Kreikkalaisten ja turkkilaisten lähteiden mukaan Kreikan rannikkovartiosto on pysäyttänyt Turkin Izmirista lähteneen, Togon lipun alla purjehtineen aselastilaivan, jonka kerrotaan olleen matkalla Libanonin kautta Afrikan itärannikolle. Laivassa oli tuhansittain aseita, ammuksia ja räjähteitä. Kuki Boy -nimisen rahtialuksen miehistöstä pidätettiin kuusi henkilöä.

Asekontit ovat kreikkalaisviranomaisten hallussa. Tulliviranomaisten on raportoitu selvittelevän, ovatko lupa-asiakirjat kunnossa ja koskevatko ne kaikkia löydettyjä aseita.

Marinetraffic-sivuston mukaan laiva on edelleen pysäytettynä Kreetalla Soudan satamassa.

Viime vuonna pysäytettiin Turkista Libyan Misrataan matkalla ollut Bolivian lipun alla purjehtinut Haddad1-aselaiva.

Washington-instituutissa työskentelevä Syyrian poliittiseen tilanteeseen erikoistunut ranskalaisprofessori Fabrice Balanche julkaisi 5. helmikuuta artikkelin, jossa hän pohdiskeli Syyrian tilannetta sen jälkeen kun Syyrian armeija katkaisi Pohjois-Syyriassa taistelevien ns. kapinallisten huoltolinjat Turkin suuntaan.

Balanche arvioi, etteivät Turkki ja Saudi-Arabia pysyisi passiivisina Venäjän ja Iranin saavutettua menestystä länsirahoitettujen Syyriassa taistelevien ryhmittymien taltuttamisessa ja näiden huoltoreittien katkaisemisessa. Balanche ajattelee Saudi-Arabian ja Turkin mahdollisesti perustavan uuden Jaish al-Fatah -tyyppisen ”kapinallisryhmän” sekä lähettävän ilmatorjuntavälineistöä ja muuta aseistusta palkkaprikaateilleen Syyriaan.


TOISENA MAHDOLLISUUTENA Balanche näki Turkin ja Saudi-Arabian avaavan uuden rintaman Pohjois-Libanonissa, jossa paikalliset salafistit sekä epätoivoiset Syyrian pakolaiset saataisiin yllytettyä mukaan taisteluun.

Kreikan rannikkovartioston pysäyttämä aselaiva saattaisi siis olla osa Turkin ja Saudi-Arabian yhteisoperaatiota, jolla Libanonia epävakautettaisiin ja muutettaisiin sitä kautta Lähi-Idän voimasuhteita, koska Syyrian hallitusta ei länsi- ja arabiliittouman kovasta yrityksestä huolimatta ole saatu kaadettua.

Afrikan itärannikon kautta kulkee YK:n mukaan merkittävä ihmisten, norsunluun ja huumeiden salakuljetusreitti. On mahdollista, että Kreikan viranomaisten pysäyttämä alus olisi jättänyt aseistuksen Libanoniin ja kulkenut sieltä alkuperäisen reittinsä mukaisesti Itä-Afrikkaan — ja jatkanut sieltä lastinaan huumeita ja siirtolaisia.

Viime lokakuussa Libanonissa takavarikoitiin 2000 kilogramman amfetamiinilasti, jota oltiin siirtämässä saudiprinssin yksityiseen lentokoneeseen.

Huumausainekaupalla on perinteisesti rahoitettu laittomia sotilasoperaatioita, kuten ilmeisesti myös silloin, kun Contra-sissit taistelivat Yhdysvaltain tuella Nicaraguan demokraattisesti valittua sandinistahallitusta vastaan 1980-luvulla (ns. Iran–Contra-skandaali).

Lue myös:

2 KOMMENTTIA

  1. Aikas amatöörejä, kun tuollaisesta kiinni jäävät! Joku ei ollut nyt informoinut ja maksanut kreikkalaisille. Tosi ammattilaisten laivoja ei kukaan outo ratsaa.

    ”Viime lokakuussa Libanonissa takavarikoitiin 2000 kilogramman amfetamiinilasti, jota oltiin siirtämässä saudiprinssin yksityiseen lentokoneeseen.”

    No tuon olisi luullut kiinnostavan myös Suomen ”totuusmediaa” lukevia!

  2. Aivan. YK tietää kaikki omat huumeiden ja aseiden salakuljetusreittinsä, eli show must go on!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here