Ukraina on kieltänyt virkamiehiä kritisoimasta julkisesti hallituksen, hallintovirastojen tai kollegoidensa toimintaa. Kielto tosiasioista puhumiseen tuli sen jälkeen kun viime kuussa paljastui ”hidas edistyminen korruption vastaisessa taistelussa”.

Uudet ”eettiset standardit” sisältävät erityisen lojaliteettivaateen: virkailijoiden tulee välttää toimia, jotka voisivat vahingoittaa valtiota ja valtion intressejä tai vaikuttaa negatiivisesti virkamiehen julkikuvaan. Sen sijaan tulee luoda positiivista kuvaa hallinnosta.

Ukrainan hallitus kaipaakin positiivista julkisuuskuvaa. Maa on listattu yhdeksi maailman korruptoituneimmista maista.

Pääministeri Arseni Jatsenjukin kannatus on pudonnut jo alle yhden prosentin.

2 KOMMENTTIA

 1. Ukrainasta saadaan NIIN hyvä palanen Euroopan Unioniin, jotta! Pistää oikein epäilemään, että tämä on Yhdysvaltain suunnitelma ajaa Euroopan talous hunningolle, kun pitää tuo konkurssipesä integroida.

  Hei, eikös tuossa pyramidissa ole yksi lause väärinpäin? Pitäisi vissiin olla: ”slavery is freedom”. Ei kai tarkoitus ole demonisoida vapautta, vaan kertoa että orjuus onkin vapautta?

 2. Ukrainalaislentäjän vaietut taustat – ”Pataljoona syyllistynyt sotarikoksiin”

  Venäjällä pitkän tuomion saanut ukrainalainen lentäjä Nadja Savtšenko kuuluu vapaaehtoispataljoonaan, jota ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää sotarikoksista. Valkovenäläiset mielenosoittajat vaativat Nadja Savtšenkon vapauttamista Minskissä Venäjän suurlähetystön edustalla maanantaina.

  Ukrainalaisen naissotilaan Nadja Savtšenkon kohtalosta on tullut uusi kiistakapula Venäjän ja lännen muutenkin äärimmilleen kiristyneissä väleissä. Savtšenko passitettiin kiven sisään Rostovin alueella Etelä-Venäjällä kahden venäläistoimittajan Igor Korneljukin ja Anton Vološinin surmaan johtaneista tapahtumista Itä-Ukrainan sodassa.

  Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa tapausta on pidetty poliittisena näytösoikeudenkäyntinä. Ukrainassa Savtšenkosta on tehty jonkinlainen kansallismarttyyri. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt Savtšenkon taustalla oleva Aidar, jonka palvelukseen Savtšenko ilmoittautui sodan puhjettua keväällä 2014.

  Aidar on yksi kymmenistä vapaaehtoispataljoonista, jotka ovat koko konfliktin ajan taistelleet maan vakinaisen armeijan rinnalla Venäjän tukemia separatisteja vastaan. Käytännössä pataljoonat ovat yksityisesti rahoitettuja pyssymiesjoukkoja, jotka on kuitenkin löyhästi otettu osaksi asevoimien virallista komentoketjua. Aidarin keskeinen rahoittaja on Ukrainan ykkösoligarkkeihin kuuluva suurliikemies Ihor Kolomoiski. Hänen tiedetään antaneen kymmeniä miljoonia euroja myös muille pataljoonille kuten Azov, Dnipro 1 ja 2 sekä Donbas.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016032221308159_ul.shtml

  Aidar-pataljoona on Itä-Ukrainan sodan aikana 2014 muodostettu vapaaehtoisjoukko, joka toimii Ukrainan puolustusministeriön alaisuudessa. Kesäkuussa 2014 pataljoonaan kuului noin 400 jäsentä. Pataljoonalla tiedetään olevan yhteyksiä äärioikeistoon. Amnesty International kertoi syyskuussa 2014 pataljoonan syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten laittomiin pidätyksiin ja pahoinpitelyihin.

  Amnesty: Ukrainan vapaaehtoispataljoonat syyllistyneet sotarikoksiin Ihmisoikeusjärjestön mukaan Ukrainan armeijan rinnalla toimineiden vapaaehtoispataljoonien toiminta ei ole aina ollut moitteetonta. Järjestö on aiemmin esittänyt moitteita myös Venäjälle ja Venäjän tukemille separatisteille. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Ukrainan hallitusta panemaan kuriin sisällissodan aikana syntyneet vapaaehtoisjoukot. Osa vapaaehtoispataljoonista on syyllistynyt sodan aikana rikollisiin tekoihin, joita voi pitää sotarikoksina.

  Järjestö on julkaissut raportin, jossa kuvataan silminnäkijäkuvausten perusteella pataljoonien toimintaa. Amnesty nostaa esiin varsinkin Luhanskin pohjoispuolella toimineen Aidar-pataljoonan, jonka kerrotaan syyllistyneen mm. pahoinpitelyihin, lunnasrahojen vaatimiseen ja laittomiin pidätyksiin. Ukrainassa toimi sodan aikana noin 30 vapaaehtoispataljoonaa, joista monet osallistuivat sotatoimiin Ukrainan armeijan rinnalla. Amnestyn edustajat ovat tavanneet Ukrainan pääministerin Arseniy Jatsenjukin ja vaatineet tätä lopettamaan pataljoonien suorittamat väärinkäytökset ja sotarikokset.

  http://yle.fi/uutiset/amnesty_ukrainan_vapaaehtoispataljoonat_syyllistyneet_sotarikoksiin/7462963

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here