Uudessa kirjassa esitetty todistusaineisto viittaa siihen, että sotaveteraanien sairastumisilla ja Yhdysvaltain armeijan Irakissa ja Afganistanissa suorittamalla jätteiden poltolla on yhteys. Asiasta uutisoi The Guardian.

Pentagonin määräyksestä tukikohdissa sijaitsevissa avoimissa jätekuopissa poltettiin elektroniikkaa, aerosolitölkkejä, ihmisten ja eläinten ruumiita, öljyä, pattereita, kumia, autonrenkaita, räjähteitä, lääkintäjätettä, styroksia ja kaikenlaista pakkausmateriaalia. Palamista kiihdytettiin lentokonepolttoaineella.
Palava jäte synnytti myrkyllisen savupilven, joka tunkeutui myös tukikohtien sisätiloihin.

Osa jätteenpolttokuopista kaivettiin alueille, joilla oli Saddam Husseinin hallinnon aikana hävitetty kemiallisia aseita. Jätteidenpolttoa hoitivat pääasiassa Yhdysvaltain armeijan alihankkijoinaan käyttämät yritykset. Ympäristö- ja terveysturvallisuutta rikottiin sumeilematta.

Hengityselinten sairauksien lisäksi veteraaneilla on havainnoitu erilaisia syöpätyyppejä.

Veteraanien asioista huolehtiva virasto (U.S. Department of Veterans Affairs) ei tunnusta jätteiden polton ja veteraanien sairastumisten välistä yhteyttä, eikä siihen vedoten ole maksanut korvauksia yli 90 prosentille hakijoista.

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here