Saudi-Arabia oli toissa vuonna Suomen toiseksi suurin asevientikumppani. Suomi myi maahan 50 miljoonalla eurolla kranaatinheittimiä osana laajempaa Yhdysvaltojen vetämää ohjelmaa.¹ Suomi menettelee näin, vaikka Saudi-Arabia on tunnetusti terroristijärjestöjen, kuten Isisin, tukija.

Jopa Yhdysvaltojen ihailija Ruotsi on lopettanut aseviennin Saudi-Arabiaan ihmisoikeusloukkauksien ja levottoman poliittisen tilanteen vuoksi.

Suomen aseviennin takana on Patria Oy. Yrityksen omistavat Suomen valtio ja monikansallinen Airbus Group. Tämä julkinen osakeyhtiö on aiemminkin vienyt kuningaskuntaan aseita — muiden muassa 36 kauko-ohjattavaa yksiputkista Nemo-kranaatinheitintä ja yli tuhat ammusvarastoputkea.²

Asevientiluvat myöntää puolustusministeriö.

Yhdysvaltain liittolaiset tukevat radikaaleja ryhmiä

Israel ja USA ovat vaikuttaneet voimakkaasti terrorismin leviämiseen Lähi-idässä. Yhdysvallat sekä sen alueelliset liittolaiset Israel, Turkki, Saudi-Arabia, Qatar ja Jordania ovat sponsoroineet Isisin ja al-Qaidan kaltaisia ryhmiä, jotka terrorisoivat siviilejä ja sotivat Syyrian hallitusta vastaan.³

Saudi-Arabian osalta edellä lausutun vahvistaa myös Syyrian ulkoministeri Walid Al-Moallem. Hän sanoi Intian-vierailunsa yhteydessä Saudi-Arabian taloudellisen ja sotilaallisen tuen Syyrian terroristeille hankaloittavan kansainvälisiä pyrkimyksiä ratkaista Syyrian kriisi.⁴

Ministeri mainitsi myös, että Turkki on avannut valmennusleirin terroristiryhmille ja saanut rahaa Saudi-Arabialta, Qatarilta ja eräiltä muilta mailta terroristien kouluttamiseen ja aseistamiseen sekä heidän lähettämiseensä Syyriaan.

Suomi terroristien tukijana

Saudi-Arabia kuuluu Israelin ja Yhdysvaltojen koalitioon, joka on pitänyt ja pitää yllä veristä terrorismiä Lähi-idässä tukemalla erilaisia radikaaleja ryhmiä. Tämän tuhotoiminnan tuloksena ei ole rampautettu vain Syyriaa, vaan myös muita Lähi-idän maita, kuten esimerkiksi Irakia, Tunisiaa, Egyptiä ja Libyaa.

Tällaista ihmisoikeuksien rikkojaa ja laittomien väkivaltaisuuksien synnyttäjää on Suomi asettunut pönkittämään.

Sotilasmenot alkoivat laskea vuonna 2013 Länsi- ja Keski-Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Oseanian alueen maissa. Menojen laskua voidaan selittää taloustaantumalla, mutta tärkein syy lienee sotilaiden kotiuttaminen Afganistanista ja Irakista. Vastapainoksi itä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Lähi-idässä sotilasmenoja on lisätty.²

Edellä mainittu kertoo karua kieltään Israelin ja sen länsimaisten liittolaisten aseviennillä hyötymisestä.

Kummeksuntaa herättää sekin, miksi julmien terroristien tukijamaa Saudi-Arabia ei ole asevientikiellossa. Ovathan Yhdistyneet Kansakunnat, Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettaneet asevientikieltoja esimerkiksi Syyrialle ja Iranille. Nämä valtiot eivät ole olleet vaaraksi muille valtioille. Mutta se, että Saudi-Arabia ei ole asevientikiellossa, tarkoittaa vain YK:n, EU:n ja USA:n konsensusta yhteisen agendan – uusliberalistisen ”vapauden” – ylläpitämiseksi. Toisin sanoen: valtioterroristikavereita ei jätetä.

Ohimennen mainittakoon Suomen asekaupat terroristivaltio Israelin kanssa. Suomi on harjoittanut Israelin kanssa asekauppaa suurilla summilla.⁵

Suomen israelilaisiin asekauppakumppaneihin kuuluvat Israel Military Industries, Aeronautics Defense Systems, Elbit Systems ja Rafael Advanced Defence Systems. Israel on kansainvälisesti tunnettu raakuudestaan palestiinalaisia ja naapureitaan kohtaan. Eikö Suomen puolustusministeriötä hävetä? Tuskinpa.

Äänestäjien olisi syytä ottaa seuraavissa eduskuntavaaleissa huomioon myös kansanedustajaehdokkaiden vakaumukset Suomen asevientiä koskien.

Lähteet
 1. MTV (26.10.2015): Suomi vie kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan – Ruotsi linjasi maan asevientinsä ulkopuolelle
  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomi-vie-kranaatinheittimia-saudi-arabiaan-ruotsi-linjasi-maan-asevientinsa-ulkopuolelle/5515898
 2. SaferGlobe (2014): Suomen asevienti
  http://www.saferglobe.fi/wp-content/uploads/2014/08/suomen_asevalvontaraportti2014_web.pdf
 3. Oweis, K. | Reuters (7.12.2012): Syrian rebels elect Islamist-dominated unified command
  http://www.reuters.com/article/us-syria-crisis-rebels-idUSBRE8B60QX20121207; Mahmood, M. & Black, I. | The Guardian (8.5.2013): Free Syrian Army rebels defect to Islamist group Jabhat al-Nusra
  http://www.theguardian.com/world/2013/may/08/free-syrian-army-rebels-defect-islamist-group; Newsweek (30.4.2015): CIA-Backed Rebels Fight Alongside al-Qaeda Wing in Syria
  http://www.newsweek.com/cia-backed-rebels-fight-alongside-al-qaeda-wing-syria-327064
 4. SANA (12.2.2016): Al-Moallem: Saudi Arabia’s support for terrorists hampers efforts to resolve Syria crisis
  http://sana.sy/en/?p=66698
 5. Nousiainen, Anu | Helsingin Sanomat (10.10.2010): Aseveljemme Israel
  http://icahd.fi/wp-content/uploads/2011/04/israel-suomi.pdf

8 KOMMENTTIA

 1. Niinhän aina kaikkeen pahaan pääsyyllinen on valkoinen mies tai jude. Joko tekemänsä tai tekemättäjättämättömyytensä takia.

 2. Iranin tukemaa Hizbollahia pidetään terroristijärjestönä Israelin liittolaismaissa (mm. Yhdysvallat ja EU).

  ”Terrorismia tukeva maa” on ihmisten silmään pissimistä. Se on suoraansanoen aivopesuun käytetty nimike. Sillä tahdotaan osoittaa joitakin toisia maita pahoiksi kavereijsi, ja itse teeskennellään olevamme hyviä. Kun tarpeeksi tuota toitottaa, hämmästyttävästi osa ihmisistä ei enää kyseenalaista.

  Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Saudi-Arabia, Qatar, Israel ja Pakistan ovat mustista mustimpia terroristien tukijoita ja itse terroristijärjestöjä perustavia valtioita. Venäjän, Saksan ja Kanadan synnit saattaa olla hieman pienemmät, mutta samaa tekevät, eikä lista tosiaan lopu siihen. Mutta näitä maita on hyvin vaikea saada tuollaiselle listalle. Venäjä sinne kävisi tällä hetkellä poliittisesti NWO-liittoman puolesta, mutta Venäjä on sen verran vaikutusvaltainen, että ehkä asiasta on parempi olla kuitenkin vain hiljaa.

  Ehkä Suomenkin voisi lisätä listalle, kun olemme kuitenkin olleet kaikkein selvimmin mukana Serbian, Libyan ja Syyrian vastaisissa liittoumissa, joka ovat taistelleet rinta rinnan al-Qaidan kanssa. Suomi ei ehkäpä myy aseita tai maksa al-Qaida -ryhmien tileille rahaa, mutta totta totisesti liittolaiseksi se meille kelpaa. Ehkä sekin on terrorismin tukemista. Poliittisesti tuemme ihan varmasti, kun nuo kaikkein pahimmat pukarit ovat Suomen poliittisia liittolaisia, osa saman liittovaltion jäseniä.

  Ehkä on typerää puhua koko propagandistisesta listasta, kun se on kuitenkin vain harhautusta.

 3. Varsin järkyttävään tilaan on maamme turvallisuuspoliittinen johto maamme ajanut. IPUn Antti Pesonen kuvaa alla tilannetta osuvasti.
  Vaikea käsittää että olemme valinneet johtoon ihmiset joiden ensisijainen tavoite näyttää olevan maamme tuhoaminen – tyyliin ’olipa kerran Suomi’ – ei vain sotaan jouduttaessa vaan myös täyttämällä se ’pakolaisilla’ joista ei ole mitään apua maamme itsenäisenä ja eheänä pitämisessä ja johtamisessa vaikeiden aikojen alla. Silti kansa nukkuu tajuamatta että meneillään voi olla lopullisen tuhon viime hetket ja olisi aika herätä ymmärtämään että olemme tehneet itsestämme pelkän välineen USA/Nato-koaliitiossa sen suunnitellessa Venäjän valtaamista. Valinneet siis sen kaikkein vaarallisimman ja vähiten järkevän tien.
  Näin Pesonen:

  Sota vai rauha Suomelle?

  Suomen turvallisuuspoliittinen asema on muuttunut 1990-luvulta lähtien paljon enemmän kuin kansalaisille on annettu ymmärtää. Suomen sitominen EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja Naton kanssa solmitut sopimukset ovat tehneet Suomesta lännen eteen työnnetyn tukikohdan Venäjää vastaan.

  Suomalaisia sotilaita on viime aikoina ollut mukana noin sadassa Naton sotaharjoituksessa vuosittain. Nyt USA:n armeija on kutsunut itsensä hävittäjineen harjoittelemaan Suomeen. Panssareitakin on tulossa.

  Suomi on jo viety mukaan suurvaltojen ristiriitoihin. Niissä olemme varma häviäjä. Tähän mennessä menetykset ovat olleet taloudellisia. Onko maamme turvallisuuspoliittinen johto todella niin sokea, että se luulee Suomen turvallisuuden paranevan kun itärajalle saadaan USA:n ja Naton aseita? Pitääkö vielä kerran löydä päätä mäntyyn, jotta opitaan, että mikään ulkopuolinen taho ei uhraa mitään merkittävää Suomen takia ja että on Suomen etu pitää hyvät suhteen itänaapuriin riippumatta siitä millainen sen hallinto ja politikka ovat?

  Suomea viedään sotiin ja kriiseihin erityisesti perussuomalaisten ja kokoomuksen johdolla. Turhaan ei Timo Soini taannoin sanonut, että kokoomus on perussuomalaisten luontevin yhteistyökumppani. Soini lupasi kokoomuslaiselle pääministeri Kataiselle, että ”Olemme vielä hallituksessa samalla puolen pöytää”. Se lupaus on pidetty. Perussuomalaiset näyttää olevan kokoomuksen puolisotilaallinen siipi.

  Suomen EU- ja Nato-politiikka on myös pääministerin ja suurimman hallituspuolueen asia. Nykykeskustalle näkyy hallituskumppaneiden vetämä rautaa rajalle –politiikka sopivan. Soraäänet ovat muutenkin vähissä EU-puolueista koostuvassa eduskunnassa.

  Suomen elintärkeä etu on pysyä suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella. Nykyisen politiikan vetäjien mielestä Suomi ei
  ilmeisesti ole enää pieni, kun on solmittu suurten voimien kanssa sopimuksia. Eikö edes se soita mitään hälytyskelloja, että EU-maat eivät pidä kiinni edes taloudellisista sopimuksista, jos ne osoittautuvat niille epäedullisiksi? Miksi ne pitäisivät kiinni sotilaallisista sopimuksista, joissa kyse voi olla kansakunnan elämästä?

  Suomen täytyy irtautua EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja Nato-sopimuksista. Suomen turvallisuuspolitiikan perustaksi tarvitaan itsenäisyys ja Sveitsin mallinen puolueettomuuspolitiikka.

  Maamme on rakennettava hyviä suhteita kaikkiin suuntiin. Suomi voi olla yhtä aikaa sekä EU-maiden että Venäjän hyvä naapuri.

  Hyvät suhteet naapureihin eivät tarkoita sitä, että naapurin kaikki tekemiset pitää hyväksyä.

  Itsenäisyys- ja puolueettomuuslinja tekee mahdolliseksi Suomen toimimisen sovittelijana maailman kriiseissä. Taistelijoita on jo tarpeeksi. Rauhan tekijöitä tarvitaan lisää.

  Antti Pesonen
  Itsenäisyyspuolueen varapj. http://ipu.fi

 4. Ottaen huomioon sukurutsan suosion lähi-idässä, on ihmiskunnan kannalta edullista tukea ”paikallis infrastruktuuria” tuhoavien välineiden käyttöä em. Geopoliittisella alueella. Geneettiseltä, lääketieteelliseltä kannaltahan vaatisi vain 7 sukupolvea puhdistamaan alueen esim. Perinnöllisiltä taipumuksilta kohonneeseen mielisairaus riskiin. Luojan kiitos, että eurooppaan on otettu vain jokusia kymmeniätuhansia tilastollisien välttämättömyyksien mukaisia ”geneettisesti mielisairaita” korvaamattoman arvokkaita yksilöitä. Jos tunnet itsesi korvaamattomaksi, tuosta on viisi hirttä poikki. Mennessäsi kävele hautausmaan poikki ja katso niitä kaikkia korvaamattomia ihmisiä!

 5. Suomi vie aseita Saudi-Arabiaan, joka ei ainoastaan rahoita rasismia vaan on ostanut Pakistanilta ydinaseita. Saudi-Arabia on nyt ydinvalta, vaikka on allekirjoittanut ydinsulkusopimuksen.

  https://www.youtube.com/watch?v=5HmWMdE9o4E

  ”Saudi Arabia admits it has nuclear bombs”

  Thierry Meyssan kirjoittaa myöskin saudien ostamista ydinpommeista ja lisää että Italia on myynyt saudeille
  hävittäjiä jotka kykebevät kantamaan ydinpommeja.

  http://www.voltairenet.org/article190462.html

 6. Avoin selvityspyyntö Eduskunnan Oikeusasiamiehelle:

  Eduskunnan Oikeusasiamiehelle

  Monet kansalaiset ovat huolissaan Suomen aseviennistä, joka kohdistuu yhä enemmän Euroopan unionin ulkopuolisiin valtioihin ja erityisesti Lähi-itään.

  Safer Globe on 24.10.2016 julkaissut Suomen asevalvontaraportin 2016. Sen mukaan Lähi-idästä on tullut Suomen aseviennin kärkialue. Vuonna 2015 Suomesta vietiin aseita Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin yli 30 miljoonalla eurolla. Patrialle myönnettiin marraskuussa 2015 lupa panssariajoneuvojen vientiin Arabiemiraatteihin. Suomi on mediatietojen mukaan vienyt muun muassa Patrian kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan ja Sakon tarkkuuskivääreitä Uzbekistaniin. Suomi vie aseita myös Turkmenistaniin, jonka hallinto Safer Globe-tutkimusverkoston mukaan”harjoittaa sisäistä sortoa”.

  Koska on perusteltua syytä epäillä, että Suomi on vienyt aseita myös ihmisoikeuksia rikkoviin valtioihin ja sotaa käyviin valtioihin, pyydän Oikeusasiamiestä selvittämään, ovatko asianomaiset viranomaiset tai virkamiehet loukanneet asevientiä koskevia kansainvälisoikeudellisia sopimuksia (kuten YK:n asekauppasopimus, 2013, ihmisoikeuskonventiot ja EU-neuvoston vuoden 2008 yhteinen kanta asekaupasta) tai voimassa olevan lainsäädännön oikeudellisesti velvoittavia säännöksiä.

  Sotatarvikkeille myönnettiin vuonna 2015 yli 300 vientilupaa, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2014. Ainuttakaan myönnettyä vientilupaa ei evätty, eikä tiedossa ole, että niin olisi aikaisemminkaan tapahtunut.

  Vuonna 2014 ulkoasiainministeriö kertoi Suomen tiukentaneen asevientiä Saudi-Arabiaan ja Lähi-idän maihin. Kuitenkin kesäkuussa 2015 Suomi ja Saudi-Arabia allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan puolustusmateriaalialan yhteistyöstä.

  Euroopan parlamentti asettui keväällä tukemaan asevientikieltoa Saudi-Arabiaan. Tämä tosiseikka asettaa Suomen aseviennin outoon valoon. Vaikka parlamentin päätös ei ole jäsenmaita sitova, se kuvaa EU:n yleislinjaa, jota Suomi sanoo noudattavansa. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

  Ulkoasiainministeriön mukaan ”Suomi tekee Lähi-itään suuntautuvien vientilupien kohdalla tapauskohtaisen harkinnan ja pyrkii noudattamaan EU:n yleislinjaa”. Suomen käytäntö kuitenkin poikkeaa esimerkiksi Ruotsin ja Saksan käytännöstä. Nuo valtiot ovat keskeyttäneet oman asevientinsä Saudi-Arabiaan.

  Suomi valittiin elokuussa kansainvälisen asekauppasopimuksen puheenjohtajamaaksi. Suomen tulisi toimia omassa asevalvonnassaan esimerkillisesti ja näyttää muille valtioille esimerkkiä.

  Suomen asevienti Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja muihin Lähi-idän valtioihin on ongelmallista seuraavista syistä. Saudi-Arabian johtama liittouma sotii Jemenissä, eikä sotaa käyvään maahan tulisi viedä aseita. Lähi-itä on konfliktiherkkä alue, jossa on käynnissä monia aseellisia konflikteja. Alueelle vietävät aseet ylläpitävät konfliktitilannetta. Suomi ei voi olla varma, kenelle aseet lopulta päätyvät. Asekauppa ihmisoikeuksia polkevien hallitusten kanssa antaa osaltaan konkludenttisen tuen sanotuille hallituksille.

  Lähi-itä ei ole ainoa ihmisoikeuksien kannalta ongelmallinen alue. Pienaseiden ja patruunoiden vieminen ihmisoikeusrikkomuksistaan tunnettuihin Kazakstaniin, Uzbekistaniin, Turkmenistaniin ja Turkkiin on hyvin kyseenalaista. Suomi on korostanut tekevänsä vientilupapäätöksiä sen mukaan, voidaanko vietävää tuotetta käyttää ihmisoikeusloukkauksiin. Patruunat ja käsiaseet ovat erityisen riskialttiita.

 7. Atlas Saarikoski kritikoi perustellusti Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhetta, jossa presidentti antoi ”tukensa Euroopan unionin sotilasyhteistyölle”.

  Presidentti ”samaisti puheessaan pakolaiset muuttoliikkeeksi ja muuttoliikkeen rauhan uhaksi”. ”Kun vastassa on ’kollektiivinen turvallisuus’, saavat myös yksilön oikeudet väistyä, presidentti vihjasi. Niinistö esitti myös, että ’paras apu olisi paikalla annettu apu’.”

  Presidentin puheessa ”[k]eskeistä on kuitenkin, että perusoikeudet ovat toissijaisia ja Suomen satavuotisjuhlavuonna turvaa haetaan sotilaallisesta yhteistyöstä”.

  ”(…) on irvokasta että Suomen satavuotisjuhlapuheessa oikeutetaan sotilastoimia. Suomen sotiin joutuneet tietävät, että sodankäynti on kammottava tragedia, jossa ihmishenget ovat halpaa valuuttaa.”

  ”(…) ihmisoikeuksista sovittiin toisen maailmansodan kauhujen jälkeen juuri ihmisten turvaksi pahaa vastaan, ei ’kauniissa maailmassa’, kuten presidentti esitti.”

  ”(…) mikäli Suomi haluaisi toimia paikallisesti konfliktin lopettamiseksi, sen tulisi määrätä aseidenvientikielto Lähi-itään. Suomen asekauppa Lähi-itään on viime vuosina moninkertaistunut.”

  ”Suomi on kaupannut aseita Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, joiden tiedetään pommittaneen siviilikohteita Jemenissä. Suomen asekauppakumppanit Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia tukevat myös joukkoja Syyrian sisällissodassa.”

  ”On älyllisesti ja moraalisesti epärehellistä presidentiltä näyttää suuntaa kohti maailmaa, jossa myydään aseita sotaan ja sen jälkeen osoitetaan aseella niitä, jotka pakenevat tätä sotaa.”

  ”Presidentille vinkiksi seuraavaa puhetta varten: Satavuotias Suomi haluaa rauhaa, ei sotaa. Siksi Suomen on lakattava myymästä aseita konfliktialueille ja vaadittava EU:lta militarisaation sijaan pakolaiskriisin inhimillistä hoitamista.”
  ———
  Atlas Saarikoski on toimittaja ja oikeustieteen ylioppilas.

  lähde: Atlas Saarikoski: Suomi ruokkii sotaa. Länsiväylä 7.1.2017.
  http://www.lansivayla.fi/blogi/472086-suomi-ruokkii-sotaa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here