Usean eurooppalaisen pankin osakekurssit ovat tulleet alaspäin tällä viikolla. Pankkien osakkeiden hinnat ovat tipahtaneet finanssikriisin aikaisen tason alapuolelle.

Saksan suurin pankki Deutsche Bank ja ranskalainen Société Générale kuuluvat putoajiin. Joidenkin analyytikkojen mukaan Deutsche Bankilla saattaa olla ensi vuonna vaikeuksia vastata maksusitoumuksistaan.

Suuri osa arvoaan menettäneistä pankeista toimii Suomen valtion päämarkkinatakaajina.

Barclays-pankin (vihreä viiva), Société Générale (sininen) ja Deutsche Bankin kurssikäyrä. Kaavio luotu Yahoo! Finance -sivustolla.
Barclays-pankin (vihreä viiva), Société Généralen (sininen) ja Deutsche Bankin kurssikäyrä 12.1.–11.2.2016. Kaavio luotu Yahoo! Finance -sivustolla.

Maailmanpankin tilastojen mukaan pankeilla on taseissaan melkoinen määrä tuottamattomia ja  uudelleenjärjesteltyjä lainoja. Pankkikeskeisellä valuutta-alueella — euroalueella — tuottamattomien lainojen määrä on noin 900 miljardia euroa.

Osittaisvarantojärjestelmässä pankkien pääoman osuus on noin 10 prosenttia. Jos pankkien taseissa oleva roskaluottojen määrä yltää pankin pääoman määrään tai ylittää sen, pankki menee konkurssiin (tai pelastetaan veronmaksajien rahoilla). Hollantilaistoimittaja Joris Luyendijk kertoo pankkitoimihenkilöiden kutsuvan nykyjärjestelmää nimellä ”toisten ihmisten rahat”. Luyendijk uskoo uuden romahduksen tulevan väistämättä.

Deutsche Bankin ekonomistit Thomas Mayer ja Markus Jäger ovat ehdottaneet osittaisvarantojärjestelmästä luopumista ja siirtymistä sadan prosentin varantovaatimukseen.

Islannissa, jossa pankkien koko oli 10 kertaa suurempi kuin koko maan bruttokansantuote ja 20 kertaa valtion budjettia suurempi ennen vuoden 2008 kriisiä, pankkien annettiin romahtaa. Sen jälkeen tehtiin selvitys ja pantiin tukku pankkiireja kalterien taa. Nykyään Islannilla menee hyvin.

4 KOMMENTTIA

 1. ”Eurooppalaispankit taas rahapulassa”

  Ei pankeilla silti pulaa rahasta ole, vaikka osakkeitten arvo laskee. Mutta osakkeiden arvon lasku kertoo että pankkien voitot on laskussa.

  Euroopan keskuspankithan luo juuri 60 miljardia euroa lisää keskuspankkirahaa joka kuukausi. Ja pankit voivat lainata sen luotonlaajennuksella varmaan satakertaisesti eteenpäin. Rahaa on kuin roskaa! Ja pankit voi luoda talletuspankkirahaa itselleenkin ja ostaa sillä vaikka arvopapereita.

  Mistä pankeilla on pulaa, on jono lainatiskillä! Pankin pitää tehdä voittoa ostamallaan keskuspankkirahalla, tekemällä siitä luotonlaajennuksena talletuspankkirahaa ja lainaamalla sitä asiakkailleen. No, voi sitä keskuspankkirahaa myydä toisille pankeille, mutta jollei niilläkään ole lainaajia…

  Ja ilmeisesti niistä lainaajistakin yhdeksän kymmenestä tekee bisnestä finanssimarkkinoilla, eli tekee sonerat: ostaa lähinnä ilmaa. Reaalitaloudessa toimivalla lainaajilla (kotitaloudet ja yritykset) on hyvin vähän reaaliomaisuutta lainojen vakuudeksi, ja vielä vähemmän sellaista omaisuutta, jota kukaan haluaisi ostaa. Ei pankitkaan huoli kovin paljon sellaista.

  • Yksinkertaistettuna: jos lainatiskeillä olisi tarpeeksi jonoa, meillä olisi jatkuva nousukausi (rahan määrä ja omaisuuden arvo kasvussa).

 2. Onhan tuo aika kummallista, että yhtiö jolla on oikeus luoda rahaa on vaikeuksissa. Luulisi olevan sen verran hyvä bisnes, että sitä ei voisi sössiä Suomen hallituskaan. Näin se kuitenkin menee. No, ei se mitään. Vapaassa markkinataloudessa sellainen yhtiö menee konkurssiin ja porukka irtisanotaan. Jos sen toiminta katsotaan yleisen edun kannalta tarpeeelliseksi, sitä voidaan jatkaa valtion toimin. Toisin sanoen, tehdään Talvivaarat. Jos näin käy Suomessa, valtio voi palkata kortistosta vaikka taloustieteiden tohtorin uudeksi johtajaksi yhdeksän euron päiväkorvauksella, plus peruspäiväraha, tietenkin.

  Miksi niiden talous on kuralla. Ovat varmaan harrastelleet kansantalouksille vahingollista toimintaa, maksaneet siitä huippupalkkoja, bonuksia ja osinkoja. Eihän minkään yhtiön talous sellaista kestä. Ei se ole ihme, kun oppikirjatkin puhuvat potaskaa. Kyllä siinä sekoaa kuka vaan. Onneksi Talousdemokratia on vaatinut oppikirjoja korjattavaksi. Jostain se on aloitettava. Adressi on luovutettu opetusministerille, opetushallitukselle, opetushallituksen yhteiskuntaopista vastaavalle yksikölle ja peruskoulun ja lukion yhteiskuntaopin ja taloustiedon oppikirjojen laatijoille. Näillä kaikilla on ollut aukkoja tiedoissa, jotka Talousdemokratia pyrkii nyt täyttämään.

  http://www.adressit.com/rahan_luominen_opetettava_oikein

  Laittoiko Pertti nimen adressiin?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here