Armada Group on seurannut amerikkalaisten äänestäjien käyttäytymistä vuodesta 2013 sekä puhelinhaastatteluin että verkossa tehdyin kyselyin. Tutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa on tällä hetkellä meneillään historiallinen poliittinen vallankumous, joka näkyy mm. merkittävien, valtapuolueiden ulkopuolisten presidenttiehdokkaiden nousuna ja saattaa johtaa maan de facto -kaksipuoluejärjestelmän murtumiseen.

Armada Groupin läpikäymien mielipidemittaustulosten perusteella

 • 70 % vastanneista katsoo, ettei liittovaltio toimi äänestäjien suostumuksella
 • 79 % vastanneista toivoo ehdokkaita, jotka eivät ole ammattipoliitikkoja tai lakimiehiä
 • Enemmistö vastaajista liittyisi kolmanteen puolueeseen, mikäli sellainen olisi tarjolla [Yhdysvalloissa on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, jossa demokraatit ja republikaanit vuorotellen hallitsevat ilman, että harjoitettu politiikka siitä sen kummemmin muuttuu]
 • Kaksi kolmesta amerikkalaisesta uskoo, että Yhdysvallat on alamäessä
 • 56 % vastanneista ajattelee, että seuraavalla sukupolvella menee Yhdysvalloissa vielä heikommin
 • 72 % näkee, että Yhdysvalloissa on kaksiraiteinen talous, jossa tavalliset amerikkalaiset kamppailevat päivittäin selviytymisestä, kun taas jättiyritykset vievät kaiken hyödyn
 • 81 % merikkalaisista ajattelee, että tavallisten ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa politiikkaan heikkenevät päivä päivältä, koska molempien puolueiden poliitikot suojelevat omia etujaan ja valtaansa
 • 84 % uskoo, että poliittisia johtajia kiinnostaa enemmän oma etu kuin toimiminen oikeudenmukaisesti
 • Kolme neljästä vastanneesta uskoo intressiryhmien — Wall Streetistä ammattiyhdistysliikkeisiin ja muihin intressiryhmiin — viritelleen järjestelmää omaksi edukseen vaalirahoituksella ja lobbauksella
 • 72 prosentin mielestä se, että keskiluokkaiset perheet eivät ole vuosikymmeniin nähneet tulotasonsa nousevan ja että talouskasvu on jumissa, johtuu korruptiosta ja Washingtonin kaverikapitalismista
 • Kaksi kolmannesta amerikkalaisista uskoo, ettei Yhdysvaltain hallitus toimi tavallisen ihmisen parhaaksi, ja 71 prosentin mielestä Yhdysvaltain hallitus ei ole toimintakykyinen vaan tosiasiassa romahtamassa silmien edessä
 • Amerikkalaisten mielestä molemmat valtapuolueet, sekä demokraatit että republikaanit, ovat niin kytköksissä erityisintressiryhmiin, ettei niistä ole muuttamaan tilannetta
 • 74 % vastaajista näkee valtamedian puolueellisena ja vinoutuneesti uutisoivana, osana ongelmia eikä niiden ratkaisijana

Armada Groupin johtopäätös on, että ihmisten mielestä nyt ei käydä kamppailua puolueiden ja niiden tarjoamien ideologioiden välillä, vaan tavallisen ihmisen ja eliitin sekä eliittiä edustavien poliitikoiden välillä. Vallanpitäjäkeskeistä vakiintunutta järjestelmää piirittää nyt antipoliittinen, kaksipuoluejärjestelmään ja vallanpitäjiin nurjasti suhtautuva puolueeton, pääosin jopa anti-ideologinen joukko, Armada Group tiivistelee. Ryhmä maalailee kuvan vanhan poliittisen järjestelmän kuolinkouristuksista uuden syrjäyttäessä sitä.


EUROOPASSA
kehitys on kulkenut tähän suuntaan. Valtapuolueiden ulkopuolelta on noussut haastajia eri puolilla Eurooppaa: Tanskassa Jobbik ja Tanskan kansanpuolue (Danish People’s Party), Saksassa Pegida, Espanjassa Podemos, Italiassa Viisi tähteä, Isossa-Britanniassa UKip ja niin edelleen.

Alueellisia eroja on kuitenkin nähtävissä. Pohjois- ja Länsi-Euroopassa nousijat ovat useimmiten oikeistoa ja Etelä-Euroopassa vasemmistoa, kun taas Keski- ja Itä-Euroopassa tulokkaat eivät ole vasemmistoa eivätkä oikeistoa, vaan aivan uudenlaisia antipoliittisia ryhmittymiä.

Ei pidä ihmetellä, että äänestäjäkunnan kärsivällisyys alkaa olla kortilla.

Radikalisaatiolla ja menoleikkauksilla tiedetään olevan yhteys. Taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut globaalisti, samoin työttömyys.

62 rikkaimman ihmisen omaisuuden arvo (punainen käyrä) on nyt yhtä suuri kuin maailman köyhimmän puoliskon (3,6 miljardin ihmisen).

Mitä enemmän on tehty ”työmarkkinauudistuksia” pyrkimällä ”joustavoittamaan työmarkkinoita”, sen enemmän on tuotettu taantumaa supistamalla kysyntää.

Kilpailukykyä on pyritty kohottamaan palkkatason jäädytyksillä — vaikka tiedossa on, että matalat palkat lisäävät valtioiden velkaantumista kuormittamalla sosiaaliturvajärjestelmää.

Palkkamaltti-politiikka on kasvattanut kokonaiskysynnän leikkautumista, ei ainoastaan Euroopassa vaan globaalisti. Tämän ymmärtää, jos ajattelee jokaisen maailman valtion pyrkivän vientiylijäämään — nimenomaan palkkoja alentamalla — voidakseen maksaa nk. kansainvälisiltä sijoittajilta ottamiaan velkoja.

Nykyisellään kehittyneidenkin valtioiden ”riskittömät” velkakirjat tuottavat vähemmän kuin niistä on maksettu.

Tuottamattomien velkakirjojen arvo (vasemmanpuoleisin pylväs) on yli 7 biljoonaa dollaria. Eniten on korkeintaan prosentin tuottoon yltäviä velkakirjoja.

Äänestäjäkunta alkaa yhdistää poliittisen eliitin sekä heidän edistämänsä talousjärjestelmän ongelmiensa syiksi, ei ratkaisuksi niihin.

Lähteet

 

9 KOMMENTTIA

 1. Usan molemmat pääpuolueet on reagoineet tilanteeseen niinettä ovat asettaneet näkyviin asemiin populisti ehdokkaat Sandersin ja Trumpin. Puolueiden vaalistrategiaan kuuluu myös se, että levitetään tarinoita, ettei nämä ehdokkaat olisi erityisesti puolueiden johdon suosiossa.

 2. En usko tältä istumalta että valtarakenteet jenkeissä olisivat murtumassa. Tyytymättömyyttä toki on ja se saadaan esiin kyselyillä mutta äänestyskäyttäytyminen on eri asia, ja syrjäytynein väki jättää äänestämättä osaksi siksi, että usko edustukselliseen demokratiaan on mennyt – aivan kuten meillä. Poliittisesti tietämättöminen massojen manipulointi, pelottelu ja idoktrinointi pitänevät huolen siitä, että rohkeutta haastaa valtarakenteet ei löydy. Presidentin vaihtaminen vaikka kuinka radikaaliin henkilöön ei muuta mitään olennaista eli vaha meno jatkuu jo siksikin, että koko järjestelmä on rakennettu sille.Vaihtoehtona olisi siis jonkinlainen taloudellis-yhteiskunnallinen romahtaminen ja sitä yltiöisänmaalliseksi käsitellyt alamaiset eivät halua.

 3. ”Poliittisesti tietämättömien massojen manipulointi, pelottelu ja idoktrinointi pitänevät huolen siitä, että rohkeutta haastaa valtarakenteet ei löydy.”

  Pitkälti samaa mieltä. Lisäksi, kuten kirjoitin pääpuolueet ovat varsin tietoisia ihmisten tyytymättömyydestä ja ovat siksi asettaneet ehdokkaita, joiden kautta tyytymättömyyttä voidaan manipuloida ja kanavoida. Presidenttikandidaattien mielipiteiden radikaalisuus vaikuttaa olevan lähinnä puolueiden retorista kikkailua.

  Romahduskin ja jopa ’muutos’ saattaa tapahtua, kun tarpeeksi suuri joukko on niin paljon irtaantunut järjestelmästä, etteivät enää usko Yhdysvaltain ’suuruuteenkaan’, joka on yksi manipuloinnin kulmakivistä. Mutta tuskin aivan vielä.

 4. Kolme neljästä amerikkalaisesta ajattelee että vallanpitäjät eivät aja heidän etuaan, vaan omaansa. Näyttäisi tosiaan siltä, että vanha järjestelmä olisi sortumassa.

  No, missä on vallankumous? Tarvitaanko siihen neljä viidestä, vai viisi kuudesta? Amerikkalaiset pitävät suurta ääntä aseistaan, joilla he muka pitävät huolen siitä, että valta on kansalla eikä hallitus pysty heitä alistamaan. Nuo tulokset kertovat että hallitus tai vallanpitäjät ovat tehneet juuri sen, mutta amerikkalaiset eivät silti tee mitään. Aseet on heillä turhan päiten.

  Muuten olen sitä mieltä, että kansa ei tarvitse aseita syrjäyttääkseen vallanpitäjät. Kansaa on kymmeniätuhansia jokaista niitä kohden, ketkä käyttää valtaa. Kansa voi vaihtaa valtion johdon paljain käsin.

  Silti, amerikkalaiset näyttää olevan fiksumpia kuin suomalaiset. Enpä olisi uskonut että sen sanon. Suomalaiset on paremmin koulutettu, täällä kaikki osaavat lukea. Mutta eivät viitsi. Amerikassa on poliittista toimintaa, siellä on kansalaisaktivismia. Suomessa poliittinen toiminta, ajattelu ja demokratia on viittä vailla kuollut.

  • Mitä meillä on? Talousdemokratia ry (kapinaekonomistit), IPU (patriootit), Piraattipuolue (nörtit), anarkistit, väyrysläiset, uusnatsit, kommarit ja puunhalaajat. Valitettavasti ensinmainitut ryhmät taitaa olla pienempiä kuin viimeksimainitut. Koko porukka mahtuu 20 prosenttiin kansasta. Loput 80% on aivokuolleita leipää ja sirkushuveja -väkeä.

   Ei ala muutos Suomesta, se on vissi.

  • Ei se nyt noin mene!

   Siinä vaiheessa kun Amerikkalaisia aletaan rahtaamaa FEMA-CAMP:n ovat aseet kultaakin arvokkaampia!

   Tässä samaisessa vaiheessa astuu yli kaksi miljoonainen ja alati kasvava patrioottiarmeija esille.

   Kyllä siellä Jenkkilässä tehdään jo paljon vastustaakseen sairasta ja vinoutunutta hallintoa!

 5. Mielenkiinnolla odotan, mitä verhon takana oleva power-eliitti tulee tekemään seuraavaksi. Onko se – once again- Pariisin tapainen tekaistu HOAX vai vuodatetaanko häikäilemättömösti ihmisten verta. USAssa on tapahtunut viime vuosien aikana niin monta hoax-iskua, että ihmiset eivät täällä enää niille korvaansa lotkauta. Toimittajat, kuin myös Obama, näyttää sangen väsyneeltä kun täytyy jaksaa vuodattaa olemattomia kyyneitä olemattomien uhrien (näyttelijöiden) muistopäivinä.

  Totuushan on se, että pankkijärjestelmää edustava ONE WORLD GOVERNMENT on hallinnut ihmiskuntaa maailmanlaajuisesti pitkään, eli tärkein kysymys kuuluu: milloin he astuvat parrasvaloihin? Se tulee tapahtumaan maailmanlaajuisen sekasorron kautta, eli manipuloituja sotilasiskuja, rahajärjestelmän romahdus ja maailmanlaajuinen ruokapula on odotettavissa.

  Näiden vallassaolevien nukkehallitusten valintaperusteina on toiminut ja toimii: hyväuskoisuus ja tyhmyys. Mitä yksinkertaisempi poliitikko, sitä varvemmin tulee valituksi… näin se menee, eli dropsit sille. Näitä nukkehallituksia on siis tullut ja mennyt, ja niiden ainoa tarkoitus on saattaa kansallisvaltioiden omaisuus Power-eliitin käsiin ja poistaa valtioiden rajat. He ovat pelkkiä puhuvia päitä – yksinkertaisia rahan paulaan sortuneita ihmisiä, jotka on asetettu valtapaikalleen kansan harhauttamiseksi!

 6. Vuosikymmenien kuiskuttelut ” varjohallituksesta” ovat saaneet verhon raottumaan. Nyt jo puhutaan siitä
  Secred Society ylimistöstä joka on tehnyt salaisia päätöksiä muutamien pankkiirien ”junamatkasta” Pearl Harbor pommituksiin, jota tarvittiin sodan aloittamiseen ? Harva asia pysyy salaisena loputtomiin. Jäämme
  takavasemmalle seuraamaan tilanteita. Lännen todelliset johtajat eivät tarvitse PUTIN-kaltaisia miehiä
  toteuttaakseen haaveensa maailman-vallasta. Kuitenkin he ovat unohtaneet jotakin huumeissaan. Kiina sekä Venäjä ovat ilmeisesti eri mieltä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here