. Mielenkiintoinen kaveri tämä Varoufakis. Olen ymmärtänyt, että hän on suhteellisen varakas, mutta säilyttänyt periaatteensa. Haluaa että kaikki tulisivat toimeen. Harvinaista näin EU’ssa. Miten helppoa olisi kumartaa rahakasoja, näyttää kansalle persettä, opetella muutama politiikan jargon, toistaa niitä julkisesti papukaijana ja saada hyväpalkkainen virka jonka veronmaksajat maksavat. Näinhän kaikki EU’ssa pärjäävät tekevät.

  Onko EU mahdollista korjata, on toinen juttu. On jo sinänsä kummallista, että EU perustettiin meidän hyvinvointia edistämään, mutta nyt sitä vastaan on taisteltava kansanliikkeillä, kun demokratialla ei siinä ole enää osaa ei arpaa. Näinkö meille aina täällä käy?

  Videolla konferenssiin osallistui myös Julian Assange. Esimerkki EU’n vapaudesta liikkua. Hän oli huolissaan eurooppalaisten matelemisesta USA’n edessä, syystäkin. Myös Edward Snowden mainittiin. Assange ja Snowden ovat esimerkkejä vapaan tiedonvälityksen seurauksista. Avoimuuttahan juuri EU haluaa edistää. Mutta ytimeen osui slovenialainen filosofi Zizek sanoessaan talouspolitiikan olevan demokratian ulottumattomissa. Sehän määrää kaiken. Ilman korjausta talouspolitiikkaan parlamentit ja kansanliikkeet ovat voimattomia. Näin kävi Syrizallekin.

  Jos joku emumaa alkaa pullikoimaan, se on helppo lamauttaa talouspolitiikalla käyttäen ”digitalisaatiota”. (sitä samaa joka on meidänkin hallituksen kärkihankkeita). Pankit ovat sidottu maksuliikenteessään tähän ”digitalisaatioon” (target 2) jolla maksuliikenne hoidetaan pankkien välillä. Vain napin painallus, ja pankki on ulkona. Rahat loppuvat ja ovet pitää sulkea. Näinhän tehtiin mm. Kreikassa ja Syriza oli voimaton. Näin voidaan tehdä myös Espanjassa, Portugalissa ja Suomessa. Siksi plan B pitää sisältää myös ratkaisu rahahuollon turvaamiseksi. Olkoon vaikka oravan nahkoja kunhan toimii.

 5. NeoPressen mukaan Varoufakisin ”korjausliike talouspolitiikkaan” on

  Austritt aus der Eurozone, Umwandlung des Euros in eine (demokratisch kontrollierte!) Gemeinschaftswährung mit Eurobonds, digitalisierte Eurotransaktionen, Einführung eines parallelen Zahlungssystems und weiterer Parallelwährungen, um die Bankenmachtund ihre nur noch halb-geheime PR-Agentur Bilderberger auszuhebeln.

  http://www.neopresse.com/gesellschaft/kampf-gegen-bilderberger-mit-diem25-varoufakis-berlin/

 6. Haistan pilaantuneen raadon taas kerran.Miksi joku varakas haluaisi itselleen vaikeuksia ja harmaita hiuksia?
  Maailman parantajia syntyy ihan roppakaupalla joka päivä.Heistä valtaosa ei elä kovinkaan kauan.Miten voi kukaan taistella valtavaa rahamahtia vastaan,joka jo johtaa kansoja mielensä mukaan,tavoitteenaan koko maapallon hallinta.Vaikeuksia löytyy jos niitä itselleen haluaa.NWO on vakavasti otettava tosiasia,uskot tai et.

 7. Valtioita käsittelevät päätökset alkavat ja loppuvat, tältä käsin Washingtoniin, Israelin tukemana. Jos he vetäisivät kaikki USAn tukikohdat pois, sekä NATOn joukot kaikista miehittämistään maista, niin arvatkaapas mihinkä se johtaisi. RAUHANOMAISIIN SUHTEISIIN MAIDEN VÄLILLÄ, Stupid idea, right ?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here