Amerikkalaisen mediakanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain merijalkaväki sijoittaa parhaillaan uusia tankkeja, tykistöä ja logistiikkavarusteistoa Norjassa lähellä ”Naton ja Venäjän rajaa” sijaitseviin varastoluoliin. Luolastossa on norjalais-amerikkalainen henkilökunta, ja siellä on varusteet 15 000 merijalkaväen sotilaalle.

Kenraali William Bentley totesi perjantaina, että kaikki ”eteen työnnetyt” (forward-deployed) varustukset alentavat kustannuksia ja nopeuttavat reagointia kriisinaikaisia operaatioita tuettaessa.

Luolastossa olevia varusteita käytetään kuun lopulla alkavassa ja maaliskuulle jatkuvassa 12 Nato-liittolaisen harjoituksessa, jonka nimi on Kylmä vastaus (Cold Response) 16. Harjoitukseen osallistuu yli 16 000 sotilasta ja 6500 luoliin varastoitua sotilaskalustoyksikköä. Kalustoa on modernisoitu viime vuosina.

Luoliin sijoitettiin ensimmäisen kerran amerikkalaisia varustuksia vuonna 1981. Norja suostui ylläpitämään luolia käyttökunnossa 1990-luvulla kylmän sodan päätyttyä.

Yhdysvallat on myös ilmoittanut lähettävänsä toukokuussa kuusi F-15 hävittäjää ja sata lentäjää sekä panssariajoneuvoja harjoituksiin Suomeen. Harjoitukset pidetään Kuopion Rissalassa.

Yhdysvallat on ilmoittanut aikovansa nelinkertaistaa sotilasmenonsa Euroopassa.

Naton ja Venäjän välisestä dynamiikasta puhunut eversti William Conley sanoi, että ”meidän [Yhdysvaltain] on nähtävä Pohjois-Eurooppa, Pohjois-Atlantti, Baltia ja Itä-Eurooppa yhtenä operaationäyttämönä.”

Kommentti: Vihreillä olisi nyt tilaisuus kohentaa poliittista profiiliaan ja nostaa meteli amerikkalaissotilaiden tulosta Suomeen ympäristösyihin vedoten.

 


Katsauksen kirjoittivat Riikka Söyring ja Vesa Raiskila.

4 KOMMENTTIA

 1. Jep, eipä ole liennytystä luvassa. Eurooppa on pidettävä jaettuna kahtia.

  En kyllä välittäisi nähdä Pohjois-Eurooppaa amerikkalaisten operaatioiden näyttämönä. Tässä maassa ei sen jäkeen kasva enää mikään. Jos nuo kaksi kahjoa alkaa ottaan toisistaan mittaa, viimeiset suomalaiset pissaa uraania.

  Mutta kimmosasit ostaa lisää amerikkalaisten asevalmistajien osakkeita. Aikovat ilmeisesti katsella jostain Karbialta tätä loppunäytöstä jossa köyhät palkkasotilaat kuolee ahneiden puolesta. No, toivotaan että ydinaselaskeuma tavoittaa heidätkin.

 2. Onhan tämä jotenkin todella hämmästyttävää.

  EUta rakennettiin pitkälti rauhanprojektina, jonka piti lopettaa sotiminen Euroopassa. Sen jälkeen sotiminen on tullut aina vain lähemmäksi Eurooppaa. Ja eurooppalaiset (suomalaiset siinä mukana) sotilaat ovat lähteneet sotimaan yhä kauemmaksi.

  Rauhanprojekti EU on kokenut totaalisen haaksirikon. Samoin kuin tietysti myös talousprojekti EU.

  Olettaisi, että valtioiden johtoon osataan nykyään valita täysipäisiä ihmisiä. Mutta ei. Suomenkin presidentiksi valikoitui kansankusettajapelle, jonka ykkösagenda on hiissata Suomi hivuttamalla Natoon. Nato taitaa ollakin ainoa agendansa, tuloksista päätellen. On Naton isäntämaasopimusta, Nato-konferenssi Suomessa, Nato-harjoituksia Suomessa ja muualla, ja nyt kevään korvassa kuskataan sitten oikein Naton johtovaltion USAn hävittäjä- ja tankkiaseistusta Suomeen, ja vielä tarkoituksella itärajan tuntumaan.

  Samalla Suomesta myydään aseita ja asetarvikkeita saudeille ja Ukrainalle vastoin tuoreen, Suomenkin ratifioiman Kansainvälisen asekauppasopimuksen määräyksiä. Ja Nato-Sauli kiertää kuuluisan puolukan tavoin sukkuloimassa sotaisimpien russofobisten valtionpäämiesten bileissä. Puolassa Nato-Niinistö (niistä se Sauli) ehätti irrottamaan jo sokankin. Veikkaanpa, että homma liittyi Puolassa lisenssillä valmistettavien panssaroitujen ajoneuvojen Ahmojen (Pasien) jatkokauppoihin sotia käyviin maihin, todennäköisimmin juuri Ukrainaan.

  Eiköhän Euroopan ja Suomen olisi aika katkaista tämä sotaisa ja sotia tuottava napanuora Yhdysvaltoihin?

  • Rauhaa käytetään juhlapuheissa. Eiköhän todelliset EU:n rakentamisen syyt ole kuitenkin Euroopan oman mahdin tavoittelu Euroopan johtajien taholta, ja Yhdysvaltain taholta laajentuminen Euroopan yhteisön laajenemisen myötä. Yhdysvaltojen politiikkana on ollut rakentaa itselle vahva tuki Atlanttiseen Eurooppaan, ja pitää se irti Moskovan vaikutusvallasta.
   Yksinkertaistettuna: Kun Yhdysvalloista riippuvainen EU laajenee, Yhdysvaltain vaikutus Euroopassa laajenee. Samasta sanoi Brzezinski kirjassaan Grand Chessboard, sivu 59:

   ”At this stage of American-European relations, with the allied European nations still highly dependent on U.S. security protection, any expansion in the scope of Europe becomes automatically an expansion in the scope of direct U.S. influence as well.”

  • Näihin sekoiluihin ei tule ”järkeä”, jos ei omaksu sitä näkökantaa, että YK on nykyään raakalaismaisen globalistisen kommunismin pääasiallisia toteuttajia ja edistäjiä maailmassa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here